tigletpilesar 04.10.04, 09:42 Do grona fałszywych interpretatorów rzeczywistości dołączył znany śląski publicysta Michał S. serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,2319024.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laband naucz sie czytac do konca 04.10.04, 09:52 Magnificencje, Szanowni Panowie Profesorowie, Smutne, kiedy w gronie szacownych ludzi trzeba spierać się o ocenę tak jednoznacznych faktów. Skoro jest prawdą, potwierdzoną w Panów liście, że: - były osoby, które zabiegały u władz uczelni o uhonorowanie zacnego człowieka (i nie tyle ja, maluczki, ale daleko więksi ode mnie, o czym Magnificencje doskonale wiedzą, a co dyskretnie przemilczają), - kandydat do uniwersyteckich honorów budzi Panów wysoki szacunek, a mimo to nikt nawet nie podjął wymaganej procedury, - za to cytowane przeze mnie słowa, obelżywe dla kandydata, wypowiedziano publicznie, więc nie są one "owocami mojego retorycznego temperamentu", - po czym tegoż kandydata z najwyższymi honorami uczczono we Wrocławiu, to za cóż przepraszać? Chyba tylko za to, że nie podzielam tak formułowanych ocen. Jeśli to jest grzechem, to z pokorą przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 09:53 Tłumaczenia Michała S. są dla mnie tak samo fascynujące jak jego publicystyka. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 10:01 domyslom sie tego po Twoich wypowiedziach Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 10:08 Jou yno wciepnam link od Labanda, to wystarczy! wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2320641.html Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 10:23 wiysz Ballest, jak jo to czytou to mi sie to w gowie niy miesciouo, ize w roku 2004 w Europie (podobno) Srodkowyj take cos kajsik we "parlamyncie" je myjglich Ponboczku dej Slonskowi fraj od takich gupielokow! Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 10:35 A ja Ci powiem Laband, że jak się czyta niektóre posty Ballesta, również można odnieść wrażenie, że ma się do czynienia z jakimś klinicznym przypadkiem gościa, który jest uczulony na Polskę i Polaków. Wyciąganie na wierzch deklaracji takich posłów jak Kamiński jest lekko żałosne, dlatego, że w każdym kraju znajdziesz ludzi o skrajnych poglądach. W BRD do rozliczeń nawołuje Erika S. i jej pieski, w RP ma takie samo prawo robić to poseł Kamiński. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 10:42 nawet keby by tak bouo to pamiyntej ize to niy Polska je pod slonskim szczewikym ino na opak. Kaminski to jedyn a drugi to Kaczynski (abo jak mu tam bouo tymu od ksiynzyca) ganba i tela Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 10:47 Nie widzę w tym powodów do hańby. Dlaczego ? To proste: -- 1. PiS nie jest w RP partią rządzącą, a głosy jego członków nie są jeszcze głosami narodu -- 2. Kamiński nie jest w żadnym wypadku na tyle prominentnym politykiem, by jego zdanie cokolwiek w polskiej polityce znaczyło -- 3. Całą sprawę rozdmuchuje prasa, która jak zwykle szuka sensacji (mam tu na myśli prasę po obu stronach Odry) -- 4. Zasada jest taka, że skrajności się przyciągają i niedaleko pada jabłko od jabłoni Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 10:51 i to by bouo to cos chciou Smolorzowi przipisac - tera widzisz (abo i niy) jako to je roznica miyndzy postawom smolorza a Twojom (tak do przikuadu),he,he! alech sie usmiou - Tys je jednak artysta! Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 10:53 Dla mnie Smolorz to kawał buraka, któremu wydaje się, że coś wie, a w gruncie rzeczy wie niewiele. Średniej kategorii pismak i tyle. Powinień wrócić do "Dziennika Zachodniego" i tam prowadzić dział kulinarny - chyba najbardziej bezpieczny, choć i w nim zakłamanie może prowadzić do rozstroju żołądka. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 10:55 kebych bou "burakym" to bych to samo szkryfnou o "kims" z tego forum Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 11:04 On jest dla mnie "burakiem" w tym sensie, że widzi większość spraw wąsko, jedynie z punktu widzenia swojej śląskiej zagrody. To typowe dla maluczkich umysłów, by postrzegać rzeczywistość jedynie do końca własnej miedzy. A poza tym jego publicystyka robi więcej złego niż dobrego, gdyż zamiast godzić mieszkańców Śląska, dzieli ich na "tych lepszych" i "tych gorszych" według, znanych również i Tobie, irracjonalnych zasad. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 11:07 Kaczynski faktycznie zaszou do "Honorow" bo musi miec pieronym szyroke perspektywy - wiysz niych kozdy zajmuje sie tym najprzod co mo kole doma to na zicher niy bydzie robiou takich karier we rzondzie jak coniykere polske polityki - niy je zes ty tysz przipadkym politykerym ze srogim "P" na przodku? Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 11:11 Kaczyński Kaczyńskim. Nie jest to mój idol, ale gdybym miał do wyboru pomiędzy nim a Michałem S., to chyba bym wybrał Kaczyńskiego, bo od publicystki Smolorza, to mi się robi niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 11:14 to ze niyma on Twoim idolym to mie konsek zdziwiouo, ale wiym ze ideauow niyma - w tym synsie ciekawych je do czego sie Twoje ideauy zblizajom, chyba niy do tego ROPU??? Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 11:48 ROP to partia kultywująca tradycje endeckie, a ja - wbrew pozorom - pod ideami Narodowej Demokracji bym się nie podpisał, a endeków nie lubię. --- Nie ma obecnie w Polsce partii, która mogłaby podnieść wzwyż upadłe elity polityczne. Są jedynie poszczególni politycy, ale forum gliwickie nie jest miejscem na rozstrząsanie takich tematów. --- Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 11:55 bzdura, to so UBeki i pora ajnfachowych kapusi Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 11:57 Byłbym ostrożny w formułowaniu takich ocen. Czy w ROP-ie są UB-eki czy nie, nie wiem. Równie dobrze można powiedzieć, że w RAŚ też są UB-eki, albo agenci STASI. To raczej bezpodstawne oskarżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 12:00 mozno RASl juz i podciepli jakegos (kedys nawet zainscynowali przeca i wuamanie do biora /papiory sie potraciouy/), ale tyn dROPs to do mie je jednoznacznie filiom UB i tela Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 12:05 Ja myślę, że RAŚ powinna się zainteresować bliżej Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego i służby kontrwywiadowcze. Dobrze by było gdyby dokonano dokładnej infiltracji tej organizacji pod względem tego co, kto i dla kogo pracuje. Zresztą, o ile mi wiadomo, pewne kroki w tej sprawie zostały już podjęte. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 12:17 no d<c, Gorole juz nawet raporty o nos wydowali z ramiynia "UB" Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 13:08 "On jest dla mnie "burakiem" w tym sensie, że widzi większość spraw wąsko, jedynie z punktu widzenia swojej śląskiej zagrody. To typowe dla maluczkich umysłów,...." A co jest z polskimi poslami, przeciez oni sie nic nie roznia od Kaminskiego czy Kaczynskiego. Polska jest zawsze tylko wtedy ZJEDNOCZONA, jesli chodzi o pytanioe "JAK UKARAC NIEMCOW! Wtedy i tylko wtedy sa wszyscy jednego zdania, ale bez niemieckiej pomocy sami nic na nogi postawic nie potrafia, o tym to nie pamietaja. Dlatego Niemcy na takich "Kaczynskich" sie wcale nie gniewaja, oni ich po prostu o..w..a. Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 13:27 Wydaje mi się, Ballest, że jak zwykle generalizujesz. Posłów jest wielu i niejednemu psu Burek, więc nie sądzę by tak samo szczekali. A stosunki polsko-niemieckie ? Cóż, wydaje mi się, że są po obu stronach Odry ludzie, którzy potrafią podnieść ręcę ponad wzajemnymi urazami i w nich wierzę. Ty się jednak do nich nie zaliczasz (Laband też nie). Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 13:34 niy zrozumious do konca - we niymcach tak richtik to Polska wszyskim kajsik wisi Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 13:40 ... i to jest właśnie tragedia, że wszystko wszystkim mówiąc krótko "wisi". Jeśli sąsiad o ponad 1000-letniej historii drugiemu sąsiadowi wisi to jest to przykład zupełnej ignorancji i niezmiernej głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 13:42 a jak Ty se wyobrazosz mo Bundestag np zareagowac na take gupoty w polskim Sejmie? abo przeciyntny Niymiec na te fanaberie jake uczom bajtli we polskich szkouach? Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 13:53 Przeciętny Niemiec nie musi reagować - od tego są organizacje międzynarodowe. Można skarżyć, zaskarżać, odwoływać się itp. Nie uczą większych bzdur niż w szkołach niemieckich, gdyż zawsze i wszędzie są nauczyciele, którzy mówią i uczą prawdy, jak i Ci, którzy popadają w mitomanię. Myślę, że mitomanów równie wielu po obu stronach Odry, a jak trochę się przyjrzysz na całą sprawę z boku, to Niemcy mają większe skłonności do mitomanii niż Polacy. -- Po drugie Bundestag powinien zareagować spokojnie - uchwalić 50% podatek dla wszystkich emerytów na poczet odszkodowań i rekompensaty za działania okupanta niemieckiego na ziemiach polskich w latach 1939-1945. I tak nam jesteście winni jeszcze odszkodowania za wkład ziem polskich do majątku pruskiego w latach 1772- 1918. Ale o to przy okazji ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 13:56 w zodnyj szkole w niymcach niy uczom bajtli "Niy Bydzie Polok pluc nom w twarz" Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 13:59 Bo nie macie takich uwarunkowań historycznych. Pomijąc tragedię tzw. wypędzonych pozostali Niemcy nigdy nie zetknęli się z naporem polskości i żywiołem polskim, czego o Polakach ze strony Niemców już nie można powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 19:57 czuowieku o czym ty godosz? o tych milionach "wypyndzonych" przez Polokow? Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 20:42 laband napisał: > czuowieku o czym ty godosz? > > o tych milionach "wypyndzonych" przez Polokow? Prawie zech tyn woontek couki czytou. Jak ech byu w poojszczodku jusz mys´louech zmiynic´ zdanie o tym III(Pul)u ale jak ech zrobiiyu tak jak stoji we tymacie "naucz sie czytac do konca" pdczimuja na 100% to coch kedys´ samna forum naszkryflou "Widza co polske "prawdziwi patrioci" chcoom nowy mit stworzyc´ o pra pszodku Tiglath-pilesar III (Pul) ze POLSKYJ STREFY OKUPACYJNYJ W IRAQU coby potyn oguosic´ta strefa jako ziymie odzyskane" Odpowiedz Link Zgłoś