Dodaj do ulubionych

Makroświat

22.07.06, 16:24
Zostawię komentarz. Żeby nie było tak pusto. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • politykaczka Re: Makroświat 22.07.06, 16:26
      ps.: Bardzo lubię opowiadania fantastyczne Pani Joanny.

No nic. Wracam do garów. ;)
      • piekielnica1 Re: Makroświat 24.07.06, 09:26
        Budowałam sobie kiedyś takie światy i bardzo je pielęgnowałam, a one pięknie
        rosły i przysłaniały mi rzeczywistość.
        Jakimś cudem zoriętowałam się, że to zaraztwo, które sama sobie wytwarzam tak
        bardzo mnie unieszczęśliwia, a bliscy nie wiedzą o co chodzi, że przestałam je
        paść i padły.
        Było trudno, ale się udało.
        • leonklimuszko Re: Makroświat 24.07.06, 22:57
          Proszę jak emocjonujący tekst można napisać o tak ogólnej cesze ludzkiej
          jak projekcja. Kobieta z opowiadania jednak nie przypomina moherowej babci
          licytującej się pod kościołem z innymi "No a ile proszę pani x nakradł!!". Jest
          bardziej zamknięta w swej dumie. Próżno szukać odniesień do polityki czy obecnej
          sytuacji w kraju. Kobieta opisywana przypomina manierami kategorię zakochaną w
          arystokratycznych manierach. Trudno jest ją lubić. Raczej przypomina babkę z
          filmu "Tato". Tekst oderwany od zaangażowania politycznego iskrzy życiem. Pani
          Joanna powadzi nas od nienawiści do współczucia krętą ścieżką życia (ludzi
          wybierających najprościej i najbardziej bezboleśnie). Zwykle ta łatwość odkłada
          się z wiekiem w zły efekt. Tylko czy pani Joanna docenia sens dramaturgiczny
          swojej papki dla kobiet czy jest on efektem ubocznym jej wrażliwości?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka