Dodaj do ulubionych

Pytanie...

02.07.07, 19:40
Panie Doktorze już wczesniej pisałam. Moja córka 16 m-c miała co rano bulgoty w brzuszku oraz wymiotowała. Byłam z nią w szpitalu i się okazało że ma zapalenie przełyku 1 stopnia ( ulewała do 9) ale przy okazji zrobiono jej podstawowe testy alergiczne płatkowe ,,Patch''. Po ściągnięciu testów z plecków wyszło iż ma uczulenie na białko mleka krowiego oraz na zboże i pszenicę. Proszę mi powiedzieć czy jesli do tej pory dziecko nie miało żadnych problemów skórnych ani innych czy mogę podawać jej przetwory mleczne i z glutenem czy tez wg testów wstrzymać się z tymi pokarmami i czy zapalenie przełyku mogło byc spowodowane tymi pokarmami. Obecnie jest na diecie, dotaje Losec codziennie rano.Po jakim czasie zapalenie przełyku powinno ustąpić gdyż dziecko jeszcze ma odruchy wymiotne rano?
Obserwuj wątek
    • karina233 Re: Pytanie... 02.07.07, 19:57
      Mam pytanie w jaki spośób diagnozuje się zapalenie przełyku?
      • goniek45 Re: Pytanie... 02.07.07, 20:25
        miała robioną gastroskopie i pobierany wycinek do badania. Wcześniej dostała tzw. ,,głupiego jasia'' i miała też znieczulone gardełko.
    • mikolaj_danko Re: Pytanie... 04.07.07, 22:14
      Zapalenie przełyku było spowodowane zarzucaniem treści pokarmowej z żołądka. Dziecko miało więc nasilony refluks żołądkowo przełykowy. Z wynikami testów dobrze by było się udać do alergologa. Według niektórych wiarygodność testów skórnych do 3 roku zycia jest wątpliwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka