Dodaj do ulubionych

Cos dla Karen.....

30.12.10, 07:59
tak sie tego wczoraj domagala....cool
wyborcza.pl/1,76842,4811664.html
propaganda, Karen? cool
Obserwuj wątek
    • hardy1 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 09:00
      Zorro - to jest "poniżej pasa". Na Podwórku nie adresujemy imiennie takich tematów. Chcesz o tym rozmawiać to załóż ponownie ten sam wątek ale bezosobowy.
      • al-szamanka Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 09:09
        ...z tym, że Karen rzeczywiście i natarczywie się domagała, Hardy
        • hardy1 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 09:27
          Nie, AL. Nigdzie na Podwórku tego nie widziałem. Jeżeli gdzieś indziej prowadzona była dyskusja to i tam się dalej ją prowadzi. Jeżeli Zorro chce umieścić taki wątek na P., to ma prawo. Niech zakłada. Ale nie imiennie adresowany w tytule bo to ma odniesioną konotację.

Zorro - już zdarzało się że przenosiłeś "w połowie" spory czy dyskusje z jednego forum na drugi. To nie jest fair. Dyskusję z konkretnym/-mi nautą/-tami prowadzi się tam gdzie się zaczęła. Na innym forum można zacząć konkretny temat ale od początku, bezosobowo. Zwłaszcza taki temat. Inaczej jest to odbierane negatywnie. Tak uważam.

Zresztą - jesteśmy dorośli i nie trzeba tłumaczyć tak prostych spraw. Swoją ocenę już napisałem. Na bezosobowym wątku podyskutuję i o obozach koncentracyjnych. Na tym już się nie wpiszę.
          • al-szamanka Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 09:54
            ...a ja widziałam, Hardy, i moim zdaniem taka natarczywość prowokuje do zakładania osobowych wątków. Trzeba także odczytywać podteksty, intencje i co między zdaniami
            Też się tu więcej nie wpisze...jadę na zakupy, bo w domu nie ma nic zjadliwego
          • 1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 10:15
            to ja Ci Hardy - pozwolisz - pozniej troszeczke to skopiuje, O.K? I to domagala sie na tym wlasnie tutaj podworkowym forum. Teraz "wyszlo szydlo z worka"...Nieuwaznie lub wyrywkowo czytasz. I tak wlasnie powstaja plotki i falszywe osadzenia....cool
            • 1zorro-bis Prosze Hardy... 30.12.10, 10:42
              No to wysil się trochę i niech ci "przez przypadek" wpadnie w oko coś na temat Żydów i judaizmu i czekam z niecierpliwością na twoją krytykę w tym temacie big_grin big_grin big_grin
            • m.maska Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 11:33
              No coz...Wszystko to jest wiadome, dlatego wlasnie wczoraj osobiscie na watku Zorro pytalam Karen, czy wyznaje antysemityzm... Dwa razy domagala sie od Zorro zalozenia watku o Zydach i judaizmie....
              • 1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 11:39
                i jeszcze dodawala cos o obozach...cool
                To sie postaralem....
                • z-malej-litery Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 11:42
                  WOW! Zorro, jakiś Ty szarmancki wobec Karen. Normalnie buzię otwieram z zachwytu nad delikatnością i sympatią w traktowaniu Karen...
                  • m.maska Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 11:46
                    Literko a nie zwrocilas uwagi, jak mila byla Karen w stosunku do Zorro? jesli ktos uparcie sie domaga...tez odnioslam wrazenie, jakby Karen uwazala, ze Polacy nie maja w ogole nic na sumieniu jesli chodzi o Zydow... szkoda, ze nie ma Benu, ona zapewne mialaby niejedno tutaj do dodania.
                    • m.maska Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 11:47
                      p.s. sprobuje wypukac Benu z dziupli
                      • ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:09
                        smile Hej! Jestem. O co chodzi?
                        • m.maska Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:20
                          Jak to o co?...o Twoje zdanie w kwestii zydowskiej... smile
                          • ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:38
                            smile eee, a po co? Jaka to jest w ogóle kwestia żydowska? Która konkretnie, kwestia żydowska- bo tych kwestii jest tyle... To trzeba uściślić! Na początku wątku wisi obszerny artykuł o kwestii antysemityzmu- choć nie do końca bardziej o hienowatości Polaków z Wólki... Do tego dochodzi jakiś kontekst- czy historia jakiejś rozmowy z Karen, której to rozmowy nie znam. Dlatego pytam o co konkretnie chodzi? Czy tak mieliście ochotę pogadać o Żydach i zeszło lekko na Polaków, bo jeśli rozmawialiście na początku o upadku cywilizacji Wigrów- no to tutaj to ja w ogóle nikomu nic nie powiem... no może oprócz tego, że kiedyś w dzieciństwie miałam taki rower/ składak O! nawet pamiętam na komunię dostałam! i był czerwony- no ale to chyba nie o to chodziło smile
                            • ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:39
                              Nie mówiąc o tym, że ja w ogóle żadnym autorytetem nie jestem w sprawie żydowskiej... smile
                              • m.maska Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:42
                                Wiesz Benu, ja tez nie bardzo wiem dlaczego Karen chciala koniecznie zmienic temat Wigrow na Zydow i judaizm ale chciala... wiem tylko, ze Ty moglabys na ten temat sporo napisac... smile
                                • ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:50
                                  Ale milion razy mniej niż Uli! smile Dlatego musiałabym wiedzieć o czym konkretnie bo... jakby to powiedzieć to strasznie stary Naród jest smile i jakby tak zacząć od początku no to byśmy pomarli dwa razy i temat by się nie wyczerpał. Ja się nie wykręcam ani nie wykręcam kota ogonem. Po prostu nie chciałabym się czuć jak na przesłuchaniu Maseczko smile Z tego co widzę to chętnych do dyskusji raczej nie ma... lub raczej jak mówię wiodącego tematu- tamtej dyskusji nie czytałam- siłą rzeczy musiałabym się odnosić do zdań Karen, której tutaj nie ma chyba... to niezręczne, tak rozmawiać w ciemno
                                  • ulisses-achaj Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:54
                                    Czeeeeeśćććććć , Benu ! smile smile smile smile smile powiadasz czerwony.. ? no... hmmmm ... i tak Cię akceptuję.... hihihi smile
                                    • ulisses-achaj Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:56
                                      Pogadać za długo pewnie nie pogadam bo mam zajęcia, ale odhaczam listę.. smile
                                      • ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:01
                                        Właśnie, ja tez rysuję... ale jeśli to się rozwlecze... tylko, to chyba nikomu nie będzie przeszkadzało.
                                        • 1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:07
                                          dla mnie ten wczorajszy dzien to bylo jak cos takiego:
                                          www.youtube.com/watch?v=otqKhjkct1M
                                          big_grinbig_grinbig_grin
                                          • ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:15
                                            Współczuję Ci Zorro! Ale właściwie skoro tak było tylko wczoraj, zimne, przepełnione pociągi, i do tego te opóźnienia... Współczuję! trzeba było jechać samochodem albo przynajmniej- autobus... samolot. Nie? smile
                                            • 1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:29
                                              dzisiaj wybieram ten srodek lokomocji:
                                              www.youtube.com/watch?v=K0uwEbIxhQwbig_grin
                                              • ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:38
                                                A mógłbyś opisać. Przepraszam ale jeśli mam zobaczyć kolejny szalet to nie chcę. Przepraszam. Po prostu opisz. smile Proszę
                                                • 1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:43
                                                  to byly czasy...
                                                  www.youtube.com/watch?v=cjMArLqDxvY
                                                  big_grinbig_grinbig_grin
                                    • ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:59
                                      Coooo?! smile))) No to już wiem o czym rozmawialiście smile)) Witaj! Nie pozwól, żeby mnie tu przesłuchano na okoliczność, nie wiem zresztą jaką, ale na wszelki wypadekwink
                                      • ulisses-achaj Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:09
                                        Będę Cie bronił ze wszystkich sił, Benu.. smile
                                        • 1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:11
                                          Myslisz, ze Ptakbenu tego potrzebuje?smile
                                          • ulisses-achaj Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:13
                                            Myślę ze bardzo ją cenie i lubię, zorro. A co do obrony, zapewniam cie że Czapla nie daje sobie w kij dmuchać, jeśli tylko Jej się chce, rzecz jasna.. smile Ale znam ja tekże i z tej strony że nie wdaje sie w niepotrzebne i donikąd nieprowadzące utarczki smile
                                        • ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:17
                                          Dziękuję Uli- bo być może polecą pióra wink jak na razie dostrzegam tylko mocne uderzenie w Polskę. Zobaczymy jak się to porozwija.
                                          • ulisses-achaj Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:19
                                            Miło i słodko jest mówić prawdę... Benu... smile
                                          • hardy1 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:24
                                            Cześć Benu smile Tylko aby Ciebie powitać wszedłem jeszcze na ten wątek smile
                                            • ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 18:28
                                              Cześć! Hardysmile No właśnie widziałam, że się zarzekłeś/ zastrzegłeś. Szkodasmile Wiem nie mam prawa mieć pretensji... Przepraszam.
                              • 1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:56
                                Ptakubenu... z tego to wiem jest nim Mala...Ale tez uciekla.big_grin
                            • 1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 17:55
                              no wlasnie...O co tu biega? Karen sie wczoraj tego tematu po trzykroc dopraszala, to jej dziasiaj "zapodalem"...I co? I nic? Dala dyla..Sorry, za podworkowy jezyk ale takowyz sobie Karen rowniez zyczyla...big_grin
                    • z-malej-litery Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 11:55
                      Daj spokój, Maseczko!

Nie znam poglądów Karen w tematyce żydowskiej. I nie o to mi idzie. Idzie mi o stosunek do niej. I dobrze wiesz, co miałam na myśli. I obie doskonale wiemy, kiedy ma miejsce czepialstwo i upierdliwość. Tak konkretnie i tak w ogóle smile

I
                      • m.maska Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 12:11
                        Ojjjjjjjjj.... Literko, gdybys wiedziala tak naprawde na czym czepialstwo polega....no moze sie nawet skusze i podrzuce Ci pewien link.... pozdrawiam serdecznie
                        • 1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 12:14
                          a najlepsze jest to , ze zyczynamy watek niewinnie o koncu kultury na Wigrach a ladujemy u Zydow i Judaizmie....
                        • z-malej-litery Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 12:16
                          smile

W sumie to pewnie masz rację. Naprawdę nie mam w necie złych doświadczeń smile To i może bardziej wyczulona jestem na niuanse smile
                          • 1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 12:23
                            Ludzie kochani...w necie to jest jak "u cioci na imieninach" jak Kiszka powiedzial. Oj, zeby tylko tak w realu bylo...Co ja bym nie dal!big_grin
                  • 1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 11:57
                    prawda, Mala? Mamusia, tfu! Tatus mnie tak wychowal....cool
                    • z-malej-litery Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 12:01
                      fakt! pełne gratulacje dla twoich rodziców. nie każdy rodzić tak potrafi.
                    • 1zorro-bis Mala... 30.12.10, 12:01
                      a propos "czepialstwa"...
                      To byl trzeci post Karen do mnie na watku o "koncu kultury na wigrach...."
                      No popatrz! A ja, z tego co czytam, myślałam że to Żydzi i judaizm rządzi światem.
                      • z-malej-litery Re: Mala... 30.12.10, 12:09
                        Zorro, ja kiedyś już Ci powiedziałam: nie masz talentu do łapania kontekstu wypowiedzi, o podtekście nie wspominając. I koniec w tym temacie. Jesteś jaki jesteś i ok. smile I w sumie nic mi do tego. Po prostu zaczynam dostrzegać coś więcej odnośnie Karen i przyznaję, trochę tego nie rozumiem. Ale ja już się nie wtrącam.
                        • 1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 12:13
                          to dobrze Mala, ze sie ni wtracasz.
                          Bo ja z natury jestem bardzó spokojny czlowiek. Ale jak ktos bezpodsawnie mi cos wmawia to sie bronic tez potrafie. I stad moja "mini-kopia" wpisu Karen do ciebie...
                          big_grin
                          P.S
                          Czy ten mimotek to nie za duzo? Bo juz zostalem gdzie indziej upomniany....cool
                        • jokker39 Re: Mala... 30.12.10, 12:16
                          Popieram, Literko. Powiem więcej, z przykrością widzę, że na Podwórku coraz więcej niechęci i animozji.
                          • 1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 12:22
                            a gdzie Ty tutaj Jokker niechec i animozje widzisz? Wymiana zdan to animozja i niechec? No, chyba ze Ty wolisz wolniutko i grzeczniutko...ale to nudne, nie uwazasz? big_grinbig_grinbig_grin
                            • jokker39 Re: Mala... 30.12.10, 12:36
                              Zorro, Twoje niektóre odpowiedzi są poniżej pasa.
                              • 1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 12:46
                                a mozesz naopisac ktore? Bo takie "hasla" rzucane w powietrze mocy nie maja...cool
                                Kazdy zarzut trzeba uzasadnic...big_grin
                                • ulisses-achaj Re: Mala... 30.12.10, 13:02
                                  Hmmm... zdaje się że jednak problem istnieje. Watek o judaizmie? A jakim celu, żeby stwierdzić rzecz oczywistą, że winy wszelakie jak zwykle leża po obu stronach? Nie rozumiem..
                                  • 1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 13:04
                                    no, ja tez nie wiem po co? Ale sie Karen domagala....cool
                          • al-szamanka Re: Mala... 30.12.10, 16:17
                            Pozwolisz, Jokkerze, że będę innego zdania. Po prostu, na pewne sprawy mamy odmienne spojrzenie, nie jesteśmy chórem śpiewającym jednym głosem pod batutą wszechwładnego dyrygenta. Różnimy się i dajemy temu wyraz, nikt z nas nie ma ochoty pisać regularnymi kulfonami w przepisowo poliniowanym zeszycie.
                            • 1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 16:25
                              to samo Jokkerowi napisalem na LOZY ale chyba nie zrozumial. Albo nie chce....suspicious
                            • jokker39 Re: Mala... 30.12.10, 17:07
                              Oczywiście, Al, że pozwolę smile Przecież nie musimy śpiewać jednym głosem smile
                              • 1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 17:16
                                wydaje mi sie, ze uzyles o jedna emotke Jokker za duzo....suspicious
                                • al-szamanka Re: Mala... 30.12.10, 17:23
                                  eech, on tylko się zająknął wink wink))
                                  • jokker39 Re: Mala... 30.12.10, 17:24
                                    Dziękuję za miłą gościnę na Podwórku smile
                                    • 1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 17:27
                                      Ty to zawsze taki obrazalski Jokker jestes? big_grin
                                      Jak stara panna...suspicious
                                    • al-szamanka Re: Mala... 30.12.10, 17:48
                                      eeech, Jokker, wyciągnij się na ławeczce pod naszą wierzbą (tylko uważaj, Benu w dziupli urzęduje i jeszcze jakaś książką w nerwach rzuci) i śmiej się, jako i ja to w tej chwili czynię, najbardziej lubię śmiać się sama z siebie.....zaprawdę, uzdrawiające jest to, i orzeźwiającewink
                              • m.maska Re: Mala... 30.12.10, 17:19
                                Gdyby w pewnych kwestiach nie bylo roznic zdan wtedy moglibysmy tylko sie ze soba zgadzac, ciumkac, glaskac i przyswiadczac sobie - uwazasz Jokker, ze dlugo bysmy tak mogli ze soba rozmawiac? tak, tak, tak, masz racje, oczywiscie, zgadzam sie z Toba, jak najbardziej Cie popieram, o jak milo to slyszec, ze mamy takie samo spojrzenie, taka sama opinie, to samo zdanie...
                                • jokker39 Re: Mala... 30.12.10, 17:23
                                  ... zgadzam sie z Toba, jak najbardziej Cie popieram, o jak milo to slyszec, ze mamy takie samo spojrzenie, taka sama opinie, to samo zdanie...

I po Masko ten ton? smile
                                  • m.maska Re: Mala... 30.12.10, 17:34
                                    a jaki ton w tym wyczules? smile napisalam tylko, ze dyskutowac mozemy wtedy, jesli nasze zdania i opinie sa rozne...smile
                                    • 1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 17:39
                                      pewnie ...gruby bas z...wiolonczeli?
                                      www.youtube.com/watch?v=QpgvFXXiYjE
                                      big_grinbig_grin
                                      • ulisses-achaj Re: Mala... 30.12.10, 18:10
                                        Zorro ten fragment Dnia Świra to broń obosieczna, bo taki ogląd rzeczywistości ma bohater, niespełniony neurotyk z natręctwami... ja bym sie z nim nie utożsamiał.. smile smile
                                        • 1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 18:27
                                          www.youtube.com/watch?v=Z9VQ089v9VQ
                                          to ja sie upodabniám z tym w srodku....big_grin
                                          • ulisses-achaj Re: Mala... 30.12.10, 18:29
                                            A ja zdecydowanie z tym... smile smile

www.youtube.com/watch?v=2n8nkACTF8Q&feature=related
                                            • 1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 18:31
                                              a to?
                                              www.youtube.com/watch?v=UxDE_v8cbCo&feature=relatedbig_grin
                                              • ulisses-achaj Re: Mala... 30.12.10, 18:35
                                                Też dobre.. smile Znam ten film nieomal na pamięć.. Scenka z poeta który cierpi i jest mu smutno także jest warta grzechu, ale dupniak moim zdaniem przebija wszystko... smile
                                                • 1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 18:40
                                                  a to?
                                                  Az sie lezka w oku kreci...
                                                  www.youtube.com/watch?v=I6wW1VWV_1cbig_grin
                                                • m.maska Re: Mala... 30.12.10, 18:45
                                                  Ulisses, nie wyrazaj sie, nie wypada przy kobietach - to jest "salonowiec"
                                                  • 1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 18:52
                                                    moze sie wyrazac, moze...Wczoraj bylo powiedziane ze ma byc jak na podworku...big_grin
                                                  • m.maska Re: Mala... 30.12.10, 19:01
                                                    ale nie az tak....https://i51.tinypic.com/29egoq0.gif
                                                  • 1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 19:07
                                                    o kurcze....To jakas emotka....TURBO! big_grin
                                                  • ulisses-achaj Re: Mala... 30.12.10, 19:22
                                                    Pokornie błagam o wybaczenie... wink
                                                  • ulisses-achaj Re: Mala... 30.12.10, 19:26
                                                    Jehowa, Jehowa, Jehowa, Jehowa..... smile smile smile smile
                                                    www.youtube.com/watch?v=1dyxOnuIiO8
                                                  • ulisses-achaj Re: Mala... 30.12.10, 19:29
                                                    I to zorro, jedna z moich ulubionych scenek.. smile
                                                    www.youtube.com/watch?v=jkOaJfrFJhM&feature=related
                                                  • 1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 19:43
                                                    a to prawie jak u nas....wczoraj:
                                                    www.youtube.com/watch?vshockgV4iBQVNyU&feature=related
                                                    big_grinbig_grinbig_grin
                                                  • ptakbenu9 Re: Mala... 30.12.10, 19:37
                                                    Ja się tak nie bawię! Naprawdę mam jeszcze kolejną noc przed sobą! Buuuu! smile
                                                    Będę zaglądać smile
                                                  • m.maska Re: Mala... 30.12.10, 19:39
                                                    Beeeenu, ja mysle, ze Ty masz jeszcze wiele nocy przed soba... wink
                                                  • 1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 19:45
                                                    a co takiego nocami Benu robisz, hi, hi, hi.....big_grin...?cool
                                                  • m.maska Re: Mala... 30.12.10, 19:35
                                                    Ulissesie bede wspanialomyslna i Ci wybacze, tylko obiecaj, ze to sie nie powtorzy... wink zapamietaj: salonowiec...i od razu brzmi arystokratycznie... smile
                                                  • ulisses-achaj Re: Mala... 30.12.10, 19:42
                                                    Salllonowiec, arystokratycznie.... ok smile
                                                  • 1zorro-bis Re: Mala... 30.12.10, 19:46
                                                    podworkowiec...swojsko! big_grin
                                                    Ide teraz na cos "mocniejszego"...big_grin
                                                  • m.maska Re: Mala... 30.12.10, 19:48
                                                    https://i51.tinypic.com/n6uwki.gif
      • 1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 10:12
        Hardy...ale dlaczego bezosobowy jesli to wczoraj wlasnie Karen OSOBOWO i KILKAKROTNIE domagala sie tego ode mnie? ?? I "zyczenie stalo sie cialem"....big_grin
    • ulisses-achaj Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 11:05
      Zorro, zaiste nie wiem po co umieściłeś tu linka do tego wstrząsającego artykułu. Zostawmy Karen. Bo przecież chyba jednak nie każesz mi wierzyć, że właśnie to jej wpis i TYLKO on Tobą powodował....
      • 1zorro-bis Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 11:38
        tylko ten JEJ wpis Ulissesie. Bo dodala jeszce pare innych....cool
    • m.maska Re: Żydzi i co ja mam do powiedzenia.... 30.12.10, 11:42
      Swoje zycie i to ze moge tutaj z Wami pisac zawdzieczam Żydowskiemu lekarzowi... mialam 9 lat, kiedy polscy lekarze po tym jak doprowadzili dziecko do stanu krytycznego zwolnili je ze szpitala do domu...i tylko poswieceniu i bezinteresownosci zydowskiego lekarza, ktory po tym jak zobaczyl wypis ze szpitala pozostawil pelna poczekalnie pacjentow i poszedl, tak poszedl, bo w tamtych czasach nikt nie mial samochodu, zawdzieczam to, ze dzisiaj zyje.
      • 1zorro-bis Re: Żydzi i co ja mam do powiedzenia.... 30.12.10, 12:09
        do mnie jechal bryczka jak sie rodzilem. Ale bylem szybszy i przy swieczce....big_grin
    • vizjonerka Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 23:48
      Zajrzałam w ten wątek z ciekawości. I nie rozumiem....
      Wątki dedykowane są zazwyczaj z jakimś motywem muzycznym, albo z życzeniami, kwiatami.... A tu taki poważny link zawiera.
      Dziwne. I czemu ma służyć?

I dodam: nie ważne, kto jakiej jest narodowości -żydowskiej, czy polskiej, czy jakiejkolwiek innej....ważne, jakim jest CZŁOWIEKIEM!
      Tyle.

Dobranoc.
      • m.maska Re: Cos dla Karen..... 30.12.10, 23:57
        Witaj Vizjonerko.
        Karen kilkakrotnie prosila Zorro o watek o Zydach i judaizmie, wiec zadal sobie troche trudu i poszukal czegos co by ja moglo usatysfakcjonowac...tak mysle
        forum.gazeta.pl/forum/w,92813,120316894,120330085,Re_Koniec_kultury_na_Wigrach_.html
        • vizjonerka Re: Cos dla Karen..... 31.12.10, 00:04
          Witaj Masko.
          Prosiła, czy nie, dedykowanie TAKIEGO wątku to osobna sprawa.
          Dla mnie taki artykuł to nie jest "jakiś"....pierwszy lepszy.
          Ale może tylko ja tak uważam? Hmmmmmmmm.......
          • m.maska Re: Cos dla Karen..... 31.12.10, 00:11
            Tez nie uważam, ze ten artykuł jest pierwszy lepszy ... na pewno nie, nie powinno się jednak przymykać oczu na pewne fakty...
            • vizjonerka Re: Cos dla Karen..... 31.12.10, 00:15
              Ale....dedykować taki link konkretnej forumowiczce, to jednak ...niesmaczne sad
              • m.maska Re: Cos dla Karen..... 31.12.10, 00:20
                Konkretna forumowiczka domagala sie wielokrotnie podjecia tego tematu - gdyby domagala sie dyskusji nt. hodowli orchidei i otrzymalaby linka w tym temacie jej zadedykowanego - wtedy byloby w porzadku?
                • vizjonerka Re: Cos dla Karen..... 31.12.10, 00:24
                  Obserwuję z zewnątrz.... niesmaczne .
                  • m.maska Re: Cos dla Karen..... 31.12.10, 00:31
                    To prawda, tak jak niesmaczne bylo domaganie sie podjecia tego tematu - dlatego pytalam Karen wczoraj ups...przedwczoraj co kryje sie za tym, ze uparcie powraca do tego tematu.
                    • vizjonerka Re: Cos dla Karen..... 31.12.10, 00:35
                      Tego nie wiem. Czy napewno chodziło Karen o holokaust?
    • ptakbenu9 Re: Cos dla Karen..... 31.12.10, 07:37
      Witamsmile
      Aby podsumować... nadal nie wiem o co chodziło: czy Karen domagała się aby Polacy wytłumaczyli się ze zbrodni "przeciwko" Żydom czy Żydzi z tego, że o tym piszą... w większym stopniu niż o zbrodniach innych? ( albo tylko takie art. czy publikacje są znane ogółowi z jakichś powodów i o innych / publikacjach/ się nie pisze) ( ja polecam coś lżejszego na początek: "Związek żydowskich policjantów"- Michaela Chabona, jeśli ktoś już ma dosyć Singerów, Babli czy Szulz'ów i innej klasyki- choć tego wydaje mi się stale mało. Dla równowagi druga fikcja- już pisałam lata temu- "Łaskawe"- Janathana Littela- Szkoda, że Grossowi brak takiego talentu uncertain). Wątek jałowy bo właściwie z czym tu dyskutować? Weźmy chociażby taką ucieczkę z Egiptu... czy Wysiedlenie Getta w Krakowie... Pogrom Żydów w Hiszpanii, na Ukrainie... Historię Żydów z Węgier czy z Getta w Łodzi czy chociażby taki Terezin... Nie mówiąc o tym, że tych, którzy mają cierpliwość zagłębiać się w dokumenty jest naprawdę niewielu i dlatego powstaje wokół cały , nadmuchany ponton literatury prostszej i dla przeciętnego ogółu... czyli rzeczywistość oczami autora- no, pytanie kto jest autorem i dlaczego wink Jedyny intrygujący/ znamienny sygnał to ten, że wątek jest obserwowany. wink Ok. tyle tytułem skromnego komentarza.

Z INNEJ BECZKI.
      Czy Ktoś mógłby założyć wątek " Życzeń Wszelakich" dla naszego ukochanego rządu, posłów i ministrów- czyli ogólnie: czego byśmy sobie i Polsce życzyli w przyszłym roku, nie tak na wieczność, tylko na przyszły rok smile? Jeśli to zbyt patriotyczny wątek, no to nie. smile ( ja wiem, że mam taką moc- założyć wątek- ale ja się stale będę tłumaczyć nieudolnością, ja bym nie chciała czegoś spieprzyć w ostatnim dniu roku wink.

Pozdrawiam Was!
      • 1zorro-bis Vizjonerko.... 31.12.10, 09:31
        niesmaczne czy smaczen - gwoli wyjasnienia:
        jezeli ktos na watku o "koncu kultury na Wigrach" wyskakuje jak "Filip z konopii" i zahacza kilkaktrotnie o Zydow, Judaizm dozucajac do tego sprawe KZ to jest to wedlug mnie celowa prowaokacja (tylko czego na Boga?!) to otrzymuje w koncu to o co tak prosil. Jet to na pewno dla wielu - a w szczegolnosci zyjacych w Polsce - temat nieprzyjemny i drazliwy, no ale coz....historii nie zmienimy. A moja reakcja (za ktora WYLACZNIE ja ponosze odpowiezialnosc) jest taka jaka jest. A w szczegolnosci gdy trzech czlonkow mojej rodziny "wyszlo przez komin" w Auschwitz...
        To bylo tez bardzo "niesmaczne"...crying
        • ptakbenu9 Re: Vizjonerko.... 31.12.10, 09:56
          Ale nie sugerujesz, że KL Auschwitz był obozem polskim? Tak tylko pytam dla porządku smile ( być może to moje pytanie też jest niesmaczne, szczerze wolałabym go nie zadawać...)
          Pozdrawiam
          • 1zorro-bis Re: Vizjonerko.... 31.12.10, 10:01
            ktos tak sugeruje? Ausczwitz byl obozem niemieckim na terenie okupowanej Polski. Rozumiem, ze to pytanie/prowokacja tylko tak ci sie "wypsnelo" ? cool
        • ulisses-achaj Re: Vizjonerko.... 31.12.10, 10:02
          Współczuję ci zorro, jak wszystkim, których dotknęła taka strata. Minęło jednak kilka dziesięcioleci i nie daje Ci to w rozmowie żadnych uprzywilejowanych pozycji. Gdyby było inaczej powiedzenie "a u was to Murzynów biją" można by z powodzeniem zastąpić takim oto : "nasz naród doświadczył Holokaustu, co wy możecie wiedzieć" - to ucina wszelki dyskurs, przynajmniej wówczas, kiedy może stać za tym emocjonalny szantaż. To skomplikowane i trudne sprawy....
          • 1zorro-bis Re: Vizjonerko.... 31.12.10, 10:12
            dzieki za wpolczucie, chociaz mnie to akurat malo dotyczy. Ja jestem dzieckiem powojennym.
            I wcale w zwiazku z tym nie twierdzem, ze mam jakas uprzywilejowana pozycje, bo niby z jakiej racji? Ale podkreslam jeszcze raz : jesli ktos sie tego tematu z uporem maniaka kilkakrotnie domaga (co wedlug mnie bylo kompletnie bez sensu i nie namiejscu) to mu go "serwuje" na tacy. A jesli Karen nie miala okazji akurat na ten temat nic poczytac to dostala w prezencie. Mysle, ze "poszerzanie horyzontow" nikomu jeszcze nie zaszkodzilo, nie sadzisz? Tym bardziej, ze jest to material z prasy POLSKIEJ a nie z Jerusalem Post....big_grin
            • ulisses-achaj Re: Vizjonerko.... 31.12.10, 10:18
              poszerzanie horyzontów nie szkodzi, masz rację, NIKOMU... smile Ale zaiste nie wiem , po co ciągniemy ten temat: na serio o tym mówiąc trzeba by uczynić to zupełnie inaczej i forum jako miejsce i konwencja temu nie sprosta, a traktowanie tego inaczej nie ma sensu ...
              • ptakbenu9 Re: Vizjonerko.... 31.12.10, 10:37
                Zróbmy tak: przyznaję Ci się Zorro, że nie wiem komu i co się wcześniej wypsnęło, czy powiedzmy komu emocje puściły. Mnie na pewno nie- bo i tu Cię zdziwię lub nie: gdy ktoś atakuje Żydów to ja bronie Żydów, gdy atakuje Polaków, staram się bronic Polaków smile Taką mam szujowatą naturę. Kocham werbalne konflikty lecz nienawidzę otwartych wojen z obnażonymi, rozgrzanymi działami jak również prowokacji! Rozumiem, że mogłeś się poczuć w obowiązku poszerzyć horyzonty, natomiast nie wiem czy akurat wybrałeś dobry argument smile Nie dlatego, żeby był nieprawdziwy.
                Serdecznie Cię pozdrawiam i zapewniam, nie jesteś jedyny, w którego wpisana jest historia.
                • 1zorro-bis Re: Vizjonerko.... 31.12.10, 11:21
                  masz racje Benuuu. Masz racje. ale sa tematy, gdzie reaguje troszeczke bardziej niz ....cool. cool
                  • ptakbenu9 Re: Vizjonerko.... 31.12.10, 13:14
                    Każdy tak ma w jakimś temacie, pociesz się- można powiedzieć, że każdy ma swojego King- Konga. Już zupełnie na zakończenie- bo istotnie tematowi nie podołamy, opowiem Ci krótką historię, dwa zdania. Mam znajomą, Żydówkę polskiego pochodzenia. Jej Matka była jedną z ocalałych z Getta w Krakowie, poślubiła jednak Niemca i jej córka, moja znajoma, przy jakiejś dyskusji z matką mówi do niej tak: No popatrz mamo w jakiej ja jestem sytuacji: mam świadomość, że jeden mój naród mordował drugi mój naród a trzeci mój naród się temu przyglądał. ...
                    Pozdrawiam.
                    • 1zorro-bis Re: Vizjonerko.... 31.12.10, 13:23
                      w wielu rodzinach tak jest....cool
              • 1zorro-bis Re: Vizjonerko.... 31.12.10, 11:20
                ciagniemy, ciagniemy...bo ciagle ktosy sie zglasza...A zeby mowic i miec zastrzezenia powinno sie tak dla "dobrego tonu" przeleciec caly watek...I wtedy ma sie poglad...cool

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka