Dodaj do ulubionych

Pytanie dotyczące ospy

22.03.07, 17:47

Witam!!!
Mój 10,5 miesięczny synek zaraził się ospą od starszej siostry moje pytanie to czy jest możliwe żeby przy ospie (4 doba choroby) były powiększone węzły chłonne jest ich sporo za uszami na głowie na szyi są wielkości fasoli, twarde i nie wszystkie się przesuwają. Bardzo proszę o odpowiedź, bo mnie to bardzo niepokoi. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • niko161 Re: Pytanie dotyczące ospy 30.05.07, 08:58
      podbijam wątek do góry. Mam ten sam problem - mój synek własnie przechodzi ospę
      ma masę powiększonych węzełkow - dość twardych i niekoniecznie przesuwających
      się ale o wielkości nie przekraczającej 0,5 cm. Wiem oczywiście ze węzełki
      powiekszają sie przy infekcjach- mnie martwi bardziej to że nawet jak pozornie
      moje dziecko jest zdrowe - sporo ma tych węzełków powiększonych i za uszami i
      na szyjce - zazwyczaj są miękkie, przesuwające się. Lekarze z którymi mam do
      czynienie kwitują - "małe dzieci tak maja" albo "pewnie przechodzi jakąś
      infekcję". Bynajnmniej mnie tym nie uspokajają - nie wiem czego pilnowć żeby
      czegoś złego nie przeoczyć? Obmacywać te wezęłki, sprawdzać czy nie rosna,
      regularnie robić morfologię? (dziecko ma 2,5 roku i takie badanie to spry stres
      jednak...).czy ktoś moze mi cos mądrego poradzić???
      • mikolaj_danko Re: Pytanie dotyczące ospy 31.05.07, 17:50
        Węzły chłonne mają prawo powiększyć się w czasie infekcji, także wirusowej jaką jest ospa wietrzna. Często też u dzieci obserwujem węzełki wyczuwalne nawet w okresie pełneg zdrowia, mają one wielkość ziarenka śrutu (ok.3mm), a w okolicy szyjnej, potylicznej, czy w pachwinach mogą być większe czasami nawet do ok 1cm. Jeżeli się nie powiększają, skóra w ich okolicy nie jest zaczerwieniona - nie ma powodów do obaw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka