Gość: Ee IP: 157.158.202.* 08.02.02, 11:21 Co myslicie na temat mody na imiona? Dlaczego wśród dzieci tyle Kevinów, Olivierów, Anżelik, a nie ma Marii, Stanisławów, Józefów? Czy te tradycyjne staropolskie imiona zanikną? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Magiczna Re: Imiona IP: *.bmj.net.pl 08.02.02, 11:32 Ja osobiscie jestem przeciwniczka przesady w jakakolwiek strone: nie nazwalabym dziecka jakims udziwnionym imieniem, tak samo jak nie dalabym mu na imie chociazby Jozef. Byc moze staropolskie imiona sa piekne, ale straaaaaasznie niemodne ;) A poza tym wyborem imienia mozna dziecko unieszczesliwic na cale zycie (patrz: Apoloniusz i Tomislaw Tajner, na przyklad). Toz to zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Imiona IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 11:39 mój dziadek wyznawał zasadę, że dziecko "przynosi" sobie imię - szczęśliwie babcia wykazała przytomność przed nazwaniem córki Fortunata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: Imiona IP: *.bmj.net.pl 08.02.02, 11:46 To moze zrobimy konkurs na najdurniejsze imie? ;)) Jedyne co mi na razie przychodzi do glowy to Kordula. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kordula Re: Imiona IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.02, 11:49 Momynt, co ty chcesz od Korduli?! To jes naprawdy fajne imie. Jo by nigdy dziecku niy dala Stanislawa, albo Balbina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: Imiona IP: *.bmj.net.pl 08.02.02, 11:52 Nastepne typy: Afanazy, Agatonik, Auksencjusz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kordula Re: Imiona IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.02, 12:04 Piykne imiona som: od dziouszkow - Karolina, Magdalyna, Filomyna a od synkow - Karol(Karlik), Hyndryk, Achim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermann Re: Imiona IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.02, 14:52 CORDULA: hl. Märtyrerin, Gefährtin der hl. Ursula, 3. Jh. (?) in Köln, Fest: 22.10. - Ihr Name und die über sie berichtende Legende erscheinen zuerst in der Vision der hl. Helmtrude von Neuenheerge um 970. Sie soll sich zunächst im Schiff verborgen haben. Am nächsten Tag aber bekannte sie sich als Gefährtin der hl. Ursula und wurde getötet. Der hl. Hermann Joseph von Steinfeld in der Eifel unterscheidet in seinen Offenbarungen drei verschiedene Kordula. Die Reliquien einer Kordula wurden 1278 in der Kölner Johanniterkirche durch den hl. Albert den Großen erhoben. Nach der Säkularisation kamen diese nach Königswinter. J. Torsy bemerkt auch: »Meherere Kirchen rühmen sich des Leibes und des Hauptes der hl. Cordula«. (LThK2 Bd. 3, Sp. 56). In der Kunst wird sie dargestellt in vornehmer Jungfrauenkleidung mit Schiff, Pfeil oder Lanze, mit Palme und Kranz oder Krone. Im Dom zu Osnabrück findet sich ein Prachtschrein für Ihre Reliquien aus dem 15. Jh. Das älteste Bild von C. findet sich auf einem Glasgemälde um 1220/1230 in St. Kunibert zu Köln. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: Imiona - EWA IP: *.bmj.net.pl 08.02.02, 11:54 Zdrobnienia i skróty: Ewelinka, Ewka, Ewunia, Ewusia, Jewusia, Jewka Forma męska: Ewelin, Ewaryst, Eweryst W innych językach: wł., łac., niem. Eva ang. Eve, Evelin, Evelina, Eveline węg. Éva, Évi Pochodzenie i znaczenie: hebrajskie: hajja, hawwa - być, żyć, dająca życie Uwagi i ciekawostki: Imię pierwszej kobiety (dającej życie) - według Biblii. Imię najwyższej bogini przedhebrajskich mieszkańców Kanaanu. Charakterystyka osoby: Osoba mądra, o wzniosłych ideałach, stara się być samodzielna w myśleniu i działaniu. W swym postępowaniu kieruje się dużą dozą odpowiedzialności, czyni wszystko rozsądnie, a uciech życiowych zażywa z umiarem. Nigdy nie narzuca się innym. Osoby te są często altruistami, poświęcają wiele swych sił i czasu ludziom potrzebującym. W miłości są przewrotne, a w rodzinie dość niestałe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Imiona - EWA IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.02, 12:18 Ewa(Yiwa) powiydz ino czamus mi tyn apfyl daua se bajsnonc ?! PS Wszysko skiz tyj szlangi(?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Imiona - EWA IP: 157.158.202.* 08.02.02, 12:30 Bo te jabłko było tak pierońsko kwaśne, że nie mogłam zjeść całego.... a głupio było wyrzucić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szlanga Re: Imiona - EWA IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.02, 12:33 Ksss.. - Hm, a niy cza bouo sie lepiyj z tym jabkym dac rua? Adam i tak by fleciou jak sliwka (flauma sam niy pasuje)w kompot Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Imiona - EWA 08.02.02, 12:21 Gość portalu: Ee napisał(a): > O Jezu!!! Ee, chciauas´ noom opowiedziec´ bajka o JEZU ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Imiona - EWA IP: 157.158.202.* 08.02.02, 12:31 NIe, to z wrażenia na widok charakterystyki mojej osoby.... a bajke możesz opowiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jezu Re: Imiona - EWA IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.02, 12:38 Dzieci we szkole dostali na zadanie sie narichtowac na drugi dziyn jakos piosynka o bylejakim zwierzontku, bomiaua przinsc wizytacjo. Na drugi dziyn juz je ta lekcja ze wizytatorym i pani sie pyto , kto z dzieckow mo jako piosynka o zwierzontku. Jasie sie "wyrywo" ku przodkowi i odo "Jo, jo ,psze Pani ! A Pani juz blank "choro" bo wiedziaua co z niego za pieron, ale padaua "no Jasiu to zaspiywej panu wizytatorowi ta piosynka. A Jasiu blank fro spiywo "JEZU MALUSIYNKI" !!! Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Imiona - EWA 08.02.02, 18:55 Gość portalu: Ee napisał(a): > NIe, to z wrażenia na widok charakterystyki mojej osoby.... a bajke możesz > opowiedzieć... Bajka o jeżu niy wiedzioł o papieżu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWALD EWALD o jeżu IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.02, 20:09 O jeżu Idzie jeż, idzie jeż, Może ciebie pokłuć też! Pyta wróbel: "Panie jeżu, Co to pan ma na kołnierzu?" "Mam ja igły, ostre igły, Bo mnie wróble nie ostrzygły!" Idzie jeż, idzie jeż, Może ciebie pokłuć też! Zoczył jeża młody szczygieł: "Po co panu tyle igieł?" "Mam ja igły, ostre igły, Żeby kłuć niegrzeczne szczygły!" Sroka też ma kłopot świeży: "Po co pan się tak najeżył?" "Mam ja igły, ostre igły, Będę z igieł robił widły!" Wzięła sroka nogi za pas: "Tyle wideł! Taki zapas!" W dziesięć chwil już była na wsi: "Ludzie moi najłaskawsi, Otwierajcie drzwi sosnowe, Dostaniecie widły nowe!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: imiona IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 20:24 z ostatnich postów można chyba wysnuć wniosek, że najpopularniejsze w literaturze imię to Jerzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWALD Re: imiona IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.02, 20:41 Jerzy nie wierzy, że na wieży jest gniazdo jeży Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: imiona 08.02.02, 20:51 Gość portalu: EWALD napisał(a): > Jerzy nie wierzy, że na wieży jest gniazdo jeży > Jerzy nie wierzy, ze na wieży leży sto talerzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jimi Re: imiona IP: *.czarnecki.silesianet.pl 08.02.02, 21:22 > Gość portalu: Magiczna napisał(a): > To moze zrobimy konkurs na najdurniejsze imie? ;)) Jedyne co mi na razie przychodzi do glowy to Kordula. Kochani!!! Zaklinam Was przestańcie!! Może nie jak chodzi o sympatyczne bajki o Jeżach, ale w sprawie konkursu na najdurniejsze imię... Błagam!! Jeżeli moje drugie imię (naprawdę niezły oryginał - nie powiem jakie) czy też moich najbliższych (też niezłe) znajdą się w pierwszej dziesiątce to się chyba potnę z rozpaczy!!!!! a jesteście kurrrna bardzo blisko... plizzz stop!! Wasz Barfly zrozpaczony ;)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pieron Re: imiona IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.02, 21:30 Niy przejmuj sie ! jo sam pocisna take imie na tyn konkurs, co go zodyn niy przebije. jak kerys oglondou niymiecko wersja Big B. to wiy jak sie tyn jedyn azjata nazywou - to bouo na 3 litery (b. brzidke suowo) .Niy zartuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emer Re: imiona IP: *.czarnecki.silesianet.pl 08.02.02, 21:34 a ja bym tam Jimi'ego pociągnęła za język, bo - wierzcie mi - naprawdę warto!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pieron Re: imiona IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.02, 21:42 No to powiydz jimi. Mysla ze gorzyj jak Wiesiu abo Wiesia to niy (?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emer Re: imiona IP: *.czarnecki.silesianet.pl 08.02.02, 21:57 drogi Pieronie, tak się składa, że akurat ani wiesiu, ani wiesia, ale faktycznie Jimi nie ma sie czym chwalić. wiem co mówię, bo łoże z nim dzielę, a i do dokumentów wgląd posiadam. ale że mam ochotę jeszcze łoże to trochę z nim podzielić, to Ci nic nie powiem, bo stoi nade mną właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jimi Re: imiona IP: *.czarnecki.silesianet.pl 08.02.02, 21:58 NIEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emer Re: imiona IP: *.czarnecki.silesianet.pl 08.02.02, 22:00 Ciiiicho bo Ci obciachu narobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pieron Re: imiona IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.02, 22:08 To bydzie dzisio u Wos ciynzko nocka. PS Napewno je mu Helmut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emer Re: imiona IP: *.czarnecki.silesianet.pl 08.02.02, 22:16 drogi Pieronku, z sympatii do Ciebie już chciałam Ci napisać, ale obawiam się, że jeśli to zrobię, to tej nocy nie dożyję (odgłosy duszenia w tle... grhhhhh....) ale nie helmut :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pieron Re: imiona IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.02, 22:18 Fajny szpas dzisiej mocie. Ale, ale, zastanawio mie ten nick Emer (?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: imiona IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 22:28 jest takie imię dobre dla dziewczynki: Tradycja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pieron Re: imiona IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.02, 22:29 ja, ale Misia juz dzisiej zodyn niy oglondo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emer Re: imiona IP: *.czarnecki.silesianet.pl 08.02.02, 22:30 nie od emeryta ;) ale to też imie, tylko nie z tych czasów ani miejsca. ale z tego świata. a pieron? kiedy jest "Pierona" w kalendarzu? chciałabym Ci posłać życzenia ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pieron Re: imiona IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.02, 22:34 Hm, jo imiynin niy obchodza ino gyburstak. Kedych ale je rodzony niy zdradza. Powia zato kedy bych musiou miec imyniny - w dziyn inwalidy - niywiym eli jeszcze to je we kalyndarzu, ale za komuny bouo. Pyrsk ! Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: imiona 08.02.02, 22:36 Gość portalu: Pieron napisał(a): > Fajny szpas dzisiej mocie. > Ale, ale, zastanawio mie ten nick Emer (?) Pieron, Jo mys´la ze Emer to bydzie napewno uod Emmy chop! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pieron Re: imiona IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.02, 22:38 cos Ty, przeca Emer godo ze je Frelkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jimi Re: imiona IP: *.czarnecki.silesianet.pl 08.02.02, 22:51 Gość portalu: Pieron napisał(a): > cos Ty, przeca Emer godo ze je Frelkom. Co tyż potwierdzam z całą mocą i własnym doświadczeniem :))))))) Ech!! ak widzicie i moja lepsza połowa dała się wciągnąć w ten forumowy "cug" :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: imiona IP: 62.27.137.* 08.02.02, 22:55 od emmy chop se nazywou mianda !!!;-(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pieron Re: imiona IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.02, 23:01 a to co za Pieron ske imie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pieron Re: imiona IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.02, 23:10 Pardom, juz cofom ostatnio wypowiedz. Juz wiym. Odpowiedz Link Zgłoś
emma1 Re: imiona 09.02.02, 11:31 od emmy chop se nazywou mianda !!!;-(((( Lepiej tak niz ....... Telesfor! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: imiona IP: 62.27.134.* 09.02.02, 13:04 W Bayern dzieci uot zowitek daly som korane , dowajom i takie imiona jak pankratius, czy blasius, to zaroz wszyscy wiedzom, co za jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermann Re: imiona IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.02, 14:27 Gość portalu: Ballest napisał(a): > W Bayern dzieci uot zowitek daly som korane , dowajom i takie imiona jak > pankratius, czy blasius, to zaroz wszyscy wiedzom, co za jeden. Blasius war von Beruf Arzt und wurde Bischof von Sebaste, damals Hauptstadt der römischen Provinz Armenia. Unter Kaiser Licinius erlitt er das Martyrium. Nach der Legende soll Blasius sich wegen der Christenverfolgung in einer Höhle versteckt haben, wo er von wilden Löwen, Tigern und Bären bewacht wurde. Vögel trugen ihm Nahrung zu, er segnete wilde Tiere und heilte ihre Verletzungen. Die Jäger fanden kein Wild mehr, da sich alle Tiere zu Blasius geflüchtet hatten. Aus dieser Einsiedelei heraus habe er sein Bistum geleitet. Eine arme Frau, die durch Blasius' Gebet ihr vom Wolf geraubtes Schwein zurück erhalten hatte, ernährte ihn, brachte Schweinskopf, Brot und Kerze, für ihn hatte sie das wiedererlangte Schwein geschlachtet. Sie erhielt den Auftrag, jährlich in seinem Namen eine Kerze zu seinem Gedächtnis zu opfern. Christus offenbarte Blasius dann eines Tages, dass die Stunde seines Martyriums gekommen sei. Er wurde trotz seiner tierischen Leibwache verhaftet und vor den Statthalter Agricola gebracht, weigerte sich aber, die Götterbilder anzubeten, und wurde ins Gefängnis geworfen. Im Gefängnis soll er einen Jungen, der eine Fischgräte verschluckt hatte, durch sein Gebet vor dem Erstickungstod gerettet haben. Durch seine Standhaftigkeit erbittert, ließ der Statthalter ihm mit eisernen Wollkämmen die Haut zerfetzen. Sieben Frauen sammelten sein Blut, wurden auch festgenommen und mit Kämmen gemartert; als der feurige Ofen, in den sie geworfen werden sollten, vor ihnen erlosch, wurden sie enthauptet. Nun wurde Blasius mit zwei Gefährten in einen Teich geworfen, er machte das Kreuzeszeichen über dem Wasser, Christus erschien, und trockenen Fußes schritten sie an Land. Die Heiden aber, die es ihnen gleichtun wollten, ertranken. Vor der Hinrichtung betete Blasius darum, dass alle, die ein Übel an der Kehle oder sonst ein Siechtum haben, Erhörung fänden, wenn sie in seinem Namen um Gesundung bäten. Eine Stimme vom Himmel versicherte ihm die Gewährung dieser Bitte. Mit den beiden Gefährten wurde er enthauptet. Blasius' Reliquien soll Findanus von Rheinau, wohin sie 855 gekommen waren, nach St. Blasien gebracht haben. Weitere Reliquien sind in Paris, Braunschweig und Dubrovnik. Auf das volkstümliche Wunder der Heilung des Jungen mit der Fischgräte geht seit dem 16. Jahrhundert der Brauch des Blasiussegens zurück, wobei zwei geweihte Kerzen gekreuzt vor den Hals gehalten werden, was bei Halsschmerzen, Ersticken und anderen Halserkrankungen helfen soll. Der Blasiustag bezeichnete den Bauern das Winterende und wurde begangen, indem Kerzen geweiht, Wein, Wasser und Brot in seinem Namen gesegnet wurden. Junge Hühner und Gänse erhielten "Blasiwasser" und waren damit gegen Füchse geschützt, Hirten schnitzten den Namen des Heiligen in den Hirtenstab. Blasius gehört in die Reihe der 14 Nothelfer. Patron von Dubrovnik, dem früheren Ragusa; der Ärzte, Musikanten, Wollhändler, Schneider, Schuh- und Hutmacher, Weber, Gerber, Bäcker, Müller, Maurer und Gipser, der Haustiere und Pferde; für eine gute Beichte; gegen Halsleiden, Husten, Blasenkrankheiten, Blutungen, Geschwüre, Koliken, Zahnschmerzen, Pest, Kinderkrankheiten und wilde Tiere Bauernregeln: "St.Blasius stößt dem Winter die Hörner ab" "Kerzensegen im Schnee / Palmkätzchenweihe im Klee!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermann Re: imiona IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.02, 14:31 Gość portalu: Ballest napisał(a): > W Bayern dzieci uot zowitek daly som korane , dowajom i takie imiona jak > pankratius, czy blasius, to zaroz wszyscy wiedzom, co za jeden. Pankratius Die Legende erzählt, dass der verwaiste Sohn eines reichen Römers 303 mit seinem Onkel Dionys nach Rom reiste. Mit seinem ererbten Vermögen half er dort den verfolgten Christen, besonders den um ihres Glaubens willen Gefangenen. Nach dem Tod des Onkels wurde Pankratius von einem der Verfolgungsbefehle Kaiser Diokletians erfasst und vor den Kaiser gebracht. Der Vierzehnjährige ließ sich trotz aller Verlockungen nicht vom Galuben abbringen, deshalb wurde er öffentlich enthauptet, sein Leichnam Hunden zum Fraß vorgeworfen. Eine Christin barg ihn unter Lebensgefahr und setzte ihn in den Katakomben an der Via Aurelia bei. Über seinem Grab errichtete Papst Symmachus im Jahr 500 eine Kirche, an deren Stelle die heutige Kirche S. Pancrazio fuori le mura steht. Kaiser Arnulf von Kärnten schrieb seine Eroberung von Rom am 12. Mai 896 der Fürbitte zu Pankratius zu, worauf die Verehrung des Heiligen v.a. in Mitteleuropa aufblühte. Pankratius ist einer der fünf Eisheiligen. Patron der Erstkommunikanten und Kinder, der jungen Saat und Blüte; gegen Meineid, falsches Zeugnis, Krämpfe und Kopfschmerzen Bauernregel: "Wenn's an St. Pankratius gefriert, / wird viel im Garten ruiniert." "Pankratius und Servatius sieht man ungern / denn dies sind zwei gestrenge Herrn!" "Pankratz und Urbanitag ohne Regen, / versprechen reichen Wintersegen." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermann Re: imiona IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.02, 14:39 Gość portalu: Telesfor napisał(a): > ? TELESPHORUS, Heiliger, Papst. Fest 5.1., + 1. Hälfte des 2. Jh. - T. wird als 7. Nachfolger des hl. Petrus genannt und regierte etwa 10 Jahre während der 1. Hälfte des 2.Jh. Nach Eirenaios v. Lyon (Adv. Haer. III 3,3) starb T. als Märtyrer, wahrscheinlich unter Kaiser Hadrian. Die näheren Umstände sind allerdings unbekannt. Nach dem Liber Pontificalis soll er Grieche gewesen sein. Er soll auch ein siebenwöchiges Fasten vor Ostern, die Feier der Mitternachtsmesse zu Weihnachten und das Gloria in der Messe eingeführt haben. Allerdings sind diese Neuerungen nach A. Amore sicher jüngeren Datums. Nach Eusebius (HE V 24) verurteilte er die Orientalen nicht, die an einem anderen Ostertermin als die römische Kirche festhielten. Zu seinem Fest am 5. Januar bemerkt A. Amore: »Im MartRom ist T. am 5. Januar erwähnt, aber das Datum stammt von Florus, der einen römischen Martyrer mit dem Papst verwechselte.« Der Karmeliterorden verehrt ihn als Ordensheiligen, weil er auf dem Berge Karmel als Eremit gelebt haben soll. Auch in der Kunst findet sich seine Darstellung des öfteren, so vor allem in der Papstbildreihe von S. Paolo f.l.m. zu Rom. Odpowiedz Link Zgłoś
emma1 Re: imiona 13.02.02, 13:11 Juz wszyscy zapomnieli jak sie nazywol najlepszy kumpel od TELESFORA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pieron Re: imiona IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.02, 13:17 Teodor (Tyjo)- przecach na to za bajtla durch kukou. Odpowiedz Link Zgłoś
emma1 Re: imiona 14.02.02, 16:27 Gość portalu: Pieron napisał(a): > Teodor (Tyjo)- przecach na to za bajtla durch kukou. Bingo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: imiona 14.02.02, 19:07 Gość portalu: Pieron napisał(a): > a coch wygrou ? Tytka szklokoow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johann Re: Imiona IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.02, 23:50 Gość portalu: Ee napisał(a): > Co myslicie na temat mody na imiona? Dlaczego wśród dzieci tyle Kevinów, > Olivierów, Anżelik, I potem biedne dziecko nazywa sie na przykład "Dolores Kiełbasa" (z całym szacunkiem dla nazwiska, chodzi mi o zestawienie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Imiona IP: *.necik.pl 16.02.02, 17:31 Właśnie między innymi o to mi chodzi - rodzice w pędzie wyróżnienia swego dziecka nie zwracają uwagi na zestawienie imienia i nazwiska. Efekt jest taki, że zamaiast dziecko być "wywyższone" nietypowym imieniem (tak uważają rodzice) ma przechlapane u rówieśników.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermann Re: Imiona staropolskie IP: *.dip.t-dialin.net 16.02.02, 19:50 Lochan, Radwan, Zdan, Kosma, Luśnia, Lasota, Zawisza, Żegota, Bogumił, Budzisław, Sułek(Sulisław), Gołek, Spytek, Nawój, Sąd, Stanisław staropolskie imiona dwuczłonowe (zawierające dwa rdzenie wyrazowe), będące pierwotnie życzeniami rodziców, określające pożądane cechy dziecka lub mające zapewnić mu powodzenie w życiu, np. "Bogumił, Budzisław, Cieszymysł"; skrócenia i zdrobnienia tych imion dwuczłonowych, np. "Sułek" (od "Sulisław"), "Dobek" (od "Dobiesław", "Dobiegniew"), "Miłosz" (od "Miłowit"), "Sławik" (od "Sławomir"), Odpowiedz Link Zgłoś
krupniok Re: Imiona 16.02.02, 23:41 Gość portalu: Ee napisał(a): > Właśnie między innymi o to mi chodzi - rodzice w pędzie wyróżnienia swego > dziecka nie zwracają uwagi na zestawienie imienia i nazwiska. Efekt jest taki, > że zamaiast dziecko być "wywyższone" nietypowym imieniem (tak uważają rodzice) > ma przechlapane u rówieśników.. Z imiyniem to niy ma tak źle. Zawsze idzie je zdrobnić abo przekryncić i problym z gowy. A co jo mom pedzieć, jak siy Krupniok nazywom, to żodne imie niy pomoże. Abo co mo robić tako pani, co siy niydawno podpisała we liście do mie: Frau CIPA. I ona siy opiekuje mojymi uszporowanymi piniondzami we banku ! Som niy wiym - moga tyj Cipie wierzić ? A moja mi durch godo, że coś za dużo do tyj Cipy chodza na jakeś byratungi. Jeszcze gorzyj mo taki sklep, co siy nazywo PIERDOLLA ( www.pierdolla.de ). Bo jak tu godać ? Kaj idziesz ? - Do pierodolli. Kajś był ? - U pierdolli. To je mało śmiyszne, ale wszystko prowda. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ecik Re: Imiona IP: *.dip.t-dialin.net 17.02.02, 08:33 krupniok napisał(a): > A co jo mom pedzieć, jak siy Krupniok nazywom, to żodne imie niy pomoże Jako niy! : kapusta! kartofle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana&Liza Re: Imiona IP: *.dip.t-dialin.net 17.02.02, 08:35 ŚWIECKIE CHRZCINY W pawłowickim Urzędzie Stanu Cywilnego odbyła się podniosła uroczystość nadania imienia niemowlęciu. Był to pierwszy tego rodzaju ceremoniał świecki w gminie, który z pewnością wejdzie na stałe do tradycji miejscowego USC. Szczęśliwymi rodzicami byli Matylda i Jerzy Sierka. Matka jest dyrektorką Szkoły Podstawowej w Warszowicach, zaś ojciec pełni funkcję I sekretarza Komitetu Gminnego PZPR w Pawłowicach. W roli honorowych opiekunów niemowlęcia, któremu zgodnie z życzeniem rodziców nadano imiona Joanna Mirosława, wystąpili: sekretarz KP PZPR Edward Szyszka oraz dyrektor Gminnej Szkoły Zbiorczej Jerzy Sztwiertnia. (...) Cały przebieg uroczystości utrwalono na taśmie magnetofonowej, która stanowić będzie dla maleństwa, jak i dla rodziców miłe wspomnienie. Joanna Sierka, mająca obecnie 5 miesięcy, otrzymała od swych honorowych opiekunów liczne prezenty, zaś ognisko ZNP zafundowało jej książeczkę oszczędnościową PKO (...). "Echo" nr 12 z 19 marca 1975 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana&Liza Re: Imiona IP: *.dip.t-dialin.net 17.02.02, 08:47 Gość portalu: Ecik napisał(a): > krupniok napisał(a): > > > A co jo mom pedzieć, jak siy Krupniok nazywom, to żodne imie niy pomoże > > Jako niy! : kapusta! kartofle! > ELEKTRYCZNY KRUPNIOK Czytelnicy przynosili nam już kaszankę nadziewaną sznurkami, gwoździami, zapałkami a nawet piaskiem. Niedawno żona górnika kopalni "Wesoła", pani Helena F. Przyniosła nam krupniok, w którym prócz receptowej kaszy gryczanej, tkwił ... korek. O nie, nie zwykły korek od butelki. Takie korki w krupniokach to żadna nowość. Tym razem chodzi o korek - bezpiecznik. Taki 10-amperowy, który wkręcamy, gdy gaśnie światło. "Echo" nr 43 z 24 października 1962 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pieron Re: Imiona IP: *.dip.t-dialin.net 17.02.02, 10:42 Frelki powiydzcie mi co to je za Echo? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Imiona 17.02.02, 11:06 "Echo" - to tygodnik miejski wychodzący w Tychach (tak jak "Nowiny" w Gliwicach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pieron Re: Imiona IP: *.dip.t-dialin.net 17.02.02, 14:48 Piykne Dziynki Meg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Imiona IP: *.necik.pl 17.02.02, 21:19 Nie narzekaj! Masz bardzo apetyczne nazwisko! miałam uczennicę o nazwiski Jonderko - co ona mogła zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obrzida Re: Imiona IP: *.dip.t-dialin.net 17.02.02, 21:28 Gość portalu: Ee napisał(a): > Nie narzekaj! Masz bardzo apetyczne nazwisko! miałam uczennicę o nazwiski > Jonderko - co ona mogła zrobić? Zapowiedzi: Pan młody Jan Chrzan, Panna młoda Marianna Jedlipsa. Zapowiedź pierwsza; Jan Chrzan i Marianna Jedlipsa, Zapowiedź druga: Marianna z Janem, Jedlipsa z Chrzanem, Zapowiedź trzecia; Marianna i Jan Jedlipsa i Chrzan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Imiona IP: 192.168.0.* 17.02.02, 21:47 Gość portalu: Obrzida napisał(a): > Zapowiedzi: > Pan młody Jan Chrzan, znałam to w brzydszej wersji: Panna młoda Marianna Jedlig Marianna z Janem, Jedligówna z Chrzanem Odpowiedz Link Zgłoś