Dodaj do ulubionych

Wit. D3 dla 2-latka

03.07.07, 20:17
Witam Panie doktorze,

Chciałabym zapytać, czy i ile kropel powinnam podawać swojej córeczce (22 m-ce) wit D3? Nie podaję jej tej witaminy od jakiegoś czasu, bo ponoć latem nie trzeba. Z witamin bieże vibovit bobas i tran.
Proszę mi powiedzieć jak postępować i jeszcze, czy te witaminy, które podaję są okey, czy poleciłby Pan coś lepszego dla takiego malucha.

Pozdrawiam i dziękuję
Obserwuj wątek
    • magda762 Re: Wit. D3 dla 2-latka 04.07.07, 14:03
      Chciałam zapytać czemu podajesz małej witaminy? Ma jakieś wskazania od lekarza
      czy raczej "zapobiegawczo"? Pytam dlatego, że mój syn ma 21 m-cy i nigdy nic
      nie podawałam. Z tego co wiem to suplementy podaje się wtedy,gdy jest jakaś
      potrzeba.
      Pozdrawiam Magda
      • pysiu1007 Re: Wit. D3 dla 2-latka 04.07.07, 14:23
        jak ma zarosniete ciemiaczko to nie podawaj nie ma potrzeby wit d3 podawac
        lepiej z ta wit nie przesadzac bo mogabyc problemy
        ja w wieku 2 lat dawalam 4 krople lekarz kazal bo mala miala nie do konca zarosniete ciemiaczko
        ale teraz nie daje od 3 miesiecy bo jest ok
        bobovit starczy tam jest wit d3 pozdrawiam
        • olinka.6 Re: Wit. D3 dla 2-latka 04.07.07, 19:30
          Magdo762, podawałam jej te witaminki, ponieważ zawsze kiedy pytałam o to pediatrów, to mówili podawać. Dlatego zastanowiło mnie jak postępują inne mamy. ostatnio jedna pediatra powiedziała mi, że wit D3 powinno się podawać do 5 roku życia dziecka, co mnie zszokowało. Ale pozostanę tylko przy tranie. Myślę, że jednak powinnam coś małej podawać, bo ona wogóle nie chce jeść owoców, tylko banany je. Gotuję jej zupy jarzynowe, gęste, więc choćiaż tyle witamin z nich ma. najwyżej przy przeziębieniu podaję Cebion i tyle. ostatnio też pediatra mi zwróciła uwagę, że mała nosi z nie usztywnioną piętką sandałki. Akurat z tamtych wyrosła i następne kupiłam takie. powiedziała, że do 4 lat ma nosić usztywnioną piętkę mimo że ma zdrowe i proste nóżki. A i tak każdy pediatra u którego byłam od tych 2 lat mówi coś innego.
          • katarina241 Re: Wit. D3 dla 2-latka 05.07.07, 12:43
            Czy dziecku podajesz równoczesnie tran i witaminki, tzn. tego samego dnia???
            Rozumiem że chcesz córki podać cos wzmacniającego bo ma słabo zróżnicowaną
            dietę ale pamiętaj zarówno zestaw witamin jakie podajesz dziecku jak i tran
            zawierają wit. D a jeśli jeszcze malutka pije mleko modyfikowane, które także
            jest wzbogacone w tą witaminę łatwo o przedawkowanie.Dlatego jeżeli już to ja
            zdecydowałabym się na podawanie albo tranu albo witamin,choć większość
            specjalistów jest za tym aby tranu nie podawać latem tylko w okresie jesienno-
            zimowym no i może wczesną wiosną. Przemyśl to dobrze i poczekaj na radę
            specjalisty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka