Dodaj do ulubionych

Niski wzrost

20.01.14, 01:30
Pani Doktor, piszę, bo potrzebuję porady... Moja 18 miesięczna córka przestała rosnąć. Okazało się to w14m.ż., przy szczepieniu, mierzyła wtedy 71cm, a6m-cy wcześniej, jeśli wierzyć pomiarom-68cm., przy urodzeniu-52cm., oboje z mężem nabieraliśmy wzrostu na 50centylu, moja dwójka starszych dzieci też, tzn w jej wieku to było juz ok 80 cm. Poczekałam 2m-ce, myśląc, że może ruszy do przodu, ale nie bardzo... W listopadzie miałam wizytę endokrynologiczną, badania: tsh, ft4, morfologia, żelazo, d3, glukoza, mocznik, kreatynina, hormon wzrostu, Ig Ema, wszystko w granicach normy. W pierwszym badaniu był podwyższony fosfor a zmniejszony wapń, przy powtórce tylko nieznacznie podwyższony fosfor. Parathormon w normie. Minęły kolejne 2m-ce, a ona nadal nie rośnie ( tz.obecnie 74cm, czyli 3 cm.przez 3,5 m-ca). Poza tym jest absolutnie zdrowym dzieckiem, bez dolegliwości. Bez oznak alergii ( tzn.rumiane poliki prawdopod. po czekoladzie), w rodzinie też nikt nie ma alergii. Zastanawiam się, w jakim jeszcze kierunku mam ją badać? Czy takie zahamowanie wzrostu mogą dać np.jakieś pasożyty? np.lamblie? Usg brzucha i echo serca miala po urodzeniu i były w porządku.... Waga cały czas ok.25c. Apetyt w miarę dobry, je to, co może jeść w swoim wieku. Sama już nie wiem. Bbbbbbb.proszę o poradę P.Doktor i mamy, bo bardzo się martwię. Dziękuję z góry i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Niski wzrost 20.01.14, 09:18
      Ostatnie pomiary były pewnie na stojąco? Tzn. od 14m?
      Do 2 lat powinno się mierzyć na leżąco, bo wychodzą bzdury.
      Pocieszające jest to, że córka rośnie, 3 cm przez 3,5 miesiąca to dobry wynik.
      Jeżeli mierzona była na leżąco, to córka jest ciut poniżej 3 centyla, to powód do diagnostyki. Ale skoro zaczęła rosnąć, to można poczekać z miesiąc i poobserwować. Zapisz się do endokrynologa na następną wizytę, ale może wszystko okaże się w porządku. Hormon wzrostu badałaś dobowo czy jednorazowo?
    • ewa.misko-wasowska Re: Niski wzrost 20.01.14, 12:37
      Witam,
      wskazana zdecydowanie dokładniejsza diagnostyka endokrynologiczna, na własną rękę trudno zrobić odpowiednich panel badań tj. np. dobowe zmiany hormonu wzrostu,
      pozdrawiam serdecznie
      • 1kaczuszka13 Re: Niski wzrost 23.01.14, 21:42
        Dziękuję za odpowiedzi. Hormon wzrostu badany był raz, po wizycie, czyli ok.16:00, pani endokrynolog powiedziała, że w tym wieku mało prawdopodobne, by to była przyczyna endokrynologiczna...
        Czy możliwe, by lamblie lub alergia dały takie efekty? Bardzo proszę o pomoc. Dziękuję i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka