07.12.14, 16:33
Witam. Pytanie do Pani Doktor. U mojego synka (3,7) wyszła alergia na kurz domowy. Ponadto pediatra podejrzewa astmę (często choruje, w 99% są to choroby gardła,krtani, płuc czy oskrzeli). Czekają nas testy spirometryczne, ale to za ok rok. Dziecko dostaje leki na alergię, syrop, tabletki plus spray do nosa. W przedszkolu wytrzymuje góra 4 dni, piątego ma napad kaszlu, duszności. Wtedy mam zalecone podawanie Polcortolon (ćwiartka na noc/rano/noc). Drugi raz już atakowi towarzyszy gorączka (między 38-39 stopni). Gardło czyste, w płucach tylko świsty. Katar zielony, z oka ropa. Czy rumień który się pojawia na policzkach - skóra nie jest szorstka, jest objawem gorączki czy podpisać go raczej pod alergię? Czy podawanie w takich okolicznościach leku zbijającego gorączkę nie jest przeciwwskazane? Prosze o podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: Rumieniec 11.12.14, 09:02
      Witam,
      może być od gorączki, ale równie dobrze od zmiany pogody na bardziej ostrą oraz reakcja na suche powietrze towarzyszące ogrzewaniu, - dużo dzieci w tym okresie ma zaczerwienione policzki a rzadko u podłoża leży alergia (aczkolwiek nie wykluczona),
      pozdrawiam serdecznie
      • kozung Re: Rumieniec 13.12.14, 09:50
        dziękuję :)
        ogólnie gorączka wprawia mnie w zakłopotanie. W ciągu dnia utrzymywała się ostatnio 37,5. Wieczorami zaczęła spadać, wczoraj doszło do 35,7. Na dniu trzyma się już 36,6, czerwone poliki zniknęły :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka