Dodaj do ulubionych

"Mesjasz Frankiewicza" czyli Marek Goliszewski

22.08.11, 23:55
Mesjasz, albo ni pies ni wydra, coś na kształt świdra?
o takich zwykło się mówić "spadochroniarz". gdyby był kandydatem opozycji Frankiewicza, to internet zalałaby fala krytyki z cyklu "a co on zrobił dla Gliwic?", itp.
no, ale Frankiewicz nie znalazł nikogo chętnego (nawet Ludgarda Buzek odmówiła naszemu słonku) w okolicy, kto chciałby występować pod jego szyldem.
wygląda na to, że w centrali OdS odbyło się losowanie i naszemu prezydentowi sierotka wyjęła z kapelusza szefa BCC, który nie tak dawno już, już miał być prezydentem, ale... nie został nim. mogło być gorzej. sierotce na szczęście omsknęła się łapka i nie wylosowała Frankiewiczowi Marka Króla lub co gorsza, Anny Kalaty.
nie było chętnego na miejscu, to jest warszawiak Goliszewski. facet znikąd?
niezupełnie, oto w 2005 tygodnik Wprost, którym ówcześnie kierował dzisiejszy kolega Goliszewskiego w OdS, opublikował taką charakterystykę (i nie jest to laurka) pomazańca Frankiewicza:
www.wprost.pl/ar/?O=77614&C=57
Mesjasz Polski
Numer: 24/2005 (1176)
Marek Goliszewski - czarny koń wyborów prezydenckich? Prezes Business Centre Club Marek Goliszewski robił już w życiu prawie wszystko. Był zapaśnikiem i zdobywał medale na uniwersjadzie w Moskwie, z funkcjonariuszem MSW redagował popularny w latach 80. tygodnik, a za ostatnie 10 tys. zł założył najbardziej elitarny w Polsce klub dla biznesmenów, dzięki któremu dorobił się majątku wartego 30 mln zł. Teraz wielki mistrz lobbingu chce równie skutecznie wkroczyć do polityki. Jak dowiedział się "Wprost", Goliszewski zamówił badania opinii publicznej, z których wynika, że miałby szansę pokonać w wyborach prezydenckich Lecha Kaczyńskiego, Zbigniewa Religę i Donalda Tuska. Namówił więc cztery firmy, by sfinansowały 1300 billboardów z jego podobizną i informacją, że należący do klubu przedsiębiorcy wydali już dziesiątki milionów złotych na pomoc społeczną. Goliszewski liczy, że poprze go były elektorat SLD, który lubi rozdających pieniądze polityków, ale rozczarował się rządami lewicy. To 5 mln wyborców. Wystarczy, by wygrać wybory prezydenckie.
Konfrontacje z SB
Marek Goliszewski lubi improwizować. Kiedy w 1991 r. zakładał Business Centre Club, nie miał żadnego doświadczenia w biznesie. Skończył Szkołę Główną Planowania i Statystyki oraz podyplomowe studia na Wydziale Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego. W 1987 r. z rekomendacji PZPR (był członkiem partii) został redaktorem naczelnym tygodnika "Konfrontacje". Pismo publikowało pierwsze wywiady z liderami podziemia politycznego: Bronisławem Geremkiem, Tadeuszem Mazowieckim i Janem Olszewskim. Jak przyznaje w rozmowie z "Wprost", do współpracy w redagowaniu tygodnika zaprosił płk. Wojciecha Garstkę, dyrektora Grupy Operacyjno-Sztabowej Szefa Służby Bezpieczeństwa, a wcześniej rzecznika prasowego MSW (co ciekawe, obydwaj do dziś współpracują, na przykład w radzie ekspertów programu "Interklasa", który ma na celu informatyzację polskich szkół). Tandem był wyjątkowo skuteczny. To było wówczas jedyne tego typu rentowne pismo na rynku. Dla nikogo nie było jednak tajemnicą, że owa skuteczność i rentowność była wspomagana przez Wydział Prasy Komitetu Centralnego PZPR.

Od zera do milionera
Po zmianie systemu Goliszewski szybko się pozbierał. Jeszcze na początku lat 90. mieszkał w bloku na warszawskim Żoliborzu, a do pracy jeździł tramwajem. Dziś porusza się tylko mercedesem klasy S (rejestracja BCC 00001) i mieszka w willi niedaleko warszawskiego lasu Choszczówka. Business Centre Club, założony w 1991 r. przez Goliszewskiego, to jedyna organizacja przedsiębiorców (o czym wie niewielu członków), która jednocześnie jest prywatną spółką prezesa i przynosi 1,5 mln zł rocznego zysku. To zasługa ogólnopolskiej sieci 24 akwizytorów - dyrektorów regionalnych lóż BCC - którzy w zamian za prowizję (10 proc.) od 10 tys. zł rocznej składki werbują do klubu firmy. Do BCC należą też takie osobistości, jak Bill Clinton, Margaret Thatcher, Jose Maria Aznar (premier Hiszpanii) czy Bertie Ahern (premier Irlandii). Goliszewski wręczył im honorowe członkostwa podczas wizyt w Polsce. W ten sposób może za darmo umieścić ich nazwiska w materiałach reklamowych klubu i przyciągać spragnione międzynarodowego splendoru polskie firmy. Skusiło to już ponad tysiąc przedsiębiorców.

BCC to ja
Marek Goliszewski uważa, że sukces zawdzięcza rządom silnej ręki. "Po co im demokracja, jeszcze mnie nie wybiorą"- odpowiedział na pytanie, dlaczego w jego klubie nie wybiera się prezesa, zadane przez ówczesnego przyjaciela, który namówił go do założenia ogólnopolskiej organizacji dla przedsiębiorców. W BCC tylko on podejmuje decyzje dotyczące organizacji, a nawet próbuje podejmować indywidualne decyzje za członków. Kiedy okazało się, że BCC jako prywatna spółka nie może uczestniczyć wraz ze związkami zawodowymi i przedstawicielami rządu w pracach Komisji Trójstronnej, Goliszewski rozesłał formularz przypominający zwykłą ankietę do członków BCC, a następnie odesłane na nią odpowiedzi uznał za zgłoszenia do założonego przez siebie Związku Pracodawców BCC. Równie zdecydowanie rozprawia się z tymi, którzy się z nim nie zgadzają. - Za mojej kadencji zwolnił co piątego pracownika firmy - wspomina Adam Gałczyński, były dyrektor Warszawskiej Loży BCC. Wśród tych, którzy odeszli, był Jeremi Mordasewicz, wiceprezes BCC, prywatnie szwagier Goliszewskiego.

Prawy do lewego
- Sukces w biznesie nigdy mu nie wystarczał, zawsze chciał być prezydentem albo premierem - mówi Józef Oleksy, jego długoletni znajomy z PZPR. Goliszewski robi wszystko, by dopiąć celu. W maju 2004 r. wystąpił przeciwko prywatyzacji PKP, zjednując sobie poparcie związków zawodowych. "Można bez ryzyka stwierdzić, że 28 mln Polaków żyje się dziś gorzej niż kiedyś" - napisał prezes BCC w swojej najnowszej książce "Stąd do przyszłości", schlebiając milionom emerytów i rencistów tęskniących za PRL. I dodał: "Miarą wartości społeczeństwa jest troska o tych, którzy przestali przynosić dochody społeczeństwu". Swoją wartość pokazuje, obejmując się na zdjęciu z pensjonariuszką domu opieki społecznej w Gdańsku. Pokazuje w ten sposób tak lubianą na lewicy wrażliwość społeczną. "`Stąd do przyszłości` w nawale ostatnich książek i publikacji o naprawie Polski najbliższa jest celu..." - chwali dzieło Goliszewskiego redaktor naczelny tygodnika "Newsweek Polska" Tomasz Wróblewski. Goliszewski wie, co zepsuli Kazimierz Wielki, Władysław Jagiełło, Zygmunt I Stary, Jan III Sobieski i wie, jak nie popełnić ich błędów. Ma proste i skuteczne recepty na naprawę polskiej gospodarki ("więcej interesów, mniej polityki"), policji ("polubić policjanta"), sądownictwa ("wyższy status sędziego"), armii ("150 tysięcy żołnierzy zawodowych, świetnie wyszkolonych i dobrze opłacanych, co zapobiegnie problemom socjalnym") oraz kultury ("kultura - na równi z edukacją, zdrowiem, nauką, prawem - jest ważnym aspektem życia społecznego"). Wie też, skąd wziąć pieniądze na realizację tych pomysłów. Słowem - wie, jak przywrócić Polsce wielkość z okresu schyłku władzy Jagiellonów. - To sprawna socjotechnika, która w wykonaniu prezesa klubu biznesmenów może przekonywać - mówią specjaliści od marketingu politycznego. - Jako lobbysta Goliszewski zdołał dotrzeć tylko na korytarze władzy - podsumowuje karierę prezesa BCC Janusz Lewandowski, były minister prywatyzacji. Goliszewski jest pewien, że jesienią z korytarza przeprowadzi się do Pałacu Prezydenckiego.
Autor: Aleksander Piński

TRAFNOŚĆ:
TAK: 70 NIE: 1

najcelniej cyrk prezydentów podsumował wrocławski publicysta przytaczając bon mot Gomułki: Ni pies ni wydra, coś na kształt świdra:

wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,10149286,Po_co_Dutkiewiczowi_obywatele_Marek_Krol_i_Anna_Kalata.html
głosujcie!
:)
Obserwuj wątek
    • Gość: hucpa Jak uwalić referendum:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 08:57
      Były wiceszef CBA, obecnie radny PiS w Warszawie rozmawia z Katarzyną Gójską-Hejke m.in o tym jak urzędnicy warszawskiego ratusza próbują zablokować referendum prywatyzacyjne.

vod.gazetapolska.pl/383-rozmowa-niezalezna-maciej-wasik
      • Gość: juDG Re: Jak uwalić referendum:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.11, 08:57
        Platforma jaka? - "nieobywatelska" )))))))

vod.gazetapolska.pl/397-platforma-nieobywatelska-w-sprawie-spec
    • hqw Re: "Mesjasz Frankiewicza" czyli Marek Goliszewsk 23.08.11, 09:05
      To nie ma w Gliwicach człowieka godnego reprezentować w senacie pana prezydenta Frankiewicza?
      • sss9 Re: "Mesjasz Frankiewicza" czyli Marek Goliszewsk 23.08.11, 12:54
        no, jakoś... nie ma. a taki jest profesjonalny, transparentny, lubiany... szkoda! :)
        tak się zastanawiam, czyje interesy miałby reprezentować w Sejmie obywatel Goliszewski?
        • hqw Re: "Mesjasz Frankiewicza" czyli Marek Goliszewsk 23.08.11, 15:46
          sss9 napisał:

> tak się zastanawiam, czyje interesy miałby reprezentować w Sejmie obywatel Goli
          > szewski?
          >
          >

jak to czyje? obywatela Frankiewicza :)
    • Gość: Adam NIe głosuję na Warszawiaka! IP: *.204.13.22.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.08.11, 13:54
      Historię z Goliszewskim fajnie skomentował inny pan G. (poseł Andrzej Gałażewski) na swojej stronie:

"Wynika z tego, że w Gliwicach prezydent Frankiewicz nie znalazł godnego kandydata i musiał skorzystać ze stołecznych zasobów. Już wyobrażam sobie, jak mieszkańcy Gliwic, Knurowa, czy Tarnowskich Gór rzucą się do urn wyborczych, żeby zagłosować na eleganckiego biznesmena z ukochanej przez wszystkich Ślązaków stolicy. Na efekty musimy poczekać do października, ale już dzisiaj można przyjąć z dużą dozą prawdopodobieństwa, że wieczór wyborczy u prezydenta będzie wytworny".
      • Gość: ja Re: NIe głosuję na Warszawiaka! IP: *.net.brewet.pl 23.08.11, 16:55
        A może tak napiszecie o co wam dokładnie chodzi ?Z tego waszego pisania wynika że bardzo się martwicie tym że Goliszewski nie zostanie wybrany.A co was obchodzi kogo namaścił Z.F. jak i tak nie będziecie na tą osobę głosować. Może napiszecie kto z kandydatów waszym zdaniem powinien być wybrany i dlaczego.To chyba nie wina Goliszewskiego że jedyne czego się dorobił sss9 to komputer na którym wypisuje pierdoły i do którego pasuje powiedzenie - jaki pies nie ma co robić to liże jaja.
        • hqw Re: NIe głosuję na Warszawiaka! 23.08.11, 17:57
          Gość portalu: ja napisał(a):

> A może tak napiszecie o co wam dokładnie chodzi ?Z tego waszego pisania wynika
          > że bardzo się martwicie tym że Goliszewski nie zostanie wybrany.A co was obchod
          > zi kogo namaścił Z.F. jak i tak nie będziecie na tą osobę głosować. Może napisz
          > ecie kto z kandydatów waszym zdaniem powinien być wybrany i dlaczego.

Nie ma obawy. Gliwiczanie to nie durnie i na spadochroniarza z Warszawy głosować nie będą. Ale nie popadaj w panikę. Poprą go zapewne "biznesmeny" magistrackie i ich kolesiostwo ;)

To chyba nie wina Goliszewskiego że jedyne czego się dorobił sss9 to komputer na którym
          > wypisuje pierdoły i do którego pasuje powiedzenie - jaki pies nie ma co robić t
          > o liże jaja.

Ojciec Naczelnik nie uczył was o św. Franciszku z Asyźu?
        • sierpien-1 Re: NIe głosuję na Warszawiaka! 23.08.11, 18:50
          A wiesz ze jednak obchodzi.To co dzieje sie w Gliwicach przechodzi wszelkie pojecie .Sped martwiacych sie o demokracje samorzadowa prezydentow powiedzmy bezpartyjnych uswiadamia ze ,moze a wlasciwie pokazuje jaka polityke prowadza.Polityke wlasnego koryta ktore juz mocno smierdzi .Strach przed utrata ukladzikow jest wielki.Sped ten przypomina mi zmowe bylych prezydentow slaskich miast ,ktorzy utworzyli KZK GOP .I jak wiemy jest to przechowalnia nieudacznikow i sciganych przez prawo .Co do Goliszewskiego zapewne wiesz ,ze jegomosc mial powiazania z SB i PZPR .To jak udalo mu sie za ostatnie dziesiet tysiecy zlotych stworzyc elitarny klub jest co najmniej podejrzane .
          • fesia fundamentalista z ostrą niewydolnością pamięci 23.08.11, 20:04

Goliszewski (jeden z tych, którzy czerwone książeczki wymienili na książeczki
            czekowe) dzisiejszy zwolennik wolnego rynku i kapitalizmu w końcówce lat 80, gdy dogorywała PRL, pisał na łamach "Konfrontacji" takie socjalistyczne perełki:

[...] " Marks i Engels twierdzili,że kapitalizm przeżył się, że nie odpowiada potrzebom
            społecznym. I to była prawda".
            albo
            [...] "Prawie wszyscy tak przesiąknięci
            jesteśmy lewicowością , że socjalizm mamy we krwi".

Goliszewski kiedyś warszawski kandydat UW w wyborach do Senatu , dzisiaj kandydat gliwicki rekomendowany przez unię prezydentów, jeszcze w 2008 r paplał w mediach tak:

[...] "Jestem obywatelem i jestem przedsiębiorcą. Jako obywatel chciałbym głosować na ludzi, którzy działają w moim miejscu zamieszkania, w moim okręgu. Dzisiaj, niestety, tych ludzi w dużej części przywozi partia polityczna i głosuję nie na tych, których znam, tylko na tych, na których muszę głosować, których nie znam i których działalności nie miałem okazji doświadczyć"

Oczywiście paplanie Goliszewskiego nie jest powodem do odmawiania mu prawa do ewoluowania bo człowiek dojrzewa cale życie i pomylić się w
            ocenach może tyle ,że Goliszewski przyjmując skrajnie
            odmienne postawy staje się fundamentalistą z ostrą niewydolnością pamięci ;)
            • hqw Re: fundamentalista z ostrą niewydolnością pamię 24.08.11, 07:25
              fesia napisała:

>
              > Goliszewski kiedyś warszawski kandydat UW w wyborach do Senatu , dzisiaj kandy
              > dat gliwicki rekomendowany przez unię prezydentów, jeszcze w 2008 r paplał w
              > mediach tak:
              >
              > [...] "Jestem obywatelem i jestem przedsiębiorcą. Jako obywatel chciałbym głos
              > ować na ludzi, którzy działają w moim miejscu zamieszkania, w moim okręgu
              . Dzis
              > iaj, niestety, tych ludzi w dużej części przywozi partia polityczna i głosuję n
              > ie na tych, których znam, tylko na tych, na których muszę głosować, których nie
              > znam i których działalności nie miałem okazji doświadczyć"
              >

Czysta hipokryzja - jako obywatel chciałby głosować na ludzi, którzy działają w jego miejscu zamieszkania, w jego okręgu. Jako kandydat może jednak występować poza swoim okręgiem i robić za klasycznego spadochroniarza.

www.youtube.com/watch?v=gKKhhUEZzfE&feature=player_embedded
            • sss9 Re: fundamentalista z ostrą niewydolnością pamię 26.08.11, 14:26
              jestem pod wrażeniem. taka wierność własnym przekonaniom i opiniom nie zdarza się często.
              trzeba mieć naprawdę mocny charakter, żeby tak przez całe życie trwać przy swoich przekonaniach.
              takiemu człowiekowi po prostu trzeba zaufać. innej opcji nie ma. :D
              • Gość: ja Re: fundamentalista z ostrą niewydolnością pamię IP: *.net.brewet.pl 27.08.11, 18:18
                Lepszy mądry spadochronoarz niż partyjni klakierzy .
                • Gość: kibic Re: fundamentalista z ostrą niewydolnością pamię IP: *.dip.t-dialin.net 27.08.11, 23:16
                  Jaja, ciebie to chyba niedawno z jakieś gliwickiej partii wykopali, bo okropnie tutaj od dłuższego już czasu ujadasz. Mam propozycje dla ciebie, zrup sobie zdjęcie w ten weekend z tą 'okazałą ' barwną sikawką , i ciesz się z dzieciakami:-) Aha, pozdrów od nas tego mądrego wg ciebie spadochroniarza;-)
                  • Gość: ja Re: fundamentalista z ostrą niewydolnością pamię IP: *.net.brewet.pl 28.08.11, 11:25
                    Ksywę masz adekwatną do rozumu.Nie ujadam tylko dostosowałem się do poziomu np. twojego , sss9 .Poczytaj sobie wasze wpisy na tym forum to wtedy zrozumiesz co to ujadani (ujada się w stadzie) Dopowiadałem sss9 a przydupas - kibic-zaras się zjawił.
                    • Gość: kibic Re: fundamentalista z ostrą niewydolnością pamię IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.11, 19:38
                      Rozumiem bidulo, ze twoja ksywa, to adekwatny brak rozumu:-)
                      Potrafisz tylko jajajować, i jeszcze cuś ?

> Nie ujadam tylko dostosowałem się do poziomu np.

Poziom to trzeba mieć, a ty tylko potrafisz się nim tutaj przechwalać;-)

> Dopowiadałem sss9 a przydupas - kibic-zaras się zjawił.

Nie wiedziałem przydupasie, ze cierpisz również na widy. A wiec współczuję.
                      • Gość: ja Re: fundamentalista z ostrą niewydolnością pamię IP: *.net.brewet.pl 28.08.11, 20:03
                        NO i to jajajowanie wystarczy na "intelektualne " wpisy sss9 , kibica . B52
                • Gość: B52 Re: fundamentalista z ostrą niewydolnością pamię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.11, 12:16
                  partyjni klakierzy...???
                  A kim byli Ci których bronisz

Kiedyś lista członków bcc w dużej mierze zawierała poszukiwanych listem gończym czy też osadzonych...Dziś jest inaczej PO 4 latach PO nie ma już mafii - a Miśki i inne zostały oczyszczone z zarzutów...

To całe bcc traci na znaczeniu - przychody Goliszewskiego kurczą się proporcjonalnie jak jego wpływy na polityków /czerwoni nie są przy władzy/ - jako warszawski cw...ak znalazł sobie nową ścieżkę kasowania - durne Gliwice...
                  I tak "0" ponownie ryje się do żłobu.

Dlaczego poparł go Nieomylny?? No a przecież Nieomylny i Goliszewski to były aktyw PZPR-u - ZSMP członkowie czy kandydaci ...
                  Znalazł swój swojego - z pewnością nie za darmo...
                  • Gość: ja Re: fundamentalista z ostrą niewydolnością pamię IP: *.net.brewet.pl 28.08.11, 15:26
                    Widzę że jesteś dobrze poinformowany(prawie jak sss9-czyżby przypaek) więc teraz jeszcze wypisz zasługi gliwickich parlamentarzystów.Oczywiście oprucz blokowania inwestycji w Gliwicach i rozbicie struktur PO.Ja nikogo nie bronię tylko uważam że to dobra inicjatywa prezydentów miast żeby mieć swoich reprezentantów w senacie .Z tym zmienianiem szyldów i spadochroniarstwem to nie jest wymysł magistratu (przykład ostatnich wyborów na prezydenta Gliwic )Co do" rycia się do żłobu "Z tego co wiem facet nie musi zabiegać o pieniądze i nie będzie głosował tak jak partia karze. Może jeszcze odniesiesz się do innych kandydatów z Gliwic bo pomyślę że ruszyłem beton partyjny zagrożony żłobu
                    • Gość: usafajs Re: fundamentalista z ostrą niewydolnością pamię IP: *.gl.digi.pl 28.08.11, 20:36
                      Beton Partyjny w Beton Pajęczy?
                      Zero zmian
                    • hqw Re: fundamentalista z ostrą niewydolnością pamię 28.08.11, 20:55
                      Gość portalu: ja napisał(a):

>
                      > "Z tego co wiem facet nie musi zabiegać o pieniądze i nie będzie głosował
                      > tak jak partia karze. Może jeszcze odniesiesz się do innych kandydatów z Gliwi
                      > c bo pomyślę że ruszyłem beton partyjny zagrożony żłobu

Na pewno? Jeszcze nie zaczął, a już robi co mu "partia" każe. Kazali starować z Gliwic, to staruje. A twój "niezależny" guru nawet kandydata nie mógł sobie miejscowego wybrać, tylko przywiózł z Warszawy, to co mu do teczki włożyli.
                      • Gość: ja Re: fundamentalista z ostrą niewydolnością pamię IP: *.net.brewet.pl 28.08.11, 21:17
                        Przynajmniej miejscowi pieniacze nie będą mieli na niego wpływu - za krótkie rączki
                        • hqw Re: fundamentalista z ostrą niewydolnością pamię 28.08.11, 21:25
                          Martw się długością rączek swojego nieudacznika. Nie potrafi nawet uzgodnić krótkiego odcinka obwodnicy, którą od kilkunastu lat już buduje. Nie potrafią dogadać się z lokalnymi administratorami sieci na starówce i remont uliczek ciągnie się w nieskończoność. Idź na plac Piłsudskiego i zobacz jaki fajans odstawili z sikawkami za 1,5 mln zł. Pooglądaj sobie zaplutą i totalnie zanieczyszczoną płytę rynku, na która rok temu wydali 13 mln. zł ... i.t.d
                          • Gość: ja Re: fundamentalista z ostrą niewydolnością pamię IP: *.net.brewet.pl 28.08.11, 21:57
                            Remont uliczek zaczął się w tym roku i skończy za 5 lat . Tak jest uzgodnione i zapisane więc nie rozumię twojej uwagi .A widziałeś tych ludzi na placu Piłsudskiego .To z nimi coś nie tak? Od płyty na rynku też jest Z.F.Co do nieudacznika to też się nie zgadzam no bo jak nieudacznik pokonał w wyborach ( PO , PIS) i SLD
                          • Gość: B52 Re: fundamentalista z ostrą niewydolnością pamię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.11, 22:26
                            Pisze ktoś że jestem stronniczy - a mnie po prostu szlag trafia jak widzę nieudolność i dyletanctwo UM-owców.
                            20 lat Obwodnica - i taki ...chce coś sprzedać Polsce w Senacie.

Proszę zobaczyć jaką drogę przez ostatnie 20 lat przeszły Gliwice a jaką Katowice.
                            Gliwice kiedyś miasto inteligencji techniczne 5 ty ośrodek naukowy kraju - a w projektach technicznych jeszcze wyżej. Dziś jesteśmy robolowem.
                            W tym samym czasie czerwone robotnicze KC stają się znaczącym ośrodkiem kultury i nauki - ilość osób z wykształceniem wyższym wzrasta prawie 3 razy!!! Powstają biura projektowe /i to w dziedzinach w których byliśmy silni/. Miasto się porządkuje - centrum widocznie co raz bardziej zadbane. Nie było to przypadkowe - a był to plan stworzenia nowych KC - i został zrealizowany.
                            Sukcesy Gliwic - jak ktoś jeździ po Polsce to widzi wiele różnych miast - ma skalę porównawczą - więc nie będę pisał.

Ostatnie - stadion wybudowali - tyle że choć nowy to nie spełnia wymogów bezpieczeństwa!! Przecie zmiana tych wymogów nie nastąpiła tego lata - i można było tak zgrać prace czy też renegocjować kontrakt by wszystko było zakończone przed sezonem piłkarskim. Ale nasi nieudacznicy jak zwykle pokazali co potrafią...
                            Szkoda słów...
    • Gość: gliwiczanin Re: "Mesjasz Frankiewicza" czyli Marek Goliszewsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 00:58
      Goliszewski jest kandydatem SLD:
      politykier.pl/kat,1025795,wid,13668047,wiadomosc.html
      Wygryzl Markowskiego.
      • Gość: gliwiczanin Re: "Mesjasz Frankiewicza" czyli Marek Goliszewsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 01:12
        Towarzysze do Senatu:
        www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,10074708,Wybory_2011__SLD_pojdzie_do_Senatu_razem_z_Obywatelami.html
      • Gość: KLocek Re: "Mesjasz Frankiewicza" czyli Marek Goliszewsk IP: *.wasko.pl 29.08.11, 08:24
        No, tak, niejaki "ja" ujadał, że Goliszewski nie będzie słuchał poleceń "z góry". Już widać teraz, czyje interesy i polecenia będzie realizował Goliszewski. Jaja jak berety. A miało być apolitycznie, ha, ha!!! :-)
        • Gość: ja Re: "Mesjasz Frankiewicza" czyli Marek Goliszewsk IP: *.net.brewet.pl 29.08.11, 18:44
          Widzę klocek że już się pogodziłeś z tym że w Gliwicachj wygra Goliszewski.(będzie słuchał , będzie wykonywał).Z SLD w Gliwicach startuje Widuch.
          • Gość: KLocek Re: "Mesjasz Frankiewicza" czyli Marek Goliszewsk IP: *.wasko.pl 30.08.11, 08:13
            O ile wiem, Widuch startuje na posła, nie na senatora. A Goliszewski i tak nie wygra!
            • Gość: ja Re: "Mesjasz Frankiewicza" czyli Marek Goliszewsk IP: *.net.brewet.pl 30.08.11, 18:33
              To czym się tak podniecasz ?Nie szkoda ci czasu na pisanie o człowieku który nie ma szans w wyborach?
    • sss9 Re: "Mesjasz Frankiewicza" czyli Marek Goliszewsk 31.08.11, 21:47
      bohater wątku ma ponoć aż 25 projektów ustaw. czy ktokolwiek z jego potencjalnych wyborców miał okazję dowiedzieć się, czego dotyczą?
      próbowałem ustalić ich treść i... ciemność, ciemność widzę.
      • Gość: lol Re: "Mesjasz Frankiewicza" czyli Marek Goliszewsk IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 03.09.11, 08:06
        "Goliszewski kiedyś warszawski kandydat UW w wyborach do Senatu , dzisiaj kandydat gliwicki rekomendowany przez unię prezydentów, jeszcze w 2008 r paplał w mediach tak:

[...] "Jestem obywatelem i jestem przedsiębiorcą. Jako obywatel chciałbym głosować na ludzi, którzy działają w moim miejscu zamieszkania, w moim okręgu. Dzisiaj, niestety, tych ludzi w dużej części przywozi partia polityczna i głosuję nie na tych, których znam, tylko na tych, na których muszę głosować, których nie znam i których działalności nie miałem okazji doświadczyć"

No i jak to się ma do wepchnięcia swojej kochanicy z Poznania na listę Mazowiecką??? I co z tego, że kiedyś mieszkała na Mazowszu, jak od wielu lat już nie mieszka? Śmiech na sali... Ciekawe Panie Marku czy żona wie i akceptuje? ;P
        Wystarczy poszperać trochę w necie, żeby dowiedzieć się z kim mamy do czynienia i kto miałby nas reprezentować w senacie... Piękny przykład dla Polaków, dla kochanaka i kariery porzucić męża i dziecko, no niebywałe... Jak wesoła musiało się dziać w rodzinie pani S., że dziecko nie chciało jej znać...
        Gratuluję dobrego wyboru...
    • Gość: obiektywny Re: "Mesjasz Frankiewicza" czyli Marek Goliszewsk IP: *.eimperium.pl 03.09.11, 09:04
      dla doraźnego celu Goliszewski zaprzecza sam sobie i plącze się straszliwie.Co innego mówił wcześniej a co innego teraz ale czego można spodziewać po osobie z taką kariera polityczną.Czego tak naprawdę oczekuje Pan Frankiewicz firmując ta przypadkową kandydaturę?
      • Gość: TKM Re: "Mesjasz Frankiewicza" czyli Marek Goliszewsk IP: *.dynamic.chello.pl 04.09.11, 10:31
        Czegoż może oczekiwać Frankiewicz to oczywiste władzy przez sto lat i jeden dzień dłużej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka