Dodaj do ulubionych

Komora inhalacyjna

04.08.17, 16:59
Poleccie prosze jakas komore inhalacyjna. Pulmonolog polecala PariChamber, ale nie mam jej dostepnej u mnie w miescie, nie ma tez w hurtowniach, poza tym farmaceutka powiedziala mi, ze zalezy jaki lek dostalo dziecko, bo komore dobiera sie pod lek, czy to prawda? Bo nic takiego mi pulmonolog nie mowila. Z lekow mamy Ventolin i Flixotide.
Obserwuj wątek
    • anku1982 Re: Komora inhalacyjna 07.08.17, 00:21
      My stosujemy Philips Optichamber z maską ponieważ stosujemy u dziecka 14 miesięcznego. Dokładnie taki sam stosujemy (bez maski) u dziecka starszego od kilku lat. Zestaw leków u młodszego jak u Was.
      • anetam1984 Re: Komora inhalacyjna 07.08.17, 16:19
        Czyli nadaje się na te leki? Czy lek nie ucieka z tej komory? Pulmonolog mówiła, że najlepszy jest ta PariChamber ze względu na to, że nie ucieka stamtąd lek nawet jak dziecko akurat nie bierze wdechu. Ja w ogóle nie rozumiem dawkowania tych leków. Mamy flixotide 125mg, podpinam to pod tą komorę mam psiuknac raz, a dziecko ma wziąć 10 wdechów, potem chwila przerwy, znowu psiuknac i znowu 10 wdechów. I tak dwa razy dziennie, ale to w okresach zaostrzeń czyli tak naprawdę podczas zapalenia oskrzeli, bo u nas comiesięczne zapalenia oskrzeli to jedyny objaw astmy. Jak wy dawkujecie ten lek? Chodzi mi o dawkowanie u sarszego dziecka.
        • anku1982 Re: Komora inhalacyjna 23.08.17, 00:34
          Nie ucieka...ale maska, albo ustnik musi być na nosie/buzi lub w ustach zgodnie z przeznaczeniem. Dlaczego nie rozumiesz dawkowania leków? Macie 125 mikrogramów (nie miligramów...) x2 czyli 250 mikrogramów w jednorazowej dawce dwa razy dziennie. Dawkowanie to BARDZO INDYWIDUALNA SPRAWA...u nas syn ma podejrzenie astmy, jest alergikiem kurzowym, flixotide bierze przewlekle w dawce 2 razy dziennie po 125 mikrogramów czyli jeden psik na jedno podanie. Są też opakowania po 50 mikrogramów i z takiego korzystamy przy młodszym dziecku, ale...już dwa psiki na jedno podanie (razem 100 mikrogramów) 2 razy dziennie. Każdy wpsikinięcie w komorę musi być zainhalowane, nie można wpsikiwać całej dawki na raz...trzeba to dzielić na poszczególne aplikacje leku do komory...w obydwu przypadkach staram sie skorelować sposób oddychania dziecka z aplikacją leku, aby psiknięcie było tuż przed wzięciem kolejnego oddechu.
          • anetam1984 Re: Komora inhalacyjna 05.09.17, 11:24
            No wlasnie 2 psiukniecia 125mg, a z tego co czytam na ulotce to jest to dawka dla doroslych, dla dzieci jedno psikniecie 2xdziennie. Nam kazala psiknac w komore i robic 10 wdechow trzymajac caly czas maseczke przy buzi.
            • anku1982 Re: Komora inhalacyjna 09.09.17, 13:30
              Dawka jest ustalana bardzo indywidualnie...Te 250 mikrogramów dwa razy dziennie to nie jest jakaś bardzo wielka dawka, ale rzeczywiście lecząca zaostrzenia...bardzo niskie dawki wykorzystuje się przy podawaniu przewlekłym u teoretycznie zdrowego dziecka, aby nie doszło do zaostrzeń, tak jak u nas alergii wziewnej i objawów astmopodobnych (piszę astmopodobnych, ponieważ syn na razie nie ma 100% diagnozy astmy).
              • anetam1984 Re: Komora inhalacyjna 09.09.17, 22:01
                Jednak zle przeczytalam, mamy flixotide 125 2x po jednym psiknieciu, pozniej stopniowo zmniejszamy do jednej dawki dziennie, lacznie ma brac ten lek chyba przez 6-7tyg, a ventolin mamy 3x po 2 psikniecia, jesli by wystapily u niego po ventolinie objawy takie jak po ventolinie w nebulizacji (czyli przyspieszone bicie serca i wypieki na twarzy) to mamy zmniejszyc do jednego psikniecia, a jesli dalej beda takie objawy to berodual. Wy po ile psikniec ventolinu bierzecie? I czy moglabys mi mniej wiecej wyjasnic od czego zalezy liczba wdechow wykonywanych przez dziecko i czy lek jest uwalniany tylko przy wdechu? Moj ma 10 wdechow wykonac, ale z tego co czytalam na roznych forach to dzieci z reguly wykonuja 5-6. Przepraszam jesli za bardzo mecze, ale w temacie komor inhalacyjnych czy tego flixotide jestem calkowicie zielona. Aha i bylam w aptece pytalam o ta komore inhalacyjna Philips, ale powiedziano mi, ze do flixotide i ventolinu jest przeznaczona komora Volumatic:-/
                • anku1982 Re: Komora inhalacyjna 25.09.17, 23:12
                  Ventolin i Flixotide mieliśmy zapisany przez lekarza specjalistę z warszawskiego szpitala, która na pytanie o TYP komory (nazwę) powiedział, że każda klasyczna komora inhalacyjna prawidłowo używana służy do aplikacji tych leków, zresztą miejsce gdzie wkłada się te dozowniki z lekami idealnie zgrywają się z komorą. 10 wdechów jest moim zdaniem dla PEWNOŚCI że dziecko weźmie jak najpełniejszą dawkę. My bierzemy 3 x po 1 psiku ventolinu (dawka 100), ale chyba nie możemy porównywać astmy i innej choroby układu oddechowego, bo dla każdej jednostki chorobowej dawkowanie może być inne. Volumatic może być dedykowany ponieważ jest to wytwór firmy GSK, która też produkuje Flixotide i Ventolin.
              • anetam1984 Re: Komora inhalacyjna 09.09.17, 22:59
                Ah kochana napisz mi jeszcze, bo my mamy najpierw dawac Ventolin, a po 15 minutach Flixotide i czy myjesz ta komore po Ventolinie czy nie? I my najpierw bedziemy korzystac z maseczki poki nie zalapie syn o co w tym chodzi i czy jak mu wypuszcze dawke leku to ma trzymac maseczke caly czas przy twarzy i robic te wdechy czy zrobic wdech, odsunac maseczke, za chwile znowu ja przylozyc i tak do tych 10 wdechow? To chyba juz wszystko o co mialam zapytac:-)
                • anku1982 Re: Komora inhalacyjna 25.09.17, 23:18
                  Po Ventolinie nie myje komory Philipsa, też podaje po 15 minutach Flixotide, komorę myjemy co kilka tygodni (komora w środku ma powłokę elektrostatyczną - coś w tym stylu było w instrukcji, pewnie coś namieszałam, ale generalnie chodzi o to że ta powłoka zapobiega przywieraniu cząsteczek leku do ścianek komory. Maskę myję codziennie. Maskę przykładam wpsikuję lek i cały czas trzymając maseczkę na twarzy czekam aż dziecko swobodnie wykona 10 wdechów i wydechów, płuczę buzię po lekach, bo po flixo psują się szybciej zęby i pojawiają afty na śluzówce, może też pojawić się chrypa. Zdjęcie maski i przyjmowanie leku przez samą komorę (doustnie) moim zdaniem po 4 roku życia.
    • nattallie Re: Komora inhalacyjna 25.09.17, 21:54
      Podepne sie pod temat, bo mam podobny problem. Corka dostala wziewy z Ventolinu i Flixotide 125ug. Tylko, ze my mamy dawac Flixotide 3x1 w zaostrzeniu przez ok 10 dni, potem mamy zmniejszyc 2x1, a kiedy juz wszystko sie wyciszy to mamy zejsc do 1x1. Z tego co czytam w ulotce dawkowanie dla dziecka powyzej 4 lat to 50-100ug 2xdziennie. Poszperalam troche w inernecie i nawet dawka 2x125ug jest uwazana za duza dla dziecka, a ja mam dawac na poczatku 3xdziennie. Chociaz natknelam sie tez gdzies na watek gdzie 6letnie dziecko dostawalo 2x250ug. Zadzwonilam do naszej pulmonolog sie upewnic, ale potwierdzila dawkowanie, a ja sie zaczynam bac podawac takie dawki tym bardziej, ze nasza pediatra tez byla troche zdziwiona takimi dawkami.
      • anku1982 Re: Komora inhalacyjna 25.09.17, 23:23
        Myślę, że dobry pulmonolog wie co mówi, widocznie taka dawka jest potrzebna...ja nie boję się tych leków, działają miejscowo w układzie oddechowym, to nie są sterydy ogólne, które wywołują morze działań niepożądanych. U nas chłopczyk 1,5 roczny bierze na dobę dawkę 200 ug (2 x dziennie po 2 wziewy 50ug), więc myślę, że dla dziecka powyżej 4 roku życia przez kilka dni dawka wyższa nie będzie bardzo obciążająca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka