Dodaj do ulubionych

Michałek - Kłamczuszek

04.10.04, 09:42
Do grona fałszywych interpretatorów rzeczywistości dołączył znany śląski
publicysta Michał S.
serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,2319024.html
Obserwuj wątek
    • laband naucz sie czytac do konca 04.10.04, 09:52
      Magnificencje, Szanowni Panowie Profesorowie,

Smutne, kiedy w gronie szacownych ludzi trzeba spierać się o ocenę tak
      jednoznacznych faktów. Skoro jest prawdą, potwierdzoną w Panów liście, że:

- były osoby, które zabiegały u władz uczelni o uhonorowanie zacnego człowieka
      (i nie tyle ja, maluczki, ale daleko więksi ode mnie, o czym Magnificencje
      doskonale wiedzą, a co dyskretnie przemilczają),

- kandydat do uniwersyteckich honorów budzi Panów wysoki szacunek, a mimo to
      nikt nawet nie podjął wymaganej procedury,

- za to cytowane przeze mnie słowa, obelżywe dla kandydata, wypowiedziano
      publicznie, więc nie są one "owocami mojego retorycznego temperamentu",

- po czym tegoż kandydata z najwyższymi honorami uczczono we Wrocławiu,

to za cóż przepraszać? Chyba tylko za to, że nie podzielam tak formułowanych
      ocen. Jeśli to jest grzechem, to z pokorą przepraszam.

• tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 09:53
        Tłumaczenia Michała S. są dla mnie tak samo fascynujące jak jego publicystyka.
        • laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 10:01
          domyslom sie tego po Twoich wypowiedziach
          • ballest Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 10:08
            Jou yno wciepnam link od Labanda, to wystarczy!

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2320641.html
            • laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 10:23
              wiysz Ballest, jak jo to czytou to mi sie to w gowie niy miesciouo, ize w roku
              2004 w Europie (podobno) Srodkowyj take cos kajsik we "parlamyncie" je myjglich

Ponboczku dej Slonskowi fraj od takich gupielokow!
              • tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 10:35
                A ja Ci powiem Laband, że jak się czyta niektóre posty Ballesta, również można
                odnieść wrażenie, że ma się do czynienia z jakimś klinicznym przypadkiem
                gościa, który jest uczulony na Polskę i Polaków.
                Wyciąganie na wierzch deklaracji takich posłów jak Kamiński jest lekko żałosne,
                dlatego, że w każdym kraju znajdziesz ludzi o skrajnych poglądach. W BRD do
                rozliczeń nawołuje Erika S. i jej pieski, w RP ma takie samo prawo robić to
                poseł Kamiński.
                • laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 10:42
                  nawet keby by tak bouo to pamiyntej ize to niy Polska je pod slonskim
                  szczewikym ino na opak.

Kaminski to jedyn a drugi to Kaczynski (abo jak mu tam bouo tymu od ksiynzyca)

ganba i tela
                  • tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 10:47
                    Nie widzę w tym powodów do hańby. Dlaczego ? To proste:
                    --
                    1. PiS nie jest w RP partią rządzącą, a głosy jego członków nie są jeszcze
                    głosami narodu
                    --
                    2. Kamiński nie jest w żadnym wypadku na tyle prominentnym politykiem, by jego
                    zdanie cokolwiek w polskiej polityce znaczyło
                    --
                    3. Całą sprawę rozdmuchuje prasa, która jak zwykle szuka sensacji (mam tu na
                    myśli prasę po obu stronach Odry)
                    --
                    4. Zasada jest taka, że skrajności się przyciągają i niedaleko pada jabłko od
                    jabłoni
                    • laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 10:51
                      i to by bouo to cos chciou Smolorzowi przipisac - tera widzisz (abo i niy) jako
                      to je roznica miyndzy postawom smolorza a Twojom (tak do przikuadu),he,he!

alech sie usmiou - Tys je jednak artysta!
                      • tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 10:53
                        Dla mnie Smolorz to kawał buraka, któremu wydaje się, że coś wie, a w gruncie
                        rzeczy wie niewiele. Średniej kategorii pismak i tyle. Powinień wrócić
                        do "Dziennika Zachodniego" i tam prowadzić dział kulinarny - chyba najbardziej
                        bezpieczny, choć i w nim zakłamanie może prowadzić do rozstroju żołądka.
                        • laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 10:55
                          kebych bou "burakym" to bych to samo szkryfnou o "kims" z tego forum
                          • tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 11:04
                            On jest dla mnie "burakiem" w tym sensie, że widzi większość spraw wąsko,
                            jedynie z punktu widzenia swojej śląskiej zagrody. To typowe dla maluczkich
                            umysłów, by postrzegać rzeczywistość jedynie do końca własnej miedzy.
                            A poza tym jego publicystyka robi więcej złego niż dobrego, gdyż zamiast godzić
                            mieszkańców Śląska, dzieli ich na "tych lepszych" i "tych gorszych" według,
                            znanych również i Tobie, irracjonalnych zasad.
                            • laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 11:07
                              Kaczynski faktycznie zaszou do "Honorow" bo musi miec pieronym szyroke
                              perspektywy - wiysz niych kozdy zajmuje sie tym najprzod co mo kole doma to na
                              zicher niy bydzie robiou takich karier we rzondzie jak coniykere polske
                              polityki - niy je zes ty tysz przipadkym politykerym ze srogim "P" na przodku?
                              • tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 11:11
                                Kaczyński Kaczyńskim. Nie jest to mój idol, ale gdybym miał do wyboru pomiędzy
                                nim a Michałem S., to chyba bym wybrał Kaczyńskiego, bo od publicystki
                                Smolorza, to mi się robi niedobrze.
                                • laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 11:14
                                  to ze niyma on Twoim idolym to mie konsek zdziwiouo, ale wiym ze ideauow niyma -
                                  w tym synsie ciekawych je do czego sie Twoje ideauy zblizajom, chyba niy do
                                  tego ROPU???
                                  • tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 11:48
                                    ROP to partia kultywująca tradycje endeckie, a ja - wbrew pozorom - pod ideami
                                    Narodowej Demokracji bym się nie podpisał, a endeków nie lubię.
                                    ---
                                    Nie ma obecnie w Polsce partii, która mogłaby podnieść wzwyż upadłe elity
                                    polityczne. Są jedynie poszczególni politycy, ale forum gliwickie nie jest
                                    miejscem na rozstrząsanie takich tematów.
                                    ---
                                    • laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 11:55
                                      bzdura, to so UBeki i pora ajnfachowych kapusi
                                      • tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 11:57
                                        Byłbym ostrożny w formułowaniu takich ocen. Czy w ROP-ie są UB-eki czy nie, nie
                                        wiem. Równie dobrze można powiedzieć, że w RAŚ też są UB-eki, albo agenci
                                        STASI. To raczej bezpodstawne oskarżenia.
                                        • laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 12:00
                                          mozno RASl juz i podciepli jakegos (kedys nawet zainscynowali przeca i wuamanie
                                          do biora /papiory sie potraciouy/), ale tyn dROPs to do mie je jednoznacznie
                                          filiom UB

i tela
                                          • tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 12:05
                                            Ja myślę, że RAŚ powinna się zainteresować bliżej Agencja Bezpieczeństwa
                                            Wewnętrznego i służby kontrwywiadowcze. Dobrze by było gdyby dokonano dokładnej
                                            infiltracji tej organizacji pod względem tego co, kto i dla kogo pracuje.
                                            Zresztą, o ile mi wiadomo, pewne kroki w tej sprawie zostały już podjęte.
                                            • laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 12:17
                                              no d<c, Gorole juz nawet raporty o nos wydowali z ramiynia "UB"
                                              • ballest Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 13:08
                                                "On jest dla mnie "burakiem" w tym sensie, że widzi większość spraw wąsko,
                                                jedynie z punktu widzenia swojej śląskiej zagrody. To typowe dla maluczkich
                                                umysłów,...."

A co jest z polskimi poslami, przeciez oni sie nic nie roznia od Kaminskiego
                                                czy Kaczynskiego.
                                                Polska jest zawsze tylko wtedy ZJEDNOCZONA, jesli chodzi o pytanioe "JAK UKARAC
                                                NIEMCOW! Wtedy i tylko wtedy sa wszyscy jednego zdania, ale bez niemieckiej
                                                pomocy sami nic na nogi postawic nie potrafia, o tym to nie pamietaja.
                                                Dlatego Niemcy na takich "Kaczynskich" sie wcale nie gniewaja, oni ich po
                                                prostu o..w..a.
                                                • tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 13:27
                                                  Wydaje mi się, Ballest, że jak zwykle generalizujesz. Posłów jest wielu i
                                                  niejednemu psu Burek, więc nie sądzę by tak samo szczekali.
                                                  A stosunki polsko-niemieckie ? Cóż, wydaje mi się, że są po obu stronach Odry
                                                  ludzie, którzy potrafią podnieść ręcę ponad wzajemnymi urazami i w nich wierzę.
                                                  Ty się jednak do nich nie zaliczasz (Laband też nie).
                                                  • laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 13:34
                                                    niy zrozumious do konca - we niymcach tak richtik to Polska wszyskim kajsik wisi
                                                  • tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 13:40
                                                    ... i to jest właśnie tragedia, że wszystko wszystkim mówiąc krótko "wisi".
                                                    Jeśli sąsiad o ponad 1000-letniej historii drugiemu sąsiadowi wisi to jest to
                                                    przykład zupełnej ignorancji i niezmiernej głupoty.
                                                  • laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 13:42
                                                    a jak Ty se wyobrazosz mo Bundestag np zareagowac na take gupoty w polskim
                                                    Sejmie?

abo przeciyntny Niymiec na te fanaberie jake uczom bajtli we polskich szkouach?
                                                  • tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 13:53
                                                    Przeciętny Niemiec nie musi reagować - od tego są organizacje międzynarodowe.
                                                    Można skarżyć, zaskarżać, odwoływać się itp.
                                                    Nie uczą większych bzdur niż w szkołach niemieckich, gdyż zawsze i wszędzie są
                                                    nauczyciele, którzy mówią i uczą prawdy, jak i Ci, którzy popadają w mitomanię.
                                                    Myślę, że mitomanów równie wielu po obu stronach Odry, a jak trochę się
                                                    przyjrzysz na całą sprawę z boku, to Niemcy mają większe skłonności do
                                                    mitomanii niż Polacy.
                                                    --
                                                    Po drugie Bundestag powinien zareagować spokojnie - uchwalić 50% podatek dla
                                                    wszystkich emerytów na poczet odszkodowań i rekompensaty za działania okupanta
                                                    niemieckiego na ziemiach polskich w latach 1939-1945. I tak nam jesteście winni
                                                    jeszcze odszkodowania za wkład ziem polskich do majątku pruskiego w latach 1772-
                                                    1918. Ale o to przy okazji ... :)
                                                  • laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 13:56
                                                    w zodnyj szkole w niymcach niy uczom bajtli "Niy Bydzie Polok pluc nom w twarz"
                                                  • tigletpilesar Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 13:59
                                                    Bo nie macie takich uwarunkowań historycznych. Pomijąc tragedię tzw.
                                                    wypędzonych pozostali Niemcy nigdy nie zetknęli się z naporem polskości i
                                                    żywiołem polskim, czego o Polakach ze strony Niemców już nie można powiedzieć.
                                                  • laband Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 19:57
                                                    czuowieku o czym ty godosz?

o tych milionach "wypyndzonych" przez Polokow?
                                                  • hanys_hans Re: naucz sie czytac do konca 04.10.04, 20:42
                                                    laband napisał:

> czuowieku o czym ty godosz?
                                                    >
                                                    > o tych milionach "wypyndzonych" przez Polokow?

Prawie zech tyn woontek couki czytou. Jak ech byu w poojszczodku jusz mys´louech
                                                    zmiynic´ zdanie o tym III(Pul)u ale jak ech zrobiiyu tak jak stoji we tymacie
                                                    "naucz sie czytac do konca" pdczimuja na 100% to coch kedys´ samna forum naszkryflou

"Widza co polske "prawdziwi patrioci" chcoom nowy mit stworzyc´ o pra pszodku
                                                    Tiglath-pilesar III (Pul) ze POLSKYJ STREFY OKUPACYJNYJ W IRAQU coby potyn
                                                    oguosic´ta strefa jako ziymie odzyskane"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka