Dodaj do ulubionych

Wycieczka do Downtown

20.04.09, 17:39
Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • pawel_berlin Wycieczka do Downtown 20.04.09, 20:13
      Swietny pomysl! Tylko pogratulowac fotografowi i wspolautorom projektu!
      To nie jest lamanie tabu; to raczej otwieranie zamknietych oczu. Tak jak
      wspomina Oiko ci ludzie maja swoje marzenia, swoje pomysly i swoja
      seksualnosc. A propos tej ostatniej; w Niemczech ukazala sie seria
      artykulow o seksualnosci ludzi z uposledzeniem umyslowym; czesto jest to
      trudne do zaakceptowania przez spoleczenstwo, jak rowniez (a moze przede
      wszystkim) przez ich najblizszych.
      Z tym, ze nikt nie daje nam prawa do odbierania im praw do bycia
      pelnoprawnym czlowiekiem! Z calym ewentualnym ryzykiem z tego wynikajacym.
      Nie zapominajmy o tym!
      • elares "Skoro down sam z siebie jest śmieszny.." 22.04.09, 00:07
        "Skoro down sam z siebie jest śmieszny, to po co robić z niego jeszcze śmieszniejszą osobę?"

Boki zrywać... :/

Zespół Downa to choroba w której oprócz upośledzenia umysłowego i różnic w wyglądzie występują też zaburzenia napięcia mięśni, wady wzroku, słuchu, serca, duże ryzyko białaczki. Dzieciaki zachowują się inaczej ale to nie powód żeby myśleć o nich jak o klaunach czy błaznach.. odrobina wrażliwości..
        Projekt jest ok
    • gosiewizm Brawa dla pani Prezdentowej 20.04.09, 20:16
      Za to, ze mimo zadeklarowanego homoseksualizmu autora zdjec, nie
      ulegla latwej pokusie zaszufladkowania Oiko, tylko dostrzegla
      dalszy, WAZNIEJSZY cel calego przedsiewziecia. Wiecej,
      czesciej na te tematy, ludzie niepelnosprawni istnieja wokol nas czy
      tego sobie niektorzy zycza czy tez nie.
    • phoven bardzo pozytywnym pomysł 20.04.09, 20:39
      no i plus dla Pani Prezydentowej za objecie patronatem tego projektu
    • magdalaena1977 Wycieczka do Downtown 20.04.09, 20:45
      Bo trochę jest tak, że osoby z Downem wyróżniają się na ulicy nie tylko dlatego,
      że mają inną budowę ciała i inne twarze. Dziwny i niepokojący jest obraz osoby o
      wzroście powiedzmy 160, a ubranej jak kilkulatek. Nie wiem na ile wynika to z
      ich niepełnosprawności (czy ich równowaga nie pozwala chodzić na obcasach) na
      ile z wyboru opiekunów.
      • e.milia Re: Wycieczka do Downtown 20.04.09, 22:49
        Właśnie poruszyłaś tu problem traktowania osób z Zespołem Downa (i też innymi
        niepełnosprawnościami) przez samych opiekunów. Niekiedy tak jest, że faktycznie,
        sama osoba z Z. Downa, będąc na niższym poziomie intelektualnym, wybiera ubrania
        "dziecięce". Jednak nadmiernie często zdarza się, że sami opiekunowie, często
        nie do końca świadomie, traktują ją zbyt infantylnie, m.in. ubierając
        niewłaściwie do wieku. Czasami tego typu traktowanie wiąże się z nadmierną
        opiekuńczością - wtedy osobę niepełnosprawną, która nie potrafi samodzielnie
        funkcjonować, automatycznie (i niepotrzebnie) traktuje czy ubiera się jak
        dziecko. A przecież jednocześnie może ona mieć całkiem 'dorosłe' potrzeby i
        emocje - uczucia takie jak miłość, czy tą wspomnianą seksualność.
        Czasami infantylny sposób ubierania wynika to z tego, że takie osoby w
        dorosłych, opiekunach wyzwalają tego typu zachowania, swoimi niektórymi
        nieadekwatnymi do wieku zachowaniami, wynikającymi z niepełnosprawności.
        Zwłaszcza w stosunku do osób z Zespołem Downa, może przez ich taką "przymilność"
        często występuje tendencja do traktowania ich zbyt 'dziecięco' jak na ich wiek,
        a nawet ich poziom intelektualny czy emocjonalny.

Jeśli chodzi o obcasy, to faktycznie, ich równowaga może na to nie pozwalać i to
        łączy się z samą niepełnosprawnością, ale przecież nie trzeba obcasów, żeby być
        ubranym poważniej... ja sama będąc dorosłą kobietą bardzo rzadko nakładam buty
        na obcasach.
        • jacqueline Re: Wycieczka do Downtown 21.04.09, 07:49
          A czasami niestety nie ma wyboru. No może dla 160 cm jest ale przy
          moich 153 cm i 35 nr buta wybór jest naprawdę ograniczony. Często
          trzeba ubierać się w "dziecięcych" sklepach. Uwierzcie mi, że to nie
          jest zabawne.
          • jacqueline Re: Wycieczka do Downtown 21.04.09, 07:50
            Aha! Ja nie jestem osobą niepełnosprawną umysłowo tylko fizycznie.
    • gondra Odp. 20.04.09, 21:14
      Świetny pomysł, mam nadzieję, że sesja się przebije i chociaż troche otworzy
      ludziom oczy. I świetny wywiad z autorem zdjęć - fragment o tym, że "normalnych"
      ludzi traktujemy indywidualnie, a ludzi z zespołem Downa jak jedna masę, nie
      poszczególne jednostki. Racja. Ale z drugiej strony ludzie często boją się
      czegoś czego nie znają, nie wiedzą jak się zachować przy osobie
      niepełnosprawnej, upośledzonej, kalekiej. Trzeba przełamywać te bariery.
    • a.bc Wycieczka do Downtown 20.04.09, 21:17
      Rewelacyjny pomysł a do tego fantastyczny efekt:)
      Gratuluje wreszcie ktos pokazał,ze dzieciaki z Downem to też
      ludzie!!!
      • anuteczek Re: Wycieczka do Downtown 20.04.09, 21:46
        Mnie pomysł się średnio podoba, bo w sumie w jakiś sposób piętnuje nie dzieciaki
        - ale młodych ludzi, ludzi, którzy może nieco inaczej wyglądają, nieco inaczej
        wyrażają emocje. Człowieczeństwo osoby z zespołem Downa nie objawia się poprzez
        sfotografowanie jej w designerskim łaszku. Czym innym byłaby wystawa fotografii
        różnych ludzi, niezależnie od schorzeń na jakie cierpią i równe potraktowanie
        wszystkich modeli. Przepraszam za określenie, ale mam wrażenie, że tych ludzi
        sprowadzono do roli małpek w cyrku.
        • e.milia Re: Wycieczka do Downtown 20.04.09, 22:58
          Wiem, że może to wydawać się trochę kontrowersyjnie, bo projekt może wzbudzać
          negatywne emocje, że z tych osób robi się pewnego rodzaju widowisko.

Myślę, że kluczem jest tu wypowiedź autora, który chciał, żeby wszelkiego
          rodzaju projekty, które wśród osób zdrowych nie byłyby kontrowersyjne, przestały
          wzbudzać tego typu emocje też wtedy, gdy udział biorą w nich osoby niepełnosprawne.

Z jednej strony to jest świetny pomysł, żeby pokazywać osoby niepełnosprawne w
          rolach takich, jak zdrowe osoby, np w roli modeli, tak jak tutaj. Żeby
          uwidaczniać, pokazywać, że takie osoby istnieją i mają prawo do tego, żeby brać
          udział w projektach i być widoczne. I to jest świetne - jeśli oczywiście one
          same nie czują się jak małpki w cyrku. Człowieczeństwo przejawiać się może
          właśnie w robieniu takich rzeczy, które do tej pory były dla osób z Z.Downa
          niedostępne, podczas gdy tak jak w tym przypadku - czy tego typu sesja z
          udziałem osó zdrowych wzbudziłaby kontrowersje? Myślę, że nie... I właśnie to
          jest forma normalnego traktowania.

Warto zastanowić się, czy one i ich rodzice odbierają ten projekt jako rolę
          małpek w cyrku, czy tak na to patrzą tylko osoby z zewnątrz... bo już zdarzało
          się tak, że np. reklama społeczna dotycząca osób na wózku inwalidzkim, która
          odpowiadała i była zaprojektowana przez same osoby niepełnosprawne, w osobach
          zdrowych wywołała wrażenie piętnowania niepełnosprawnych (chociaż oni sami
          uznali przedstawione scenki jako wyraz równego, normalnego traktowania) i nie
          została dopuszczona do emisji.

• krawiec6661 Re: Wycieczka do Downtown 21.04.09, 02:04
          "Małpki w cyrku" to Twoja reakcja, nie ludzi, bo jak widzisz są tacy, których to
          nie razi, i którzy podchodzą do inicjatywy przychylnie. Mnie przekonał jeden
          argument. Faktycznie jest tak, że śmiech leczy, zbliża ludzi, oswaja i sprawia,
          że nawet mimo lekkiej drwiny czujemy do "wyśmiewanego celu" sympatię. Ludzie
          często są źle nastawieni do czegoś lub kogoś kiedy się czegoś obawiają.
    • mia2006 uwaga - TALENT! 20.04.09, 21:52
      Oiko Petersen po raz kolejny potwierdza swój niewątpliwy talent (wcześniej znakomici guys from Poland with love) autor ma świetne oko do ludzi, potrafi uchwycić to "coś" unikalnego a zarazem ulotnego, co pozwala nam odczuć, że znamy/ chcemy poznać portretowaną osobę i że pozwala nam ona zajrzeć do swego świata

dołączam się do braw dla Pani Prezydentowej za gust, klasę i odwagę
      • krawiec6661 Re: uwaga - TALENT! 21.04.09, 02:11
        To coś, to może byc pewna stylizacja pod konkretny przypadek. Jesli popatrzyc na
        torebke-torbe trzymana przez modelke to widac, że zarówno przedmiot jak i
        czlowiek są lekko kulfoniaste, za duże, oderwane od rzeczywistosci, z innej
        bajki... Tak wiec w "bałaganie" odnajdujemy ład i harmonie, może o ten efekt
        chodzi. Mi się to bardzo podoba :) Niestety, dla wielu pewnie to będzie to
        "cyrk". Kwestia dystansu i pewnej wrażliwości.
    • teenia Wycieczka do Downtown 20.04.09, 22:32
      zajmuję się biologią na co dzień.
      Człowiek jako zwierzę ma naturalny wstręt to wszystkiego co jest inne. Natomiast człowiek jako istota inteligentna powiniem być tego świadom i przekroczyć tę wewnętrzną barierę.
    • india70 Gratulacje!!!! 20.04.09, 22:45
      Są piękni.Ludzie jak z bajki.Jaka szkoda ze na codzien spotyka sie
      osoby bardzo zle ubrane i prawie wszystkie maja taka samą fryzurke,
      a tu proszę....az miło popatrzeć.Sliczne dziwczyny i chlopaki.I ta
      ich radosność.Gratuluje autorom, pozdrawiam modeli i ich
      rodziny.życze wszytkiego dobrego
      • krawiec6661 Re: Gratulacje!!!! 21.04.09, 02:21
        Prawdopodobnie gdyby tacy ludzie stanowili około 50% całkowitej populacji,
        traktowalibyśmy ich właśnie jak hobbitów czy inną baśniową rasę, która żyje obok
        nas. Ma trochę inne problemy, trochę inne widzenie świata, ale są... normalni :)
        • e.milia Re: Gratulacje!!!! 21.04.09, 07:41
          Ależ właśnie tak niegdyś były czasami traktowane osoby niepełnosprawne, w jakiś
          sposób inne - jak baśniowe rasy... Na przykład uważa się, że pierwowzorem elfów
          mogły być dzieci z innym zaburzeniem - Zespołem Williamsa.
    • scibor3 Beznadziejny tytuł 20.04.09, 23:53
      Wycieczka do Downtown

Beznadziejny tytuł. Downtown to po angielsku po prostu śródmieście, obszar
      centralny miasta. W warunkach amerykańskich to po prostu obszar zabudowany
      wieżowcami w otoczeniu dykcianych domków.
      • hatifnat88 Re: Beznadziejny tytuł 21.04.09, 00:10
        Te, anglista, przestan sie wymadrzac. W tytule zostala zastosowana tak zwana gra
        slow...;]I wyszlo to bardzo zgrabnie

• viktoria-on-line Wycieczka do Downtown 24.04.09, 13:36
      Piękne zdjęcia, świetne ciuchy i modele. Wow, laska w różowej sukience wygląda
      ekstra!!! inni zresztą też wyglądają świetnie. Rzeczywiście szkoda, że osoby z
      zespołem
      Downa ubiera się jak dzieci lub tak by były "niewiedzialne".
      Sesja to bardzo fajny pomysł, osobiście nie widzę w nim nic kontrowersyjnego,
      dobrze że autor oswaja nas z widokiem trochę inaczej wyglądających osób.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka