Dodaj do ulubionych

Kij w morwisko

IP: *.sympatico.ca 10.08.01, 15:36
Rzeczywiscie nerwy mnie poniosly, ale jak tu sie nie wkurzyc: wracam po paru
dniach i nie widze nic innego tylko ironiczny usmiech bo nie moge sobie dac z
kims rady... To co? Pluja mi w twarz i mam mowic ze deszcz pada? Krwew mnie
zalala (o co w tutejszych temperaturach nie jest trudno) i tyle. W zyciu bym
nie pomyslal ze zwrocenie sie po imieniu do jednego palanta wywola taka
reakcje!!! Jak Andy pisze ..."znom pelno fajnych Goroli i kupa gupich i tympych
Hanysow"... Co do pochodzenia niemieckiego na formularzu to Szwager tez mnie
wnerwil; czeka na oficjalne uznanie Slasakow jako narod, to mu sie jego kultura
sama rozwinie... a wez sie do roboty i sam ja rozwijaj. Twoja kultura zalezy od
Ciebie a nie od oficjalnego uznania. Poza tym trudno robic cos na odleglosc i w
tym przypadku uwazam ze zamieniles Swoje dumne SLASAK na wygodniejsze NIEMIEC,
co jest niczym innym niz... a zreszta... Szkoda ze nie ma tu Czarusia - moze
wroci po wakacjach, ale jest to facet, ktory bedac dumny ze swojego pochodzenia
zdobywa wiedze i wyksztalcenie i jest ze swoimi na miejscu... Ciekaw jestem
jego opinii w tej materii.
Poniewaz Panie zwrocily mi uwage ze to wszystko to bylo wielkie Oops! to
przepraszam za nieumyslne... ale ciagle krece glowa...

PS. Hahor; do Ciebie osobno pod "petrus i hahar i zainteresowani..."
Obserwuj wątek
    • Gość: Magiczna Re: Kij w morwisko IP: 192.168.100.* / *.bmj.net.pl 10.08.01, 16:20
      Mirek, "oops" bylo tylko i wylacznie w odniesieniu do "kutasa", co do reszty
      jestem absolutnie PRO.
      M.
    • Gość: meg Re: Kij w mrowisko IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.01, 18:24
      mój wspaniały przyjaciel, na pytanie kim się czuje (wg wspominanej
      niegdyś "Ankiety w Gliwicach"- Ślązak, Ślązak-Polak, Ślązak-Niemiec, Polak,
      Niemiec) stwierdził, że Ślązakiem o słowiańskiej duszy, a jego marzeniem jest
      Europa bez państw, a jedynie z regionami

no właśnie, pominęliśmy w przepychaniu Śląska przez granice - Czechy
      • Gość: Szwager Re: Kij w mrowisko IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.01, 23:18
        Przipomna sam konsek geszichty . Kedys Poloki obiecali ze dadzom Slonskowi
        autonomia jak przidzie do Polski i co ? Dali na jak dugo i czamu w 45 jom
        zniysli . Czamu dzisiej jak sie godo ze sie je Slonzokiym (kej idzie o
        narodowosc to sie spotyko conajmiyj z niysmakym ?) . Niy byda godol co Poloki
        zrobiyli ze colkom mockom tych Slonzokow kere byli we powstaniach , niykere
        siedzieli za niymca w obozach a potym w polskich obozach . Slonsk to som
        Slonzoki i egal kaj by niy tyli to sie go niy wyprom za pierona . A znom colko
        mocka polokow (np we Kanadzie tysz ) kere ani sie niy prziznowajom do swojyj
        godki a co dopiyro do colkyj kultury -u Slonzokow tego niy uswiadczysz .

Pyrsk !

PS

Niy zapomnij ze na Slonsku byli i Niymcy a niykere familie boly wymiyszane .
    • Gość: Mirek Re: Kij w morwisko IP: *.sympatico.ca 11.08.01, 04:14
      Korci mnie aby wsadzic jeszcze jeden - na prawde mnie to interesuje; sprawy
      roku ''68. Wiem o protescie studentow, pomietam nawet ognisko przed pomnikiem
      Mickiewicza na Wieczorka...wiem o masowym wyjezdzie Zydow...chcialbym uslyszec
      opinie kogos kto pomieta lub dobrze wie. Jak widzicie nie rozpoczynam nowego
      watku i ten wpis traktuje raczej jako pytanie do wszystkich; czy w ogole warto
      zaczynac? Nie boje sie kontrowersji, ale nie mam ochoty czytac ze w ''68 Polacy
      wygnali Slasakow, czy cos w tym guscie. Chce wiedziec dokladnie o co chodzilo
      studentom i co bylo przyczyna sprawy zydowskiej. A wiec?
      • Gość: hahor Re: Kij w morwisko IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.01, 09:10
        W latach ''67 - ''68 wyraznie zaczely chwiac sie w polnocno-zachodniej czesci
        tego globu (gdzies tak od San Francisco poprzez Paryz , Zachodni Berlin
        do...Gliwic - z wypustkami do Warszawy i Prahy etc.) tysiac lat stare , i
        czasem mocno smierdzace struktury spoleczno-kulturalne. Establishment w roznych
        krajach reagowal jak potrafil. W Polsce zwaczajace sie frakcje rzadzacych
        wykorzystujac antysemityzm ludnosci i wszelakich "czlonkow" -
        oskarzyli "syjonistow" o wszystko zlo tego czasu , i odebrali im stanowiska ,
        prace , miejsca studiow , srodki egzystencji - a w koncu obywatelstwo , i
        przeprowadzili w ten sposob czystke we wlasnych szeregach. Wtedy ludzie nie
        tyle "wyjechali z Polski" , ile zostali wyjechani. Niektorzy skorzystali z tego
        chetnie - dla niektorych byla to katastrofa. No coz - to bylo trzydiesci pare
        lat temu...przeszlosc.
        • Gość: Mirek Re: Kij w morwisko IP: *.sympatico.ca 11.08.01, 16:12
          To znaczy ze ruch studencki byl naszym odpowiednikiem Woodstok, dzieci-kwiatow,
          wolna milosc itd itp? Zgodze sie ze to wszystko bylo protestm przeciw starym
          zasadom spolecznym, ale myslalem, ze polityka miala role wiodaca w "Polskiej
          Wiosnie".
          • Gość: meg Re: Kij w morwisko IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.01, 16:15
            trudno chyba to nazwać odpowiednikiem, studentom wtedy nie chodziło raczej o
            LSD i wolną miłość
            • Gość: Mirek Re: Kij w morwisko IP: *.sympatico.ca 11.08.01, 16:30
              Wiec wlasnie, a tak zrozumialem wypowiedz Hahora...
            • Gość: hahor Re: Kij w morwisko IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.01, 19:56
              ...studentom na zachodzie tez nie chodzilo TYLKO "o LSD i wolna milosc" (ale
              tyz - bo mala rzecz , a cieszy) Ci idioci tutaj , w Berlinie zach. skandowali
              np. : "Ho - Ho - Ho- chi - minh !" Imie masowego mordercy , ktory wtedy wlasnie
              organizowal zabijanie swoich poludniowowietnamskich wspolbraci...ofiarowujac w
              tym celu zycie swoich polnocnowietnamskich poddanych.
              • Gość: Mirek Trzeci kij w morwisko IP: *.sympatico.ca 11.08.01, 20:17
                Pierwszy to moj wpis tytulowy, drugi to ''68, a teraz Hahor wsadzil trzeci
                na "Bylo milo" piszac o Slasku niemieckim. Powiedzialem kiedys ze nie spedze
                nawet minuty na takim temacie - z grzecznosci robie wyjatek dla Hahor''a.

Napisalem po przeczytaniu artykulu w "Polityce":

Re: DUCH W RUINACH
                Autor: Gość portalu: Mirek
                Data: 10-06-2001, 05:34:46

"Zaintrygowal mnie rowniez watek stosunkow narodowosciowych w Gliwicach. Mysle
                ze nie mozna pominac w rozmowach o Gliwicach wkladu nikogo: Niemcow, Slazakow,
                przybyszow ze wschodu czy centralnej Polski. Kazda z tych grup przyczynila sie
                do tego, czym Gliwice sa teraz – pieknym miastem z bogata historia. Tym
                bardziej za niewybaczalne uwazam komentarze jakie zauwazylem pod tym artykulem
                (czytalem go z internetu) mowiace o wyzszosci jednych nad drugimi"...

Hahor, takie jest moje zdanie i na prawde nie chce ciagnac tego temat dalej, na
                tej samej zasadzie jak nie interesuja mnie rozmowy o Lwowie...
              • Gość: Mirek Re: Kij w morwisko IP: *.sympatico.ca 11.08.01, 20:20
                Gość portalu: hahor napisał(a):

> ...studentom na zachodzie tez nie chodzilo TYLKO "o LSD i wolna milosc" (ale
                > tyz - bo mala rzecz , a cieszy) Ci idioci tutaj , w Berlinie zach. skandowali
                > np. : "Ho - Ho - Ho- chi - minh !" Imie masowego mordercy , ktory wtedy wlasnie
                >
                > organizowal zabijanie swoich poludniowowietnamskich wspolbraci...ofiarowujac w
                > tym celu zycie swoich polnocnowietnamskich poddanych.

Dobra, ale jakie byly przyczyny protestu w Polsce - nie sadze aby Ho Chi Minh...
              • Gość: Szwager Re: Kij w morwisko IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.01, 09:08
                Niy zapomnijcie sam o czyms takim jak kontrkultura . Acha Mirek , jeszcze roz
                musza wjechac na "niylubiany" temat - przeca zodyn niy pedziol ze Poloki
                wyciepywali Slonzokow w 68 .
                • Gość: meg Re: Kij w morwisko IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.01, 12:44
                  Gość portalu: Szwager napisał(a):

> Niy zapomnijcie sam o czyms takim jak kontrkultura . Acha Mirek , jeszcze roz
                  > musza wjechac na "niylubiany" temat - przeca zodyn niy pedziol ze Poloki
                  > wyciepywali Slonzokow w 68 .

fakt, ale ja też z wypowiedzi Hahora o jego wyjeździe odniosłam takie wrażenie

• Gość: Mirek Re: Kij w morwisko IP: *.sympatico.ca 12.08.01, 16:43

> ...Acha Mirek , jeszcze roz
                  > musza wjechac na "niylubiany" temat

Szwager - juz pisalem tyle razy; to na prawde nie chodzi o temat (tresc) - cale
                  zamieszanie powstalo na bazie formy (jezyka) jaki jest tu uzywany przez Slasakow
                  przy rozmawie... Ciagle mam wrazenie, ze to forum zachowuje sie w sposob na
                  prawde wzorowy - no...moze czasami oprocz Mirka - ale to juz opinia innych, nie
                  moja...
                  :)))
                  • Gość: Szwager Re: Kij w morwisko/moze moze IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.01, 16:51
                    Najwazniyjszy je sam szpas i ze kozdy moze moze cosik sam do siebie szkubnonc
                    • hanys_hans Re: Kij w morwisko 12.08.01, 17:16
                      Jo bych tych murowcow tak niy szterowou kijym!!!!!!!!!!
                      Moj onkel bou tysz taki mondry az mu murowce zdeptauy mu dwa hektary krasikonu.
                      I teroski mo psinco! A taki piykny krasikon miou!
                      • Gość: Szwager Re: Kij w morwisko IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.01, 17:27
                        Keby aby jedyn ze cztyroma blatami znaloz , to by miol wiyncyj szczynscio i
                        mozno by sie te mrowki same wykludzioly .
                        • hanys_hans Re: Kij w morwisko 12.08.01, 18:27
                          GYNAU!
                      • Gość: meg Re: Kij w morwisko IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.01, 18:39
                        hanys_hans napisał(a):

> murowce krasikon

tego nie ma nawet w moim słowniku - co to znaczy?

• Gość: Szwager Re: Kij w morwisko IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.01, 18:47
                          mrowki i koniczyna
                    • Gość: meg Re: Kij w morwisko/moze moze IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.01, 22:23

> Najwazniyjszy je sam szpas

w tym problem, że czasem trzeba poważnie
                      • Gość: mesco Niemcy IP: *.dip.t-dialin.net 13.08.01, 08:35
                        nie wiem czemu szwager pisze ciagle o jakies narodowosci slaskiej, skoro sam po
                        przyjedzie do Niemiec wypelnial wszystkie formularze na których wypisywal
                        narodowosc "deutsch", teraz mówi o narodowosci slaskiej. Nie jest on przypadkiem
                        oszustem.
                        • Gość: Szwager Re: Niemcy IP: *.dip.t-dialin.net 13.08.01, 19:12
                          Mesco bier ta fana i cis na ta gora !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka