Dodaj do ulubionych

Taki kwaśny Logos

17.11.09, 23:22
"minoderyjny klaun". Boskie.
Ot i w pigułce zawarta jednoczesna kpina ze sztuki współczesnej i jej rozumienie - oni [artystyczne kółko wzajemnej (anty)adoracji] naprawdę wiedzą dlaczego coś, co widać w większości galerii sztuki współczesnej, jest sztuką - i chwała im za to.

Ale żeby nie brzmiało zbyt plebejsko, ba, żeby nawet nikt nie pomyślał, że mogłoby nie być wystarczająco górnolotnie, dodają sobie eschatologicznego blichtru, którego zdrowy człowiek spoza ichniejszego kręgu nie pojmuje.

Zawsze bawi mnie żywo dochodzenie do tego, dlaczego plucie kawałkiem jabłka jest symbolem kruchości, a nie, przepraszam, asteniczności egzystencji :)
Obserwuj wątek
    • szyderczy_szyderca Re: Taki kwaśny Logos 19.11.09, 21:41
      Gdzieś czytałem, że performer - to ktoś kto nie ma żadnych umiejętności
      artystycznych (muzycznych, plastycznych itp) ale bardzo chciałby być artystą. W
      związku z tym robi "coś" - bo to wszystko co potrafi. Najczęściej "robić coś"
      jest tożsame z "coś robić". No cóż ... prawie jak sztuka.
    • mechnacz Taki kwaśny Logos 19.11.09, 22:21
      W latach 1991-1996 byłam studentką Wydziału Sztuk Pięknych w Toruniu. Czyżby
      były student art-pedu uważał, że studiował na Wydziale Sztuk Plastycznych?
    • slusarstwo_art Taki kwaśny Logos 20.11.09, 03:33
      Przykro że Toruń "stracił" kogoś takiego jak Pan Dawicki. Nie pierwszy raz i
      nie ostatni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka