Dodaj do ulubionych

Top modelina

• buehacz Top modelina 07.12.10, 18:29
      Brawo za odwagę Pani Agnieszko. Nie jest łatwo tak bezpośrednio przeciwstawić się jednej z najpotężniejszych sióstr, podpisując się własnym nazwiskiem. Czekam na więcej Pani komentarzy, może to nawet lepsza dla Pani forma niż wywiad.
      • bene_gesserit Re: Top modelina 08.12.10, 20:42
        buehacz napisał:

> Brawo za odwagę Pani Agnieszko. Nie jest łatwo tak bezpośrednio przeciwstawić s
        > ię jednej z najpotężniejszych sióstr, podpisując się własnym nazwiskiem.

Tak tak - Potężna Siostra Szczuka już szykuje krwawą, bolesną i dlugą zemstę. Pani Agnieszka zaraz po publikacji felietonu otrzymala kurierem odcięty koński łeb i w zwiazku z tym musiała się wyprowadzic na Islandię, a potem (zapewne dożywotnio) będzie się tułac z miejsca na miejsce w obawie przed torturami i bolesną smiercią z rąk pretorianek Potężnej Siostry. Takie to my, feministki, mamy zwyczaje.
        • buehacz Re: Top modelina 09.12.10, 10:33
          Nieczęsto zdarza się, że osoba popierająca daną (słuszną moim zdaniem) postawę wypowiada się szczerze i krytycznie o innej osobie z tego samego obozu, a mi się to podoba. Dużo jest w Polsce prymitywnego patriarchatu, więc feministki mają o co walczyć. Chodziło mi jednak o to, że środowisko to jest dość zamknięte, zżyte i jak każda organizacja reaguje ostro na krytykę. Pewnie nieraz na swojej zawodowej drodze pani Jucewicz napotka panią Kazimierę, a jak pani Kazimiera usiądzie z jakąś inną panią Agnieszką czy kimś tam, i postanowią zniszczyć autorkę w środowisku, to może być ciężko. Pani Jucewicz nie jest naiwna i przypuszczam, że zna te stosunki. Ale trzymam kciuki, żeby odzew feministek na występ pani Szczuki w Top Model był taki sam, jak pani Jucewicz. W sumie dlaczego nie miałby taki być?
          • bene_gesserit Re: Top modelina 09.12.10, 12:44
            > żyte i jak każda organizacja reaguje ostro na krytykę. Pewnie nieraz na swojej
            > zawodowej drodze pani Jucewicz napotka panią Kazimierę, a jak pani Kazimiera us
            > iądzie z jakąś inną panią Agnieszką czy kimś tam, i postanowią zniszczyć autork
            > ę w środowisku, to może być ciężko.

Nie wiem, skad czerpiesz informacje o srodowisku feministycznym w Polsce (i czy w ogole czerpiesz, czy wymyslasz), ale to naprawde tak nie dziala. To nie jest mafia, potrafimy sie roznic, znosic krytyke i rozmawiac.
            • buehacz Re: Top modelina 09.12.10, 13:16
              Zgoda, na pewno nie jestem lepiej poinformowany. Szczerze życzę sukcesów.
            • tjaryma6 Re: Top modelina 20.12.10, 09:53
              Jeśli tak, to czemu do tej pory nikt o tym nie napisał?
              • bene_gesserit Re: Top modelina 22.12.10, 21:52
                Po pierwsze - nie nikt. Po drugie - podejrzewam, ze chociaz w to trudno uwierzyc, wiele osob, wliczajac w to feministki, ma inne rzeczy do roboty, niz ogladac TM.
    • calidad Top modelina 07.12.10, 18:43
      Kolejny kretyński program na licenji, ale ten czemuś nie spotkał się z uznaniem WO. A jeszcze nie tak dawno zachwycano się tu Krzysztofem Tyńcem, co to wygrał Taniec z Gwiazdami i rzekomo spełnił misję, ba nawet wytyczył trendy i inne tam standardy dla pokolenia polskich 50-latków. Zapewne każdy obywatel, co to smugę cienia ma za sobą, bagaż doświadczeń i jakieś tam osiągnięcia marzy jedynie o machaniu szkitami po telewizjach różnych.

Koń jaki jest każdy widzi. Dziewczęta biedne, naiwne i zmanipulowane na pewno nie wiedziały w co się pakują. ;)
    • hammurabina Top modelina 07.12.10, 19:30
      nie oglądam takiego g....na i nie zamierzam, nie mogę pojąć jaką trzeba być idiotką żeby brać udział w tak poniżających produkcjach. To programy robione przez i dla debili pozbawionych godności i poczucia elementarnej przyzwoitości.
      • pamana Re: Top modelina 07.12.10, 20:13
        Programy tego typu mają na celu zarobić ,co się udało i pewnie powtórka nas czeka.

Schemat wyboru dziewczyn był oczywisty i realizatorzy wiedzieli ,że wygra P. a nie Kasia ,która może spokojnie mieć w d... takie programy bo ona i tak zrobi gdzieś karierę .
        Wygrana dziewczyna pokazywana jako bida z nędza ,swoją drogą pewnie miło było mamusi kiedy córka wywlekła ich biedę w tv.
        A dziewczę zamiast się uczyć angielskiego żeby chociaż na zmywaku gdzieś na zachodzie pracować sprawę olała i postanowiła robić karierę d... podobnie jak promowana Krupa.

Słusznie oceniła ich szanse Rubik na zaczepkę Węglarczyka (!) ,że rośnie konkurencja.

Swoją drogą świat mody to dorabianie ideologii do mega kasy,przekrętów,wykorzystywania.
        Wmawianie ludziom co jest piękne ,potrzebne i ,że są g.. warci bez butów np. "Labutą".
        p.
    • fleshless to, że "bohaterowie" takich programów są 07.12.10, 23:22
      de facto ino telewizyjnym mięsem armatnim,
      i że to koszenie kasiory z kołowania frajerów przed tlewizorem jest prawdziwym celem tego "szołu"
      to wszystko prawda,

ale z drugiej strony każdy o czymś marzy - jeden o byciu tam modelką - inny o pisaniu w gazecie

a z trzeciej to każdy też ma ten dylemat co mógłby zrobić za milion dolarów...
    • tjaryma6 Sfera publiczna 08.12.10, 12:33
      dziwią mnie tylko głosy, że autorka jest naiwna i jak ktoś się tam pcha, to jego wina i koniec sprawy. A może niech sobie wszyscy zadadzą pytanie od czego jest sfera publiczna i debata publiczna? Właśnie od krytycznej refleksji. Co z tego, że ktoś się zgodził na gnojenie, nam się to nie podoba i mamy prawo o tym powiedzieć. Nie mówiąc o tym, że tv pokazując takie programy, kreuje przyzwolenie na takie traktowanie ludzi. Podobnie jak seriale typu Dr House czy Damages kreują klimat przyzwolenia na mobbing przedstawiając go jako profesjonalizm.

domekzpiernika.blox.pl
    • miles4ever glos normalnosci 08.12.10, 18:38
      dziekuje Pani za artykul. to dla mnie glos normalnosci w dzikim polskim szolbiznesie. znam 5 edycji topmodelek w niemieckiej tv, prowadzonych przez heidi klum. profesjonalizm, zyczliwosc i brak agresji. KLASA po prostu. i entertainment z ludzka twarza. w polsce trzymanie klasy utozsamia sie z nijakoscia / slaboscia. ma byc kolorowo, agresywnie i chamsko. i auto-lans. wszechobecny. nie dalam rady obejrzec nawet polowy pierwszego odcinka polskiej edycji. wstydzilam sie za jury.
      jeszcze raz dziekuje za madre i wywazone spojrzenie autorki artykulu. malo tego wokol nas.
    • williamadama Ludzie!!! 08.12.10, 21:10

Nie moge zniesc tych waszych utyskiwan. Jesli jakis program telewizyjny obraza wasza inteligencje i wrazliwosc, to poprostu go nieogladajcie! Ja nigdy nie ogladalem kanalow
      Polsat, Polsat2 i kilku innych gdyz uznalem, ze oferta w nich zawarta nie jest dla mnie interesujaca.

• ruby.blue Top modelina 08.12.10, 23:55
      bez komentarzy:
      www.youtube.com/watch?v=2Pz5Rg9un8A&feature=player_embedded
      • el_capricho Re: Top modelina 09.12.10, 11:38
        rany... na podstawie tej próbki nie mogę uwierzyć, że ktokolwiek z resztkami rozumu i elementarnym poczuciem dobrego smaku może to oglądać. i to dopiero byłby właściwy temat na artukuł!
    • kiki74 bardzo płytki i słaby artukuł 10.12.10, 09:41
      Wnioski na poziomie gimnazjum. Objaśnianie świata na poziomie gimnazjum. Świat mody i showbiznesu jest brutalny, więc wiadomo że jednym z testów na modelkę musi być wytrzymałość psychiczna i fizyczna. Żadna Ameryka. Taki artykuł to skarga brzydkiej słabej kobiety,że taka jest i że świat jest jaki jest, który znalazł poklask u sobie podobnych mieczaków. To bardzo powierzchowna ocena tematu. Ja też nie dałabym rady wejść na casting, ale podziwiam te dziewczyny,że są w stanie udźwignąć uwagi takiej komisji, że zmieniają się. Tylko praca nas sobą czyni człowieka profesjonalistą. Znoszą wiele upokorzeń, ale te najbystrzejsze i najlepsze wyciągną konstruktywne wnioski dla siebie z faktycznie czasem nie najlepiej podanej krytyki. Za trochę o nich usłyszymy, spełnią swoje marzenia i będą błyszczeć. Modelka to praca dla pięknych, silnych i inteligentnych dziewczyn. Kóra z nas nie chciałaby być piękna, silna i inteligentna? Spójrzcie na to z takiej strony.
      • bene_gesserit bardzo płytki i słaby komentarz 10.12.10, 11:08
        Nie chcialabym byc zlosliwa, ale twoj komentarz jest slaby i plytki. A, jeszcze powierzchowny i glupi, bez obrazy.
        • kiki74 Re: bardzo płytki i słaby komentarz 10.12.10, 11:17
          bene_gesserit napisała:

> Nie chcialabym byc zlosliwa, ale twoj komentarz jest slaby i plytki. A, jeszcze
          > powierzchowny i glupi, bez obrazy

Możemy się nie zgadzać, ale napisz coś sensownego albo zajmij się tym co masz aktualnie do roboty.
        • 0ffka Re: bardzo płytki i słaby komentarz 10.12.10, 17:25
          Bene daj spokój :) Szkoda klawiatury na odpowiedź dla tej osóbki! W realu słowa nie zamieniłabyś z nią ...
          • bene_gesserit Re: bardzo płytki i słaby komentarz 10.12.10, 23:29
            Nic na to nie poradze, czasem slucham Szatana ;)
      • kropkaa Re: bardzo płytki i słaby artukuł 10.12.10, 12:44
        > Taki artykuł to skarga brzydkiej słabej kobiety,że taka jest i że świat jest jaki jest, który znalazł poklask u sobie podobnych mieczaków.
        No wreszcie ktoś napisał to, co wiadomo było, że musi się pojawić...
        Świat jest jaki jest, ale wcale nie musi takim być. Chamstwo i prostactwo nie należy do "it's a must", tak samo jak nie łączy się bycie feministką i walenie takich tekstów, bo tefałen płaci.

> Ja też nie dałabym rady wejść na casting
        Też nie dałabym rady. Przede wszystkim mentalnie.

> Modelka to praca dla pięknych, silnych i inteligentnych dziewczyn.
        > Kóra z nas nie chciałaby być piękna, silna i inteligentna?
        No wiesz, nie zauważyłam, by inteligencja stamtąd biła. Niestety, jak masz 15 lat i rzucasz wszystko, by być modelką, małe masz szanse na rozwój intelektualny. Z prostej przyczyny - brak czasu. Podstawówka to trochę za mało, by zdobyć takie zasoby wiedzy, obycia, kultury, by potem błyszczeć na salonach, w wywiadach i przed kamerą. I to boleśnie słychać, gdy tylko otworzą się usta tej i owej piękności. Zresztą nie tylko dotyczy to modelek, ale także piosenkareczek, sportowców i innych gwiazdek/celebrytek, które rzucuiły edukację, by robić "karierę".
        • kiki74 Re: bardzo płytki i słaby artukuł 10.12.10, 19:01
          Modelka ma błyszczeć na salonach, w wywiadach?
          Raczej powinna błyszczeć na wybiegach czy zdobić okładki. Kto by tam czytał wywiad z modelką? Na pewno nie ja. Mówię o zwykłej wrodzonej inteligencji niezależnej od pochodzenia przydatnej w tej pracy jak w każdej innej,a Ty wymagasz zaraz doktoratu;) Popracuje, zwiedzi świat (podróże również kształcą jak wiadomo), pozna języki zarobi i może wznowić edukację. Inteligenta modelka lepiej wyjdzie na zdjęciach, bo głupota jest niefotogeniczna, będzie miała mniej powtórzeń, bo szybciej załapie o co fotografowi chodzi.Czy fryzjerka czy modelka w każdym zawodzie trzeba myśleć i zawsze na początku jakieś frycowe zapłacić. Niestety.
          • bene_gesserit Re: bardzo płytki i słaby artukuł 10.12.10, 23:31
            kiki, czy ty powaznie masz 36 lat, czy to tylko takie nic nie znaczace cyferki w twoim nicku?
    • padyszachimperator Top modelina 10.12.10, 13:39
      Pamiętajcie, że te dziewczynki biorą w tym udział z własnej woli, nikt im nie karze, wiedzą jak to będzie wyglądało... A co do samej formuły programu to jest żenująca, ale - sama autorka przyznaje, że go ogląda. So what’s the point of the article ? Lol

Takim samym problemem jest upokarzanie tych dziewczyn jak i sam fakt, że takie idiotki istnieją i decydują się robić karierę w taki sposób.
      • kropkaa Re: Top modelina 10.12.10, 14:09
        Nie wiem, czy dziewczyny wiedziały, jak to będzie wygladało, ja nie spodziewałabym się tam K. Szczuki, a jeśli już to raczej jako krytyczki tego szoł, tak samo nie spodziewałabym się, że super-hiper znany, zdolny, młody, piękny, przystojny, bogaty, utalentowany i co tam kto jeszcze chce światowej sławy fotograf będzie takim jurorem.

Generalnie idea tego typu programów jest prosta jak drut i uczestnicy: ślijcie smsy! Piszcie 2, 3, 0, 7, nic, wszystko, nieważneco, tylko ślijcie, ślijcie. Już, jeszcze, teraz, zaraz, bo koniec, bo ostatnia szansa, bo twoja kandydatka wygra lub przegra. 4,88, 4,88, 3,66, 7,22. Wysyłajcie, wysyłajcie. I o ile Katarzyna Skrzynecka czy Michał Piróg jakoś nie gryzą mi się z tym "apelem", to Beata Tyszkiewicz już tak. I tylko o to w tym wszystkim chodzi.
        • kiki74 Re: Top modelina 10.12.10, 19:35
          Myślę,że wiedziały bo to pokolenie wychowane na BB i któryś tam z rzędu tego typu show. Ja na ten program patrzę inaczej, interesuje mnie moda z czysto babskiej próżności czy ciekawości lubię oglądać te metamorfozy, potem zdjęcia. Fajne było zadanie z kreatywności jak na podstawie ubrań z pudła trzeba było uszyć strój. Dziewczyny były zjawiskowe podobnie Joanna Krupa. Jest obok tego oczywiście ten cały cyrk TVN, wiadomo program musi zarobić i jest to tak oczywiste,że aż szkoda pisać. Ja na to nie zwracam takiej uwagi, podobnie jak na opowieści uczestniczek. No płaczą, są emocje, wiadomo,że dziewczyny płaczą i kłócą się. Oglądałam wszystkie odcinki na VOD, więc bez reklam, smsów, przeskakując te sceny z domu. Każdy widzi co chce zobaczyć. A poza negatywnymi komentarzami padały również ciepłe i co najważniejsze istotne merytorycznie słowa od strony jurorów. Nie byli tacy źli, myślę że mogą się poprawić w następnej edycji;) Autorka artykułu poszła na łatwiznę i skrytykowała 'pod publiczkę' ten program. Tylko,że ja już czytałam podobny artykuł w Polityce czy Newsweeku na jesieni. Tam było może trochę więcej analizy, sięgania do historii,że od zawsze ludzie są żądni takich widowisk i krwi, ale w sumie i tak już wszystko to było mówione i pisane. Tak więc nic nowego, nic ciekawego Pani Agnieszko Pani nie zaprezentowała.
      • bene_gesserit Re: Top modelina 10.12.10, 23:33
        Sek w tym, ze te dziewczynki nie maja pojecia, na co tak naprawde sie zgadzaja. Ich wyobrazenia sa tak naiwne, jak wizje snute gdzies powyzej przez kiki74, a rzeczywistosc skupia sie raczej na hasle 'twarda dupa i oczy dookola glowy - ładnie umalowane oczy'.
    • benek231 Zycie czasem nie jest cudne :O) 12.12.10, 22:43
      A siedemnastolatka pragnaca zostac modelka zdaje juz sobie z tego sprawe. Nie wierze by znalazla sie w tym show nie majac wczesniej zielonego pojecia w co sie tam bawia. Sam fakt jej obecnosci odbieram zatem jako oparty na swiadomej decyzji. Gdyby dziewczyny znalazly sie tam skutkiem podstepu, czy przestepstwa, a nastepnie przymuszane byly do jedzenia wlasnych odchodow, to na Szczuce suchej nitki nie zostawilbym teraz - za jej udzial w programie.

Osobiscie mam watpliwosci, czy wlasnie w ten sposob powinna odbywac sie selekcja i ksztaltowanie charakteru modelki, ale co ja tam wiem. Nie moj cyrk - jak to mowia. Obecnoscia mojej corki na takiej imprezie pewnie nie bylbym zachwycony, ale w wieku 17 lat to przeciez duza dziewczynka. Co najwyzej zastanowilbym sie gdzie bylem gdy ona podazala w tamtym kierunku... Ale tez kto wie czy i sam nie wzialbym udzialu w podobnej zabawie polegajacej na wykazaniu zdolnosci przelamania sie, i zjedzenia kilku lyzek czerniny badz zupy mlecznej z zacierkami (FUUU!). Nie sadze tez by wskazane bylo aby chirurg mial mdlec na widok krwi, a modelka miala miec problem z obnazeniem sie w ramach zmiany szmat - pod obecnosc wielu snujacych sie osob plci obojga. Szczuka najwyrazniej podobnie mysli. Stad jej uwagi. Nie wydaje mi sie zatem, ze przyniosla ona wstyd feministkom i feminizmowi - bo te dziewczyny nie byly jednak przygotowywane do zawodu prostytutek. A ze i na taka okazje mozna zrobic show i zarobic na nim...
    • tjaryma6 Top modelina 13.12.10, 08:05
      www.lewica.pl/?id=22998

Fajny artykuł, z drugiej strony, czyli nie o Top Model a feminizmie.

domekzpiernika.blox.pl
    • mimoza-pl Top modelina 15.12.10, 00:01
      Zajrzyjcie na stronę o operacjach plastycznych i chirurgii plastycznej -
    • mamaningin Zgadzam się w 100%. 15.12.10, 12:23
      Tyle, że ja przestałam oglądać ten program już po pierwszym odcinku... był dla mnie aż tak żałosny. Niestety uczestniczki też się nie popisały. Żadna nie miała elokwencji, dominowało zadufanie w sobie i zalatująca sztucznością afirmacja własnej osoby (jedynym chlubnym wyjątkiem okazała się striptizerka - posiadała w sobie pokorę). zadania żałosne, jury też bez charakteru, na siłę wciskające bezpośrednie i wredne komentarze, irytujący akcent Krupy... dla mnie było to na tyle nieznośne, że wyłączyłam telewizor jeszcze przed końcem.
    • smetek_pstry Histeryczny artykuł 15.12.10, 20:55
      Autorka przesadza robiąc z tych dziewczyn biedne sierotki. Był Idol, na MTv mnóstwo tego szajsu leci i co one nie wiedziały co ich czeka ? Albo tego, że jury będą miały ostre komentarze. Co do facetów, to nie słyszała nigdy męskiej rozmowy, gdzie wnikliwie oceniają damskie wdzięki i rechoczą się z nieładnych, bez gładkich snów ? Oglądałam tylko pierwszy odcinek i przyszło dużo amatorek, a tam trzeba mieć określe parametry. To samo mogliby powiedzieć im w agencji, jedni w mniej ostrych słowach, inni w dosadniejszych - na jedno by wyszło.
      Poza tym czy początkujące modelka, to może wybrzydzać - a to się nierozbiorę, a to nie chcę mieć sesji z modelem. A prawdziwy showbuisness jest ciężki, dużo więcej się trzeba poświęcić, niż w tym programie. Program pokazał, co ich może czekać. To jest ich decyzja, czy chcę w to wejść. W realu to przynajmniej mogą zrezygnować.Biorąc udział w programie muszą się liczyć, że nie będą wybierały ofert. Także z tym, że powymyślają im zadania. Zawód modelki to nic innego jak bycie żywym manekinem.
      Sam program może być ciekawy dla ludu, które zobaczy trochę kulisów. Uczestnicy (nawet zwycięzcy) będą popularni przez kilka miesięcy, a potem ludzie o nich zapomną.
      Prawdziwej karierę, to mało kto zrobił po czymś takim.
    • smetek_pstry Z wywiadu obok 22.12.10, 20:12
      Ze zwyciężczynią programu:

Było sporo komentarzy, że jesteście upokarzane. Co ty na to?

Ani przez moment nie czułam, że ktoś mnie upokarza. Była sesja nago, ale podpisując umowę, dobrze wiedziałam, że taka sesja będzie. Nawet jak czasami któryś z jurorów powiedział coś przykrego, wiedziałam, że to jest krytyka, która może mi tylko pomóc. Świat mody jest twardy i wiele razy mogę się spotkać z różnymi nieprzyjemnymi uwagami.

I co, były te upokorzenia. .
      • bene_gesserit Re: Z wywiadu obok 22.12.10, 21:54
        I co, widziales kontrakt tych dziewczyn? TVN na pewno zamontowal tam piec tysiecy dupochronow w rodzaju 'nie bedziesz dozywotnio mowic zle o programie'.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka