18.09.09, 14:04
i ta jego... nieznośna lekkość bytu wink Ale moją ulubioną powieścią Kundery
jest raczej "Walc pożegnalny". Taka trochę Czarodziejska Góra - z
przymrużeniem oka.
Obserwuj wątek
    • f-ox Re: Kundera - 18.09.09, 17:47
      Jednak "Nieznośna lekkość bytu" smile
      • ojuciasan Re: Kundera - 18.09.09, 17:50
        f-ox napisał:

> Jednak "Nieznośna lekkość bytu" smile

wink
    • agu.s Re: Kundera - 20.09.09, 16:42
      Tego lata zachłysnęłam się Kunderą, oczywiście zaczęłam od "Nieznośna....."
      teraz pochłaniam "Nieśmiertelność". Uwielbiam książki, które zachwycają mnie nie
      tematyką a sposobem pisania, słowami, zbitkami słów tworzącymi zdania trafiające
      w samo sedno. Lubie zabawę słowami, taką "dialektyczną grę" i taki właśnie jest
      Kundera.
      • ojuciasan Re: Kundera - 20.09.09, 19:38
        agu.s napisała:

> Tego lata zachłysnęłam się Kunderą, oczywiście zaczęłam od "Nieznośna....."
        > teraz pochłaniam "Nieśmiertelność". Uwielbiam książki, które zachwycają mnie ni
        > e
        > tematyką a sposobem pisania, słowami, zbitkami słów tworzącymi zdania trafiając
        > e
        > w samo sedno. Lubie zabawę słowami, taką "dialektyczną grę" i taki właśnie jes
        > t
        > Kundera.

Noo właśnie... Otóż to. A przynajmniej nie samą tematyką wink
        Oczywiście ideałem jest, gdy i treść i forma zachwycają na równi, uzupełniając
        się i współgrając ze sobą. U Kundery zachwyca mnie wszystko.
        • haan87 Re: Kundera - 22.09.09, 01:37
          A czy moglibyście w skrócie scharakteryzować jego twórczość? Czytałam
          reportaż o jego życiu i sporo opinii, że jest świetny. Mógłby ktoś
          jednak sprecyzować, w czym ta wyjątkowość ma swe podłoże?smileZ opisów
          najbardziej zaintrygowała mnie "Nieśmiertelność"...myślicie, że to
          dobra pozycja na początek przygody z Kunderą? smile Jeśli nie - którą
          stądbyście polecili na pierwszą...?
          Przyznam, że wybór jest spory...
          • ojuciasan Re: Kundera - 22.09.09, 03:19
            Zacznij albo od tego, co Cię osobiście szczególnie zaintrygowało - zawierzając
            własnej intuicji - albo po prostu... od hitu. Zazwyczaj warto zacząć od
            sztandarowej pozycji danego pisarza, choćby tylko dlatego, że skoro książka
            zainteresowała mnóstwo ludzi na całym świecie, to raczej można założyć, że nie
            bez powodu. I tu znowu kłania nam się... "Nieznośna lekkość bytu" wink
            A co do charakterystyki twórczości - nie odważyłabym się, nie jestem teoretykiem
            literatury. I chyba lepiej przeczytać i samemu wyrobić sobie własną opinię, niż
            szufladkować dzieło. Przynajmniej z mojego punktu widzenia. Czasem takie
            charakterystyki potrafią skutecznie zrazić mnie do książek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka