Dodaj do ulubionych

Tatiana Tołstoj

23.04.05, 09:58
Zwykły Ruski Sowieta. W domu gnój i smród a ona będzie porządków uczuć.
Ameryka głąby , Polacy anarchiści a co z cyklistami? no w Wlad Palownik(Putin)
to cacy i judo zna, pewno jak w mundurze czekisty go widziała ją tak
oczarował;-P
Obserwuj wątek
    • r.glogowski A mi sié podobalo... 23.04.05, 14:31
      ... a to ze macie jakies fobie,i kazdy co ze wschodu to tylko do Was
      po "Wlielmozny Panie..." to sá Wasze przedwojenne przyzwyczajnia. Na zachodzie
      Rosjan traktuje sie inaczej. Myslé o narmalnych miedzyludzkich kontaktach,
      jakiegos studenckiego kolezenstwa, przyjazni. A nawet pracujac z nimi potrafiac
      byc barzo lojalni, bardzo fair. A to ze w polityce miedzy narodowej sá
      wazniejszym partnerem to nie ulega zadnym watpliwosciom. Polska sie zamyka w
      swoim zascianku pielegnujac dumé tylko nie wiadomo z czego. Wszedzie rodzá sié
      fajnie ludzie.
      • 97611214a Re: Co Ci sie moglo podobac??? 23.04.05, 15:31
        Co Ci sie moglo podobac, megalomania bijaca z co drugiego zdania...kiedy
        Rosjanie porzuca swoje mocarstwowe mrzonki, kiedy stana sie normalnym krajem i
        normalnymi ludzmi nie narzucajacymi swoich porzadkow sila wszystkim wokol? czas
        imperiow kolonialnych przeminal wszedzie na swiecie z wyjatkiem Rosji...
        • r.glogowski o latyfundaich Korony i o Guardianie 23.04.05, 17:20
          Drogi Panie,

1.
          Anglicy tez maja swoje latyfundia. Formanlie niepodlegle, ale w rzeczywistosci
          o decyzjach lokalnych rzádów w Afryce decyduje Londyn. Londyn Shella, BP i paru
          banków. Takze nie bedzmy tacy naiwni, ze tylko Rosja. Prawda jest, ze Anglicy w
          czasasach szybkich mediów (i szybkiego przesylania obrazu), robia to
          inteligentniej. Kraj nazywa sie teraz Gambia, Bambia, Mambia, ma nawet swoje
          swiéto narodowe, ale niewiele poza tym. Kaska wyplywa w tym samym kierunku.

2.
          Artykul jest jednostrony, to prawda, natomiast taka jest formula tych tekstów
          I autor i bohaterka majá do tego prawo. To tak jabysmy powaznie oceniali
          felietony. Lizut moze napisac o Czarzastym, ze bierze lapówki, ale potem powie
          ze to dla jaj, przeciez to bylo w felietonie.

Reportaze w Obciachach nlezá do takich wypowidzi felietonowych
          - przejaskrawnonych, jednostronnych, oceniajacych.
          Nigdy nie sá dla mnie jedynym zrodlem wiedzy.
          Czesto zadnym, przewaznie tylko czytanká.
          Ale chyba o to chodzi z formulá Obciachów.

Pisze obciachów, bo jednak mieszanie stylów pisma life-stylowego,
          opiniotórczego z estyeká "Gali" gwiazdek i bohaterów, nie wychodzi najlepiej.
          A zaluje bo Obcasy byly kiedys fajniejsze - podejmowy sporo problemów
          spoelcznych. Teraz sá Obciachami, ostrzejszá opinié zarzuca sié masá pogladów
          mialkich, tylko przez opublikownie zyskujacych na waznosci.

Tak uwazam a marzy mi sié w Polsce cos podobnego do dodatku "Weekend"
          w Guradianie ( czy G2!!! tym samym pismie. Chociaz jak rozumiem Duzy Fromat
          mialbyc tego odpowidnikiem. DF Jest przegadany)

WO bywajá juz nudnawe, a nie nie prowokujá ani nie opisujá.
          Autor sie nadyma nad artykulem i poci. To czuc.

Zatem Obciachy nie Obcasy nadal z duzjej, bo nadal wazne.
          Nie ma niczgo innego fajnieszego.

pa pa

rg
    • zdenekblacha Re: Tatiana Tołstoj 23.04.05, 17:33
      zgadzam sie ze p. TT przemawia z wyżyn autorytetu swego. strasznie sie czuje
      wielka i wspaniała bo jest Rosjanką. wzruszyło mnie też stwierdzenie że Rosjanie
      łaskawie Polskę zostawią w spokoju no ale Ukraina to już musi być rosyjska.
      Śmieszne i straszne jak mówi rosyjskie przysłowie ... ta wielkomocarstwowosc
      naszych braci Słowan zza wschodniej granicy budzi mój niepokój
      • emma.bovary1 Re: Tatiana Tołstoj 24.04.05, 08:29
        Kiedyś (jeszcze za starych czasów) jadąc do Dubnej koło Moskwy spytałam kogoś,
        kto spędził tam kilka lat, jacy właściwie są Rosjanie, czy da się z nimi
        przyjaźnić? I usłyszałam w odpowiedzi: Przyjaźnić się można, ale trzeba być
        ostrożnym, bo nigdy nie wiadomo, kiedy z Rosjanina wyjdzie kacap. Dziś wiem to
        na pewno, z każdego Rosjanina zawsze wyjdzie kacap, więc to co mówi, Tatiana
        Tołstoj wcale mnie nie zdziwiło.
    • frolix Zdjecie Re: Tatiana Tołstoj 24.04.05, 10:12
      Jakoś szczerze wątpię, żeby ostatnie zdjęcie zgodnie z podpisem pochodziło z
      1954 roku. Tym bardziej że na zdjęciu jest syn Tatiany Tolstoj - rosyjski
      webdesigner Artiemij Lebiediew, dawniej znany w rosyjskim necie jako "sami-
      znajetie-kto" :)
      • hanka102 Zdjecie Re: Tatiana To?stoj 29.04.05, 01:06
        Zgadzam sie, zdjecie jest wspolczesne i na pewno nie pokazuje dziadka z wnuczkiem, jak
        okreslil osoby na zdjeciu autor artykulu. Moze to tlumaczenie..."diadia", tak podobne do
        polskiego "dziadek" znaczy przeciez "wujek".
    • arkalionxp Ponura twarz Rosji 24.04.05, 19:03
      Gdy czytałem wypowiedzi tej pani jakoś błędziłem pomiędzy caratem a ZSRR.Jakaś
      schizofreniczna mentalność pełna sprzeczności.Ta pani nie bardzo chyba widzi
      rzeczywistość swojego kraju.Smutny artykuł i chyba pytania były tez politycznie
      poprawne.
    • dorotapetruszka Re: Tatiana Tołstoj 25.04.05, 09:29
      Właściwie to komentarz do wiekszości wypowiedzi w tej sprawie. Taaak; zastanawiam sie...
      dlaczego tyle agresji, kundlizmu, ksenofobii, braku szacunku do ludzi o innych niż nasze
      przekonaniach...
      • frolix Re: Tatiana Tołstoj 25.04.05, 14:13
        Niestety, taka jest prawda. Jakaś zupełnie niesympatyczna kobieta wygląda z
        tego wywiadu. A szkoda, bardzo mi się podobały programy ze "Szkoły obmowy",
        gdzie prowadziła wywiady razem z Dunią Smirnową. I inne wywiady Tołstoj, i jej
        opowiadania też są zupełnie niż ten smutny tekst...
    • tees1 ot, ruskie myslenie 25.04.05, 15:58
      "... - odrodzenie imperium. Liberalnego imperium. Odpowiada mi to.

Polska ma być w sferze jego wpływów? Weźmiecie nas pod but?

- Nie, o Polskę nie będę się dopominać. ... Lubię buntowniczą Polskę."

"Buntownicza" Polske ... i wez tu rozmawiaj z Rosjanami, jak tam nawet elita
      widzi swiat w kategoriach kto kogo, ze sie jest albo z jednego albo z drugiego
      konca nahaja. Tak jakby nie mozna bylo mieszkac obok siebie nie probujac jeden
      drugiego zdominowac. Polska nie jest "buntownicza", tylko niezalezna z natury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka