jan_maliniak 19.01.10, 11:41 Malowanie paznokci dla widoczności to jeszcze da się usprawiedliwić. Ale golenie nóg?! Mnie to się nawet w cywilizacji nie chce... Super wywiad, gratulacje dla żeglarki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krystynapa Piraci i karaluchy 19.01.10, 16:01 Fantastyczna Dziewczyna! Oby spełniły Ci się wszystkie marzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
adamschodowy paracetamol - 16 tabletek na dobę? 20.01.10, 23:38 czyli wątroba do wymiany, szkoda dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
sid.leniwiec Re: Piraci i karaluchy 19.01.10, 16:41 Podziwiam i trochę zazdroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
drzewocytrynowe Re: Piraci i karaluchy 19.01.10, 19:56 Niesamowita żeglarka. Cudowna przygoda, tylko pozazdrościć wyprawy i uporu w trakcie realizacji marzenia Odpowiedz Link Zgłoś
michal.radz Re: Piraci i karaluchy 21.01.10, 02:31 Podziwiam i trochę bardziej zazdroszczę... Odpowiedz Link Zgłoś
karol60minus Piraci i karaluchy 20.01.10, 16:15 Ja podziwiam BARDZO, i BARDZO zazdroszczę. Nie złożyło się na taki rejs. I już na Pogorię - też za późno ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wwwkajawolnickacom Piraci i karaluchy 20.01.10, 16:25 bardzo ciekawe wnioski z wyprawy. taki wyjazd zmienia człowieka. często na zawsze. trudno później dostosować się do europejskiego "wyścigu szczurów" Odpowiedz Link Zgłoś
kabja Re: Piraci i karaluchy 20.01.10, 17:09 Nawet po dwóch tygodniach na jachcie trudno, a co dopiero po roku! Zuch Dziewczyna! Odpowiedz Link Zgłoś
eg.olsen Piraci i karaluchy 20.01.10, 17:19 Dlatego ruszając w taką podróż, trzeba mieć świadomość, że na 50 procent się nie wróci. Testament był napisany, wszystko pozamykane, posprzątałam swoje sprawy. Ten tekst mnie zabil. Szansa, ze sie nie wroci to chyba 0,05%. Jak ktos kiedys napisal, rejs samotnej kobiety malym jachtem jest dzis bezpieczniejszy niz rejs zaglowacem na poczatku XX wieku. Choc na pewno nie jest przez to latwiejszy. Jak pamietam, czytajac Naomi James ona tez sie bala glownie wypadniecia za burte i patrzenia jak jacht sie oddala. Inna rzecz ze 8,5 metrowa lodka to jest dobra na Mazury, albo na zatoke a nie na tluczenie sie dookola swiata. Dobrze ze wybrala trase pasatowa, inaczej faktycznie szanse na otwarcie testamentu by wzrosly. Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 Skomplikowane metody zakończenia swego życia 20.01.10, 17:43 > Dlatego ruszając w taką podróż, trzeba mieć świadomość, że na 50 > procent się nie wróci. Testament był napisany... > ...Szansa, ze sie nie wroci to chyba 0,05%. Zgaduję, że szansa śmierci jest pewnie 5%, a może trochę mniej lub więcej. Podobna szansa śmierci jest wspinając się na Mt. Everest. Mnie porażają ludzie, którzy znajdują sobie tak skomplikowane metody skrócenia swego życia. Moja osobista córka też popłynęła żaglówką w wieku 31 lat z 7 innymi ludźmi z Argentyny na Antarktydę aby tam nurować oraz oglądać i fotografować pingwiny. Na szczęście wrócili. W Austin, Texas, znałem chirurga, który poszedł na Mt. Everest. Wrócił żywy ale z odmrożonymi obiema rękami. Nie jest więc już chirurgiem. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekoscislawa Re: Piraci i karaluchy 20.01.10, 20:14 Myślę, że jednak chodziło o 50% prawdopodobieństwa: albo przeżyjesz albo nie. 50/50 :) Odpowiedz Link Zgłoś
maja2005 Re: Piraci i karaluchy 31.12.10, 20:03 Jeśli chodzi o piratów to ta historia jest jak najbardziej prawdopodobna. Jeśli miała, tak jak mówi 41 st. gorączki, to mówiąc, zachowywała się niestandardowo, a to z kolei mogło zdezorientować piratów. Mogli też zauważyć, że jest chora i uznać, że to może być jakaś zakaźna, śmiertelna choroba i tak się wystraszyć zarażenia, że uciekli. Co do szans na przeżycie takiej wyprawy, to założenie, że wynosi 50% jest jak najbardziej adekwatne. Moi przedmówcy swoje opinie, że o wiele więcej, wyciągają na podstawie możliwości i wyposażenia technicznego jachtu, ale zapominają, że poza tym jest człowiek - zdany sam na siebie i jego ograniczenia psychiczne i fizyczne. I nie chodzi tu o procent osób, które taki rejs przeżyły, ale o poziom zagrożenia. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Piraci i karaluchy 20.01.10, 17:33 Fantastyczna dziewczyna! Wspaniały człowiek! Jestem pod ogromny wrażeniem tej Pani. Wyrazy szacunku :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wsudmosnnc Piraci i karaluchy 20.01.10, 17:40 "Pierwszy patent żeglarski zdobyła w wieku 13 lat. Sześć lat później zdała egzamin kapitański." - Ciekawy jestem jak wygląda ten egzmin kapitański... Gratuluje autorowi wstępniaka rozeznania w temacie. Tu można sobie sprawdzić jak uzyskuje się patnt kapitana: www.pyaszkolenie.org.pl/page.php?cat=214 Szczególnie polecam punkt 2. A Pani Kapitan oczywiście gratuluję-szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
babelfisz Re: Piraci i karaluchy 20.01.10, 19:50 Ale napisano też, że ten "egzamin kapitański" zdawała w wieku 19 lat, czyli w 2004 roku. Może przepisy były wtedy inne? Odpowiedz Link Zgłoś
quleczka Re: Piraci i karaluchy 20.01.10, 23:27 > Ale napisano też, że ten "egzamin kapitański" zdawała w wieku 19 lat, czyli w > 2004 roku. Może przepisy były wtedy inne? dokladnie :) jesli chodzi o scislosc to zdawala w 2005 roku, w ostatniej sesji wedlug starych zasad czyli wtedy gdy jeszcze byl egzamin kapitanski :) www.szilajtis.com/Sylwetka/doswiadczenie_marta_szilajtis_obieglo.html Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: fascynująca opowieść 20.01.10, 17:56 gratuluję optymizmu i pogody ducha. Tak trzymać! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
jakubovski Re: fascynująca opowieść 20.01.10, 19:19 gratuluje odwagi i podejścia do życia! i dziękuję kukoki.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
marcin060482 Re: fascynująca opowieść 20.01.10, 20:00 Nie rozumiem - spotkala piratow na tratwie majac goraczke a Ci po prostu odplyneli i jej nie okradli?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kadriana Piraci i karaluchy 20.01.10, 20:31 Gratuluje, podziwiam i tez troche zazdroszcze odwagi :)) Odpowiedz Link Zgłoś
skalpel84 Piraci i karaluchy 20.01.10, 22:12 I takich ludzi zawsze szanowalem, szanuje i bede szanowal... :) Odpowiedz Link Zgłoś
draftart szacunek 20.01.10, 22:21 respekcik, ale ten tuńczyk, mniam, mniam, respekcik Odpowiedz Link Zgłoś
yool Piraci i karaluchy 20.01.10, 22:43 Szacunek. Ale te 50 proc. to chyba jednak lekka przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
dickers Grunt to fantazja:)drugi Verne tyle że w stringach 21.01.10, 00:01 echhh szkoda słów po prostu...przygoda fajna ale po co ubarwianie? już widzę tych piratów co młodej białasce by odpuścili, bez bukkkake by się nie skończyło na bank Odpowiedz Link Zgłoś
maryjan_pazdzioch Re: Grunt to fantazja:)drugi Verne tyle że w stri 21.01.10, 00:11 jestes debilem czy tylko udajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
blobinho Piraci i karaluchy 21.01.10, 00:20 niesamowita dziewczyna. wlasnie takie osoby pokazuja nam w jak fantastyczny sposob mozna przezyc zycie. cholernie zazdroszcze Oceanii. Odpowiedz Link Zgłoś
reformator10 Piraci i karaluchy 21.01.10, 00:34 Nie do uwiezenia !! Jachtowy Sternik Morski 1976 Odpowiedz Link Zgłoś
balajanek Re: Piraci i karaluchy 21.01.10, 01:02 Doskonale się czytało.A zazdroszczę stwierdzenia:Zupełnie zmieniłam sposób patrzenia na świat. Może nie byłoby to interesująca ale zmiana sposobu patrzenia na świat w wieku dwudziestu paru lat to olbrzymi kapitał na przyszłość wtedy na staroć się nie myśli,że można było przeżyć życie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
javall Piraci i karaluchy 21.01.10, 00:55 Moglbym sie zakochac gdyby nie ten wskazujacy palec i artysci do kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
gregmi Piraci i karaluchy 21.01.10, 01:27 "Próbowałam też przyswoić sobie podstawy matematyki wyższej - znalazłam gdzieś taki podręcznik po angielsku. Brzmi strasznie." Swietna dziewucha, chetnie mialbym ja na moim college'owym kursie. Oczywiscie, w ten sposob "dwa wykszalcone redachtory" wychowaja spoleczenstwo na nastepne pokolenie idiotow i nieudacznikow. Kto wam - palanci - dal prawo obrazac matematyke?? Nie umiesz, nie rozumiesz, bo nie masz mozdzku, twoj zasrany problem, ciesz sie, ze zyjesz i ze masz "prace" (zaraz miec nie bedziesz). I odwal sie od spoleczenstwa. Wyraznie zabraklo ci papieru na maturze. ** autor tego bardzo nieuprzejmego wpisu jest wykladowca matematyki na college'u autor czuje sie dobrze, ale nienawidzi nieudacznikow redachtorow i kaczora Odpowiedz Link Zgłoś
roman512 22 lata a wyglada na 35! 21.01.10, 04:18 Moj boze, po prostu nie moge uwierzyc ze ta kobieta ma 22 lata. Przeciez ona wyglada jak co niektore 40 letnie kobiety,a juz na pewno 30 letnie :| Nie chce byc niemily, ale chyba przez te "odpowiedzialne" podroze - Pani zgubila gdzies mlodosc i wyglada juz staro... Odpowiedz Link Zgłoś
sid.leniwiec Re: 22 lata a wyglada na 35! 21.01.10, 15:49 Chyba ma 25, ale fakt, wygląda na sporo starszą. Z resztą to chyba coraz częstsze u młodych dziewczyn, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
xezaq Pytaniw 21.01.10, 08:23 W repportażach tego typu zawsze brakuje mi jednego pytania: Ile kosztowała ta przyjemność? W sensie ile podróżniczka straciła kasy na jedzenie, paliwo, przygotowania... Rozumiem, że łódka darmowa, bo pożyczona. Odpowiedz Link Zgłoś
tawika Piraci i karaluchy 21.01.10, 10:01 też tak myślę, że podkolorowane tymi piratami, chyba, że to sami geje byli... Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Fascynująca opowieść i piękna dziewczyna 22.01.10, 12:14 Fascynująca opowieść i piękna dziewczyna, w całym tego słowa znaczeniu. Czytałem z zachwytem. www.szilajtis.com/Sylwetka/doswiadczenie_marta_szilajtis_obieglo.html Odpowiedz Link Zgłoś