hardy1 Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 18:52 Fabuła może poczekać. Najważniejsze jest motto Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 18:53 Motto: Literatki najlepiej zapełnić kompotem, serca - krwią… "W śniegu i gradzie, w słońcu, pod tramwajową wiatą i na opustoszałych ulicach czworo bohaterów próbuje wypełnić dodatkowo tęczę dni - wypoczynkiem. Ale czy to aby wyłączny sposób na przebrnięcie z podniesioną głową przez świetlaną codzienność? Patryk, który spędza dnie w piwnicy (bo świat ma i tak barwny, gdyż tęczowy) marzy o prawdziwym uczuciu. Jest jednak święcie przekonany, że to sfera mu niedostępna. Aż tu znienacka nadchodzi dzień, w którym spotyka nieufnie nastawioną do mężczyzn szczurzycę (bo akcja dzieje się wprzecież w piwnicy) Radosławę. Renato (Włoch z pochodzenia), ojciec bliźniaków i wdowiec, podejmuje decyzję o ponownym ożenku. Pragnąc podjąć pracę zawodową (dzieci-pijawki kosztują!), napotyka na swej drodze Natalię, szefową firmy, o zszmaragdowych ustach z odcieniem najprzedniejszego koniaku i z usteczkami po bliźniaczemu wygiętymi w podkówkę,dla której praca jest ucieczką przed samotnością. Gdy życie daje w tyłek, trzeba iść dalej nie oglądajac się za siebie... Bo nigdy nie wiadomo, co czeka za węgłem." Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 18:54 To będzie mój prozatorski debiut w roli pisarza drukowanego. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 18:54 Czy ktoś ma pomysł, na adres jakiego wydawcy przesłać rykopis? Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 18:58 Hardy, po głowie łazi mi kilka tytułów. Na ten przykład "Miednica pełna prania" Tyle, że miednica brzmi zbyt anatomicznie. A z kolei "Pełna" sugeruje, że ktoś rzadko pierze. Ale z drugiej strony ludzie prawdziwie szczęśliwi nie zajmują się przecież zbyt namiętnie sprawami tak przyziemnymi. Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 19:30 Wściekły... musisz się lepiej postarać... Tą miednicą pełną prania, to mnie wystraszyłeś! Pranie miałem powiesić... co też zaraz uczynię! Odpowiedz Link
kicho_nor Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 19:42 Jako że rzecz dzieje się w piwnicy proponuje tytuł: Underground z seksem i wyszynkiem na wynos Odpowiedz Link
kicho_nor Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 19:46 WU W tej powieści wstrzmieźliwuj się z paralelami bo znów będziesz miał przejeb….. u takich dwóch dam Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 19:57 Rycina bywa najlepszą inspiracją dla nowatorskiego prozaika, który ma stać się wkrótce pisarzem drukowanym. Zatem jeśli mogę nieśmiało o coś Cię poprosić Kicho_norze, to (aby pomnożyć moją zawsze nowatorską i autonomiczną wenę), narysuj mi proszę już nie owieczkę Małego Księcia, ale szczurzycę Radosławę. Rzecz rozgrywać się ma wprawdzie w piwnicy, ale będę wdzięczny, jeśli szczurzyca nie będzie miała koronki (wzorem złotej kaczki ze znanej legendy) Odpowiedz Link
kicho_nor Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 20:13 WU ja mogę szczurzycę narysować, ale nie wiem WU w co się pakujesz i jeszcze mnie pociągając Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 19:55 To już mogą być dwie powieści, albo opowiadania sex underground i szynka z wyszynkiem... Ja ewentualnie o szynce mógłbym coś napisać.... Zdecydowanie najbardziej mnie interesuje dobre jedzenie... Odpowiedz Link
sorel.lina Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 20:27 Panowie! Lepiej do żadnych piwnic się nie zapuszczać, ni "cię", ni "się", w nic nie pakować! Pax, pax, pax vobis et nobiscum! Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 20:39 Ja kiedyś miałem superową kotkę o imieniu Szczurzyca... to była wyjątkowej mądrości kocica... mogę bardzo dużo o niej napisać... Kiedyś już o niej pisałem, ale to było dawno temu na tvn-ie... i szkoda, że ...nie mam tych opowiadań w kompie. A to było taaak: Kiedyś dawno temu, nienawidziłem kotów! Każdy kot to był mój wróg. Wszystko dlatego że ... kot zjadł mi mojego wróbla. Byłem wtedy dzieckiem.... i zabrałem kolegom z podwórka pisklaka, który nie umiał jeszcze fruwać... Hmmm.... to jest dłuuuugie opowiadanie... Chcecie, je usłyszeć...? Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 20:41 Ale ten kot, co zeżarł mojego wróbla, to do piwnicy z nim uciekł... A już chciałem skakać z pierwszego piętra, z balkonu..., żeby wróbla ratować... ale do piwnicy, przez małe okienko to bym się nie zmieścił... Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 20:56 Och, Kicho_norze, Kicho_norze. Żebyś Ty wiedział, co to byc pisarzem drukowanym! Nie jakimś tam gryzipiórkiem do szuflady. Nie zapełniaczem kolejnego kosza na śmieci. Nie badziewistą, ni żadnym tam grafomanem, tylko Pisarzem Prawdziwym a drukowanym. Takim, co to się redachcje uń biją i dudki ślą. Albo może dutki. Tak to będzie szło: Był naprawdę szczęśliwy. Unikał wtedy kontaktów z ludźmi. Nie chciał nikogo mijać, odwracając wzrok. Szedł do piwnicy. Klucz zgrzytał w nigdy nienaoliwionym zamku. Drzwi skrzypiały przyrdzewiałem zawiasem. Z czeluści mroku bił w nozdrza zapach uryny. Siadał na najniższym stopniu, nie zapalając żarówki. Musiał mu wystarczyć ognik skręta, którego na wszelki wypadek zawsze nosił przy sobie. W ulotnym świetle zapałki omiatał drewniane, nieheblowane drzwi. Kiedy zgasła na dobre, parząc mu palce, nie syczał z bólu. Widział tęczę - bawrną, jak całe jego życie. Pewnego razu tęcza zadrgała. Na tle jej zarysu dostrzegła krótkie wąsiki taksujące wnętrze piwnicy. Potem cichutki pisk i nieruchome ślepia. Wyciągał wtedy ostatnie okruchy chleba z kieszeni podartych spodni. Podbiegała. Jadła w pośpiechu. A potem znikała gdzieś pod schodami, w niszy, którą zapomniano zamurować. Szczurzyca - jedyna bliska mu istota. Przedmiot westchnień i upragnionego wyczekiwania. Dlatego nazwał ją Radosława. Odpowiedz Link
hardy1 Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 20:43 O tak, Kosmito, o tak! Tylko czy...wróbel to też ptak? Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 20:57 Tylko czy...wróbel to też ptak? Dobre pytanie zadałeś Hardy... Rzecz w tym, że mój wróbel, był i ptakiem i człowiekiem.... i to było przyczyną jego śmierci. a tak w ogóle to Wróbel jest bardzo sympatycznym ciekawskim ptaszkiem! Mojego wróbla posadziłem na chińskiej róży (no bo wróble przecież na gałęziach siedzą) karmiłem go złapanymi muchami..., ale dużo bardziej smakowały my kluski z ziemniaków i takie mniejsze z chleba... Wróbel dosyć długo siedział na tej róży, aż postanowiłem nauczyć go fruwać... Nauka porządnego fruwania... trwała może z tydzień... podrzucałem leciutko wróbla w górę, a ten ćwiczył skrzydełka... W końcu swobodnie fruwał po mieszkaniu... Trochę było problemów z kupkami... ale co tam, sprzątałem... Wróbel zawsze do mnie przylatywał, kiedy go wołałem. miał na imię Szaruś Kiedy był głodny ćwierkał w charakterystyczny ostry sposób. Kiedy coś go dziwiło... też ćwierkał bardzo charakterystycznie.. Zawsze wiedziałem co ten wróbel chce! W końcu... podjąłem przykrą decyzję... Nie będę więził wróbla w domu... Powinien fruwać sobie na wolności... I pewnego ranka... wypuściłem go z balkonu na wolność. Wróbel poleciał... Usiadł na topoli i głośno dziwił się światu... Zawołałem go... a ten... no proszę Przyleciał i wylądował na mojej ręce... I tak wróbel zaczął swoje nowe życie... na wolności i w moim domu.... Byłem z siebie dumny i cieszyłem się, że podjąłem mądrą decyzje.... cdn. Odpowiedz Link
hardy1 Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 20:41 Może wystarczyłby tytuł "Miska prania"? Albo, chyba lepsze, bo od razu zwiększające poczytność "Miss prania"? Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 20:43 "Miss prania"? Hardy... ja już pranie powiesiłem... Więc raczej... może ... "mister prania" To będę mógł cokolwiek dodać... Odpowiedz Link
hardy1 Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 20:54 "Mister prania"? To będzie drugi tom. A jaki trzeci? Odpowiedz Link
kkkkosmita Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 20:59 "Mister prania"? To będzie drugi tom. A jaki trzeci? Łoojciec! Prrrać?????? Odpowiedz Link
hardy1 Re: PISZĘ POWIEŚĆ! 03.03.13, 21:01 O! To będzie piękne zamknięcie trylogii o praniu Odpowiedz Link
hardy1 Re: Bezdyskusyjny "Mister Prania" to K. I. Gałczy 04.03.13, 08:59 Możesz uzupełnić wypowiedź, Witku? Odpowiedz Link
witekjs Re: Bezdyskusyjny "Mister Prania" to K. I. Gałczy 04.03.13, 09:07 LEŚNICZÓWKA PRANIE Muzeum Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego mazury.info.pl/atrakcje/pranie/ Odpowiedz Link