06.04.15, 20:23
Fragmenty rozmowy red. Agnieszki Krzemińskiej ("POLITYKA") z dr hab. Barbarą Józefik (psycholog i psychoterapeuta, Collegium Medicum UJ i profesor nadzwyczajny Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego.)

"- Co to znaczy być szczerym?

– Jesteśmy szczerzy wobec siebie, gdy postępujemy zgodnie z naszym rozumieniem świata. Wcale nie musi być ono spójne z tym, jak inni go postrzegają, albo z tym, co jest uzgodnione społecznie.

Ludzie myślą często o sobie: jestem szczery, zawsze mówię prawdę. Uważają to za swój walor...

- Często zapominają, że ten ich „obiektywizm” może być wątpliwy
. Psychoterapeuci obserwują to np. w trakcie pracy z rodzinami. Rodzice zarzucają dziecku kłamstwo, ale głębsza rozmowa pokazuje, że ono inaczej zrozumiało daną sytuację, miało inne intencje i w swoich oczach wcale nie kłamało. To, co jedna osoba odbiera jako nieprawdę, może być dla drugiej świętą prawdą.

Jak prawdę widzą psycholodzy?

- Z punktu widzenia psychologii prawdą jest to, co przeżywa dana osoba. Mówimy więc o prawdach subiektywnych, wersjach lub mapach obiektywnie istniejącej rzeczywistości, która jest różnie postrzegana i kształtowana w naszych umysłach.
Badania prowadzone za pomocą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego pokazują, że nasze mózgi różnie reagują na daną sytuację, w zależności od wcześniejszych doświadczeń oraz parametrów biologicznych".

Czyli wszyscy jesteśmy prawdomówni lub... wszyscy jesteśmy kłamcami...?
Raczej jest tak, że każdy ma swoją prawdę i tylko jej powinien być wierny, a wtedy jest szczery, autentyczny i prawdziwy...
Obserwuj wątek
    • k.karen Re: Prawda 06.04.15, 21:28
      A co ze "szczerym chamstwem"? Nie jest ważne, że ktoś jest chamski, ważne, że jest szczery? big_grin
      • 1zorro-bis Re: Prawda 07.04.15, 06:55
        big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
        k.karen napisała:

> A co ze "szczerym chamstwem"? Nie jest ważne, że ktoś jest chamski, ważne, że j
        > est szczery? big_grin
        >
        • hardy1 Re: Prawda 07.04.15, 10:51
          Taa... smile

Cham jest szczery,
          cham jest cham,
          cham wśród chamów
          to jest pan.

Kiedy ktoś
          pogada z chamem,
          wtedy cham
          już daje plamę.
          • k.karen Re: Prawda 07.04.15, 10:59
            I nieważne, że to cham,
            przecież taki szczery pan

big_grin
            • 1zorro-bis Re: Prawda 07.04.15, 14:11
              oj szczery, szczery.....az do bolu!big_grinbig_grinbig_grin
              Szczegolnie po paru kieliszkach.......C...hamulce puszczaja.smirk
              k.karen napisała:

> I nieważne, że to cham,
              > przecież taki szczery pan
              >
              > big_grin
    • ulisses-achaj Re: Prawda 06.04.15, 23:41
      Jest jeszcze "prawda" tworzona na własny użytek, zwykle po to, żeby zapomnieć o rzeczywistości jaką naprawdę była. Nierzadko wiara w nią jest najsilniejsza, przemożna. Służy skutecznej "autohipnozie" - kreuje meta-rzeczywistość, wygładza zmarszczki na własnym wizerunku i doskonale nadaje się do szczerego składania fałszywego świadectwa ... no a poza tym, jakby co, zawsze zostaje w odwodzie Pirandello smile
      • sorel.lina Re: Prawda 08.04.15, 12:48
        ulisses-achaj napisał:

> Jest jeszcze "prawda" tworzona na własny użytek, zwykle po to, żeby zapomnieć o
        > rzeczywistości jaką naprawdę była. Nierzadko wiara w nią jest najsilniejsza,
        > przemożna. Służy skutecznej "autohipnozie"

Oni też mają swoją "świętą" prawdę...

https://bi.gazeta.pl/im/3d/e5/10/z17717309AA,85-Posiedzenie-Sejmu--Antoni-Macierewicz-i-Jarosla.jpg

"- Bardziej nawet niż Tusk za katastrofę smoleńską odpowiedzialny jest Komorowski - mówi w wywiadzie dla "Gazety Polskiej" prezes PiS Jarosław Kaczyński. Atakuje prezydenta także za jego działania po katastrofie, a wyborców PO nazywa "ludźmi, którym Bóg nie dał dużo rozumu".

• dunajec1 Re: Prawda 08.04.15, 13:37
          Hmmm. prawda.
          W rejonach gdzie mieszkalem to sa trzy prawdy,
          -prowda
          -tys prowda
          -gowno prowda
          a ja bym dodal ze prawda jest jedna, tylko moja prawda, tak jak moja dupa jest moja.
          Ale dopuszczam tez mysl ze kazdy ma swoja prawde, jak wspomniana wyzej dupa.
        • sorel.lina Re: Prawda 09.04.15, 13:42
          https://www.fakt.pl/m/crop/-658/-500/faktonline/635641143675381064.jpg

– Nigdy nie twierdziliśmy, że był zamach – mówi Martin Heinemann, rzecznik niemieckiego wywiadu.

– Kiedy Federalna Służba Wywiadowcza (BND) dowiedziała się o teoriach Jürgena Rotha i jego tezie o zamachu w Smoleńsku?

Martin Heinemann:
          – Kilka dni temu dotarła do nas wiadomość o publikacji książki pana Rotha, a także informacje o rozpowszechnianych na Facebooku i YouTube twierdzeniach autora, opierającego tezę o zamachu na „źródłach z BND”.
          - Wymieniany w mediach i pokazany na YouTube dokument z marca 2014 roku, z którego, jak twierdzi autor, pochodzą liczne cytaty, nie został odnaleziony w naszych archiwach. Na razie nie możemy także z całkowitą pewnością ocenić, czy nie chodzi tu o jakieś fałszerstwo dokumentu.
          Z wypowiedzi pana Rotha niektóre polskie media wyciągnęły wniosek, że BND w swoich dokumentach mówi o zamachu.
          – BND nigdy nie reprezentowała, ani też nie przedstawiała rządowi w Berlinie poglądu, by w Smoleńsku w 2010 roku mogło chodzić o zamach.

... Ale przekonanych i tak nikt i nic nie przekona. Mają swoją prawdę i ona jest najprawdziwsza, bo "najichniejsza"... O, ludzka wiaro...!
          • 1zorro-bis Re: Prawda 09.04.15, 13:43
            bo biale jest przeciez czarne a czarne jest biale.....big_grinbig_grinbig_grin
            • sorel.lina Re: Prawda 09.04.15, 13:48
              Oto jest prawda! wink

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpt1/v/t1.0-9/11040962_1566827543580725_6753379064311845639_n.jpg?oh=bfdd3058fa6b56658317291cbc806941&oe=55A0AEEB&__gda__=1437054315_5b6583e71483885459930a03f4be08a9
              • k.karen Re: Prawda 09.04.15, 15:09
                Tak sobie myślę, a może też napiszę książkę pod tytułem "Kaczyński -morderca, złodziej i pedofil", powołam się na rzekome, ale tajne źródła, o wszystkich "rewelacjach" napiszę - podobno big_grin

Sprzeda się jak ciepłe bułeczki big_grin
                • hardy1 Re: Prawda 09.04.15, 22:15
                  Pisz, Karen, pisz!smile Tylko nie zapomnij wziąć przykładu z "nauczycieli" i pisać "podopbno", oraz "z wiarygodnych źródeł, których nie mogę ujawnić, gdyż obawiają się o swoje życie..." big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka