Dodaj do ulubionych

Przerośnięte migdały, ściąć?

20.06.07, 17:06
Witam!
Właśnie wróciłam z moim 4 letnim synem od laryngologa, gdzie otrzymałam
skierowanie do szpitala na wycięcie III migdałka oraz ścięcie bocznych. Boczne
migdały ma wielkie, bardzo przerośnięte. Rtg migdałka III nie dał sobie zrobić.
Proszę o radę czy zabieg jest konieczny, czy próbować "zmniejszyć" migdały lekami.

Syn chodzi do przedszkola, choruje jak każde dziecko w pierwszym roku
uczęszczania: 3 razy zapalenie ucha (przed przedszkolem nigdy nie chorował na
uszy), 1x angina, kilka infekcji gardłowych. Średnio wychodzi 1x w miesiącu,
może nawet rzadziej.
Ale bardziej niż choroby martwi mnie jego chrapanie i nocne bezdechy. W sumie
w tym tkwi największy problem.

W tej chwili mamy zalecone leki:
Flixonase 1x rano
Loratadyna 5 ml wieczorem
Lymphomiosot 2 x dziennie
przez 3 m-ce, potem ewentualnie zabieg.

Leki dostaliśmy na moje wyraźne życzenie, Pani doktor zaleca wykonanie od razu
zabiegu.

Proszę o radę, czy męczyć syna lekami, czy od razu zdecydować się na zabieg,
którego przyznam się troszkę obawiam (może niepotrzebnie).

Pozdrawiam serdecznie

Obserwuj wątek
    • janunia5 Re: Przerośnięte migdały, ściąć? 21.06.07, 13:13
      Witam,koniecznie usuń maluch się męczy .Moja córka w wieku 6 lat również miała
      usówanu trzeci migdał i dwa boczne przycinane .Tak jak Twój synek często
      chorowała ciągle anginy ,uszy krtań i tak wkółko.Przez dwa lata mieliśmy
      odpoczynek od jej chorób-i teraz znów wszystko od początku.
      Poszłam do lekarza i okazało się,że migdał odrósł tak czasami się zdarza i zaś
      idziemy do szpitala.
      • janunia5 Re: Przerośnięte migdały, ściąć? 21.06.07, 13:18
        przepraszam -oczywiśćie usuwany.Zabiegu nie musisz się obawiać trwa ok.40 min.i
        dziecko w niektórych szpitalach nawet w ten sam dzień wychodzi już do domu
    • mikolaj_danko Re: Przerośnięte migdały, ściąć? 22.06.07, 20:04
      Bezdechy nocne związane z przerośniętymi migdałkami są wskazaniem do wykonania
      zabiegu u dzieci.
      • m711 Re: Przerośnięte migdały, ściąć? 22.06.07, 22:34
        witam
        z mojego osobistego doświadczenia ,miałam jako dziecko wycięte migdały i co?
        nic na chwile było ok ale potem i do tej pory ciągle mam anginy i boli mnie
        gardło.moja 3 letnia córcia miała tez skierowanie do szpitala w nocy chrapała
        jak stary ale polecili mi super laryngologa i po kuracji śpi jak aniołek .A pan
        dr powiedział ze migdały pocoś są i nie można ich od tak usuwac trzeba leczyć.
        • mama.szymona Re: Przerośnięte migdały, ściąć? 26.06.07, 14:29
          Witaj m711:)
          Czy mogłabyś napisać coś więcej o tej kuracji? Jakie leki mała dostawała? Bardzo
          mi zależy na Twojej odpowiedzi:) Gdyby jeszcze była pewność, że zabieg pomoże i
          że migdałki nie odrosną.
          Pozdrawiam
          • tijgertje Re: Przerośnięte migdały, ściąć? 27.06.07, 01:26
            mama.szymona napisała:
            Gdyby jeszcze była pewność, że zabieg pomoże i
            > że migdałki nie odrosną.

Jak je wytna, to juz nie odrosna. Nosowy czasem odrasta, jezeli jest usuniety
            zanim dziecko skonczy 4 lata.
        • tijgertje Re: Przerośnięte migdały, ściąć? 27.06.07, 01:25
          m711 napisała:
          .A pan
          >
          > dr powiedział ze migdały pocoś są i nie można ich od tak usuwac trzeba leczyć.

Ano sa. Moj powiedzial, ze do 3 lat najwyzej nosowy wycinaja, bocznych nie
          ruszaja, ale potem ich funkcje przejmuja inne organy. Moj syn nosowy mial
          usuwany 2 razy, bo odrosl, w kwietniu pozbyl sie gardlowych i jak widze, ile na
          tym skorzystal, to nawet gdybym miala decydowac o takim zabiegu coroku, to nie
          wahalabym sie ani sekundy. Chorobska przeszy bez sladu, nie wiem, czy ma to
          jakis zwiazek, ale z alergia na pylki w tym roku ma wyjatkowo malo do
          czynienia. Normalnie caly cczerwiec i lipiec jechal na lekach, teraz swiety
          spokoj. Zaluje tylko, ze moi rodzice nie zdecydowali o usunieciu moich
          migdalow, (zeby mi cierpien zaoszczdzic, haha...) bo ciagle chorowalam,
          ostatnia zima tak mi dala popalic, ze mimo, iz lekarz byl za zostawieniem
          migdslaow, teraz uznal, ze lepiej je usunac. Jestem 2 tygodnie po zabiegu,
          pozbylam sie wszystkich 3 (nosowy mi nie zanikl, jak to zwykle bywa, tylko
          urosl lobuz jeden). Mam nadzieje, ze teraz bede miec juz spokoj. Szkoda tylko
          tego bolu i siwego od zastrzykow tylka w dziecinstwie:-/ Dzieci niezle
          przechodza zabieg, moj 3-latek 2 dni po zabiegu chcial koniecznie wracac do
          szpitala, teraz upomina sie za kazdym razem, jak sie np stlucze:-) Gardlo
          bolalo go 2 dni, po zabiegu niesamowicie urosl, w 2 miesiace jakies 4-5 cm i 2
          kg (chudy byl, w dniu zabiegu wazyl niecale 13,5 kg, teraz 15,5 i spodnie
          szersze musialam kupic). Takie samo nadrabianie wzrostu przechodzil po
          pierwszym zabiegu, ale nie az tak drastycznie. No i nie chrapie:-)
    • jovzak Re: Przerośnięte migdały, ściąć? 23.07.07, 11:06
      Witaj, jak wyglądają te bezdechy
      wydaje mi się, że mój synek też ma ten problem, ma 3 lata i właśnie ma zacząć
      przedszkole. W tym miesiącu, wyszły mu dodatnie Ige na roztocza, pleśnie i
      drzewa. Synek na razie nie chorował dużo, ale wła.nie w nocy ma problemy z nosem

robiliście testy

co do migdałków czytałam na forum alergie i alergie - astma na gazecie, o
      lekach, które obkurczają przynajmniej 3 migdał . W Polsce polecają kropelki
      homeopatyczne, czytałam też o jakimś leku sprowadzanym z Niemiec

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka