k.karen 03.01.14, 09:06 Dzień dobry, moi Drodzy Już 3 stycznia, do wiosny coraz bliżej... Dire Straits - Walk Of Life Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirekms Re: 3 stycznia 2014 r. 03.01.14, 10:14 pogoda link kalendarz kliknij na województwo Odpowiedz Link
mirekms Re: 3 stycznia 2014 r. 03.01.14, 10:17 na inne fora patrzę z perspektywy Podwórka jestem święcie przekonany,że aż tak daleko sprawy się nie mają (link) Odpowiedz Link
1agfa Re: 3 stycznia 2014 r. 04.01.14, 21:49 Mądra jest bez wątpienia myśl dnia, którą dzięki kalendarzowi Mirka poznałem: "...Nie pozwól, by to czego nie możesz zrobić powstrzymywało Cię od zrobienia tego, co jesteś w stanie zrobić..." John Wooden Czyli: nie zniechęcaj się człowieku, próbuj... Pogoda jest zniechęcająca Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: 3 stycznia 2014 r. 03.01.14, 10:15 u mnie wiosna jest od początku grudnia cześć Odpowiedz Link
mirekms Re: 3 stycznia 2014 r. 03.01.14, 10:33 czołem Kogucie czas na coś konwersyjnego (link) trzeba trochę rozruszać towarzystwo, na forach jak u mrukliwej cioci na imieninach Odpowiedz Link
k.karen Re: 3 stycznia 2014 r. 03.01.14, 10:56 Cześć Mirku i Feniksie Czekam na coś kontrowersyjnego Odpowiedz Link
hardy1 Re: 3 stycznia 2014 r. 03.01.14, 11:36 Cześć Wszystkim Jeżeli już o pogodzie od rańca rozprawiacie, to na poniedziałek zapowiadają 10 stopni w cieniu i wiatr z południa. Wiosna, panie sierżancie! Odpowiedz Link
hardy1 Re: 3 stycznia 2014 r. 03.01.14, 11:38 Kontrowersyjnego? W obecności kamer tivi? Pewnie podpalił papierosa wręczonym banknotem Odpowiedz Link
hardy1 Re: 3 stycznia 2014 r. 03.01.14, 11:39 ... kontrowersyjnego, Mirku? Czyżby Ich Eminencje hierarchowie tak zaniemogli po świątecznym i noworocznym obżarstwie, że jeszcze nie wypowiedzieli się w Nowym Roku? Odpowiedz Link
dunajec1 Re: 3 stycznia 2014 r. 03.01.14, 12:17 Jaka tam wiosna, prawie metr sniegu , wiatr i na teraz -12C a na przyszly tydzien nawet -20C bedzie,Zima panie , zima. Odpowiedz Link
mirekms 3 stycznia 2014 r. 03.01.14, 19:05 jak ostatnio z Agfą gadałem,to marudziłem,że następnym razem będzie o nowych buciczkach,urlopie lipiec/sierpień br. w Świnoujściu, i o książce na pierwszy rzut książka cdn. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 3 stycznia 2014 r. 03.01.14, 19:31 Mirku, tych przepowiedni "naukowych" trochę się w życiu naczytałem. Dużo z nich nie wynika, oprócz profitów dla autora i wydawcy. Odpowiedz Link
mirekms Re: 3 stycznia 2014 r. 03.01.14, 20:00 Hardy,ten facet ciekawie pisze,czy kupię i przeczytam to już inna sprawa i jeszcze jedno,za dużo czytania gazet,wiedza gazetowa,a z mało książek Odpowiedz Link
hardy1 Re: 3 stycznia 2014 r. 03.01.14, 20:30 Mirku, czytanie nie szkodzi, byle z dozą krytycyzmu, bez wierzenia na słowo, tylko dlatego, że ktoś ma np. tytuł naukowy przed nazwiskiem. Odpowiedz Link
k.karen Re: 3 stycznia 2014 r. 03.01.14, 23:09 Mirku, jak przeczytasz, to napisz czy kupić tę książkę. Mam podobne zdanie, jak Hardy, że czytać można wszystko, ale "nie wszystko złoto co się świeci" Ale, tak poza tym, my tu gadu gadu o bułach, a na absurd roku bardziej zasługuje coś takiego: wiadomosci.wp.pl/kat,1515,title,Zgadnij-gdzie-narobi-krowa-i-pojedz-do-Ziemi-Swietej,wid,15823471,wiadomosc.html?ticaid=111f58&_ticrsn=5 Dobranoc Wszystkim i niech Wam się nie śnią absurdy, zwłaszcza te z krowami Odpowiedz Link
witekjs Re: 3 stycznia 2014 r. 04.01.14, 11:50 To chyba nie tylko "absurd". Ta zabawa z krowim łajnem i wycieczką do Ziemi Świętej, świadczy o wyjątkowym prostactwie, jej organizatorów z Caritasu... !! Z głębokiej wiochy można wyjechać. Taka wiocha, wielu nigdy nie opuszcza... Odpowiedz Link
witekjs Re: 3 stycznia 2014 r. 04.01.14, 12:04 Przepraszam, że powtarzam. To miało być z zacytowaniem tego absurdu z lubelskiego Caritasu, który znalazła Karen. To chyba nie tylko "absurd". Ta zabawa z krowim łajnem i wycieczką do Ziemi Świętej, świadczy o wyjątkowym prostactwie, jej organizatorów z Caritasu... !! Z głębokiej wiochy można wyjechać. Taka wiocha, wielu nigdy nie opuszcza... Witek k.karen napisała: > Mirku, jak przeczytasz, to napisz czy kupić tę książkę. Mam podobne zdan > ie, jak Hardy, że czytać można wszystko, ale "nie wszystko złoto co się świeci" > > > Ale, tak poza tym, my tu gadu gadu o bułach, a na absurd roku bardziej zasługu > je coś takiego: > > wiadomosci.wp.pl/kat,1515,title,Zgadnij-gdzie-narobi-krowa-i-pojedz-do-Ziemi-Swietej,wid,15823471,wiadomosc.html?ticaid=111f58&_ticrsn=5 > > > > [b]Dobranoc Wszystkim i niech Wam się nie śnią absurdy, zwłaszcza te z krowami[ > /b] > Odpowiedz Link
hardy1 Re: 3 stycznia 2014 r. 04.01.14, 18:33 ... a ja ten "konkurs" skomentuję tak: Dla wybrańca losu: Kiedy wygrasz, zawiń placek, przewiąż wstążką, utwórz order "Rozum Pod Podwiązką" Odpowiedz Link
1agfa Re: 3 stycznia 2014 r. 04.01.14, 21:40 Przekartkowałem z grubsza, Mirku (cześć, dziękuję) i widzę, że zawiera ciekawe prognozy. Sam fakt, że poleca ją Zbigniew Brzeziński skłania do zastanowienia nad treścią. To są poważne tezy; wprawdzie Afryki w tym "wyścigu" jako lidera nie widzę, ale Ameryka Południowa, a już szczególnie Chiny, ogólnie biorąc Azja! ... Europa słabnie, starzeje się - jest możliwe, że złoty wiek ma za sobą; jednakże są to procesy na wiele dziesięcioleci - ale warte rozważenia. Nigdy nie uprawiałem sposobu myślenia "po mnie choćby potop". Trudno jest czytać na ekranie, liczę że zdasz relację (jeśli kupisz), czy kupić warto. Dziekuję. I na cd czekam (cyt. "buciczki, Świnoujście ) mirekms napisał: > > > > masz 22 stron,przek > artkuj (link) Odpowiedz Link
hardy1 Re: 3 stycznia 2014 r. 03.01.14, 19:32 Dunajcu, każdy wybrał swoje miejsce na Ziemi. Raz jednemu, raz drugiemu wiatr... zamieć w oczy. Średnia wychodzi średnia Odpowiedz Link
k.karen 4 stycznia 2014 r. 04.01.14, 10:18 Dzień dobry Google Glass, czy zrewolucjonizuje świat internetu? Mnie się ta nowinka techniczna podoba i na pewno nie nazwałabym nikogo, kto miałby na nosie te okulary - dupkiem, bo niby dlaczego? W każdym razie są lepsze i nikt nie zarzuci nam niekulturalnego zachowania, jak w przypadku laptopa rozłożonego na stoliku w kawiarni podczas spotkania towarzyskiego. wyborcza.pl/1,75248,15214793,Nosze_Google_Glass__Przeszkadzam_innym__Szczerze_.html#MT Odpowiedz Link
hardy1 Re: 4 stycznia 2014 r. 04.01.14, 18:13 Dobry wieczór, Karen. Google Glass, to nowinka techniczna, jak wiele poprzednich - jedne wejdę do powszechnego użytku, inne zostaną tylko nowinkami dla pasjonatów. Tym okularom wróżę przyszłość. Natomiast jak i do czego będą używane, zależy wyłącznie od użytkowników. Większość będzie wykorzystywała ich użyteczność i szybkość informacji tak, jak teraz korzysta z komputera stacjonarnego czy laptopa. Będzie też grupa pasjonatów czy fanatyków, uzależnionych, którzy bez takich okularów będą się czuli jak nadzy w zimie - będą w nich siedzieć bez przerwy,niezależnie od miejsca i czasu, zatopieni w swoim wirtualnym świecie, wyizolowani ze świata realnego. Przecież tacy uzależnieni są i teraz. Jak zawsze - to zależy od człowieka - czy człowiek rządzi narzędziem, czy narzędzie uzależnia człowieka. Odpowiedz Link
1agfa Re: 4 stycznia 2014 r. 04.01.14, 21:16 Cześć, Hardy "Zatrzymałem się" na odpisywaniu Karen w sprawie Google Glass, a nie przeczytałem Twego postu, de facto podobnie brzmiącego Nauka dla mnie: śpiesz się powoli Czy mi się zdaje, czy został skrócony czas zalogowania? Kiedy skończyłem pisać, musiałem się na nowo logować. Ciekawe, jak byłoby to w takich okularkach o których mówimy Może wkrótce nowa super-machina będzie odczytywać (zapisywać, przekazywać) myśli?! Odpowiedz Link
1agfa Re: 4 stycznia 2014 r. 04.01.14, 21:07 Dzień dobry/wieczór Karen Sądzę, że ludzie przebywający w towarzystwie osobnika z takimi "okularami" czują się obserwowani, śledzeni, doskwiera im poczucie utraty prywatności i intymności. Bo przecież ten sprzęt może być używany ze złą wolą posiadacza. Niespodziewane fotki, nagrywanie, podsłuch...Jest to wyobrażona (uzmysłowiona) utrata prywatności, bo już w tej chwili wszyscy nieświadomie chodzimy na pasku wszechobecnej elektroniki, tylko wielu nie zdaje sobie z tego sprawy. W tym przypadku to widać po prostu! Nie chodzi o cenę (jak przypuszcza eksperymentujący człowiek), bo przecież nie jest powalająca. Po pierwszym okresie wahania i przymiarek, zdobędzie rynek - może w nieco innej formie k.karen napisała: > Dzień dobry > Google Glass, czy zrewolucjonizuje świat internetu? Mnie się ta nowinka technic > zna podoba i na pewno nie nazwałabym nikogo, kto miałby na nosie te okulary - d > upkiem, bo niby dlaczego? Laptop na stole może być podczas spotkania biznesowego, podczas towarzyskiego oczywiście nie ma prawa leżeć, to po prostu narzędzie pracy! Nie wiadomo, jak będzie kiedyś, może normą będzie jak teraz się już zdarza, głośne wrrrrrr komórek podczas spektakli lub koncertów . W komunikacji to już rzecz codzienna, niestety. Są ludzie, którzy przyrośli do kompów, komórek, zniewoleni. Jeśli ten sprzęt okazałby się bezszmerowy, nieco mniej rzucający się w oczy, to ma przyszłość. Ale używanie go podczas towarzyskiego spotkania byłoby równie nietaktowne, jak ten wspomniany rozłożony laptop. Ale ja jestem staroświecki... > W każdym razie są lepsze i nikt nie zarzuci nam niekulturalnego zachowania, jak > w przypadku laptopa rozłożonego na stoliku w kawiarni podczas spotkania towa > rzyskiego. Odpowiedz Link
mirekms Re: 4 stycznia 2014 r. 04.01.14, 21:58 na samym początku było słowo,później Agie obiecałem,że będzie o nowych buciczkach,książce i urlopie nad morzem lipiec/sierpień 2014 o książce (link) już raz było,a będzie jeszcze (nie) raz red.E.Benedykt o książce Andrzeja Lubowskiego (link) tekst jest dość długi,ale okiem można rzucić teraz idę czytać tekst który wstawiłem,za jakie grzechy strasznie długi,melisę sobie zaparzę w ładnym kubeczku na skołatane nerwy działa,a co? może nie? a teraz w sprawie urlopu za sprawą Kichonora zatęskniłem za menelami inteligentne chłopaki,dobrze mi się z nimi gadało, ciąg dalszy nastąpi,ale zdecydowanie później pa,pa Odpowiedz Link
kicho_nor Re: 4 stycznia 2014 r. 04.01.14, 22:24 Wkurza mnie - laptop w kawiarni - nawigacja włączona by robić wrażenie - łysy paradaś ze słonecznymi okularami na czole - diskopolo na rybach na drugim brzegu - dreptuś deptujący tam i powrotem i rozmawiający przez komórkę. - pierdoły na głośno przez komórkę w tramwaju Cała ta elektronika gdy na wynos pachnie wiochą Odpowiedz Link
1agfa Re: 4 stycznia 2014 r. 04.01.14, 23:33 To prawda. Jeszcze dodam muzyczny full łomot w samochodzie w otwartym latem oknie obok na jezdni lub na parkingu. Myślę, że to minie. W teatrze już coraz rzadziej. Działa zwracanie uwagi, bez awantury Jeśli ktoś nie ma jak i czym zaimponować a chce i musi, to chociaż w ten sposób dodaje sobie kurażu, niestety kicho_nor napisał: > Wkurza mnie > - laptop w kawiarni > - nawigacja włączona by robić wrażenie > - łysy paradaś ze słonecznymi okularami na czole > - diskopolo na rybach na drugim brzegu > - dreptuś deptujący tam i powrotem i rozmawiający przez komórkę. > - pierdoły na głośno przez komórkę w tramwaju > Migracje, migracje...wykorzenienie, zagubienie... > Cała ta elektronika gdy na wynos pachnie wiochą Przyjmijmy przy tym, że wiochą może jechać od 100% mieszczucha. Bo to stan umysłu, a nie pochodzenie z jakiegoś miejsca. Odpowiedz Link
1agfa Re: 4 stycznia 2014 r. 04.01.14, 23:44 Muszę już uciekać, i tak dłużej siedziałem. Z Karen i z Witkiem nie rozmawiałem, a taki o Caritasie (!!) tekst spotkałem, że ręce opadają. Należy też pamiętać, że Caritas dostaje dotację państwową - i nie wiem jak wygląda jej rozliczanie. Wspomniana działalność Caritasu...no słów brak. Do jutra może znajdę (link od Karen tylko z grubsza, fragmenty), to już na jutro. Wszystkich pozdrawiam Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim Odpowiedz Link
mirekms Re: 4 stycznia 2014 r. 05.01.14, 02:40 nie pachnie wiochą,pachnie biedą,ukrytą biedą bieda jest kolorowa i krzykliwa Odpowiedz Link
witekjs Re: 4 stycznia 2014 r. 05.01.14, 11:45 mirekms napisał: > > nie pachnie wiochą,pachnie biedą,ukrytą biedą > bieda jest kolorowa i krzykliwa Mam teraz wyrzuty sumienia, że użyłem słowa "wiocha". Odruchowo użyłem go w tym przypadku, idiotycznego zastosowania gry komputerowej z łajnem krowim, przy wycieczce w Ziemi Świętej jako wygranej. Mam pełną świadomość, że prymitywizm i chamstwo jest bardzo często spotykane wśród "mieszczan", już od kilku pokoleń... Oni też najczęściej mówią o "słoikach" - nowe pojęcie dla niedawno zamieszkałych w miastach. Mirek ma trochę racji, że może być to związane z biedą, ale nie tylko... Jedno jest pewne, ze używanie takich słów wyzwala agresję i narastanie resentymentów, np. przeciw "wykształciuchom". Ten konkurs z krowim łajnem i Ziemią Świętą, wykazał głupotę jakiegoś urzędnika Caritasu i to wystarczy. Witek Synonimy dla słowa "wiocha": dziura · grajdoł · grajdołek · pipidówka · wiocha · wygwizdów · zadupie · zaścianek · prowincja · teren · obciach · skandal · wstyd · zgorszenie Może być i tak... www.booking.com/hotel/pl/w-biaace-wiocha.pl.html natemat.pl/78161,rafal-ziemkiewicz-hanne-gronkiewicz-waltz-popiera-wiocha-slabo-wyksztalcony-element-naplywowy Odpowiedz Link
mirekms Re: 4 stycznia 2014 r. 05.01.14, 12:15 Witku,mój wpis odnosi się do parady próżności pardy sprzętu komp. w przestrzeni publicznej drażni,a zarazem pokazuje ostre podziały społeczne stąd ta głośność i dzika kolorystyka,ale też widzę młodych w metrze z książką,a sprzęt schowanych w plecaku,to są już różnice kulturowe (Kinderstube) Odpowiedz Link
1agfa Re: 4 stycznia 2014 r. 06.01.14, 00:45 > mirekms napisał: > > > > nie pachnie wiochą,pachnie biedą,ukrytą biedą > > bieda jest kolorowa i krzykliwa Nie zawsze Mirku Czasem widzę ludzi znakomicie odżywionych, ubranych w powłóczyste i mocno kolorowe szaty, prawiących nauki, wtrącających się w sprawy na których doprawdy znać się nie mogą lub nie powinni, uzurpujących sobie prawo do zawiadywania wszystkim...Są kolorowi niczym ptaki najbarwniejsze, najpyszniejszymi kolorami! Ale rozumiem o co Ci chodzi. > nie pachnie wiochą,pachnie biedą,ukrytą biedą > bieda jest kolorowa i krzykliwa Kolorowe jaskrawe wzory, szmatki, łańcuchy - dodają pewności siebie - już to pisałem. Czasem jest to tradycja w przypadku mniejszości etnicznych. Ja słowa "wiocha" Witku przyjąłem jako obciach, wstyd, zgorszenie, skandal - nie ze wsią dosłownie jako taką związane. I chyba wszyscy nie tylko ja, bo takie przecież jest znaczenie tego neologizmu. Moja rodzina dawniej (naprawdę bardzo dawno temu) pół roku na pół roku - na zmianę w mieście i na wsi siedziała , zgodnie z obyczajem i tradycją Odpowiedz Link
hardy1 5 stycznia 2014 r. 05.01.14, 14:46 Dzień dobry niedzielnie, w porze obiadowej Gdzieś widziałem pytanie (chyba Agfy) o rozliczeniach finansowych w "Caritasie". Przypuszczam, że są podobne rozliczeniom finansowym w imperium Rydzyka... Odpowiedz Link
mirekms Re: 5 stycznia 2014 r. 05.01.14, 15:13 czołem Hardy to nie jest własność Rydzyka,a Kościoła katolickiego operacje finansowe powyżej 50 tyś € muszą mieć akceptację Stolicy Apostolskiej,lokalny biskup to też mały pikuś,a o kasę trzeba dbać ,kadry muszą mieć na papu,nyny i inne dobrodziejstwa tego świata Hardy,fajnie wymyśliła posłanka Beata Kempa ja to po pijaku nie miałem takiej fantazji,w piątek złożyła wniosek o utworzenie parlamentarnego zespołu "Stop ideologii gender" pani Beata K. ma duże możliwości,jeszcze może powołać sejmowy zespół śledczy w sprawie gender na moje oko,spektakl będzie w kilku odsłonach to trochę jak w filmach Hitchcocka Odpowiedz Link
hardy1 Re: 5 stycznia 2014 r. 05.01.14, 16:50 Mirku, nie wiedziałem, że operacje finansowe muszą mieć placet Watykanu. Mam jednak wątpliwości, czy Rydzyka (i innych) rygorystycznie dotyczą. Na pewno łamane jest prawo - nie ma wglądu Urząd Skarbowy RP. Wyobrażasz sobie takie "cuś" w stosunku do zwykłych obywateli RP? Przykłady pierwsze z brzegu: - zbiórka na ratowanie Stoczni Gdańskiej, - sławetna z początku lat 90-tych(i ukryta pod dywanem) sprawa przewożenia ćwierci miliona ówczesnych DM w torbie plastikowej, dla Rydzyka. Przewoziła kobieta z Niemiec do Polski, zatrzymana w Bydgoszczy i wypuszczona, bez konsekwencji. Oczywiście nie były te deutschmarki zgłaszane przy przewozie na granicy, nie jest też znane ich pochodzenie. Sprawa bardzo szybko wyciszona w mediach. Odpowiedz Link
hardy1 Jadło Michała Anioła 05.01.14, 19:05 Chcesz wiedzieć, co jadał Michał Anioł? To poczytaj lub oglądnij (ja zrobiłem to drugie... nie znam włoskiego ): wyborcza.pl/1,75476,15216160,Sledzie_i_anchois__czyli_co_Michal_Aniol_wpisywal.html Odpowiedz Link
witekjs Re: 5 stycznia 2014 r. 05.01.14, 22:57 hardy1 napisał: > Dzień dobry niedzielnie, w porze obiadowej > > Gdzieś widziałem pytanie (chyba Agfy) o rozliczeniach finansowych w "Caritasie" > . Przypuszczam, że są podobne rozliczeniom finansowym w imperium Rydzyka... Caritas-prawda o organizacji charytatywnej.... forum.gazeta.pl/forum/w,902,105529740,105556716,Caritas_prawda_o_organizacji_charytatywnej_.html Odpowiedz Link
hardy1 Re: 5 stycznia 2014 r. 05.01.14, 23:49 Tak jak przypuszczałem. Caritas, to następna organizacja do przepuszczania państwowych dotacji, poza kontrola państwa. Natomiast to zagarnięcie świeckiego "Caritasu" przez kościół, przypomina zagarnięcie ogromnych dóbr publicznych przez również krk, przy pomocy Komisji Majątkowej. Szlag człeka wprost trafia! Odpowiedz Link
1agfa Re: 5 stycznia 2014 r. 06.01.14, 00:22 Dobry wieczór Wszystkim u skraju nocy Niezawodny Witku (cześć i dziękuję) pokazałeś tym linkiem w załączeniu co wiedziałem, a czego nie byłem pewien: że mocno i rozgłośnie ten dzwon caritasowy dzwoni o sobie - a pusty. Swego czasu przemyśliwałem o przekazywaniu części z z naszych PIT na kształcenie młodzieży z małych miejscowości - nasuwali się ci z linku. Jednak są inne możliwości, inne organizacje spełniające ten cel, zmuszone skrupulatnie się rozliczać; tam przekazuję drobne kwoty (niestety drobne ) z PIT. Wiem, że przysłowiowe ziarnko do ziarnka...i zbiera się jakieś stypendium. A ta tutaj organizacja charytatywna Caritas...jeden wielki wstyd ten opis działalności i rozliczania - krowim plackiem, niczym kropką nad i umajony! Tylko taką mogę mieć o niej opinię. witekjs napisał: > hardy1 napisał: > > > Dzień dobry niedzielnie, w porze obiadowej > > > > Gdzieś widziałem pytanie (chyba Agfy) o rozliczeniach finansowych w "Cari > tasie" > > . Przypuszczam, że są podobne rozliczeniom finansowym w imperium Rydzyka. > .. > > Caritas-prawda o organizacji charytatywnej.... forum.gazeta.pl/forum/w,902,105529740,105556716,Caritas_prawda_o_organizacji_charytatywnej_.html Odpowiedz Link
1agfa Re: 5 stycznia 2014 r. 06.01.14, 00:57 Niestety, tylko na chwilę mogę zajrzeć: trwają ferie (przedszkolne również)...w ramach gender - " pan przedszkolanka" Dałem głos, że żyję (chociaż ciężka jest dola przedszkolanki, mimo że nas dwoje, z takimi żukowatymi jak nasze. Pęd, wir, sam ekstrakt życia: ciekawość, rozsadzająca energia. Ale i ten błysk w oku, kiedy któryś pojmie coś nowego, to wynagradza!) Aby dotrwać do końca ferii... Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim Odpowiedz Link
hardy1 Re: 5 stycznia 2014 r. 06.01.14, 11:24 Cześć Nocny Agfo (rozumiem, że to jedyny moment wytchnienia dla Ciebie, w świąteczne ferie) Mam dla Ciebie dobrą wiadomość - za kilka tygodni będą znowu ferie, kalendarzowo zwane zimowymi Odpowiedz Link
mirekms 6 stycznia 2014 r. 06.01.14, 09:54 pogoda - kliknij na swoje województwo kalendarz (link) Odpowiedz Link
mirekms Re: 6 stycznia 2014 r. 06.01.14, 10:10 Trzech Króli i Jego Ekscelencja Józef M.rok 2013 (link) Odpowiedz Link
sza.aliczek Re: 6 stycznia 2014 r. 06.01.14, 10:54 Dzień dobry : ) No właśnie... Trzech Króli. Odpowiedz Link
sza.aliczek Re: 6 stycznia 2014 r. 06.01.14, 11:16 mirekms napisał: Trzech Króli i Jego Ekscelencja Józef M.rok 2013 (link) Obserwuję histeryczność episkopatu już od dawna. Ale... Mirku, gorsze jest co innego. Wcale odbiór tych zachowań nie jest taki krytyczny, jakby mogło się wydawać. Komentarze na forach nie oddają rzeczywistości. Podległość hierarchii kościelnej jest w dużej części Polaków silna i niezmienna. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 6 stycznia 2014 r. 06.01.14, 11:28 Dzień dobry, Mirku i Szaliczko. Szaliczko, masz rację o tym jeszcze silnym wpływie hierarchii kościelnej na życie owieczek i ich dobrowolne poddaństwo. Im mniejsza miejscowość i im bardziej na wschód. Ale... kropla do kropli... Tam też żyją młodzi, wyjeżdżają do pracy do innych krajów lub w Polsce do większych miast, poznają nowe życie, otwierają im się horyzonty myślowe. Jeszcze dziesięć-piętnaście lat temu nie byłoby do pomyślenia nawet słowo w mediach przeciwko wynaturzeniom w hierarchii kościelnej, czy ich brutalnemu wciskaniu się do polityki. Byly oczywiście wyjątki, ale właśnie wyjątki. Dzisiaj już jest inaczej. Mentalność społeczeństwa bardzo wolno się zmienia, ale... na moich oczach się zmienia. Odpowiedz Link
sza.aliczek Re: 6 stycznia 2014 r. 06.01.14, 11:47 nie do końca wiem, czy zerwanie więzi religijnych jest dobre czy złe? ale chciałabym w tym temacie od własnego państwa zupełnej wolności i rozgraniczenia. no a tego nie ma. Któregoś dnia w listopadzie wstałam przed szóstą - wyszłam na taras zobaczyć, jak jest na dworze i widzę... dwa światełka które dyndają się w ciemnościach. Kiedy zbliżyły się do latarni, zobaczyłam dwójkę dzieciaków - szły na szóstą rano na roraty. Podobno na każdej mszy był niemal komplet dzieci! Odpowiedz Link
hardy1 Re: 6 stycznia 2014 r. 06.01.14, 12:44 Nie mówię o zrywaniu więzi religijnych... jeżeli już, to przymusowych. Wiara to sprawa prywatna, a nie nacisk na wszystkich obywateli (i na prawo), niezależnie od światopoglądu. Z tymi dziećmi to nie tak - są w ogromnej większości przymuszane przez księdza i rodzinę. Potem to im mija, często z urazą do oficjalnego kościoła. Odpowiedz Link
witekjs Re: 6 stycznia 2014 r. 06.01.14, 15:27 hardy1 napisał: > Nie mówię o zrywaniu więzi religijnych... jeżeli już, to przymusowych. Wiara to > sprawa prywatna, a nie nacisk na wszystkich obywateli (i na prawo), niezależni > e od światopoglądu. > > Z tymi dziećmi to nie tak - są w ogromnej większości przymuszane przez księdza > i rodzinę. Potem to im mija, często z urazą do oficjalnego kościoła. W swojej naiwności oraz idealizowaniu "naszego" Kościoła myśleliśmy, że jest tak jak jak powyżej napisałeś. W ostatnich latach okazało się, że wpływ Kościoła na politykę i rządy w naszym kraju jest OGROMNY. Nie zdawaliśmy sobie z tego sprawy. Uświadomiła nam to postawa Rydzyka i wielu hierarchów kościelnych. Zdaliśmy sobie również sprawę jak jest traktowany concordat i jak bardzo ulegają wpływowi Kościoła rządzący politycy. Na szczęście możemy już na ten temat, niemało znaleźć i przeczytać. Witek Apel racjonalistów do polityków www.racjonalista.pl/xpliki/postulaty.laickie.pdf Odpowiedz Link
witekjs 6 stycznia 2014-kultura świecka 06.01.14, 17:24 W tym portalu są bardzo ciekawe artykuły i warto czasami tutaj zaglądać. Ruch laicki wobec nowych wyzwań Autor: Jerzy J. Wiatr www.kulturaswiecka.pl/node/514 Odpowiedz Link
hardy1 Re: 6 stycznia 2014-kultura świecka 06.01.14, 21:41 Witku, napisałem, jak powinno być, a nie jak jest. Nie mam złudzeń, nie jestem naiwny. Powoli, bardzo powoli się zmienia, ale się zmienia. To długa droga. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 6 stycznia 2014-kultura świecka 06.01.14, 21:42 PS. Znam portal "Racjonalista". Są tam ciekawe informacje. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: 6 stycznia 2014-kultura świecka 06.01.14, 21:54 Cześć Witku, Jerzy Wiatr??? Pamiętam z zamierzchłych czasów. Z jego cegły na studiach uczyli nas / a raczej udawali i oni i my/ marksizmu... To nie jest autorytet z mojej bajki .. Odpowiedz Link
k.karen Re: 6 stycznia 2014-kultura świecka 07.01.14, 09:01 Nie tylko racjonaliści zwracają na to uwagę. To jest artykuł ks. Bonieckiego z 2006 r. Ale jak znamy późniejsze wydarzenia, rozsądne głosy są nakazowo wyciszane, tylko że to nie służy Kościołowi. wyborcza.pl/1,76842,3107953.html Odpowiedz Link
witekjs Re: 6 stycznia 2014-kultura świecka 07.01.14, 11:43 Przyszedł czas, kiedy wszelkie malwersacje finansowe, również Kościoła w Polsce muszą być ujawniane i powinniśmy je poznać. To właśnie nieuczciwość hierarchów, jest główną przyczyną odchodzenia Polaków od Kościoła. Oni zdają się, nie zdawać sobie z tego sprawy... forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,142200238,Machinacje_finansowe_Kosciola_w_naszym_panstwie.html Odpowiedz Link
hardy1 Re: 6 stycznia 2014-kultura świecka 07.01.14, 14:58 Inne są już czasy. To nie nawet dwadzieścia lat temu. "Jak sobie pościelesz..." - to zaczyna się sprawdzać i w przypadku instytucjonalnego kościoła r-k. Tu nie chodzi o wiarę czy niewiarę. Kto wierzy, będzie chyba dalej wierzył, ale już poza instytucją kościelną, albo tylko wtedy, kiedy musi. Pisałem już o tym - jeżeli nie nastąpi w episkopacie wymiana na młodych i rozumiejących współczesność hierarchów, to za kilkanaście lat instytucja obudzi się z ręką w nocniku. Odpowiedz Link
sza.aliczek Re: 6 stycznia 2014-kultura świecka 07.01.14, 20:03 ważne jest też to, z jakiego środowiska rekrutują się przyszli księża. najczęściej jest ... zachowawcze, wierne i niechętne zmianom. tak też ukształtowani są ci młodzi, którzy po seminarium zostają księżmi. Odpowiedz Link
mirekms Re: 6 stycznia 2014-kultura świecka 07.01.14, 21:49 święta prawda,nic dodać czy odjąć,Szaliczku jak masz możliwość,zerknij czego(z czego) młodzi faceci są nauczani oczywiście i są różnice,ale mało znaczące Odpowiedz Link
k.karen Re: 6 stycznia 2014-kultura świecka 07.01.14, 22:06 sza.aliczek napisała: > ważne jest też to, z jakiego środowiska rekrutują się przyszli księża. > najczęściej jest ... zachowawcze, wierne i niechętne zmianom. > tak też ukształtowani są ci młodzi, którzy po seminarium zostają księżmi. Szaliczku, myślę że i to powoli się zmienia. Dzisiaj trudno już o te betonowe, radykalne środowiska, poza tym radiomaryjnym, wiernym i fanatycznym. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: 6 stycznia 2014-kultura świecka 07.01.14, 23:37 cześć patrzę na to z boku i moim zdaniem , Kościół pracowicie podcina gałąź na której siedzi. Terlikowski et consortes szukają ratunku w czerwonych butach i mszy w obrządku łacińskim, w powrocie do tego o czym mówią lefebryści, tyle że o takich zachowaniach pisał już Platon, że o Marksie nie wspomnę.. Są przeciwskutecze.Mali ludzie wymyślają małe i miałkie rozwiązania. Nie ma powrotu i nie będzie. A świat będzie się coraz bardziej laicyzował. Nie widzę w tym niczego złego, bo nie uważam że etyka wierzącego jest lepsza od etyki ateisty. Odpowiedz Link
k.karen Re: 6 stycznia 2014-kultura świecka 07.01.14, 21:58 witekjs napisał: > Przyszedł czas, kiedy wszelkie malwersacje finansowe, również Kościoła w Polsce > muszą być ujawniane i powinniśmy je poznać. > To właśnie nieuczciwość hierarchów, jest główną przyczyną odchodzenia Polaków o > d Kościoła. > Oni zdają się, nie zdawać sobie z tego sprawy... > > rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,142200238,Machinacje_finansowe_Kosciola_w_naszym_panstwie.html > Też tam myślę, Witku. Ludzie coraz częściej zadają pytania o te machinacje, w tym także działalność fundacji; na przykład Caritas nie podaje na swoich stronach szczegółowych danych i rozliczeń, tak jak to robi WOŚP. Odpowiedz Link
witekjs Re: 6 stycznia 2014-kultura świecka 08.01.14, 11:27 k.karen napisała: > witekjs napisał: > > > Przyszedł czas, kiedy wszelkie malwersacje finansowe, również Kościoła w > Polsce > > muszą być ujawniane i powinniśmy je poznać. > > To właśnie nieuczciwość hierarchów, jest główną przyczyną odchodzenia Pol > aków o > > d Kościoła. > > Oni zdają się, nie zdawać sobie z tego sprawy... > > > > rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,142200238,Machi > nacje_finansowe_Kosciola_w_naszym_panstwie.html > > > > Też tam myślę, Witku. Ludzie coraz częściej zadają pytania o te machinac > je, w tym także działalność fundacji; na przykład Caritas nie podaje na swoich > stronach szczegółowych danych i rozliczeń, tak jak to robi WOŚP. Myślę, że warto również pamiętać, że istnieje tajemnicza dla większości z nas, instytucja OPUS DEI... Nie często o niej się mówi/pisze. Ostatnio pojawiły się ciekawe artykuły w Gazecie Wyborczej: wyborcza.pl/1,75478,15230462,Opus_Dei_odpowiada_na_artykul_w__Gazecie_Wyborczej_.html wyborcza.pl/1,76842,15216671,Aktywizacja_kobiet_wedlug_Opus_Dei__Szkola_gospodynie.html Tutaj materiały w Biblioteczce Kawiarenki: forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,144239271,OPUS_DEI_w_Polsce.html Odpowiedz Link
hardy1 Re: 3 stycznia 2014 r. 07.01.14, 08:57 Dzień dobry Wszystkim "Dobry", bo dobra jest u nas temperatura. Nie to, co w Ameryce Północnej. Na szczęście dwa potężne fronty atmosferyczne nad północnym Atlantykiem kręcą się dla nas we właściwym kierunku - bliższy nas odwrotnie do kierunku ruchów wskazówek zegara. Ten zachodni zgodnie... Dzięki temu u nas wciąga ciepłe powietrze powietrze z południa. Amerykanom niestety wciąga mroźne z północy. Ale cóż, tym razem my jesteśmy w lepszej sytuacji pogodowej tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/swiat,27/termometry-wskaza-40-st-c-o-chicago-mowi-sie-chi-beria,110279,1,0.html Odpowiedz Link
k.karen Re: 3 stycznia 2014 r. 07.01.14, 09:04 Dzień dobry, Hardy Dla nas dobrze kręcą się te fronty, nie pamiętam takiej ciepłej zimy. Trawa rośnie i jak tak dalej pójdzie, to trzeba będzie ją za chwilę kosić Odpowiedz Link
hardy1 Re: 3 stycznia 2014 r. 07.01.14, 09:14 Cześć, Karen Subiektywnie - jestem bardzo zadowolony z takiej pogody tej zimy Każdy dzień bliżej wiosny, to bliżej wiosny bez utrudnień śnieżnych i mroźnych Odpowiedz Link
mirekms 3 stycznia,Polityka 07.01.14, 19:54 Polityka,nr 2 (link) w najnowszym numerze tygodnika Polityka (link) Odpowiedz Link
mirekms 7 stycznia,Polityka 07.01.14, 21:16 minister w rządzie premiera Tuska (link kodowany) z tekstu: "Mówią o nim:radykał,ortodoks,fundamentalista.On sam zaś o sobie:czytelny jednoznaczny. Bo nie kryje się z tym,że jest człowiekiem Kościoła,że żyje zgodnie z jego nauczaniem i chce by inni też je respektowali Jest oblatem benedyktyńskim (kimś w rodzaju świeckiego zakonnika),członkiem zespołu ekspertów episkopatu ds. bioetycznych" "Nie milkną jednak komentarze,że zmiany w prawie mogą być przygotowywane z inspiracji Opus Dei,ultrakonserwatywnej organizacji,zrzeszających świeckich członków Kościoła katolickiego. Wszystko za sprawą adresu mailowego: opusdei@interia.pl pod którym który m.in. był wysłany projekt nowelizacji Kodeksu karnego" "Do resortu sprawiedliwości trafił,gdy objął go Jarosław Gowin. 20 minut po nominacji nowy szef MS zadzwonił do Królikowskiego z propozycją przejścia do ministerstwa" Odpowiedz Link
witekjs Re: 7 stycznia,Polityka 07.01.14, 21:36 Dziękuję Ci Mirku za Politykę, którą jutro będę miał w domu ale zawsze lubię dzięki Tobie, przeczytać Mleczkę i Tyma dzień wcześniej Pozdrawiam. Witek Odpowiedz Link
mirekms Re: 7 stycznia,Polityka 07.01.14, 21:39 sprawiłeś mi Witku przyjemność serdeczności Odpowiedz Link
hardy1 Re: 7 stycznia,Polityka 07.01.14, 23:34 Aż się żachnąłem, kiedy teraz przeczytałem tekst o "wiceministrze sprawiedliwości Królikiewiczu", ortodoksyjnym fanatyku religijnym. Nie chodzi o jego wiarę, ale o jego przekonanie, że kanony religijne powinny być normami prawa. I on jest wiceministrem... Odpowiedz Link
k.karen Re: 7 stycznia,Polityka 07.01.14, 23:44 Tak, a najlepiej gdyby rządziła Inkwizycja... ręce opadają. Dobranoc Wszystkim, śpijcie dobrze bo do wiosny coraz bliżej Odpowiedz Link
hardy1 Re: 7 stycznia,Polityka 08.01.14, 08:25 Cześć. No i ciąg dalszy wiceministra sprawiedliwości Królikiewicza, kontaktującego się z ultrakonserwatywną Opus Dei, urywek z wywiadu; "większość Polaków przyznaje się do wiary katolickiej, to na czym polega problem z dominującą pozycją Kościoła katolickiego? Ważne, by działał on przez ludzi świeckich, zdolnych do udziału w kompromisach politycznych, a nie przez hierarchię, która musi akcentować przede wszystkim brak możliwości kompromisów aksjologicznych "... wyborcza.pl/politykaekstra/1,133047,15236267,Oblat.html Odpowiedz Link
witekjs 8 stycznia,Polityka - więcej o Opus Dei 08.01.14, 11:36 hardy1 napisał: > Cześć. > No i ciąg dalszy wiceministra sprawiedliwości Królikiewicza, kontaktującego się > z ultrakonserwatywną Opus Dei, urywek z wywiadu; > "większość Polaków przyznaje się do wiary katolickiej, to na czym polega pr > oblem z dominującą pozycją Kościoła katolickiego? Ważne, by działał on przez lu > dzi świeckich, zdolnych do udziału w kompromisach politycznych, a nie przez hie > rarchię, która musi akcentować przede wszystkim brak możliwości kompromisów aks > jologicznych "... > > wyborcza.pl/politykaekstra/1,133047,15236267,Oblat.html forum.gazeta.pl/forum/w,92813,148797076,148878137,Re_6_stycznia_2014_kultura_swiecka.html Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 stycznia,Polityka - więcej o Opus Dei 08.01.14, 14:44 ... a sekretarz generalny Episkopatu, bepe Pieronek znowu w akcji. Oto dwa cytaty: - "Dziecko genderowców nie rodzi się, ale jest przedmiotem produkcji" - "Co nas obchodzą kłótnie polityków i ich cyniczne gry? Politycy powinni służyć narodowi, a służą tylko bożkowi władzy". Drugie stwierdzenie rozłożyło mnie na łopatki. Z powodu hipokryzji do kwadratu tego purpurata. Hierarchów nie obchodzi polityka?! Hierarchowie nie służą bożkowi władzy?! A ja cały czas tkwiłem w tym, jak widać, błędnym przekonaniu... Więcej można przeczytać: wyborcza.pl/1,75478,15236547,Bp_Pieronek__Dziecko_genderowcow_jest_przedmiotem.html hardy.bloog.pl/ Hardy Odpowiedz Link
witekjs Re: 8 stycznia,Polityka - więcej o Opus Dei 08.01.14, 16:21 Czy kościelna organizacja Opus Dei wpływa na polski rząd? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,3070365.html isis117528.wordpress.com/ www.ostatniaszuflada.pl/opus-dei/opus-dei-w-rzadzie.html Odpowiedz Link
witekjs Re: 8 stycznia,Polityka - więcej o Opus Dei 08.01.14, 19:26 www.polityka.pl/kraj/analizy/1521725,1,opus-dei-w-polsce.read wyborcza.pl/1,76842,15216671,Aktywizacja_kobiet_wedlug_Opus_Dei__Szkola_gospodynie.html wyborcza.pl/1,75478,15230462,Opus_Dei_odpowiada_na_artykul_w__Gazecie_Wyborczej_.html www.racjonalista.pl/kk.php/d,31 Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 stycznia,Polityka - więcej o Opus Dei 08.01.14, 20:28 Przed chwilą wróciłem ,włączyłem tivi i... na tvn24 zacznie się za chwilę program "Czarno na białym" - właśnie o świeckim zakonniku Królikiewiczu, który jako wiceminister sprawiedliwości (mianowany na ten stołek przez Gowina od razu kiedy tenże został ministrem sprawiedliwości)c hce w prawo państwowe wciskać normy hierarchów krk, któreym służy. Któremu panu bardziej służy - państwu czy instytucjonalnemu kościołowi? Odpowiedź pozostawiam waszemu domysłowi... Odpowiedz Link
k.karen Re: 8 stycznia,Polityka - więcej o Opus Dei 08.01.14, 21:17 Moi Drodzy Nie znam działalności Opus Dei i jej "grzeszków". Nigdy nie spotkałam się z tą instytucją (bo chyba tak powinno nazywać się to stowarzyszenie), ani z nikim, kto byłby jej członkiem. Jednak demonizowanie jej, traktuję jak urban legend, podobnie jak w przypadku masonerii. Znam tylko biografię założyciela Opus Dei - Josemarii Escriva i jego misję, pracę, naukę o roli świeckich, w tym także dużej roli kobiet, w Kościele. Na jego nauce i misji oparto wiele dekretów Soboru Watykańskiego II. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 stycznia,Polityka - więcej o Opus Dei 08.01.14, 21:48 Karen, kilka razy dziennikarze próbowali przeprowadzić wywiad z przedstawicielami Opus Dei (500 członków) w Polsce. Za każdym razem odmowa. Jeżeli sami nie chcą nic o swoich celach i działalności powiedzieć, są skrytą, tajemną organizacją (bezpośrednio podległą Watykanowi), to i taki jest odbiór. PS. Ten Królikiewicz jest właśnie autorem projektu ustawy o skrajnym zaostrzeniu zakazu aborcji w Polsce i karaniu za nią kobiety do pięciu lat więzienia! Premier Tusk odrzucił ten projekt, ale dalej go trzyma na stanowisku wiceministra. Prawnika, któremu nikt nie odmawia wiedzy specjalistycznej, ale który jasno mówi, że dla niego wytycznymi do pracy są polecenia władców kościoła... Odpowiedz Link
witekjs 9 stycznia 2014- Opus Dei a Masoneria 09.01.14, 11:55 Opus Dei a Masoneria Dzień Dobry Podobnie jak Karen i Hardy, nie mam istotnej wiedzy o Opus Dei ani Masonerii. Obie organizacje w czasach, gdy istniała "konkurencyjna" PZPR, nie miały możliwości ani ochoty, informować społeczeństwa o swoich celach i wartościach. Dlatego też większość z nas niewiele o nich wie. Od pewnego czasu zaczęła istnieć większa możliwość czytania na ten temat, co jednak wymaga niemało czasu. Jedynie dzięki temu możemy próbować wyrobić sobie opinie o tych organizacjach. Okresowo znajduję interesujące artykuły, oczywiście jest to"sztuka dla sztuki". Wydaje mi się, że ciekawy jest artykuł o Opus Dei, podobieństwach i różnicach, z punktu widzenia Masonerii. W tym portalu jest też, niemało informacji o Masonach. Pozdrawiam. Witek Opus Dei. Czy istnieje kościelna masoneria? wolnomularstwo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=121&Itemid=1 Odpowiedz Link
witekjs Re: 9 stycznia 2014- Opus Dei i Masoneria 09.01.14, 22:02 Wolnomularstwo pl.wikipedia.org/wiki/Wolnomularstwo Dlaczego boimy się Opus Dei? interia360.pl/polska/dolnoslaskie/artykul/dlaczego-boimy-sie-opus-dei,54812,,strona,3,s,1,f,a#skipAdnews Technokrata na ołtarzach www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/technokrata-na-oltarzach Wolnomularstwo, inaczej masoneria lub sztuka królewska www.szkolnictwo.pl/szukaj,Wolnomularstwo Wawrzyniec Smoczyński Europejscy masoni rosną w siłę Pod fartuszkiem Więcej pod adresem www.polityka.pl/swiat/obyczaje/1518554,1,europejscy-masoni-rosna-w-sile.read#ixzz2pvz3Qeim www.polityka.pl/swiat/obyczaje/1518554,1,europejscy-masoni-rosna-w-sile.read Polscy masoni. Czy zmora abp. Michalika jest aż taka straszna? www.polskatimes.pl/artykul/521241,polscy-masoni-czy-zmora-abp-michalika-jest-az-taka-straszna,id,t.html Nazwiska Masonów Polskich www.eioba.pl/a/45vz/nazwiska-masonow-polskich Odpowiedz Link
k.karen Re: 9 stycznia 2014- Opus Dei a Masoneria 09.01.14, 22:04 Dobry wieczór, Witku Bardzo Ci dziękuję za tę stronę o Masonerii. Tak, dużo czytania, ale są to ciekawe informacje. Może warto żebyś zachował ten link w Twojej Biblioteczce, w Kawiarence? Pozdrawiam Odpowiedz Link
witekjs Re: 9 stycznia 2014- Opus Dei a Masoneria 10.01.14, 01:09 Cieszę się, że zainteresowało Cię to co znalazłem. Wydaje mi się, że są obecnie możliwe do znalezienia wartościoe materiały o Masonach i Opus Dei. Chyba warto je wyszukać i zebrać, abyśmy mogli poczytać i starać się zrozumieć co jest przyczyną powstawania i rozwoju takich organizacji. Kiedyś, będąc dłużej w USA słyszałem, że wśród Prezydentów jedynie, katolik John Kennedy nie był masonem... Myślę, że w innych krajach również, obie organizacje starają się odgrywać ważną rolę we władzy świeckiej i pewnie kościelnej, również. Chyba warto o tym wiedzieć... Zebrane materiały przeniosę do Biblioteczki Kawiarenki. Pozdrawiam. Witek Masońscy prezydenci USA www.iluminaci.pl/masoneria/masonscy-prezydenci-usa Czy masoni rządzą Ameryką? – Z Waszyngtonu: Mariusz Max Kolonko uchyla rąbka masońskich tajemnic. forumemjot.wordpress.com/2013/04/30/czy-masoni-rzadza-ameryka-z-waszyngtonu-mariusz-max-kolonko-uchyla-rabka-masonskich-tajemnic/ Masoneria wg Watykanu www.iluminaci.pl/masoneria/masoneria-wg-watykanu Waszyngton i masońsko/lucyperiański symbolizm www.zbawienie.com/washington.htm Znani i wybitni masoni wolnomularstwo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=44 Masoneria cz. I Arnaud de Lassus Fragmenty książki "Masoneria - czyżby papierowy tygrys?" - Warszawa 1994. www.kki.pl/piojar/polemiki/novus/masoneria/masoneria.html Wolnomularstwo, Kościół i polityka wolnomularstwo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=151&Itemid=28 Opus Dei infiltruje polską politykę? Kto należy do kościelnej organizacji www.polskatimes.pl/artykul/474423,opus-dei-infiltruje-polska-polityke-kto-nalezy-do-koscielnej-organizacji,id,t.html "Newsweek" przegrał z Opus Dei w sądzie. "Doszło do zagrożenia czci" Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,14824365,_Newsweek__przegral_z_Opus_Dei_w_sadzie___Doszlo_do.html#ixzz2pwv3kNpG wyborcza.pl/1,75478,14824365,_Newsweek__przegral_z_Opus_Dei_w_sadzie___Doszlo_do.html Polityka, dogmaty i "Newsweek" www.prawyprosty.net/index.php/polska/805-polityka-dogmaty-i-qnewsweekq Hartman pyta ministra sprawiedliwości: 'Czy zasięga Pan, bądź Pańscy podwładni, opinii Opus Dei?' m.tokfm.pl/Tokfm/1,110222,15161860,Hartman_pyta_ministra_sprawiedliwosci___Czy_zasiega.html www.fronda.pl/a/hartman-pyta-ministra-sprawiedliwosci-czy-zasiega-pan-badz-panscy-podwladni-opinii-opus-dei,32836.html Odpowiedz Link
k.karen Re: 7 stycznia,Polityka 07.01.14, 22:01 Mirku, już pisałeś że link jest kodowany, ale jutro (jak zwykle) kupię wydanie papierowe Odpowiedz Link
mirekms 7 stycznia 07.01.14, 22:13 nie samą polityką człowiek żyje,a teraz będzie m.in. o seksie (link) nie mogła przestać,partner po 2 godz. zawiózł ją do szpitala.Szczyt. Odpowiedz Link
mirekms Re: 8 stycznia 2014 r. 08.01.14, 10:00 nie trzeba być od razu wróżką o czym będą mówić media w 2014 roku (link) Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 stycznia 2014 r. 08.01.14, 14:32 Cześć Wszystkim. Dzięki Mirkowi wiemy, co nas spotka w rozpoczętym roku. Brakuje mi tylko kilku jeszcze drobnych informacji... np. właściwe numery w Lotto przy kumulacji. Mirku, z pewnych względów nie proszę o opublikowanie ich na forum, ale możesz przesłać mi je prywatnie? Będę zobowiązany Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 stycznia 2014 r. 08.01.14, 14:51 ... a jako zaliczkę zobowiązania informuję też "z przyszłości". To coś dla Ciebie, Mirku, przygotuj się do dodatkowych opłat, albo zmień auto na bardziej ekologiczne : wyborcza.pl/1,75248,15236216,Niemcy_coraz_blizej_platnych_autostrad__Bruksela_jest.html?utm_source=agora&utm_medium=email&utm_campaign=GW_poranny_08012014 Odpowiedz Link
mirekms Re: 8 stycznia 2014 r. 08.01.14, 18:50 Hardy,nie ma problemu i sam wiesz jak to jest z damami,damy albo nie damy Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 stycznia 2014 r. 08.01.14, 21:50 ... to pamiętaj o "damy" przed najbliższą kumulacją w Lotto w Polsce Odpowiedz Link
1agfa Re: 8 stycznia 2014 r. 08.01.14, 13:34 Dzień dobry Panie i Panowie. Dzień dobry Mirku - podziękowanie za pomoc w orientowaniu się w świecie i czasie (kalendarz i pogoda) Bardzo pasuje mi "w okolicznościach przyrody", którym byłem ostatnio poddany cytat dnia: "...Nie poniosłem porażki, po prostu wymyśliłem 10 000 sposobów, które nie działają..." Thomas A. Edison ...a to po przygodach niezliczonych chociaż całkiem zwyczajnych i nie-niebezpiecznych (jako przedszkolanek-gender). Wpadam niniejszym "osobą własną" (to od kuriozalnego a rozpowszechnianego powiedzenia: "moja osoba" ), pokazać się i poczytać. Duuuużo jest widzę czytania i treści warte rozważenia; bo dotykają wszystkich, niestety. Linki finansowo-kościelne, dwa słowa nierozerwalnie powiązane, niestety)... Ogólnie, duuużo czytania Zatem do napisania, na razie, pozdrowienia z przedwiosennego miasta Odpowiedz Link
1agfa Re: 8 stycznia 2014 r. 08.01.14, 13:40 PS. Oczywiście już mam nową Politykę - tym więcej czytania: trochę frajdy, trochę słów zgrzytliwych i prześmiewczych. Tyma świetny i celny felieton (właściwie jak zwykle) Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 stycznia 2014 r. 08.01.14, 14:35 Hej Agfo Czyżbyś ponosił skutki "niedziałających sposobów" przy wykonywaniu roli przedszkolanka żuczków? O ile mnie kalendarz nie myli, już chyba odpoczywasz od tego miłego obowiązku Odpowiedz Link
1agfa Re: 8 stycznia 2014 r. 10.01.14, 13:32 hardy1 napisał: > Hej Agfo > Czyżbyś ponosił skutki "niedziałających sposobów" przy wykonywaniu roli przedsz > kolanka żuczków? O ile mnie kalendarz nie myli, już chyba odpoczywasz od teg > o miłego obowiązku Tak jest, Hardy Na niezmożone siły i energię żukowskich nie ma działających sposobów! Toteż odpoczynek niezbędny Odpowiedz Link
mirekms Re: 8 stycznia 2014 r.<a href="https://forum.gazeta.pl/foru" targe 08.01.14, 18:04 Agfo dzisiaj przyszły nowe buciczki Odpowiedz Link
mirekms Re: 8 stycznia 2014 r 08.01.14, 18:28 coś się popieprzyło,ale nie o to chodzi,a jak nie wiadomo o co chodzi,to chodzi o pieniądze (w € z 169,90 na 100,00 + 5,90 = 105,90 i druga wersja,ten sam towar z 169,90 na 84,95 - 5,00 - 50,00 = 29,95 ta sama firma,w wersji pierwszej córka doliczali koszty wysyłki,nie odliczałi bony,i wyższa cena wyjściowa a wszystko się działo w zalando i zalando lounge teraz to jest dużo uczciwych ludzi,i trzeba uważać Odpowiedz Link
mirekms Re: 8 stycznia 2014 r 08.01.14, 18:29 przepraszam za ten idiotyczny znak przy € Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 stycznia 2014 r 08.01.14, 21:56 Domyślam, się, o co chodzi z cenami buciczków. Dzisiaj miałem podobną sytuację - w sklepiku osiedlowym zaproponowano mi kilogram cukru za równe 4 złote. Oczy wytrzeszczyłem i zrezygnowałem. Poszedłem do sąsiedniego marketu i kupiłem za... 2 złote i 40 groszy. Rozumiem, że duże sieci handlowe mają niższe ceny. Kupiłbym trochę droższy cukier w sklepiku (po drodze mi było), ale nie przy tak rażącej różnicy cen.... Odpowiedz Link
mirekms Re: 8 stycznia 2014 r 08.01.14, 22:31 hardy1 napisał: Domyślam, się, o co chodzi z cenami buciczków. --------------------------------------------------------------------------(m.podkreślenia)----------- o buciczkach czy o innych wdziankach nie piszę by zaspokoić moją próżność to tylko chęć pokazania problemu,czy sprawy która mnie spotkała,tak właśnie sobie myślę,a buciki są bardzo gustowne czas na kolację,serek topiony,bardzo dobre jedzenie jak ja w Polsce lubiłem bary mleczne,ale to czas były dobranoc,pa,pa Odpowiedz Link
kicho_nor Re: 8 stycznia 2014 r 08.01.14, 23:04 Tere fere Katolicy w Polsce dzielą się na: - katolicy prawdziwi (u Rydzyka) -katolicy niedzielni - katolicy przyczajeni Te trzy kategorie dają 95% masy ludności w Polsce 5% stanowią ateiści, agnostycy sataniści i wilkołaki 95% jest zarządzane w skrócie przez Opus Dei a te 5% zarządzane przez Opus Satanos Nie widzę więc sprzeczności, że demokratycznym systemie zarządzania większość decyduje o zarządzaniu, bez sprzeczności z własnym systemem wartości duchowej przyjętym przez zarządzający ogół, właśnie. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 stycznia 2014 r 08.01.14, 23:12 W demokratycznym systemie prawnym rządzi większość z poszanowaniem praw mniejszości. Po drugie, są współczesne normy, wypracowane i oparte na ogólnoludzkich wartościach, a nie na normach li tylko jednej religii. Inaczej nie ma mowy o państwie współczesnym - neutralnym światopoglądowo jako państwie wszystkich obywateli. Odpowiedz Link
kicho_nor Re: 8 stycznia 2014 r 08.01.14, 23:31 Hardy. Ty nie opisuj co byś chciał politycznie widzieć. Ty opisuj fakty. Odpowiedz Link
mirekms Re: 8 stycznia 2014 r 08.01.14, 23:17 Kichonorze co mają moje nowe buciczki i serek topiony do członkostwa w Kościele katolickim w kwestii formalnej,od samej maleńkości jestem członkiem w/w kościoła,i papiery na to mam.A biskup miejsca to nawet kiedyś powiedział,że jestem dobrym chłopcem Odpowiedz Link
kicho_nor Re: 8 stycznia 2014 r 08.01.14, 23:28 Mirku widziałem facetów w czerwonych butach, nie wiem czy to wymóg organizacyjny. W szpilkach jeszcze nie widziałem, bo tu trzeba bujać pupą Odpowiedz Link
mirekms Re: 8 stycznia 2014 r 09.01.14, 00:17 buciczki są koloru czarnego,podeszwa czerwonego z bujaniem pupy przesadziłeś,zmanierowana mężczyzna to daleko nie zajadzie,w najlepszym razie do pobliskiej knajpy z wyszynkiem do czerwonych buciczków w Kościele na tylko prawo Ojciec Święty Odpowiedz Link
kicho_nor Re: 8 stycznia 2014 r 09.01.14, 09:08 Nie potrzebna musztarda gdy Lola Petarda Mirku, a oglądałeś film Nikita? Odpowiedz Link
1agfa Re: 8 stycznia 2014 r 10.01.14, 13:51 Coraz mniej tych niedzielnych a zwłaszcza"przyczajonych", którzy się oddalają, zmrożeni odkrywającą się przepastną "głębią" duchowo-finansową. Rychło iluzoryczna i powierzchowna, z zapisów li tylko wynikająca większość - okaże się co najwyżej połową. kicho_nor napisał: > Tere fere > > Katolicy w Polsce dzielą się na: > - katolicy prawdziwi (u Rydzyka) > -katolicy niedzielni > - katolicy przyczajeni > Te trzy kategorie dają 95% masy ludności w Polsce > 5% stanowią ateiści, agnostycy sataniści i wilkołaki > > 95% jest zarządzane w skrócie przez Opus Dei a te 5% zarządzane przez Opus Sata > nos Wspomniana połowa co najwyżej) i co jest nieuchronne już za chwilę, nie będzie zatem większością. Chyba że na zasadzie "raz wziętej władzy nie oddamy" - i tego się spodziewam Jak dotąd udaje się im od dawna i bardziej jeszcze. Henryk VIII nam się nie ulągł, ani Elżbieta. > > Nie widzę więc sprzeczności, że demokratycznym systemie zarządzania > większość decyduje o zarządzaniu, bez sprzeczności z własnym systemem > wartości duchowej przyjętym przez zarządzający ogół, właśnie. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 8 stycznia 2014 r 08.01.14, 23:13 Mirku, ostatnio bary mleczne powracają do łask, w różnych miastach znowu je otwierają. To polski wynalazek z lat PRL, ale naprawdę dobry Dobranoc Wszystkim Odpowiedz Link
1agfa Re: 8 stycznia 2014 r.<a href="<a href="http://forum." target 10.01.14, 14:01 Ładne buty, Mirku, naprawdę mi się podobają - muszą być wygodne, bo wyglądają lekko. W sam raz na letnie Świnoujście. Co do cen...nie takie numery można spotkać! Pozorne "okazje i promocje" często polegają na podnoszeniu ceny wyjściowej, sprzed promocji. Trzeba uważnie baczyć na podstępną brać handlową Bo potem człekowi głupio, że go w maliny wpuszczono. mirekms napisał: > Agfo dzisiaj przyszły nowe buciczki Odpowiedz Link