Dodaj do ulubionych

Pielęgnacja chłopca

13.08.14, 16:24
Witam, jak pielęgnujecie siusiaka u chłopca?
Pytam ponieważ:
1. w szpitalu nie kazali go specjalnie pielęgnować (zwykłe mycie);
2. pediatra na patronażowej kazała jedynie delikatnie "naciągać" końcówkę przy zmianie pampersa;
3. na wizycie w jednym z centrów medycznych dostało mi się od innej pediatry, gdyż nie pielęgnuję tego miejsca (kazała podciągać skórkę i wymywać zalegającą miastkę).
Trzy szkoły, trzy podejścia do tematu. Z córką nie miałam dylematu ;-)
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • dansch Re: Pielęgnacja chłopca 13.08.14, 22:36
      nam pediatra nie kazała robić niczego szczególnego a odciągania zabroniła. Powiedziała, że prącie stopniowo rośnie i napletek będzie się rozciągał sam. Zresztą podczas wzwodu również ma to miejsce więc my już mamy się nie tykać. Myję siusiaka bez odciągania napletka i jak na razie (rok i 9 mcy) nic niepokojącego nie zaobserwowałam.
      • lea228 Re: Pielęgnacja chłopca 14.08.14, 08:30
        są różne szkoły ja się nasłuchałam od mam chłopców o odciąganiu poniewaz 2 przypadki u mnie w rodzinie 2 mamy nie odciągały i w wieku 5 i lat chłopcy mieli zabieg, a jeden nawet 2 razy

gdy alek miał rok smarowałam oliwką i spokojnie odciągałam , ale przy tym mały był ruchliwy i płakał...i któregoś razu wiercił się i naciągnełam za bardzo aż do końca i poszła krew szybko wziełam oktanisept, nie mogłam tego zostawic i przez 2 tyg był odciągany do końca bałam się że mu sie zrośnie, na dzień dzisiejszy mały sam w kąpieli odciąga bez problemu i myjemy żołądź, zauważyłam o ze jak małemu wczesniej odciagałam jak był mały to miał dużo mastki a nawet taka skorupka sie zrobiła ktora musiałam moczyć, teraz nie ma problemu sisusiak czysty

• ewa.misko-wasowska Re: Pielęgnacja chłopca 14.08.14, 10:24
      Witam,
      naciąganie napletka przy zmianie każdego pampersa to chyba trochę przesada, podstawą, żeby zapobiec stulejce fizjologicznej jest dbanie o higienę, zatem mycie i ewentualnie delikatnie naciąganie wówczas (chociaż nie jest to konieczne), ale nie na siłę.
      Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka