Dodaj do ulubionych

Żółtaczka-fototerapia

08.06.07, 07:34
Witam mój syn po urodzeniu miał widoczną żółtaczke (2 cięcie cesarskie i
niezgodność serologiczna) w szpitalu niezrobiono badan krwi a tym samym nie
mił fototerapi juz w szpitalu. Kazano nam iść do pediatry celem badań i
kontroli żółtaczki. Syn miły wysokie stężenie bilrubimy i enzymów
wątrobowych jeszcze b długo otzrymał leki i po ok 1,5 miesiąca jest powiedzmy
ok Idziemy jeszcze na badanie bo ma kwasy żółciowe podwyżśzone.
Mam pytanie czy to może grożić i czy to ma jakiś związek z chorobami w
ciąży ??
Pytam czy gdyby małemu odrazu pobrali krew i poddali fototerapi too czy można
było tego uniknąć
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Żółtaczka-fototerapia 08.06.07, 10:03
      Toksyczne działanie bilirubiny

Bilirubina jest łatwo rozpuszczalna w tłuszczach, przedostaje się do ośrodkowego
      układu nerwowego, gdzie powoduje nieodwracalne uszkodzenia. Jest odpowiedzialna
      za encefalopatię bilirubinową, czyli tzw. żółtaczkę jąder podkorowych.

Przenikanie bilirubiny do ośrodkowego układu nerwowego jest łatwiejsze u dziecka
      z mniejszą masą ciała, wcześniaka narażonego na wrodzone infekcje, dziecka
      chorego, znajdującego się w kwasicy. Ryzyko uszkodzenia ośrodkowego układu
      nerwowego jest duże, gdy poziom bilirubiny jest znacznie przekroczony.

Kiedyś uważano, że stężenie bilirubiny 20 mg% jest wskazaniem do transfuzji
      wymiennej. Literatura światowa nie podaje przypadku encefalopatii bilirubinowej
      u dzieci karmionych piersią, nawet z bardzo wysokimi wartościami bilirubiny.

Czy są powikłania?

Prawidłowo leczona żółtaczka nie pozostawia żadnych następstw. Na obecnym
      poziomie medycyny nie stanowi ona problemu terapeutycznego (oczywiście przy
      dobrej współpracy matki z lekarzami neonatologami).

Dzieci rozwijają się prawidłowo, nie występują zaburzenia w ich rozwoju.

Jak długo trwa?

- Żółtaczka fizjologiczna pojawia się w 2. lub 3. dobie życia i trwa do 8. dnia,
      natomiast u wcześniaków trwa około 2 tygodni.
      - Występuje u mniej więcej 2/3 noworodków donoszonych. U wcześniaków pojawia się
      w 80-90%.
      - Im dziecko wcześniej się urodziło, tym prawdopodobieństwo wystąpienia
      żółtaczki jest większe i zbliża się do 100%.
      - Żółtaczka u zdrowego noworodka już w pierwszej dobie życia jest objawem
      patologicznym.

• s.ivona Re: Żółtaczka-fototerapia 08.06.07, 13:08
      a po wyjsciu ze szpitala robilas te badania bilirubiny czy tylko "na oko"
      lekarz patrzyl?
      nie kazda zoltaczka nadaje sie do leczenia fototerapia. moja corka miala
      bilirubine powyzej 500 wiec miala fototerapie przez 6 dni i transfuzje krwi ale
      to wyjatkowy przypadek. teraz ma 8m i caly czas zoltaczke - bilirubina ok 50.
      kontroluj proby watrobowe.
      mysle ze bedzie dobrze:) owszem, bilirubina jest szkodliwa ale jej stezenie
      musialoby byc naprawde bardzo wysokie a z tego co piszesz to Twoje dziecko bylo
      leczone.

zoltaczka rzeczywiscie mogla byc efektem konfliktu serologicznego ale tylko
      wtedy gdy doszlo do jego zrealizowania. masz pewnosc ze tak wlasnie bylo? a czy
      Ty dostalas immunoglobuliny? rany, wierzyc mi sie nie chce ze przy takim
      wywiadzie nie zrobiono po urodzeniu sie dziecka badan krwi!
    • zena24 Re: Żółtaczka-fototerapia 08.06.07, 15:14
      Nie martw się,bo wszystko będzie dobrze!Skoro twój syn otrzymywał leki to
      wszystko powinno wrócić do normy.Jednak należy nadal kontrolować poziom
      bilirubiny i morfologię przynajmniej do 3 m-ca.Mój syn urodził się tydzień
      przed terminem,z wagą 3.170i54cm.W drugiej dobie pojawiła się żółtaczka.Mam z
      mężem również konflikt serologiczny i po porodzie w mojej krwi stwierdzono
      obecność przeciwciał.Jednak syna w przeciwieństwie do twojego poddali
      fototerapi i to przez cały pobyt w szpitalu-non stop z przerwami tylko na
      karmienie i kąpiel.Badaniu krwi poddali nie tylko jego ale i mnie.Dziwię
      się,dlaczego doszło do takiego zaniedbania w twoim przypadku.Po wypisaniu nas
      żółtaczka nasiliła się i po tygodniu wróciliśmy do szpitala.Bilirubina
      wynosiła 263,9umol/l Kolejne godziny naświetlania i leki.Na szczęście wszystko
      dobrze sie skończyło.Mały ma w tej chwili 2,5 roku.Napewno nie ma to żadnego
      związku z chorobami w ciąży.
      • akml Re: Żółtaczka-fototerapia 11.06.07, 09:55
        zena24 napisała:

> Nie martw się,bo wszystko będzie dobrze!Skoro twój syn otrzymywał leki to
        > wszystko powinno wrócić do normy.Jednak należy nadal kontrolować poziom
        > bilirubiny i morfologię przynajmniej do 3 m-ca.Mój syn urodził się tydzień
        > przed terminem,z wagą 3.170i54cm.W drugiej dobie pojawiła się żółtaczka.Mam z
        > mężem również konflikt serologiczny i po porodzie w mojej krwi stwierdzono
        > obecność przeciwciał.Jednak syna w przeciwieństwie do twojego poddali
        > fototerapi i to przez cały pobyt w szpitalu-non stop z przerwami tylko na
        > karmienie i kąpiel.Badaniu krwi poddali nie tylko jego ale i mnie.Dziwię
        > się,dlaczego doszło do takiego zaniedbania w twoim przypadku.Po wypisaniu nas
        > żółtaczka nasiliła się i po tygodniu wróciliśmy do szpitala.Bilirubina
        > wynosiła 263,9umol/l Kolejne godziny naświetlania i leki.Na szczęście
        wszystko
        > dobrze sie skończyło.Mały ma w tej chwili 2,5 roku.Napewno nie ma to żadnego
        > związku z chorobami w ciąży.

Dziękuje za odpowiedz Mój synek teżurodziła sięprzed terminem 10 dni W casie
        cią ży miłam robione badania na przeciw ciała wychodziły negatywne Jestem
        dobrej myśli p 3 miesiącach mamy to zakończone ma nadzieje że niewyjdzie jużnic
        z tażółtaczką

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka