Dodaj do ulubionych

Dziynki Meg

IP: *.dip.t-dialin.net 16.03.02, 02:11
Widza ze mie naprowdy rozumisz(wiysz o co sie rozuazi)!
Obserwuj wątek
    • Gość: Pieron Re: Dziynki Meg IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.02, 01:02
      Dostouch ta ostatnio ymaila. Faktycznie mosz recht, jakosik zech to niy merknou
      w tyj ksionzce.

Pyrsk !
      • meg_s Re: Dziynki Meg 17.03.02, 01:43
        to jest chyba wylot Bankowej i Bytomskiej
        • Gość: Pieron Re: Dziynki Meg IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.02, 01:47
          Tych nazwow juz niypamiyntom, ale mysla ze ta ciekawostka sie przido. A jak tam
          z tym herbym? Wiasz co miouch na mysli?
          • meg_s Re: Dziynki Meg 17.03.02, 10:07
            nie - muszę dopiero przejść tą trasę i pozaglądać
            • Gość: Pieron Re: Dziynki Meg IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.02, 12:37
              Jak sie niymyla to je to ta ulica (w lewo od Zwyciynstwa) kaj bouy
              kedys "Delikatesy". Jak ona sie nazywo?( I juz mom skleroza)Pierona!
              • meg_s Re: Dziynki Meg 17.03.02, 13:11
                może zdążę w tym tygodniu, w każdym razie to o aptece już wstawiłam do tekstu
              • meg_s Re: Dziynki Meg 17.03.02, 13:37
                przez te francowate wątki nie mogę znaleźć tego co pisałeś o GZUT-cie i
                odlewnictwie artystycznym - jaki to był tytuł?
                • Gość: Hermann Re: Dziynki Meg IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.02, 14:03
                  Pomnikomania

Gliwice ostatnio rozsławiali premier Buzek i połowa rządu, ale nie tylko
                  dlatego warto tu przyjechać. To jedno z najstarszych śląskich miast, z pięknym
                  rynkiem i XV-wiecznymi kościołami (prawa miejskie w 1475 r.). Warto też
                  odświeżyć bliższą historyczną pamięć: maszt Radiostacji w Gliwicach z 1934 r.
                  (110-metrowa kratownica z drewna modrzewiowego) – to tu 31 sierpnia 1939 r.
                  doszło do prowokacji, która posłużyła za pretekst napaści na Polskę.
                  Wycieczka na Śląsk bez przerwy zatrzymuje się pod jakimiś pomnikami (istna
                  pomnikomania), ale ten obraz byłby niepełny bez odwiedzenia Gliwickich Zakładów
                  Urządzeń Technicznych. To słynna fabryka pomników: – W ostatnich latach
                  najwięcej odlewaliśmy pomników papieża i Piłsudskiego – informuje Władysław
                  Wawrzykowski, dyrektor do spraw techniczno-handlowych. – Od roku portfel
                  zamówień się skurczył. Ostatni duży pomnik to Słowacki dla Warszawy. Właśnie
                  czeka na transport.
                  Pomniki wyjeżdżają i wracają. Pod Muzeum Odlewnictwa stoją m.in. Żołnierz
                  Radziecki i Żołnierz Polski z Częstochowy, Dzierżyński z Józefowa, Nike z
                  Ostrowca; wróciły popiersia Świerczewskiego i Nowotki; wracają tablice
                  pamiątkowe i radzieckie gwiazdy: – My się ich nie wstydzimy, bo to i nasz
                  dorobek odlewniczy, i dzieła sztuki – mówi dyrektor Wawrzykowski. – Historii
                  nie powinno się przetapiać.
                  W Łaziskach Górnych, przy trasie do Szczyrku i Wisły, dymi i cuchnie
                  najoryginalniejszy śląski pomnik: największa płonąca hałda w Europie – 32
                  hektary – i najdłuższy pożar – płonie już od 30 lat! Za to z góry niebywałe
                  widoki połowy Śląska.
                  W Zabrzu kolejny pomnik pod rozwagę. Tym razem Wincenty Pstrowski, słynny
                  stalinowski przodownik pracy w górnictwie. Po długich i gorących bojach radni
                  postanowili nie zrzucać go z cokołu, bo – było nie było – to też kawałek
                  historii miasta, w którym nie ma już dziś żadnej czynnej kopalni. Dla dzieci
                  byłych górników pozostaje już tylko muzeum: – Mamy dwie kopalnie zabytkowe:
                  Guido i Królową Luizę – mówi Krystyna Barszczewska, dyrektor Muzeum Górnictwa
                  Węglowego. Guido jest w remoncie. Można zwiedzać Luizę, która ma już 210 lat.
                  Wrażenie robi parowa maszyna wyciągowa z 1915 r., ciągle na chodzie. – Jesienią
                  ma być otwarta samodzielna kopalnia turystyczna, która powstaje z części
                  likwidowanej kopalni Makoszowy.
                  • meg_s Re: Dziynki Meg 17.03.02, 14:28
                    Gość portalu: Hermann napisał(a):

> W Zabrzu kolejny pomnik pod rozwagę. Tym razem Wincenty Pstrowski, słynny
                    > stalinowski przodownik pracy w górnictwie. Po długich i gorących bojach radni
                    > postanowili nie zrzucać go z cokołu, bo – było nie było – to też kawałek
                    > historii miasta, w którym nie ma już dziś żadnej czynnej kopalni.
                    błąd
                    > Mamy dwie kopalnie zabytkowe: Guido i Królową Luizę – mówi Krystyna
                    > Barszczewska, dyrektor Muzeum Górnictwa Węglowego. Guido jest w remoncie. Można
                    > zwiedzać Luizę, która ma już 210 lat. Wrażenie robi parowa maszyna wyciągowa z
                    > 1915 r., ciągle na chodzie. – Jesienią ma być otwarta samodzielna kopalnia
                    > turystyczna, która powstaje z części likwidowanej kopalni Makoszowy.

fajnie - że reklamujesz Zabrze, ale ja potrzebuję o tych talerzach
                    • Gość: Hermann Re: Dziynki Meg IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.02, 14:35
                      meg_s napisał(a):

> Gość portalu: Hermann napisał(a):
                      >
                      > > W Zabrzu kolejny pomnik pod rozwagę. Tym razem Wincenty Pstrowski, słynny
                      > > stalinowski przodownik pracy w górnictwie. Po długich i gorących bojach ra
                      > dni
                      > > postanowili nie zrzucać go z cokołu, bo – było nie było – to t
                      > eż kawałek
                      > > historii miasta, w którym nie ma już dziś żadnej czynnej kopalni.
                      > błąd
                      > > Mamy dwie kopalnie zabytkowe: Guido i Królową Luizę – mówi Krystyna
                      > > Barszczewska, dyrektor Muzeum Górnictwa Węglowego. Guido jest w remoncie.
                      > Można
                      > > zwiedzać Luizę, która ma już 210 lat. Wrażenie robi parowa maszyna wyciągo
                      > wa z
                      > > 1915 r., ciągle na chodzie. – Jesienią ma być otwarta samodzielna ko
                      > palnia
                      > > turystyczna, która powstaje z części likwidowanej kopalni Makoszowy.
                      >
                      > fajnie - że reklamujesz Zabrze, ale ja potrzebuję o tych talerzach

--------------------------------------------------------------------------------
                      Pomnikomania

Gliwice ostatnio rozsławiali premier Buzek i połowa rządu, ale nie tylko
                      dlatego warto tu przyjechać. To jedno z najstarszych śląskich miast, z pięknym
                      rynkiem i XV-wiecznymi kościołami (prawa miejskie w 1475 r.). Warto też
                      odświeżyć bliższą historyczną pamięć: maszt Radiostacji w Gliwicach z 1934 r.
                      (110-metrowa kratownica z drewna modrzewiowego) – to tu 31 sierpnia 1939 r.
                      doszło do prowokacji, która posłużyła za pretekst napaści na Polskę.
                      Wycieczka na Śląsk bez przerwy zatrzymuje się pod jakimiś pomnikami (istna
                      pomnikomania), ale ten obraz byłby niepełny bez odwiedzenia Gliwickich Zakładów
                      Urządzeń Technicznych. To słynna fabryka pomników: – W ostatnich latach
                      najwięcej odlewaliśmy pomników papieża i Piłsudskiego – informuje Władysław
                      Wawrzykowski, dyrektor do spraw techniczno-handlowych. – Od roku portfel
                      zamówień się skurczył. Ostatni duży pomnik to Słowacki dla Warszawy. Właśnie
                      czeka na transport.
                      Pomniki wyjeżdżają i wracają. Pod Muzeum Odlewnictwa stoją m.in. Żołnierz
                      Radziecki i Żołnierz Polski z Częstochowy, Dzierżyński z Józefowa, Nike z
                      Ostrowca; wróciły popiersia Świerczewskiego i Nowotki; wracają tablice
                      pamiątkowe i radzieckie gwiazdy: – My się ich nie wstydzimy, bo to i nasz
                      dorobek odlewniczy, i dzieła sztuki – mówi dyrektor Wawrzykowski. – Historii
                      nie powinno się przetapiać.
                • Gość: Pieron Re: Dziynki Meg IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.02, 14:28
                  www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?
                  dzial=0511&forum=94&wid=1369793&aut=+Pieron&aid=1369793

Abo ajnfach "Glywice downiyj".
                  • meg_s Re: Dziynki Meg 17.03.02, 14:36
                    Gość portalu: Pieron napisał(a):

> <a href="https://www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?"target="_blank">www.gazeta.pl/alfa
                    > /home.jsp?</a>
                    > dzial=0511&forum=94&wid=1369793&aut=+Pieron&aid=1369793

piszę i piszę - i tak czy owak nic mi nie chce wejść, nie możesz dać tego tytułu?

> Abo ajnfach "Glywice downiyj".

o browarze będzie trasa 3 :-)))
                    • meg_s ps 17.03.02, 14:39
                      > nie możesz dać tego tytułu?

wiem wiem to było opowiadanie pod IC - ale jaka to była strona?
                      • meg_s ps2 17.03.02, 14:57
                        meg_s napisał(a):

> wiem wiem to było opowiadanie pod IC - ale jaka to była strona?

ale zaćmienie - już mam

• Gość: Pieron Re: ps2 IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.02, 15:09
                          www.slonsk.de/Slonsk/Aicz/KoeniglicheEisengiesserei.htm
                          • meg_s Re: ps2 17.03.02, 15:20
                            Gość portalu: Pieron napisał(a):

> www.slonsk.de/Slonsk/Aicz/KoeniglicheEisengiesserei

dzięki, z wieeelkim trudem, ale wpadłam na to :-)))
                            nie widziałam tam wyszukiwarki, a chciałam jeszcze coś o Gliwicach znaleźć
                            • Gość: Pieron Re: ps2 IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.02, 16:13
                              www.slonsk.de/Slonsk/Aicz/DziobolzSobiszowic.htm

Mozno jak przidzie kolyj na Sobiszowice i te dwa(stary i nowy) kosciouy tam to
                              tyn tekst sie przido. Te Tymplariusze o kerych tam stoi, w tym tekscie, som
                              (tak mi sie cosik z downych lot spomino) namalowane we kosciele sw.Bartuomieja
                              kajsik dryny na scianie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka