IP: *.multimo.pl 20.08.10, 18:29
Czy po sprzedaży mieszkania, ale mieszkając w nim nadal (jakieś pół roku) do
czasu zakończenia budowy domu, mogę się ubiegać o kredyt RnS?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirek Re: RnS IP: *.aster.pl 21.08.10, 00:59
      Kurcze nie jest to łatwe pytanie. Szperałem w interpretacjach Min Infr i
      znalazłem coś takiego. Może to coś pomoże. Wg mnie zawarcie umowy użyczenia
      pozwoli na mieszkanie w mieszkaniu i zawarcie umowy kredytowej w RnS.

3. Czy klient, który zawarł z właścicielem mieszkania umowę użyczenia może się
      ubiegać o kredyt preferencyjny, czy powinien postąpić analogicznie jak przy
      umowie najmu, tzn. rozwiązać umowę użyczenia i opuścić mieszkanie?

W art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 8 września 2006 r. o finansowym wsparciu rodzin w
      nabywaniu własnego mieszkania określony został katalog warunków, które powinien
      spełniać kredytobiorca zaciągający kredyt z dopłatami do oprocentowania,
      związany z brakiem dysponowania, w momencie udzielenia kredytu, tytułem prawnym
      do innej nieruchomości mieszkalnej (zgodnie z dalszymi przepisami tego artykułu
      ustawy część z nich może mieć charakter warunkowy). Katalog ten jest zamknięty,
      a więc rozszerzająca interpretacja, niekorzystna dla osoby ubiegającej się o
      preferencyjny kredyt mieszkaniowy, jest nieuprawniona. Ponieważ przypadek, o
      którym mowa jest w pytaniu, nie został ujęty w katalogu warunków wykluczających
      w art. 4, należy uznać, że zawarcie przez osobę ubiegającą się o kredyt
      preferencyjny umowy użyczenia z właścicielem mieszkania (zarówno w przypadku
      innej nieruchomości jak i mieszkania, którego zakup ma być celem udzielenia
      kredytu) nie podlega z tego tytułu rygorom, o których mowa w art. 4 ust. 3-5 ustawy.

Polecam inne wskazówki dot RnS
      bgk.pl/index.php?module=site&catId=318&pl
      W razie innych pytań proszę o kontakt. Pana pytanie przedstawię naszemu działowi
      prawnemu. Proszę o kontakt e-mailowy. Prześlę odpowiedź. Z racji małej ilości
      czasu niestety rzadko zaglądam na forum
      miroslaw.gladecki@homebroker.pl
      • Gość: mk Re: RnS IP: *.multimo.pl 21.08.10, 14:47
        Dzięki za odpowiedź.
        Czyli w momencie sprzedaży mieszkania, podpisuję umowę użyczenia np. na 6 mies.
        z tym, komu je sprzedałem i ubiegam się o kredyt RnS? Albo mogę z nim podpisać
        umowę najmu i mam 6 mies. na jej rozwiązanie i opuszczenie lokalu od momentu
        uzyskania pozwolenia na użytkowanie kupionego domu i też mogę się ubiegać o
        kredyt rns?
        • michas007 Re: RnS 23.08.10, 09:25
          Możesz i tak.
          • Gość: mk Re: RnS IP: *.multimo.pl 23.08.10, 12:27
            Czy o kredyt RnS wnioskuję razem z kredytem hipotecznym, czy mogę to zrobić np.
            dopiero po uzyskaniu tego drugiego?
            • michas007 Re: RnS 23.08.10, 20:56
              ???
            • Gość: Mirek Re: RnS IP: *.aster.pl 03.09.10, 23:39
              Kredyt w RnS jest kredytem hipotecznym - to jeden i ten sam kredyt. Innymi słowy
              starasz się tylko o jeden kredyt w RnS
              • Gość: mk Re: RnS IP: *.multimo.pl 04.09.10, 22:58
                Dzięki.
    • ap-82 Re: RnS 14.09.10, 21:04
      www.moneyplus.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka