18.07.07, 10:18
Na ostatnim badaniu lekarskim pani doktor stwierdziła u mojego 3,5
miesięcznego synka lekką krzywicę. Mam pytanie, co mu grozi gdyby nie chciała
się ona cofnąć, i jak postępować aby wszystko wróciło do normy. Czym jest
spowodowana krzywica(dziecko karmione wyłącznie mlekiem modyfikowanym).Proszę
o odpowiedzi.Nelly
Obserwuj wątek
    • magdamroziuk Re: Krzywica 18.07.07, 11:48
      A jak pediatra stwierdził krzywicę? Chyba nie na wygląd? Badania z krwi i moczu
      robione były?
      • nelly123 Re: Krzywica 18.07.07, 11:52
        Jak na razie to na podstawie ogolnego badanie, Synek oststnio bardzo wystrzelil
        ma 3,5 miesiaca wazy 7,5kg, mierzy 68cm. Zwiekszyla tylko dawke vigantolu do 5
        kropli, i czeka nas kontrola za 3 tygodnie. Zobaczyy co dalej.
        • magdamroziuk Re: Krzywica 18.07.07, 12:39

nelly123 napisała:

> Jak na razie to na podstawie ogolnego badanie, Synek oststnio bardzo
          wystrzelil
          > ma 3,5 miesiaca wazy 7,5kg, mierzy 68cm. Zwiekszyla tylko dawke vigantolu do 5
          > kropli, i czeka nas kontrola za 3 tygodnie. Zobaczyy co dalej.

To ja po naszych przejściach wróciłabym do przychodni i poprosiła o badania
          gopodarki Ca-P. Przedawkowanie witaminy D3 jest groźne w skutkach, a na "ogląd"
          nie da się stwierdzić krzywicy. Mam nadzieję, że pan doktor to potwierdzi, bo
          znam już zbyt dużo dzieci, którym właśnie w ten sposób krzywdę wyrządzono. Jak
          np mój synek. Dodam, że leczył się ze skutków przez rok w poradni metabolicznej
          CZD.
          Poza tym leczenie krzywicy, jeśliby faktycznie wystąpiła u Twojego dziecka, to
          też lepiej powierzyć specjaliście od metabolizmu, a nie rejonowej przychodni.
    • mikolaj_danko Re: Krzywica 19.07.07, 22:45
      Do objawów klinicznych krzywicy należą: pogrubienie połączeń chrzęstno-kostnych żeber, pogrubienie obwodowych nasad kości przedramion, rozmiękanie potylicy, wciągniecie klatki piersiowej w miejscu przyczepu przepony, wydatne guzy czołowe. Choroba ta najczęściej spowodowana jest niedoborem vitD. Leczenie faktycznie polega na podawaniu dużych jej dawek. Przyznam, że faktycznie wypadałoby wykonać badania oceniające gospodarkę wapniowo-fosforanową u dziecka, zwłaszcza że karmione miesznkami modyfikowanymi niepowinno mieć niedoboru witD.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka