Dodaj do ulubionych

Zagazowane jelita

04.06.09, 23:37
Nasz 1,5 roczny synek miał dziś robione usg jamy brzusznej (z powodu niepokojąco dużego obwodu brzuszka). Wszystkie narządy wyszły ok, tylko jelita są bardzo rozdęte i zagazowane. O czym może to świadczyć? Lekarz wykonujący badanie powiedział, że może będzie konieczne spędzenie kilku dni w szpitalu na badaniach!! O jakie badania może chodzić?? Wizytę u pediatry mamy dopiero we wtorek a bardzo się denerwuję :(
Obserwuj wątek
    • circa.about Re: Zagazowane jelita 05.06.09, 11:27
      Przyznam szczerze, że zmartwiłaś mnie tym, co powiedział Tobie lekarz.
      Kilka miesięcy temu robiłam usg mojemu synowi - z tego samego powodu, dużego
      brzucha, i lekarka też mówiła, że ma zagazowane jelita. Przez to nie widziała
      wszystkich narządów - chyba nerek.
      Ale nie wspomniała ani słowem o dalszej diagnostyce..
      Stwierdziła tylko, że jest bardzo trudno przygotować tak małe dziecko do
      badania, bo np. nie jest w stanie wytrzymać kilku godzin na czczo, czy nie
      siusiać przy wypełnionym pęcherzu. My mieliśmy badanie na 11, do gabinetu
      weszliśmy chyba dopiero o 12.30, więc musiałam Młodemu dać coś jeść, bo niestety
      na tyle kumaty jeszcze nie jest by zrozumieć, że nie może jeść z powodu
      czekającego badania.
    • kasiaalbrecht Re: Zagazowane jelita 05.06.09, 21:07
      przyczyną zwiększonej produkcji gazów może być dysbakterioza między innymi po
      antybiotykach, nietolerancje różnych cukrów, aerofagia, dieta... Czy sa jakieś
      dodatkowe objawy? Warto ew włączyć probiotyk który unormuje florę jelitową i
      warto rozważyć wizytę u gastrologa jesli dodatkowo występują biegunki lub
      zaparcia, bóle brzucha.... Można podawać też espumisan lub esputicon.
      • kkolasinska Re: Zagazowane jelita 18.06.09, 15:52
        A jaka jest róznica miedzy tymi lekami na wzdecia wymienionymi
        przez Ciebie a Boboticiem ?
      • mala_mimimi Re: Zagazowane jelita 18.06.09, 22:19
        dziękuję za odpowiedz. aktualnie czekamy na wizyte u gastrologa. probiotyk dajemy codziennie od miesiaca i rzeczywiscie kupki zaczely byc uformowane. bolow brzuszka nie ma raczej ani meczacych gazow, biegunke mial 2 razy w zyciu, sa jednak takie dni ze robi np 5 w miare normalnych kup. nie wiem czy to niepokojacy objaw :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka