Dodaj do ulubionych

Menigokoki B

26.11.14, 11:51
Witam, podobno dostępna jest już w sprzedaży w Polsce szczepionka na menigokoki B (Bexsero).
Pediatra stwierdziła, że jeszcze żadnego dziecka nią nie szczepiła i nie wie co mi powiedzieć na ten temat.
Bexsero jest dostępna w Polsce od niedawna i nie wiem czy zaszczepić córkę. Boję się, że za dwa lata okaże się, że wycofują szczepionkę z rynku z powodu skutków ubocznych, które wywołuje.

Proszę o opinię mamy i eksperta.
Obserwuj wątek
    • fizmedka Re: Menigokoki B 26.11.14, 17:37
      Nasza doktor od szczepien (dr H Czajka) bardzo poleca. Szczepionka ta oprocz tego, ze chroni przed meningokokami to w pewnym stopniu chroni i lagodzi objawy zakazen innymi szczepami meningokokow.
      Bylo tu juz kilka watkow na ten temat, warto poszukac:)
      • smutassss Re: Menigokoki B 26.11.14, 23:20
        Dzięki za odpowiedź.
        Szukałam wątków, ale niestety nie znalazłam nic (chodzi mi nie o szczepionkę na menigokoki C itd, ale
        właśnie o tę, która jest od niedawna dostępna w Polsce czyli wyłącznie menigokoki B).

A jeśli chodzi o ochronę przed innymi szczepami menigokoków (niż jest podana szczepionka) to pediatra powiedziała mi ostatnio, że to nieprawda.

• ewa.misko-wasowska Re: Menigokoki B 27.11.14, 06:55
          Witam,
          Ochrona przed innymi typami jest częściowa. Ja też polecam tą szczepionkę, praca nad nią trwała latami i jest przebadana. Moja prawie 3-letnia córka otrzymała już 2 wymagane dawki i dobrze je zniosła. Z doświadczenia u innych pacjentów widzę, że dzieci dobrze ją tolerują (to oczywiście krótka obserwacja).
          Pozdrawiam serdecznie
        • fizmedka Re: Menigokoki B 27.11.14, 07:43
          Moja doktor jest autorem podrecznikow o szczepieniu i powiedziala ze wlasnie ta szczepionka daje taka mozliwosc. Pani ekspert tez niedawno to potwierdzala. Nie kazdy lekarz byl na odpowiednim szkoleniu...
      • ewa.misko-wasowska Re: Menigokoki B 27.11.14, 06:57
        Dr Czajka jest uznanym w Polsce specjalistą :-)
        pozdrawiam :-)
    • smutassss Re: Menigokoki B 27.11.14, 08:11
      Dziękuję. Ta szczepionka jest dość droga, ale utwierdziłam się właśnie w przekonaniu, że
      kupię ją córci. Dziękuję!

Mam jeszcze jedno pytanie:

czy Menigokoki B podaje się na tej samej wizycie co Nimenrix (Menigokoki A,C,W,Y) ?

• mamasiasiulki Można. Wkłucia w różne miejsca. Natomiast 27.11.14, 10:10
        nie powinno się ich mieszać z pneumokokami.
      • boo-boo Re: Menigokoki B 27.11.14, 13:22
        Moja dwójka szczepiona men b- dobrze znieśli. Ja polecam. Na twoim miejscu zaszczepiłabym na oddzielnej wizycie- tak minimum ze 2 tygodnie między szczepieniami jeśli nic się nie dzieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka