aktuel 27.08.05, 13:53 hehe genialne :P i nawet to czytalem jak bylem maly :P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jonaszkowalski Re: Kwarantanna 27.08.05, 14:00 szkoda że nie poddali gotryda kwarantannie , bo ten gotfryd to pała Odpowiedz Link Zgłoś
me-e ZNOW BRONIA BOLSZEWIKOW... 27.08.05, 14:24 ...jestesmy zdani na nich a oni na nas i nie ma co sie gniewac ...bez nas bolszewicy zgineli by z glodu...a przeciez karzdy chce zyc ...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
lulitka Re: Kwarantanna 27.08.05, 14:28 ksiazki o mikolaju sa swietne pamietam jak sie w nich zaczytywalam jak bylam w podstawowce ehhh.... juz dawno temu ..:)) Odpowiedz Link Zgłoś
radvalentijn nostalgia 27.08.05, 14:43 nieslychane.. taki chwilowy powrot w czasy podstawowki 15 lat temu.. Pamietam, ze w bibliotece nigdy nie moglem natrafic na "Joachim ma klopoty".. oczywiscie po wczesniejszym dziesieciokrotnym przeczytaniu tej pozycji:) ale ten czas leci.. Pozdro dla innych fanow Mikolajka". Odpowiedz Link Zgłoś
karmarys Re: Kwarantanna 27.08.05, 15:36 Kocham, kocham, kocham!! co tam podstawowka!! w liceum tez czytalem! i teraz tez czytam i sie skrecam ze smiechu :DD wszystkim fanom dobrego zartu polecam muttscomics.com/index.asp Odpowiedz Link Zgłoś
ze.srubka.i.z.precelkiem Re: Kwarantanna 27.08.05, 15:59 Ale tlumaczenie do dupy: typowo katanskie i idiomatyczne "non, mais sans blague" przetlumaczyc jako "no nie, bez zartow" czyli zrobic typowa "kalke"...Skad oni biora tych badziewnych tlumaczy ? A Mikolajka fanem jestem tak czy siak. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Kwarantanna 27.08.05, 18:38 Słusznie! Poprzednie tłumaczenia Mikołajka były jednak lepsze. A tak na marginesie - czy to oznacza, że ukaże się jakaś nowa część? Odpowiedz Link Zgłoś
kamma4 Re: Kwarantanna 27.08.05, 18:50 No, akurat Barbara Grzegorzewska jest jedną z lepszych polskich tłumaczek. Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale przekładała też chyba poprzednie części Mikołajka, choć nie wszystkie. A z ciekawości - naprawdę mnie to interesuje: jak najlepiej przełożyć "non, mais sans blague"? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pomyluna Re: Kwarantanna 27.08.05, 16:05 Uwielbiam Mikołajka. Jest śmiechowy. :D Odpowiedz Link Zgłoś
gantos Swietne ksiazki 27.08.05, 17:16 Smieszny Mikolaj i banda smieszniejszysz od niego kolegow... Uwielbiam te skazki mimo ze czasy podstawowki dawno mam za soba.swoja droga to chyba pojde do biblioteki i zobacze czy nie ma jakich nowych jegop przygod. Kto nie czytAL NIECH ZALUJE:) Odpowiedz Link Zgłoś
agastepniak Lektura obowiązkowa:) 27.08.05, 17:26 Ale niespodzianka! To były jedne z moich ulubionych i po kilkakroć czytanych książek... Podsunę to kiedyś moim dzieciaczkom:) Odpowiedz Link Zgłoś
tppiotr Re: Kwarantanna i co dalej ? 27.08.05, 17:31 Ciekawe, jakie to przygody miałby Mikołajek i jego koledzy w późniejszym okresie ? Odpowiedz Link Zgłoś
barkleywr WIECEJ MIKOLAJKA W NUDNYM INTERNECIE 27.08.05, 20:44 TO KULTOWA BAJKA. WIECEJ CZEGOS TAKIEGO W NUDNYM INTERNECIE. POPIERAM. Odpowiedz Link Zgłoś