Dodaj do ulubionych

ząbkowanie

22.01.14, 21:30
Witam. jestem mamą 11 miesiecznego chlopca. Pierwszy ząbek wyszedł mu kiedy miał 4,5 miesiąca. do 7 miesiaca wyszło mu ich w sumie 6. i od tej pory nie ma nic a dziaselka co jakis czas są rozpulchnione , syn jest placzliwy , złości sie. Trwa to jakies dwa tyg albo dłużej , później znow dziasełka wracaja do normy na kilka dni i pozniej z powrotem to samo. nie wiem czy ktos tak miał czy to normalne bo mnie to już martwi, czemu te zabki nie maga juz wyjsc tyle czasu. a ja dziecko wtedy faszeruje środkami przeciwbólowymi bo inaczej jest okropny. Czy to normalne proszę o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: ząbkowanie 23.01.14, 14:07
      a idźże z nim do dentysty, może zęby są zatrzymane.
    • alinalen Re: ząbkowanie 23.01.14, 21:17
      u nas też zęby wychodzą falowo. tydzień objawów, 2 tyg przerwy potem znów to samo...ale w końcu wychodzą. młody kiepsko to znosi. córce 4 pierwsze ząbki wyszły ok 5 miesiąca, a potem nic az do 12tego- przez ten cały okres miała objawy ząbkowania.
      • kri.s28 Re: ząbkowanie 24.01.14, 11:21
        Dobrze wiedzieć bo poprzedniczka mnie bardzo wystraszyla z tym zatrzymaniem . Ale zobacze co bedzie teraz bo ma chwile ulgii i jak sie znowu zacznie to pewno pojde do lekarki . mama nadzieje ze wkoncu tez sie cos wybije bo to jest bardzo meczace. Alinalen powiedz mi a czy corka miała też miedzy czasie rozpulchnione dziasełka jakby miały wyjśc ząbki a później byly normalne? bo naprawde mnie to martwi. Moja mama stwierdzila ze mu zaszkodzilam tym ze mu smaruje dziaselka zelem albo daje syropy i dlatego nie moga wyjsc. ale jak dziecku nic nie podac jak placze?
        • alinalen Re: ząbkowanie 24.01.14, 21:37
          nie widze zwiazku miedzy zelem czy paracetamolem a wychodzeniem zęba. też małemu daje co się tylko da bo inaczej miałabym jakieś kontrole o maltretowanie dziecka bo drze się okrutnie. co do opuchlizny to mi sie wydaje ze raz jest ona bardziej a raz mniej widoczna. czasem wydaje mi się że ten ząb juz tuż tuż po czym nastaje spokój, nie ma ślinienia, wrzasków.
          • kri.s28 Re: ząbkowanie 24.01.14, 21:45
            Czyli mamy podobnie...a ruszyly te zabki u Was/ jest ich juz wiecej?
            • alinalen Re: ząbkowanie 26.01.14, 21:46
              od ok11 miesiąca-miał wtedy 12 zebów mamy teraz trzeci rzut trójek-tzn idą idą gnębią, młody zły jak osa, dziąsła jak banie i odpuszczają
              • kri.s28 Re: ząbkowanie 27.01.14, 15:55
                U nas znowu sie zaczelo , oby cos wyszlo tym razem bo zwarjowac mozna. a Wy juz macie sporo za soba skoro 12 zabkow , my dopiero 6 i nic nie widac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka