Dodaj do ulubionych

opryszczka

23.07.13, 09:05
Dzień dobry
Karmię piersią 6 miesięczna córkę, wczoraj pojawiła się u mnie opryszczka, czy mogę zażyć Heviran 500mg i ewentualnie ile razy dziennie? Czy karmiąc powinnam zastosować maseczkę?
Obserwuj wątek
    • mamasiasiulki Re: opryszczka 23.07.13, 11:50
      Z maseczką - nie wiem.

Acyklowir (czyli heviran) przez American Academy of Pediatrics od dawna był uznawany za "kompatybilny z karmieniem piersią", choć do mleka kobiecego przenika - jest nawet w necie abstrakt badań na temat penetracji substancji chemicznych do pokarmu i ich wpływu na dziecko. Generalnie doradcy laktacyjni każą raczej karmić na heviranie. Podobnie zresztą z większością antybiotyków :-) Nic mi nie wiadomo, by były od tego czasu dostępne jakieś "kontrbadania" wskazujące, że nie wolno go stosować, ale generalnie heviranu w tabletkach i tak nie wolno brać na własną rękę. Internista pewnie powie Ci, żeby nie karmić na nim (ostrożność - podobnie jak producentów czy farmaceutów, którzy to odradzają), doradca laktacyjny - niemal na pewno - że karmić. Akademia Pediatrii jest właściwie takim pediatrycznym "guru" dla całego cywilizowanego świata. Ale decyzja zawsze będzie należała do Ciebie.

Tylko heviran w tabletkach niekoniecznie zdziała więcej niż w smarowidle, więc niespecjalnie ma to sens - ja nieraz przy niemowlaku miałam opryszczkę (nawet w pierwszych dniach po porodzie) i smarowałam hojnie acyclovirem w kremie. To, co wyskoczyło już Ci nie zniknie, a krem nakładany z marginesem zdrowej skóry skutecznie wybije wirusy. Oczywiście te na powierzchni, w tkance - te, które tkwią w układzie nerwowym przy natępnym osłabieniu znowu się ujawnią - taka uroda i nic na to nie poradzisz ;-) Ja nie całowałam małej, często myłam ręce, ale maski nie nosiłam.

Generalnie jest ogólna zasada, że leki zażywa się tuż po nakarmieniu dziecka albo nawet podczas tak, by maksymalne stężenie we krwi nie przypadło na okres następnego karmienia, tylko po tym "pierwszym". Nie pamiętam, po jakim czasie acyklowir osiąga maksymalne stężenie. Doustnie przyjęty ma dość grubo poniżej 4 godzin półtrwania, więc generalnie trzeba by po takim mniej więcej czasie znowu nakarmić, jeśli jednak na tabletki zdecyduje się Twój lekarz rodzinny.
    • aneta_k4 Re: opryszczka 23.07.13, 13:18
      Przepraszam, chodziło o Heviran 200mg, zostało mi opakowanie z kuracji którą zalecił ginekjolog gdy byłam w ciązy i miałam opryszczkę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka