1zorro-bis 30.12.10, 07:59 tak sie tego wczoraj domagala.... wyborcza.pl/1,76842,4811664.html propaganda, Karen? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hardy1 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 09:00 Zorro - to jest "poniżej pasa". Na Podwórku nie adresujemy imiennie takich tematów. Chcesz o tym rozmawiać to załóż ponownie ten sam wątek ale bezosobowy. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 09:09 ...z tym, że Karen rzeczywiście i natarczywie się domagała, Hardy Odpowiedz Link
hardy1 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 09:27 Nie, AL. Nigdzie na Podwórku tego nie widziałem. Jeżeli gdzieś indziej prowadzona była dyskusja to i tam się dalej ją prowadzi. Jeżeli Zorro chce umieścić taki wątek na P., to ma prawo. Niech zakłada. Ale nie imiennie adresowany w tytule bo to ma odniesioną konotację. Zorro - już zdarzało się że przenosiłeś "w połowie" spory czy dyskusje z jednego forum na drugi. To nie jest fair. Dyskusję z konkretnym/-mi nautą/-tami prowadzi się tam gdzie się zaczęła. Na innym forum można zacząć konkretny temat ale od początku, bezosobowo. Zwłaszcza taki temat. Inaczej jest to odbierane negatywnie. Tak uważam. Zresztą - jesteśmy dorośli i nie trzeba tłumaczyć tak prostych spraw. Swoją ocenę już napisałem. Na bezosobowym wątku podyskutuję i o obozach koncentracyjnych. Na tym już się nie wpiszę. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 09:54 ...a ja widziałam, Hardy, i moim zdaniem taka natarczywość prowokuje do zakładania osobowych wątków. Trzeba także odczytywać podteksty, intencje i co między zdaniami Też się tu więcej nie wpisze...jadę na zakupy, bo w domu nie ma nic zjadliwego Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 10:15 to ja Ci Hardy - pozwolisz - pozniej troszeczke to skopiuje, O.K? I to domagala sie na tym wlasnie tutaj podworkowym forum. Teraz "wyszlo szydlo z worka"...Nieuwaznie lub wyrywkowo czytasz. I tak wlasnie powstaja plotki i falszywe osadzenia.... Odpowiedz Link
1zorro-bis Prosze Hardy... 30.12.10, 10:42 No to wysil się trochę i niech ci "przez przypadek" wpadnie w oko coś na temat Żydów i judaizmu i czekam z niecierpliwością na twoją krytykę w tym temacie big_grin big_grin big_grin Odpowiedz Link
m.maska Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 11:33 No coz...Wszystko to jest wiadome, dlatego wlasnie wczoraj osobiscie na watku Zorro pytalam Karen, czy wyznaje antysemityzm... Dwa razy domagala sie od Zorro zalozenia watku o Zydach i judaizmie.... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 11:39 i jeszcze dodawala cos o obozach... To sie postaralem.... Odpowiedz Link
z-malej-litery Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 11:42 WOW! Zorro, jakiś Ty szarmancki wobec Karen. Normalnie buzię otwieram z zachwytu nad delikatnością i sympatią w traktowaniu Karen... Odpowiedz Link
m.maska Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 11:46 Literko a nie zwrocilas uwagi, jak mila byla Karen w stosunku do Zorro? jesli ktos uparcie sie domaga...tez odnioslam wrazenie, jakby Karen uwazala, ze Polacy nie maja w ogole nic na sumieniu jesli chodzi o Zydow... szkoda, ze nie ma Benu, ona zapewne mialaby niejedno tutaj do dodania. Odpowiedz Link
m.maska Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:20 Jak to o co?...o Twoje zdanie w kwestii zydowskiej... Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:38 eee, a po co? Jaka to jest w ogóle kwestia żydowska? Która konkretnie, kwestia żydowska- bo tych kwestii jest tyle... To trzeba uściślić! Na początku wątku wisi obszerny artykuł o kwestii antysemityzmu- choć nie do końca bardziej o hienowatości Polaków z Wólki... Do tego dochodzi jakiś kontekst- czy historia jakiejś rozmowy z Karen, której to rozmowy nie znam. Dlatego pytam o co konkretnie chodzi? Czy tak mieliście ochotę pogadać o Żydach i zeszło lekko na Polaków, bo jeśli rozmawialiście na początku o upadku cywilizacji Wigrów- no to tutaj to ja w ogóle nikomu nic nie powiem... no może oprócz tego, że kiedyś w dzieciństwie miałam taki rower/ składak O! nawet pamiętam na komunię dostałam! i był czerwony- no ale to chyba nie o to chodziło Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:39 Nie mówiąc o tym, że ja w ogóle żadnym autorytetem nie jestem w sprawie żydowskiej... Odpowiedz Link
m.maska Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:42 Wiesz Benu, ja tez nie bardzo wiem dlaczego Karen chciala koniecznie zmienic temat Wigrow na Zydow i judaizm ale chciala... wiem tylko, ze Ty moglabys na ten temat sporo napisac... Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:50 Ale milion razy mniej niż Uli! Dlatego musiałabym wiedzieć o czym konkretnie bo... jakby to powiedzieć to strasznie stary Naród jest i jakby tak zacząć od początku no to byśmy pomarli dwa razy i temat by się nie wyczerpał. Ja się nie wykręcam ani nie wykręcam kota ogonem. Po prostu nie chciałabym się czuć jak na przesłuchaniu Maseczko Z tego co widzę to chętnych do dyskusji raczej nie ma... lub raczej jak mówię wiodącego tematu- tamtej dyskusji nie czytałam- siłą rzeczy musiałabym się odnosić do zdań Karen, której tutaj nie ma chyba... to niezręczne, tak rozmawiać w ciemno Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:54 Czeeeeeśćććććć , Benu ! powiadasz czerwony.. ? no... hmmmm ... i tak Cię akceptuję.... hihihi Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:56 Pogadać za długo pewnie nie pogadam bo mam zajęcia, ale odhaczam listę.. Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:01 Właśnie, ja tez rysuję... ale jeśli to się rozwlecze... tylko, to chyba nikomu nie będzie przeszkadzało. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:07 dla mnie ten wczorajszy dzien to bylo jak cos takiego: www.youtube.com/watch?v=otqKhjkct1M Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:15 Współczuję Ci Zorro! Ale właściwie skoro tak było tylko wczoraj, zimne, przepełnione pociągi, i do tego te opóźnienia... Współczuję! trzeba było jechać samochodem albo przynajmniej- autobus... samolot. Nie? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:29 dzisiaj wybieram ten srodek lokomocji: www.youtube.com/watch?v=K0uwEbIxhQw Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:38 A mógłbyś opisać. Przepraszam ale jeśli mam zobaczyć kolejny szalet to nie chcę. Przepraszam. Po prostu opisz. Proszę Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:43 to byly czasy... www.youtube.com/watch?v=cjMArLqDxvY Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:59 Coooo?! ))) No to już wiem o czym rozmawialiście )) Witaj! Nie pozwól, żeby mnie tu przesłuchano na okoliczność, nie wiem zresztą jaką, ale na wszelki wypadek Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:09 Będę Cie bronił ze wszystkich sił, Benu.. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:11 Myslisz, ze Ptakbenu tego potrzebuje? Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:13 Myślę ze bardzo ją cenie i lubię, zorro. A co do obrony, zapewniam cie że Czapla nie daje sobie w kij dmuchać, jeśli tylko Jej się chce, rzecz jasna.. Ale znam ja tekże i z tej strony że nie wdaje sie w niepotrzebne i donikąd nieprowadzące utarczki Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:17 Dziękuję Uli- bo być może polecą pióra jak na razie dostrzegam tylko mocne uderzenie w Polskę. Zobaczymy jak się to porozwija. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:19 Miło i słodko jest mówić prawdę... Benu... Odpowiedz Link
hardy1 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:24 Cześć Benu Tylko aby Ciebie powitać wszedłem jeszcze na ten wątek Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:28 Cześć! Hardy No właśnie widziałam, że się zarzekłeś/ zastrzegłeś. Szkoda Wiem nie mam prawa mieć pretensji... Przepraszam. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:56 Ptakubenu... z tego to wiem jest nim Mala...Ale tez uciekla. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:55 no wlasnie...O co tu biega? Karen sie wczoraj tego tematu po trzykroc dopraszala, to jej dziasiaj "zapodalem"...I co? I nic? Dala dyla..Sorry, za podworkowy jezyk ale takowyz sobie Karen rowniez zyczyla... Odpowiedz Link
z-malej-litery Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 11:55 Daj spokój, Maseczko! Nie znam poglądów Karen w tematyce żydowskiej. I nie o to mi idzie. Idzie mi o stosunek do niej. I dobrze wiesz, co miałam na myśli. I obie doskonale wiemy, kiedy ma miejsce czepialstwo i upierdliwość. Tak konkretnie i tak w ogóle I Odpowiedz Link
m.maska Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 12:11 Ojjjjjjjjj.... Literko, gdybys wiedziala tak naprawde na czym czepialstwo polega....no moze sie nawet skusze i podrzuce Ci pewien link.... pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 12:14 a najlepsze jest to , ze zyczynamy watek niewinnie o koncu kultury na Wigrach a ladujemy u Zydow i Judaizmie.... Odpowiedz Link
z-malej-litery Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 12:16 W sumie to pewnie masz rację. Naprawdę nie mam w necie złych doświadczeń To i może bardziej wyczulona jestem na niuanse Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 12:23 Ludzie kochani...w necie to jest jak "u cioci na imieninach" jak Kiszka powiedzial. Oj, zeby tylko tak w realu bylo...Co ja bym nie dal! Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 11:57 prawda, Mala? Mamusia, tfu! Tatus mnie tak wychowal.... Odpowiedz Link
z-malej-litery Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 12:01 fakt! pełne gratulacje dla twoich rodziców. nie każdy rodzić tak potrafi. Odpowiedz Link
1zorro-bis Mala... 30.12.10, 12:01 a propos "czepialstwa"... To byl trzeci post Karen do mnie na watku o "koncu kultury na wigrach...." No popatrz! A ja, z tego co czytam, myślałam że to Żydzi i judaizm rządzi światem. Odpowiedz Link
z-malej-litery Re: Mala... 30.12.10, 12:09 Zorro, ja kiedyś już Ci powiedziałam: nie masz talentu do łapania kontekstu wypowiedzi, o podtekście nie wspominając. I koniec w tym temacie. Jesteś jaki jesteś i ok. I w sumie nic mi do tego. Po prostu zaczynam dostrzegać coś więcej odnośnie Karen i przyznaję, trochę tego nie rozumiem. Ale ja już się nie wtrącam. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 12:13 to dobrze Mala, ze sie ni wtracasz. Bo ja z natury jestem bardzó spokojny czlowiek. Ale jak ktos bezpodsawnie mi cos wmawia to sie bronic tez potrafie. I stad moja "mini-kopia" wpisu Karen do ciebie... P.S Czy ten mimotek to nie za duzo? Bo juz zostalem gdzie indziej upomniany.... Odpowiedz Link
jokker39 Re: Mala... 30.12.10, 12:16 Popieram, Literko. Powiem więcej, z przykrością widzę, że na Podwórku coraz więcej niechęci i animozji. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 12:22 a gdzie Ty tutaj Jokker niechec i animozje widzisz? Wymiana zdan to animozja i niechec? No, chyba ze Ty wolisz wolniutko i grzeczniutko...ale to nudne, nie uwazasz? Odpowiedz Link
jokker39 Re: Mala... 30.12.10, 12:36 Zorro, Twoje niektóre odpowiedzi są poniżej pasa. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 12:46 a mozesz naopisac ktore? Bo takie "hasla" rzucane w powietrze mocy nie maja... Kazdy zarzut trzeba uzasadnic... Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Mala... 30.12.10, 13:02 Hmmm... zdaje się że jednak problem istnieje. Watek o judaizmie? A jakim celu, żeby stwierdzić rzecz oczywistą, że winy wszelakie jak zwykle leża po obu stronach? Nie rozumiem.. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 13:04 no, ja tez nie wiem po co? Ale sie Karen domagala.... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Mala... 30.12.10, 16:17 Pozwolisz, Jokkerze, że będę innego zdania. Po prostu, na pewne sprawy mamy odmienne spojrzenie, nie jesteśmy chórem śpiewającym jednym głosem pod batutą wszechwładnego dyrygenta. Różnimy się i dajemy temu wyraz, nikt z nas nie ma ochoty pisać regularnymi kulfonami w przepisowo poliniowanym zeszycie. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 16:25 to samo Jokkerowi napisalem na LOZY ale chyba nie zrozumial. Albo nie chce.... Odpowiedz Link
jokker39 Re: Mala... 30.12.10, 17:07 Oczywiście, Al, że pozwolę Przecież nie musimy śpiewać jednym głosem Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 17:16 wydaje mi sie, ze uzyles o jedna emotke Jokker za duzo.... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 17:27 Ty to zawsze taki obrazalski Jokker jestes? Jak stara panna... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Mala... 30.12.10, 17:48 eeech, Jokker, wyciągnij się na ławeczce pod naszą wierzbą (tylko uważaj, Benu w dziupli urzęduje i jeszcze jakaś książką w nerwach rzuci) i śmiej się, jako i ja to w tej chwili czynię, najbardziej lubię śmiać się sama z siebie.....zaprawdę, uzdrawiające jest to, i orzeźwiające Odpowiedz Link
m.maska Re: Mala... 30.12.10, 17:19 Gdyby w pewnych kwestiach nie bylo roznic zdan wtedy moglibysmy tylko sie ze soba zgadzac, ciumkac, glaskac i przyswiadczac sobie - uwazasz Jokker, ze dlugo bysmy tak mogli ze soba rozmawiac? tak, tak, tak, masz racje, oczywiscie, zgadzam sie z Toba, jak najbardziej Cie popieram, o jak milo to slyszec, ze mamy takie samo spojrzenie, taka sama opinie, to samo zdanie... Odpowiedz Link
jokker39 Re: Mala... 30.12.10, 17:23 ... zgadzam sie z Toba, jak najbardziej Cie popieram, o jak milo to slyszec, ze mamy takie samo spojrzenie, taka sama opinie, to samo zdanie... I po Masko ten ton? Odpowiedz Link
m.maska Re: Mala... 30.12.10, 17:34 a jaki ton w tym wyczules? napisalam tylko, ze dyskutowac mozemy wtedy, jesli nasze zdania i opinie sa rozne... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 17:39 pewnie ...gruby bas z...wiolonczeli? www.youtube.com/watch?v=QpgvFXXiYjE Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Mala... 30.12.10, 18:10 Zorro ten fragment Dnia Świra to broń obosieczna, bo taki ogląd rzeczywistości ma bohater, niespełniony neurotyk z natręctwami... ja bym sie z nim nie utożsamiał.. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 18:27 www.youtube.com/watch?v=Z9VQ089v9VQ to ja sie upodabniám z tym w srodku.... Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Mala... 30.12.10, 18:29 A ja zdecydowanie z tym... www.youtube.com/watch?v=2n8nkACTF8Q&feature=related Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 18:31 a to? www.youtube.com/watch?v=UxDE_v8cbCo&feature=related Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Mala... 30.12.10, 18:35 Też dobre.. Znam ten film nieomal na pamięć.. Scenka z poeta który cierpi i jest mu smutno także jest warta grzechu, ale dupniak moim zdaniem przebija wszystko... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 18:40 a to? Az sie lezka w oku kreci... www.youtube.com/watch?v=I6wW1VWV_1c Odpowiedz Link
m.maska Re: Mala... 30.12.10, 18:45 Ulisses, nie wyrazaj sie, nie wypada przy kobietach - to jest "salonowiec" Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 18:52 moze sie wyrazac, moze...Wczoraj bylo powiedziane ze ma byc jak na podworku... Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Mala... 30.12.10, 19:26 Jehowa, Jehowa, Jehowa, Jehowa..... www.youtube.com/watch?v=1dyxOnuIiO8 Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Mala... 30.12.10, 19:29 I to zorro, jedna z moich ulubionych scenek.. www.youtube.com/watch?v=jkOaJfrFJhM&feature=related Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 19:43 a to prawie jak u nas....wczoraj: www.youtube.com/watch?vgV4iBQVNyU&feature=related Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Mala... 30.12.10, 19:37 Ja się tak nie bawię! Naprawdę mam jeszcze kolejną noc przed sobą! Buuuu! Będę zaglądać Odpowiedz Link
m.maska Re: Mala... 30.12.10, 19:39 Beeeenu, ja mysle, ze Ty masz jeszcze wiele nocy przed soba... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 19:45 a co takiego nocami Benu robisz, hi, hi, hi........? Odpowiedz Link
m.maska Re: Mala... 30.12.10, 19:35 Ulissesie bede wspanialomyslna i Ci wybacze, tylko obiecaj, ze to sie nie powtorzy... zapamietaj: salonowiec...i od razu brzmi arystokratycznie... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 19:46 podworkowiec...swojsko! Ide teraz na cos "mocniejszego"... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 10:12 Hardy...ale dlaczego bezosobowy jesli to wczoraj wlasnie Karen OSOBOWO i KILKAKROTNIE domagala sie tego ode mnie? ?? I "zyczenie stalo sie cialem".... Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 11:05 Zorro, zaiste nie wiem po co umieściłeś tu linka do tego wstrząsającego artykułu. Zostawmy Karen. Bo przecież chyba jednak nie każesz mi wierzyć, że właśnie to jej wpis i TYLKO on Tobą powodował.... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 11:38 tylko ten JEJ wpis Ulissesie. Bo dodala jeszce pare innych.... Odpowiedz Link
m.maska Re: Żydzi i co ja mam do powiedzenia.... 30.12.10, 11:42 Swoje zycie i to ze moge tutaj z Wami pisac zawdzieczam Żydowskiemu lekarzowi... mialam 9 lat, kiedy polscy lekarze po tym jak doprowadzili dziecko do stanu krytycznego zwolnili je ze szpitala do domu...i tylko poswieceniu i bezinteresownosci zydowskiego lekarza, ktory po tym jak zobaczyl wypis ze szpitala pozostawil pelna poczekalnie pacjentow i poszedl, tak poszedl, bo w tamtych czasach nikt nie mial samochodu, zawdzieczam to, ze dzisiaj zyje. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Żydzi i co ja mam do powiedzenia.... 30.12.10, 12:09 do mnie jechal bryczka jak sie rodzilem. Ale bylem szybszy i przy swieczce.... Odpowiedz Link
vizjonerka Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 23:48 Zajrzałam w ten wątek z ciekawości. I nie rozumiem.... Wątki dedykowane są zazwyczaj z jakimś motywem muzycznym, albo z życzeniami, kwiatami.... A tu taki poważny link zawiera. Dziwne. I czemu ma służyć? I dodam: nie ważne, kto jakiej jest narodowości -żydowskiej, czy polskiej, czy jakiejkolwiek innej....ważne, jakim jest CZŁOWIEKIEM! Tyle. Dobranoc. Odpowiedz Link
m.maska Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 23:57 Witaj Vizjonerko. Karen kilkakrotnie prosila Zorro o watek o Zydach i judaizmie, wiec zadal sobie troche trudu i poszukal czegos co by ja moglo usatysfakcjonowac...tak mysle forum.gazeta.pl/forum/w,92813,120316894,120330085,Re_Koniec_kultury_na_Wigrach_.html Odpowiedz Link
vizjonerka Re: Cos dla Karen..... 31.12.10, 00:04 Witaj Masko. Prosiła, czy nie, dedykowanie TAKIEGO wątku to osobna sprawa. Dla mnie taki artykuł to nie jest "jakiś"....pierwszy lepszy. Ale może tylko ja tak uważam? Hmmmmmmmm....... Odpowiedz Link
m.maska Re: Cos dla Karen..... 31.12.10, 00:11 Tez nie uważam, ze ten artykuł jest pierwszy lepszy ... na pewno nie, nie powinno się jednak przymykać oczu na pewne fakty... Odpowiedz Link
vizjonerka Re: Cos dla Karen..... 31.12.10, 00:15 Ale....dedykować taki link konkretnej forumowiczce, to jednak ...niesmaczne Odpowiedz Link
m.maska Re: Cos dla Karen..... 31.12.10, 00:20 Konkretna forumowiczka domagala sie wielokrotnie podjecia tego tematu - gdyby domagala sie dyskusji nt. hodowli orchidei i otrzymalaby linka w tym temacie jej zadedykowanego - wtedy byloby w porzadku? Odpowiedz Link
vizjonerka Re: Cos dla Karen..... 31.12.10, 00:24 Obserwuję z zewnątrz.... niesmaczne . Odpowiedz Link
m.maska Re: Cos dla Karen..... 31.12.10, 00:31 To prawda, tak jak niesmaczne bylo domaganie sie podjecia tego tematu - dlatego pytalam Karen wczoraj ups...przedwczoraj co kryje sie za tym, ze uparcie powraca do tego tematu. Odpowiedz Link
vizjonerka Re: Cos dla Karen..... 31.12.10, 00:35 Tego nie wiem. Czy napewno chodziło Karen o holokaust? Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 31.12.10, 07:37 Witam Aby podsumować... nadal nie wiem o co chodziło: czy Karen domagała się aby Polacy wytłumaczyli się ze zbrodni "przeciwko" Żydom czy Żydzi z tego, że o tym piszą... w większym stopniu niż o zbrodniach innych? ( albo tylko takie art. czy publikacje są znane ogółowi z jakichś powodów i o innych / publikacjach/ się nie pisze) ( ja polecam coś lżejszego na początek: "Związek żydowskich policjantów"- Michaela Chabona, jeśli ktoś już ma dosyć Singerów, Babli czy Szulz'ów i innej klasyki- choć tego wydaje mi się stale mało. Dla równowagi druga fikcja- już pisałam lata temu- "Łaskawe"- Janathana Littela- Szkoda, że Grossowi brak takiego talentu ). Wątek jałowy bo właściwie z czym tu dyskutować? Weźmy chociażby taką ucieczkę z Egiptu... czy Wysiedlenie Getta w Krakowie... Pogrom Żydów w Hiszpanii, na Ukrainie... Historię Żydów z Węgier czy z Getta w Łodzi czy chociażby taki Terezin... Nie mówiąc o tym, że tych, którzy mają cierpliwość zagłębiać się w dokumenty jest naprawdę niewielu i dlatego powstaje wokół cały , nadmuchany ponton literatury prostszej i dla przeciętnego ogółu... czyli rzeczywistość oczami autora- no, pytanie kto jest autorem i dlaczego Jedyny intrygujący/ znamienny sygnał to ten, że wątek jest obserwowany. Ok. tyle tytułem skromnego komentarza. Z INNEJ BECZKI. Czy Ktoś mógłby założyć wątek " Życzeń Wszelakich" dla naszego ukochanego rządu, posłów i ministrów- czyli ogólnie: czego byśmy sobie i Polsce życzyli w przyszłym roku, nie tak na wieczność, tylko na przyszły rok ? Jeśli to zbyt patriotyczny wątek, no to nie. ( ja wiem, że mam taką moc- założyć wątek- ale ja się stale będę tłumaczyć nieudolnością, ja bym nie chciała czegoś spieprzyć w ostatnim dniu roku . Pozdrawiam Was! Odpowiedz Link
1zorro-bis Vizjonerko.... 31.12.10, 09:31 niesmaczne czy smaczen - gwoli wyjasnienia: jezeli ktos na watku o "koncu kultury na Wigrach" wyskakuje jak "Filip z konopii" i zahacza kilkaktrotnie o Zydow, Judaizm dozucajac do tego sprawe KZ to jest to wedlug mnie celowa prowaokacja (tylko czego na Boga?!) to otrzymuje w koncu to o co tak prosil. Jet to na pewno dla wielu - a w szczegolnosci zyjacych w Polsce - temat nieprzyjemny i drazliwy, no ale coz....historii nie zmienimy. A moja reakcja (za ktora WYLACZNIE ja ponosze odpowiezialnosc) jest taka jaka jest. A w szczegolnosci gdy trzech czlonkow mojej rodziny "wyszlo przez komin" w Auschwitz... To bylo tez bardzo "niesmaczne"... Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Vizjonerko.... 31.12.10, 09:56 Ale nie sugerujesz, że KL Auschwitz był obozem polskim? Tak tylko pytam dla porządku ( być może to moje pytanie też jest niesmaczne, szczerze wolałabym go nie zadawać...) Pozdrawiam Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Vizjonerko.... 31.12.10, 10:01 ktos tak sugeruje? Ausczwitz byl obozem niemieckim na terenie okupowanej Polski. Rozumiem, ze to pytanie/prowokacja tylko tak ci sie "wypsnelo" ? Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Vizjonerko.... 31.12.10, 10:02 Współczuję ci zorro, jak wszystkim, których dotknęła taka strata. Minęło jednak kilka dziesięcioleci i nie daje Ci to w rozmowie żadnych uprzywilejowanych pozycji. Gdyby było inaczej powiedzenie "a u was to Murzynów biją" można by z powodzeniem zastąpić takim oto : "nasz naród doświadczył Holokaustu, co wy możecie wiedzieć" - to ucina wszelki dyskurs, przynajmniej wówczas, kiedy może stać za tym emocjonalny szantaż. To skomplikowane i trudne sprawy.... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Vizjonerko.... 31.12.10, 10:12 dzieki za wpolczucie, chociaz mnie to akurat malo dotyczy. Ja jestem dzieckiem powojennym. I wcale w zwiazku z tym nie twierdzem, ze mam jakas uprzywilejowana pozycje, bo niby z jakiej racji? Ale podkreslam jeszcze raz : jesli ktos sie tego tematu z uporem maniaka kilkakrotnie domaga (co wedlug mnie bylo kompletnie bez sensu i nie namiejscu) to mu go "serwuje" na tacy. A jesli Karen nie miala okazji akurat na ten temat nic poczytac to dostala w prezencie. Mysle, ze "poszerzanie horyzontow" nikomu jeszcze nie zaszkodzilo, nie sadzisz? Tym bardziej, ze jest to material z prasy POLSKIEJ a nie z Jerusalem Post.... Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Vizjonerko.... 31.12.10, 10:18 poszerzanie horyzontów nie szkodzi, masz rację, NIKOMU... Ale zaiste nie wiem , po co ciągniemy ten temat: na serio o tym mówiąc trzeba by uczynić to zupełnie inaczej i forum jako miejsce i konwencja temu nie sprosta, a traktowanie tego inaczej nie ma sensu ... Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Vizjonerko.... 31.12.10, 10:37 Zróbmy tak: przyznaję Ci się Zorro, że nie wiem komu i co się wcześniej wypsnęło, czy powiedzmy komu emocje puściły. Mnie na pewno nie- bo i tu Cię zdziwię lub nie: gdy ktoś atakuje Żydów to ja bronie Żydów, gdy atakuje Polaków, staram się bronic Polaków Taką mam szujowatą naturę. Kocham werbalne konflikty lecz nienawidzę otwartych wojen z obnażonymi, rozgrzanymi działami jak również prowokacji! Rozumiem, że mogłeś się poczuć w obowiązku poszerzyć horyzonty, natomiast nie wiem czy akurat wybrałeś dobry argument Nie dlatego, żeby był nieprawdziwy. Serdecznie Cię pozdrawiam i zapewniam, nie jesteś jedyny, w którego wpisana jest historia. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Vizjonerko.... 31.12.10, 11:21 masz racje Benuuu. Masz racje. ale sa tematy, gdzie reaguje troszeczke bardziej niz ....cool. Odpowiedz Link
ptakbenu9 Re: Vizjonerko.... 31.12.10, 13:14 Każdy tak ma w jakimś temacie, pociesz się- można powiedzieć, że każdy ma swojego King- Konga. Już zupełnie na zakończenie- bo istotnie tematowi nie podołamy, opowiem Ci krótką historię, dwa zdania. Mam znajomą, Żydówkę polskiego pochodzenia. Jej Matka była jedną z ocalałych z Getta w Krakowie, poślubiła jednak Niemca i jej córka, moja znajoma, przy jakiejś dyskusji z matką mówi do niej tak: No popatrz mamo w jakiej ja jestem sytuacji: mam świadomość, że jeden mój naród mordował drugi mój naród a trzeci mój naród się temu przyglądał. ... Pozdrawiam. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Vizjonerko.... 31.12.10, 11:20 ciagniemy, ciagniemy...bo ciagle ktosy sie zglasza...A zeby mowic i miec zastrzezenia powinno sie tak dla "dobrego tonu" przeleciec caly watek...I wtedy ma sie poglad... Odpowiedz Link