IP: *.arcor-ip.net 04.04.02, 23:07
Rozmawiaja ze soba dwa miasta Lviv (Lwow) i Gleiwitz (Gliwice)
Lviv: co tam u ciebie
Gleiwitz: ach nie za dobrze, mam infekcje juz od kilkudzesieciu lat
Lviv: aj przykro mi, a jaka to infekcja
Gleiwitz: Polacy
Lviv: ach nie martw sie to przechodzi!!!!!!!! :-))))))

Zycze wam wszystkim dobrej nocy i pozdrawiam

was wasz !.
Obserwuj wątek
    • Gość: Harald Re: Infekcja IP: 144.145.77.* 05.04.02, 15:05
      zlosliwe wprawdzie, ale niezle.
      • Gość: ? Re: Infekcja IP: 139.18.19.* 05.04.02, 15:19
        rozmawialy sobie dwa miasta Jaworzno i Lambinowice
        Lambinowice mówia nie mam juz od dawna tej infekcji
        na to Jaworzno: ja tez sie jej od razu pozbylem....
        • Gość: ?!? Re: Infekcja IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.02, 21:41
          rozmawialy sobie ! z ?
        • Gość: ?!? Re: Infekcja IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.02, 21:45
          rozmawialy sobie ! z ?
    • Gość: andy Re: Infekcja dobre IP: *.pool.mediaWays.net 05.04.02, 18:17
    • Gość: pontifex Re: Infekcja IP: *.warsnet.trzepak.pl 06.04.02, 01:04
      "..24.XI.1918 roku w odrebnym sektorze wojskowym katolickiego cmentarza na
      Lyczakowie, na przedmiesciach Lwowa,pochowano troje mlodych ludzi.Wszyscy-
      Zygmunt Memcel, lat23,Józef Kurdyban,lat19 iFelicja Sulimirska,lat21-zgineli w
      walkach miedzy Polakami i Ukraincami o byla stolice austriackiej Galicji.Byl to
      pierwszy z kilku tysiecy pogrzebow,zorganizowanych w celu przeniesienia cial
      poleglych Polakow z tymczasowych grobow w parkach i na skwerach,a zarazem
      poczatek "Cmentarza Obroncow Lwowa", Campo Santo "Orlat".Najmlodszy byl
      prawdopodobnie Antos Petrykiewicz,polegly w akcji w wieku 13 lat.
      (..)Wojskowy cmetarz na Lyczakowie byl podobny do setek takich samych
      cmentarzy,ktore wyrosly w setkach miejsc po Wielkiej Wojnie-szczegolnie w
      Belgii i na polnocy Francji.Wybudowano go w latach 1919-1934,czyli w
      okresie,gdy we Lwowie rzadzili Polacy,glownym akcentem byl wyniosly l'arc de
      triomphe,z dwoma kamiennymi lwami po bokach i z polkolista kolumnada.Nad lukiem
      umieszczono napis MORTUI SUNT UT LIBERI VIVAMUS("Umarli,abysmy mogli zyc
      wolni"), a lwy dierzyly w lapie tarcze z wypisana dewiza miasta:SEMPER FIDELIS
      ("zawsze wierny")i TOBIE POLSKO.Z tylu,za grobami wzniesiono ozdobiona arkada
      krypte,obrzezona po obu stronach schodami prowadzacymi do kaplicy w ksztalcie
      rotundy.(...)Osobne pomniki wystawiono poznanskim ochotnikom,francuskiej
      piechocie i amerykanskim lotnikom, ktorzy stracili zycie w obronie miasta przed
      bolszewikamiw latach 1919-1920.(...)
      Po przylaczeniu Lwowa do Rosji sowieckiej w roku 1945 cmentarz zostal
      zniszczony przez wandali i zdewastowany.Krzyze powyrywano z ziemi,napisy na
      nagrobkach sprofanowano,posagi poobtlukiwano,w kaplicy urzadzono warsztat
      kamieniarski.Zarosnietej krzakami i chwastami nekropolii strzegly zle psy i
      mozna ja bylo odwiedzac,tylko ryzykujac aresztowanie.Dokumentacje zniszczen
      prowadzono w tajemnicy-odwiedzajacym nie wolno bylo zagladac poza wystawiony
      obok potezny pomnik upamietniajacy wojne sowiecka.(...)
      Natomiast na calym obszarze Europy Wschodniej cmentarze
      niemieckie,zydowskie,polskie,litewskie i ukrainskie padly ofiara komunistycznej
      kampanii,ktorej celem bylo zacieranie ludzkiej pamieci.Stanowily przeszkode w
      pisaniu nowej historii.Wlatach 1918-1919 pokonani Ukraincy poniesli straty
      porownywane ze stratami ich polskich przeciwnikow.Mimo to ukrainski cmentarz
      wojskowy we Lwowie czczono i utrzymywano w porzadku przez caly okres polskich
      rzadow.Za rzadow sowieckich zostal usuniety z powierzchni ziemi.
      W roku 1991 Lwow-glowna metropolia zachodniej Ukrainy-stal sie drugim co do
      wielkosci miastem niepodleglej Ukrainy.Po klesce z lat 1918-1919 odzyly
      pokonane marzenia.Nadzieje mlodych Polakow pochowanych na cmetarzu Lyczakowskim
      nieodwracalnie zgasly."

Norman Davies-EUROPA rozprawa haistoryka z historia.

Drogi"!" apeluje o wiecej szacunku.

• Gość: test Re: Infekcja IP: *.pppool.de 06.04.02, 10:51
        test
      • Gość: ;-) Re: Infekcja IP: *.pppool.de 06.04.02, 10:56
        wlasnie trafiles w sedno. my, w przeciwienstwie do was nigdy zadnych cmentarzy
        nie profanowalismy i nie likwidowalismy.
        Co z naszymi cmentarzami, pomnikami, krzyzami na polach. Moze nawet twoja
        rodzina brala czynny udzial w usuwaniu wszystkiego co niemieckie w
        imie "odwiecznej polskosci" "ziem odzyskanych"...
    • Gość: pontifex Re: Infekcja IP: *.warsnet.trzepak.pl 06.04.02, 12:34
      Proponuje spojrzec na sprawe bardziej obiektywnie.To co zdarzylo sie po 1945
      roku w Polsce zostalo narzucone przez "braci" z sowieckiej Rosji,przy
      wspolpracy Polakow ktorzy nie zasluguja na to miano.Nie tylko Ślazacy
      wycierpieli.Nalezy pamietac,ze tego typu akcje byly inspirowane przez
      komunistyczne wladze.Chcialbym przypomniec,ze Polska byla krajem otwartym na
      inne kultury i wyznania (zdarzaly sie oczywiscie wyjatki)pragne przypomniec
      okres reformacji w tak katolickim kraju jak Polska,czy najwieksze skupisko w
      Europie ludnosci pochodzenia zydowskiego do 1939r.Czy myslisz,ze bylo to
      powodem naszego wrodzonego antysemityzmu,czy braku tolerancji??Zdaje sobie
      sprawe,ze zdarzaly sie sytuacje odmienne,ale kazdy znajacy historie wie ze byly
      to sytuacje incydentalne.
      W totalitaryzmie ludzi zniewolonych nie nalezy sadzic wedlug kryteriow wolnych
      spoleczenstw.
      Podczas okupacji w spoleczenstwie zdarzali sie "szmalcownicy",ale to nie powod
      aby mowic,ze wszyscy Polacy , Zydzi sprzedawale sie nawzajem-wrecz przeciwnie
      wiekszosc ludzi ryzykowalo zyciem w imie pewnych zasad i wartosci ludzkich.
      Pewien badzacz zydowski opublikowal dane dotyczace Gliwic(Gleiwitz).W 1945r
      wszyscy komendanci i trzy czwarte miejscowych agentow UB bylo pochodzenia
      zydowskiego, ze byle hitlerowskie obozy byly wypelnione niewinnymi
      cywilami,zwlaszcza Niemcami.Tortury,morzenie glodem,sadystyczne bicie i
      morderstwa nalezaly do codziennych obyczajow.Liczbe smiertelnych ofiar REZIMU
      KOMUNISTYCZNEGO wsrod ludnosci niemieckiej ocenia sie na 60-80tys.
      Sa to dane zatrwarzajace i bardzo smutne zarazem,ale nie jest to powod zeby
      obwiniac wszystkich Polakow,Zydow,Niemcow,Slazakow za krzywdy.Wine ponosi 1)
      system komunistyczny,2)ludzie jedynie ci,ktorzy dokonywali tych okropienstw.
      Ktos madry powiedzial kiedys takie slowa "nie ma jednej prawdy, jest tyle prawd
      ile jest ludzkich wrazliwosci".Dlatego nalezy szukac tego co nas laczy a nie
      dzieli,bo historia jest najlepszym nauczycielem.
      • Gość: Gizd Re: Infekcja IP: *.dip.t-dialin.net 06.04.02, 13:07
        Pyrsk !

Ja, ale ... Ale dzisiej je rok 2002 a niy 1945 i co my sie posunyli ku
        przodkowi na Slonsku ? Mogymy narazie sie jeszcze ino upominac o swoje prawa.
        Niystety ino upominac. Poradzisz se forsztelowac mie przi egzaminie no np
        maturalnym, jak godom no np w LO nr II tak jak sam szkryflom? Poradzisz se
        forsztelowac Ciebie no np w we robocie kaj sie godo na stanowiskach tysz we
        slonskyj godce. Poradzisz sie forsztelowac no np we "Nowinach Gliwickich"
        artikel o Gliwicach naszkryflany po slonsku, abo niyporadzisz se tego
        forsztelowac. Dalyj sie pytom, przeca we 1945 zostaua skasowano przez komunistow
        (jak godosz) nasza autonomia. Dzuisiej komunisty, te kere nimi byli, zapomnieli
        juz ze kedys godali jedyn do drugrgo "towarzyszu" i przeca w Polsce i we
        Slonsku tysz juz komunisty niymajom nic ale to nic do pedzynia. No to sie
        pytom, poradzisz se forsztelowac prziwrocyniy autonomii na Slonsku ?
        Jak dugo na Slonsku sytuacja bydzie niynaturalnom, jak dugo na Slonsku bydzie
        sie lekcewarzyc przi ukuadaniu podryncznikow do geszichty prowda histooryczno,
        tak dugo juzas niy pondzie Polska ani o meter ku przodkowi. Wezcie se za
        przikuad no np Szkocja, tam jakos sie szuo dogodac. To je naturalny proces,
        kery na "zachodzie" zaczyno stowac sie standartym. Sam utna ...

Pyrsk !
        • Gość: andy Re: Infekcja ......................do Gizda ;-)) IP: *.pool.mediaWays.net 06.04.02, 18:23
          dobrze pises napij sie piwa :-))))))))
      • Gość: ! Re: Infekcja IP: *.arcor-ip.net 07.04.02, 09:30
        Oj jak to sobie dorze zydzi mieli w polsce itd.
        Ale potem zaraz, ze to oni przeciez mordowali: aj piotlik twoj antysemityzm wylwawa
        ci sie bokami,
        Co to za nowy nik? W jakim znaczeniu tego slowa go uzywasz?
        Prolski "Piotlik" bardziej do ciebie pasuje.
    • Gość: pontifex Re: Infekcja IP: *.warsnet.trzepak.pl 07.04.02, 13:32
      Zong drogi panie to,ze jestem z warsnetu nie oznacza,ze jestem piotlikiem-bo
      tak nie jest.Co do antysemityzmu-hmm dziwne.Czy powiedzenie czegokolwiek na
      temat Zydow jest antysemityzmem!?.
      Moze gdybys wczytal w kontekst zrozumial bys o co mi chodz.Do tego jednak trza
      trochu inteligencyji drogi panie.Wchodze zadko na forum ale po twojej
      odpowiedzi widze,ze chyba czesto powolujesz sie na podobne argumenty takie
      bla,bla.bla.Do niczego nie prowadza twoje wypowiedzi.
      Nie mam zamiaru tlumaczyc o co mi chodzilo w poprzednich wypowiedziach.
      Nazwales mnie antysemita-zadam ci pytanie,moze sprobujesz mi na nie
      odpowiedziec.Co mozna pomyslec o tobie po twojej pierwszej wypowiedzi(o
      rozmowie 2 miast)??
      Szalom "!"
      • Gość: pontifex Re: Infekcja IP: *.warsnet.trzepak.pl 07.04.02, 13:45
        "rzadko" -popelnilem blad
        • Gość: ! Re: Infekcja IP: *.arcor-ip.net 07.04.02, 22:21
          Piotlik jak to jest z tym"pontifexem" ?
          Aj bystrzaku jak nie rozrozniasz kawalu od wypowiedzi to ci nie moge pomoc. (Blad!)
          Ale kawal jest dobry, bo jak widze podzedl w kosci.
    • Gość: pontifex Re: Infekcja IP: *.warsnet.trzepak.pl 07.04.02, 22:36
      Jak widac nie znam sie na zwyczajach forum.Musze jednak przyznac,ze masz bardzo
      wyszukane poczucie humoru,ktore nie do wszystkich musi trafiac.
      • Gość: ! Re: Infekcja IP: *.arcor-ip.net 07.04.02, 22:59
        Ej jak to jest z tym pontifexem
    • Gość: pontifex Re: Infekcja IP: *.warsnet.trzepak.pl 07.04.02, 23:22
      Nie jestem piotlikiem,aczkolwiek znam go.
      • Gość: ! Re: Infekcja IP: *.pppool.de 21.04.02, 00:22
        No, jak tam znalzles w koncu co zaczy slowo pontifex, ach piotlik w balona to robie
        ja ale nie minie. Dobrze ze przynajmniej nie zmieniles sobie plci jak np. magiczna
        nie wiem czy matti jest z tego powodu tak uradowany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka