Dodaj do ulubionych

Co tu robią te śląskie oszołomy?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 12:48
To chyba jakaś kpina! Na gliwickim forum rządzą jakieś śląskie oszołomy.
Gliwice - miasto ludzi wykształconych, wyróżniajće się spośród innych tym, że
mówi sie tu ładną polszczyzną.
A tu każdy temat, nawet najgłupszy zdominowany przez jakiś staruszków
tęskniących za Heimatem i wypisujących różne bzdury, nieważne co byle "po
ślunzku". Nie możecie stworzyć swojego kółka zainteresowań gdzie indziej?

Obserwuj wątek
    • Gość: gliwiczanka Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.04, 13:14
      Chyba nie, gdzie indziej nie moga tak zionąć nienawiścią. Tu maja uwite już
      dłuuugo dłuuugo swoje gniazdko. za heimatem nie tęsknią, oni w nim żyją. W
      polce są tylko Gośiem, i to takim, którego może sie i nie zaprasza. Ot, jak
      tutaj.
      Patrz uważnie, zaraz się odezwą.
      • Gość: Ramon Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? IP: *.proxy.aol.com 12.11.04, 14:12
        Gość portalu: gliwiczanka napisał(a):

W polce są tylko Gośiem, i to takim, którego może sie i nie zaprasza.
        Tym pytaniem, kto na Slasku jest gosciem, zyje to forum
        • Gość: gliwiczanka Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.04, 14:18
          Przepraszam za literówki. Jeszcze mnie "Oni" posądzą o nieznajomość polskiego.
          Po co tu wypisują? Mieszkają za granicą, czy tam nie ma forum odpowiedniego dla
          nich? A słyszałam, że tam taki dobrobyt...
          • Gość: PanKracy Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? IP: 213.227.72.* 12.11.04, 14:34
            Na forum są dwa rodzaje oszołomów. Pierwszy z nich to jak słusznie
            zauważył "gliwiczanin" podstarzali ślązacy tęskniący za autonomią Śląska i
            silniejszymi związkami z Niemcami. Drugi natomiast rodzaj oszołomstwa
            reprezentuje sam "gliwiczanin", któremu daleko do tolerancji i ujawnia
            swoją "polaczkowatość" poprzez nienawiść.
            Pozdrawiam :-).
            • laband Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? 12.11.04, 14:43
              a czi autonom i silniejsze zwionzki z niymcami to przestympstwo?
              • laband Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? 12.11.04, 14:50
                a mozno to cos niyprzyzwoitego abo cos co niy przystoi abo niy wypado?
                • tigletpilesar Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? 12.11.04, 15:04
                  Przestępstwem jest nękanie innych swoimi obsesjami (regionalonaniści)
                  • laband Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? 12.11.04, 15:05
                    gorsze od tego je zabronianie komus byc u sia w doma sobom
                    • tigletpilesar Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? 12.11.04, 15:08
                      Tutaj już przesadzasz.
                      Czy ktokolwiek wchodzi do Twojego domu i zabrania Ci być sobą ?
                      Czy Forum GW uważasz za swój dom ?
                      Jako uczestnik forum musisz być chyba przygotowanym, że nie wszyscy będą Ci
                      klaskać, a znajdą się tacy, których Twoje wypowiedzi mogą irytować.

• laband Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? 12.11.04, 15:19
                        godom o slonsku
                      • Gość: Ramon Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? IP: *.proxy.aol.com 12.11.04, 15:27
                        tigletpilesar napisał:

> Tutaj już przesadzasz.
                        > Czy ktokolwiek wchodzi do Twojego domu i zabrania Ci być sobą ?
                        z samego Slaska wysiedlono okolo 2,9 mil. ludzi.
                        Ci ktorz to przezyli odczuwaja to "wysiedlenie" codziennie odnowa.
                        • tigletpilesar Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? 12.11.04, 15:35
                          Gość portalu: Ramon napisał(a)
                          "Z samego Slaska wysiedlono okolo 2,9 mil. ludzi.
                          Ci ktorzy to przezyli odczuwaja to "wysiedlenie" codziennie odnowa."

OK - zgadzam się, że to była i jest tragedia.
                          Lecz nikt z mojej rodziny nie wysiedlał i nie był w UB, ani nie wspierał tych
                          akcji. Moja rodzina została tutaj, w Gliwicach, osiedlona po wojnie i nie miała
                          na to wyboru. Tutaj zamieszkała, żyła i żyje. Tutaj odchodzą na wieczność moi
                          najbliżsi. Dlatego nie stoi za wypowiedziami w stylu Ballesta czy Labanda,
                          którzy cały czas podważają prawo tzw. "goroli" do tego miasta morlane, ani
                          żadne inne, prawo. Te wszystkie konfikty dzieją się w ich (Ballesta, Labanda
                          itp.) głowach. Tak naprawdę dzisiejsi Gliwiczanie nie mają ochoty uczestniczyć
                          w "wielkiej wojnie hanysko-gorolskiej", którą żyją codziennie Balllesty,
                          Labandy i ich klony.

• laband Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? 12.11.04, 15:37
                            to prziznej tym co tu miyszkajom duzyj od ciebie te same prawe kere i ty mosz
                            • tigletpilesar Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? 12.11.04, 15:45
                              Każdy ma takie same prawa - może głosować, lub nie głosować, zakładać
                              stowarzyszenia, wydawać gazety, książki, udzielać się politycznie, społecznie i
                              Bóg wie jak jeszcze.
                              Nie ma żadnej okupacji - ona jest w Twojej głowie.
                              • laband Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? 12.11.04, 15:46
                                www.raslaska.org/ras/pol/program/01/0108program.html
                                • tigletpilesar Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? 12.11.04, 15:56
                                  Wiesz gdzie mam RAŚ i jego program ? Lepiej żebyś nie wiedział/
                                  • laband Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? 12.11.04, 15:57
                                    krotko godajonc tam kaj jo ciebie
                          • Gość: Ramon Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? IP: *.proxy.aol.com 12.11.04, 15:55
                            tigletpilesar napisał:
                            Tak naprawdę dzisiejsi Gliwiczanie nie mają ochoty uczestniczyć
                            w "wielkiej wojnie hanysko-gorolskiej", którą żyją codziennie Balllesty,

masz racje moze 99 % ludnosci w Glywicach o egzystencji tego forum nic niewie,
                            a tymsamem nie ma pojecia o tutaj prowadzonym "Kulturkampf". Ja o tym tez
                            kiedys nic nie wiedzialem.
                            W szkole mowiono nam, ze my niemamy zadnej kultury i ze jestesmy prostakami
                            ktorzy najwyzej jakies technikum(pisze o latych 70-tych) ukonczyc moga.
                            A teraz,o dziwo, dowiaduje sie ze Slask byl najbardziej rozwinietym terenem
                            ktory kiedykolwiek do panstwa polskiego nalezal.
                            Mam nadzieje ze coraz wiecej ludzi z Glywic sie prawdy dowie i siebie samych w
                            tym pozna.
                            • Gość: Adolf Re: Deutsche leben auf Kredit IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.04, 16:12
                              Ludwigshafen – Einer der vielen Gewinner von „Hartz IV“ ist Harald R. (46) aus
                              Ludwigshafen. Als Lagerarbeiter in einem Handwerksbetrieb verdiente er 1280
                              Euro brutto im Monat: „Als meine Firma mit einer anderen fusionierte, kam der
                              Rausschmiß.“ Heute bekommt der gelernte Einzelhandelskaufmann 515,87 Euro
                              Arbeitslosenhilfe, ab Januar 345 Euro Grundsicherung plus 217,30 Euro für die
                              Miete (möbliertes Zimmer, 20 qm).
                              • laband Re: Deutsche leben auf Kredit 12.11.04, 16:15
                                Adolf naucz sie przudki robic a potym pogodomy
                  • bartoszcze Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? 15.11.04, 15:55
                    tigletpilesar napisał:

> Przestępstwem jest nękanie innych swoimi obsesjami (regionalonaniści)

A jakim to właściwie przestępstwem, bo bardzo mnie to zaciekawiło?
    • Gość: gliwiczanin Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 19:21
      Nękanie innych swoimi obsesjami może być męczące. Niech Ci, którzy piszą na tym
      forum byle co - byle po śląsku uczynia innym ten zaszczyt i przeniosą się "kaj
      indziej". I nie chodzi to o tolerancję, bo byc może wiele można o mnie
      powiedziec ale napewno nie to, że jestem nietolerancyjny. Ci panowie są po
      prostu męczący.
      • Gość: Ramon Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? IP: *.proxy.aol.com 12.11.04, 19:37
        Gość portalu: gliwiczanin napisał(a):

I nie chodzi to o tolerancję, bo byc może wiele można o mnie
        > powiedziec ale napewno nie to, że jestem nietolerancyjny.
        no ja, jak Ty to goudosz to mozno tak to je;-)
        • laband Re: Co tu robią te śląskie oszołomy? 12.11.04, 19:53
          jo je przekonany ize on je guymboko przekonany o swoich przekonaniach
          • Gość: Ramon Re: tu śląskie oszołomy!!! IP: *.proxy.aol.com 12.11.04, 19:59
            Tyjs mie przekonou, ze uon je przekonany uo swojym przekonaniu, niy go
            przekonywac, bo uon sie som przekonou i uo tym jou je terozki tysz przekonany!
            • laband Re: tu śląskie oszołomy!!! 12.11.04, 20:13
              dobre ize go niy bydziesz przekonywou o tym ize som my guymboko przekonane o tym
              ize on je jeszcze guymbiyj przekonany o odniego przekonaniych, bo jo tysz je
              przekonany ize nic przekonac niy bydzie poradziouo i tak utwierdzo sie onwe
              swoich przekonaniach
              • Gość: Adolf Re: KONIEC Z NIEMCAMI IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.04, 20:20
                Kein Geld mehr vom Staat, keinen Cent mehr ab Januar!

648,48 Euro Arbeitslosenhilfe bekam der gelernte Maschinenbauer bisher. Seit
                seinem letzten Job als Maschinenführer in der Kaffeeverpackung bei Tchibo war
                er sieben lange Jahre arbeitslos.

„Ich weiß wirklich nicht, wie es jetzt weitergehen soll“, sagt der geschiedene
                Vater zweier Kinder. Vor sechs Jahren war er in die 2-Zimmer-Wohnung seiner
                arbeitslosen Freundin Martina (41) gezogen. 60 Quadratmeter, 173,28 Euro
                Kaltmiete, 321,56 Euro warm.

Genau dieser Umzug ist jetzt sein Problem. Denn: Seine Lebensgefährtin hat zwei
                kleine Grundstücke geerbt und bekommt dafür 154,63 Euro Pachtzins im Monat, hat
                keine weiteren Einkünfte.

Für das Arbeitsamt trotzdem ein klarer Fall: Solange seine Freundin die
                Grundstücke nicht verkauft, um von dem Erlös den gemeinsamen Lebensunterhalt zu
                bestreiten, bekommt Mirko K. kein Geld.

• laband Ignor 12.11.04, 20:53
                  .
              • Gość: 2+2 Re: tu śląskie oszołomy!!! IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.04, 21:20
                Stanowcze twierdzenie że 2+2=4 nie narusza wolności innych osób, choćby były nie
                wiem jak przekonane że 2+2=5
                • tigletpilesar Brawo "Gliwiczanin" 13.11.04, 13:01
                  Brawa dla Gliwiczanina, który napisał:
                  "Nękanie innych swoimi obsesjami może być męczące. Niech Ci, którzy piszą na tym forum byle co - byle po śląsku uczynia innym ten zaszczyt i przeniosą się "kaj indziej". I nie chodzi to o tolerancję, bo byc może wiele można o mnie powiedziec ale napewno nie to, że jestem nietolerancyjny. Ci panowie są po prostu męczący."
                  Ja dodam od siebie - nie tylko męczący, ale do tego monotematyczni.
                  • mazer Re: Brawo "Gliwiczanin" 14.11.04, 21:25
                    Wy też męczycie innych swą obsesją - antyśląską. O ile obsesja śląska na Śląsku
                    to najwyżej niegroźna dewiacja, o tyle obsesja antyśląska na Śląsku to poważne
                    zboczenie. No cóż, żyjemy w czasach, w których niepopularne jest wytykanie
                    zbozeń, więc powinienem nazwać Was raczej przedstawicielami innej orientacji,
                    albo kochającymi Śląsk inaczej.
                    • psie.pole Re: Brawo "Gliwiczanin" 15.11.04, 15:22
                      Z osób które tu mieszkają, nikt nie ma obsesji antyśląskiej bo musiałby działać
                      przeciw sobie. Nie mieszaj obsesji antyśląskiej z antyniemiecką. Śląsk i
                      Ślązacy to nie Niemcy ale Śląsk to Polska i Polacy.
                      • slezan Re: Brawo "Gliwiczanin" 15.11.04, 15:29
                        Dawno nie czytałem czegoś równie zabawnego.
                      • Gość: Ramon Re: Brawo "Gliwiczanin" IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 15.11.04, 15:42
                        psie.pole napisał:

> Z osób które tu mieszkają, nikt nie ma obsesji antyśląskiej bo musiałby
                        działać
                        >
                        > przeciw sobie. Nie mieszaj obsesji antyśląskiej z antyniemiecką. Śląsk i
                        > Ślązacy to nie Niemcy ale Śląsk to Polska i Polacy.
                        DUMKOPF!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka