Dodaj do ulubionych

Nowy Monet?

06.11.11, 08:39
Sąsiedzko na Loży trwała dyskusja o malarstwie Sasnala i innych współczesnych artystach. Jestem w tej dziedzinie laikiem. Obraz podoba mi się albo nie podoba...i tyle smile
Dzisiaj przypadkiem trafiłem na obrazy 9-letniego chłopca z Wielkiej Brytanii. Czy Kieron Willimson "wielkim malarzem będzie", nie wiem. Porównują go do wczesnego Moneta. Na jego obrazy już polują namiętnie kolekcjonerzy z całego świata, wietrząc pewnie interes życia.

To ostatnie mnie nie interesuje wink Natomiast mnie jako mnie spodobały się jego prace. Mają jakiś nastrój, oglądnąłem je, przy poranku niedzielnnym, z przyjemnością...zresztą sami zobaczcie:
kultura.wp.pl/gid,13958226,galeria.html?T%5Bpage%5D=1
Obserwuj wątek
    • k.karen Re: Nowy Monet? 06.11.11, 10:12
      To jest tak niewiarygodne, że trudno mi oprzeć się podejrzeniom,
      że to jakiś psikus dziennikarski wink
      Jeżeli prawda to jestem pełna podziwu i zachwytu. Te obrazy są piękne
      i jakie dojrzałe malarstwo. To niemożliwe żeby tak malowało 9 letnie dziecko!

Mówisz Hardy, że "to ostatnie" - czyli ceny obrazów Cię nie interesują a jednak
      to ceny na aukcjach świadczą o popularności i otwierają drogę do sławy i w końcu
      świadczą o wartości dzieł. Nie zawsze to jest zgodne z naszym "podoba mi się" smile))

W przypadku Kierona wszystko jest "podoba mi się". Ciekawe jak rozwinie się jego talent.
      • hardy1 Re: Nowy Monet? 06.11.11, 11:00
        Karen - artykuł nie wygląda na kaczkę dziennikarską. W końcu dzisiaj nie jest 1 kwietnia big_grin

Wygląda na to że mamy podobne gusta, jeżeli i Tobie się spodobały jego obrazy. Natomiast rzekłem że nie interesują mnie osobiście ceny obrazów, tylko jak ja je odbieram. I tak ich nie kupię big_grin

PS. W nazwisku tego młodziutkiego malarza "uciekła mi" literka - nazywa się Williamson.
    • rata.sofisticada Re: Nowy Monet? 07.11.11, 03:37
      Dzisiaj przypadkiem trafiłem na obrazy 9-letniego chłopca z Wielkiej Brytanii. Czy Kieron Willimson "wielkim malarzem będzie", nie wiem. Porównują go do wczesnego Moneta.

Bodaj Picasso wyznal, ze przez cale zycie uczyl sie malowac jak dzieckosmile Wiec zdaje sie, ze dziewiec lat to idealny wiek dla malarzasmile
      • hardy1 Re: Nowy Monet? 07.11.11, 08:12
        Aaa...chyba że tak smile Dziecko jest "świeże", bez naleciałości i niezmanierowane? Maluje tak jak widzi i odczuwa? Nie wie co to moda i co lepiej się sprzeda?

Coś w tym może być. Jednak teraz mam wątpliwości - rozwinie się Kieron jako malarz czy też przeciwnie - zatraci swoją świeżość i będzie malował "z metra", powtarzał tematy korzystając z poprzednich wzorów?

Czas pokaże. Najgorsza jest chyba rutyna. Wtedy kończy się artyzm, pozostaje tylko rzemieślnictwo .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka