02.01.18, 23:54
Noworoczne popołudnie spędziłam na długiej rozmowie z niesłyszaną od kilku lat przyjaciółką z lat szkolnych - Blanką. Powodowana wzruszeniem wywołanym wspomnieniami jej i moimi dedykowałam jej wątek na naszym forum. Okazało się jednak, że stał się on pretekstem do niewybrednych, nawet wulgarnych komentarzy ze strony rzekomo nieczytających nas i nieinteresujących się zupełnie Podwórkiem, uczestniczek sąsiedniego forum.
Nie chcąc narażać Blanki na szyderstwa ciągnące się w nieskończoność, wątek postanowiłam usunąć. Niech wylewają swoją żółć - skoro lubią - ale co najwyżej wymieniając między sobą scany ( jakże by inaczej! ).

Zajmijcie się raczej sobą, swoimi rodzinami i swoimi znajomymi, drogie "sąsiadki"! I nie troszczcie się tak bardzo o prywatność moich przyjaciół, moich znajomych i moją. Nie wasza to sprawa.

P.S. Agfie za wpis do wątku o Blance serdecznie dziękuję.
Obserwuj wątek
    • wscieklyuklad Re: Blanka 03.01.18, 07:09
      I dlatego - nie przejmując się hejtem tych czterech szmateczek - trzeba było nie usuwać wątku. Cóż Cię Sorell obchodzić powinno co tam bredzą? Czy widziałaś choć jeden neutralny wpis na temat Podwórka, którego KAŻDY POST jest wyśmiewany i wyszydzany? Idąc za Twoim przykładem winno się skasować i zamknąć forum.
      Mnie bełkot szmatek po prostu dostarcza niebywałej wręcz rozrywki!
      • wscieklyuklad Re: Blanka 03.01.18, 07:12
        Ot choćby taka refleksja: gdyby którykolwiek Klient dowiedział się co jego POZBAWIONA NAWET KRZTY ZAWODOWEGO ETOSU OPIEKUNKA wyprawia na FORUM PUBLICZNYM, to zapewne popłakałby się zz wdzięczności.
        A opiekunka szlochałaby wraz z Klientem wdzięczna, że PRZEZ CAŁE ŻYCIE UCZY SIĘ OD NIEGO A WCIĄŻ NICZEGO DO TEJ PORY NIE SKUMAŁA.
      • sorel.lina Re: Blanka 03.01.18, 09:40
        wscieklyuklad napisał:

> I dlatego - nie przejmując się hejtem tych czterech szmateczek - trzeba było ni
        > e usuwać wątku. Cóż Cię Sorell obchodzić powinno co tam bredzą? Czy widziałaś c
        > hoć jeden neutralny wpis na temat Podwórka, którego KAŻDY POST jest wyśmiewany
        > i wyszydzany?
        Idąc za Twoim przykładem winno się skasować i zamknąć forum.
        > Mnie bełkot szmatek po prostu dostarcza niebywałej wręcz rozrywki!

Powiedzieć trzeba: "rozrywka" bardzo niskich lotów! Wiarygodność - od kiedy bez najmniejszego wahania publikowano tam fałszywe informacje, zwykłe kłamstwa na temat mojego życia zawodowego i prywatnego - spadła do zera.
        Oczywiście wypisywanie tych bzdur było jak najbardziej etyczne, natomiast wykazanie i obalenie kłamstw - całkowicie nieetyczne, ba! skandaliczne! smile
        • wscieklyuklad Re: Blanka 03.01.18, 11:38
          Łojezusicku, szmaty mnie piorą! Ja tu niewinnie siedzę se w pracy, a tu lanie mi na mordę spada! Jakaś szmata po mojej pięknej i delikatnie subtelnej buzi mnie okłada. No, to se do lustra podchodzę, patrze, a tu pod okiem siniak ( strona lewa) ) czółko poocierane, bo szmata ostra jak diabli. W dodatku z wargi ( dolnej) krew mi ciecze. To ja przerywam przyjmowanie i gnam na obdukcję, bo takie cięgi zebrałem, że to powyżej dni siedmiu niedyspozycja czyli prokurator.
          W dodatku grozi, że nadal będzie mnie walić i to po mordzie ( a co to morda?) i spieradalać w dodatku każe. A to wulgarne szmacisko!
          A teraz przysiądę w kąciku i trochę poszlocham z tego strasznego upokorzenia i obicia. Ojejeku, ale boli!
          A nie mówiłem Sorell, żebyś nie usuwała wątku?
          gałgany trzeba traktować stosownie do ich przeznaczenia, a nie ich "kulturą" się przejmować!

uuuuuuuuu (to mój szloch bólu i strachu przed biciem szmatą )

Ale znów smuci, że to podalpejskie nie kuma tekstu. Chroń Boże każdego potencjalnego klienta, bo toto nic nie pojmuje, co się pisze i mówi. Pewnie to wszystko przez te łzy wyciskane patosem i egzaltacją. Własną.
          • sorel.lina Re: Blanka 03.01.18, 12:21
            wscieklyuklad napisał:

> Ale znów smuci, że to podalpejskie nie kuma tekstu. Chroń Boże każdego potencja
            > lnego klienta, bo toto nic nie pojmuje, co się pisze i mówi.

No, niestety, nie pojmuje. Nie tylko ona. Może to długi pobyt poza krajem sprawia, że pojawiają się trudności z rozumieniem pisanego języka polskiego?

Nie przywrócę tego wątku, WU! Ale pokażę - tylko jako przykłady - fragmenty postów, z których zrozumieniem "sąsiadki" nie umiały sobie poradzić.

sorel.lina 01.01.18, 20:31

Blanka. Migdałowego kształtu, czarne oczy.
            Ja, kilkuletnia niebieskooka dziewczynka.
            Wspólne zabawy. Wspólne dziewczęce sekrety.

To Blanka, pół-Żydówka, ma (po ojcu) migdałowego kształtu piękne czarne oczy, nie zaś jej koleżanka z klasy, pół-Polka pół-Cyganka.

sorel.lina 01.01.18, 23:12

Pamiętam ten dzień. Byłam dziesięcioletnim dzieckiem, które zdawać by się mogło niewiele ze świata rozumie. A jednak! To przeżycie wryło się w moją pamięć tak mocno, że bardziej niż jakiekolwiek wychowanie, bardzie niż wpajane w szkole i w domu idee, zaważyło na moim rozumieniu świata, rzeczywistości, w jakiej przyszło mi żyć. To był wstrząs!
            Dlaczego? Dlaczego? Dlaczego wspaniały lekarz, profesor Akademii Medycznej musiał opuścić uczelnię, dom, kraj???!!!

"Ty parszywa żydowico!" - padło z ust koleżanki z klasy. Blanka z ramionami wokół głowy, upadła na ławkę. Cisza. Zabrakło mi tchu. Blanka, nasza Blanka!
            Te jadowite słowa wysyczała koleżanka, pół-Cyganka! Śliczna brunetka o zupełnie nie słowiańskiej, nieeuropejskiej urodzie.

Boże, kto, dlaczego wszczepił w nią tę nienawiść?!

Nasza ówczesna koleżanka to była polska (nie węgierska!) pół-Cyganka po matce. Też miała czarne, piękne, chociaż nie migdałowego kształtu, oczy. smile
            Określenia "parszywa Żydówica" sama na pewno nie wymyśliła, to u dziesięcioletniego dziecka byłoby niemożliwe i trudno ją za to winić.
            Ktoś jej tę nienawiść zaszczepił? Matka - Cyganka? Czy raczej ojciec-Polak?

Ale było, minęło. Dla mnie i dla Blanki może się pojawiać jedynie we wspomnieniach przy okazji rozmów o dawnych dziecięcych latach.

I jeszcze jedno: Blanka wróciła do Polski za "Peło". Jej powrót nie ma nic wspólnego z sytuacją polityczną w Kraju. Po prostu wróciła. Tak wybrała.
            • wscieklyuklad Re: Blanka 03.01.18, 16:13
              Cóż, wiemy od dawna, że to podalpejskie to kuma tak:

Tekst linka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka