Dodaj do ulubionych

Paluch w buzi non stop

27.06.07, 09:38
Witam mam problem a mianowicie moje dziecko za nic nie chce smoczka za to bez
przerwy ssa kciuka tylko jednego jak zasypa jak spi to go nie wyciaga z buzi
i nawet jak sie obudzi to pierwsze co robi to wypucha palucha do buzi. Ma 10
miesiecy i nie wiem co robic zeby ja tego oduczyc poniewaz palec juz nie
wyglada ze ciekawie jest troche cienszy :(.
Obserwuj wątek
    • kasia281075 Re: Paluch w buzi non stop 27.06.07, 14:29
      witam, miałam ten sam problem. Rozwiązał się w dwa dni. W aptece kupiłam preparat "Gorzki paluszek" (kosztował ok. 7 zł) i smarowałam nim wszystkie paznokcie synka. Wieczorem chyba przez pierwsze dwa dni BARDZO marudził bez swojego "usypiacza", ale teraz palcy już nie wkłada do buzi. Powodzenia
      • falbala11 Re: Paluch w buzi non stop 27.06.07, 18:18
        i naprawde ten preparat pomog az chyba skorzystam z Twojej rady :) mam tylko
        nadzieje ze nie zaszkodzi dziecku :P
        • nati994 Re: Paluch w buzi non stop 05.07.07, 10:30
          Jestem ciekawa, czy na Twojego dzieciaczka zadział ten "gorzki paluszek", bo u
          mnie działał przez kilka dni, a potem już przestał przeszkadzać mojej małej,
          chociaż naprawdę jest okropny w smaku- próbowałam.
          Życzę sukcesu, dzieci są różne, więc może akurat na Twoje zadziała...
          • falbala11 Re: Paluch w buzi non stop 05.07.07, 10:43
            no wlasnie u mnie tez nie dziala juz preparat w smaku jest okropny ale mojemu
            dziecku juz nie przeszkadza moze Pan doktor sie wypowie jaki wiek jest dobry
            na odzwyczajanie od ssania palca i poleci jakas metode???

Nati994 i co zrobilas w zwiazku z tym ze nie podzialalo odpuscilas sobie??
            • nati994 Re: Paluch w buzi non stop 05.07.07, 15:21
              Na razie odpuściłam, ale będę szukać jakichś nowych sposobów. Każda nowość
              działa przynajmniej jakiś czas. Ja sama jako dziecko dosyć długo ssałam palce i
              wiem, że to było jak nałóg, trudno się odzwyczaić, ale im dziecko jest starsze,
              im więcej rozumie jest łatwiej, bo np. zaczyna się wstydzić, a tymczasem chyba
              pozostaje czekać, zwracanie uwagi przynosi jeszcze gorszy efekt.
              Ja mocno zaczęłam szukać jakiegoś sposobu jak mała przy okazji ssania kciuka
              zaczęła drapać nosek do krwi, tak mocno, że bałam się, że wda się tam jakaś
              infekcja.
              Jeżeli coś u mnie zadziała dam Ci znać. Ciebie też proszę o informację jak
              znajdziesz jakiś skuteczny sposób.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka