Dodaj do ulubionych

"Ruiny Teatru"

20.11.04, 12:59
czy przejście tego obiektu spod opieki fundacji do gminy dobrze rokuje na
przyszłość?
fundacja ma mniejsze możliwości ale za to ludziom zależy
Obserwuj wątek
    • tigletpilesar Re: "Ruiny Teatru" 20.11.04, 14:43
      To zależy komu zależy.
      A na poważnie to fundacja nie wyrabiała już finansowo i można powiedzieć, że tym samym kończy się jej "eksperyment z teatrem". Czy gmina podoła zadaniu? Wątpię by się coś diametralnie zmieniło, zwłaszcza, że wieść gminna niesie, iż w przyszłorocznym budżecie miasta znów są planowane cięcia w zakresie tzw. kultury. Na razie gliwickiemu teatrowi przydałby się jakiś dobry sponsor albo dyrektor-menadżer, które wie skąd i jak wyrwać duuuuuuuuuże pieniądze. Osobiście na gminę bym nie liczył. A fundacja? Pozostaną wspomnienia i kawał dobrej, zasadniczo nikomu niepotrzebnej roboty.
      • meg_s Re: "Ruiny Teatru" 20.11.04, 14:53
        myslę, że sprawa ludzi, którym "zależy", a nie tylko odbębniają etatowe godziny
        jest ważna nieomal tak jak pieniądze
        jeżeli w "ruinach" nie będą się odbywały ciekawe, różnorodne imprezy - to nie
        będzie też presji na przesuwanie pieniędzy do tej właśnie szufladki,
        a te imprezy niekoniecznie muszą się wiązać z dużymi nakładami - niekiedy
        równie ważny jest pomysł
        szkoda, że nie ma inwestora chętnego na urządzenie gastronomii w piwnicach

w podobnym temacie "po sąsiedzku" - to nareszcie znalazł się inwestor na
        adaptację zabytkowej łaźni w zespole huty Zabrze - niestety nieckę zasypali :(
        • wilym Re: "Ruiny Teatru" 21.11.04, 11:32
          Gmina lubi lekko snobistyczna otoczke wokol siebie, wiec moze to dobrze. Trzeba
          tylko, zeby szefem teatru zostal menedzer fighter, taki co to bedzie potrafil w
          gminie wywalczyc co sie teatrowi nalezy :-)
          • tigletpilesar Re: "Ruiny Teatru" 21.11.04, 13:40
            Gmina lubi lekko snobistyczna otoczke wokol siebie - to prawda. Ale prawdą jest też, że władzę w Gliwicach dzierżą technokraci-pragmatycy, którym obcy jest mecenat kulturalny, dlatego teatrowi potrzebny jest menadżer "z jajami". Inaczej teatr za dwa, trzy lata spadnie do poziomu dawnej Operetki czyli szlagiery dla mało wymagającej publiczności i występy zespołów pseudoludowych. Brrrrr... zgroza.
            Wokół teatru było głośno za pierwszej kadencji Frankiewicza. Przyjeżdżali aktorzy z całej Polski. Zachwyty ... och ... ach ... prawie orgazm. Po 10 latach sprawa przycichła i chyba mamy do czynienia z naturalną śmiercią inicjatywy. Szkoda.
            • wilym Re: "Ruiny Teatru" 21.11.04, 18:20
              Gmina w miare zamozna (a taka sa Gliwice) nie moze nie inwestowac w kulture. Tu
              chodzi o prestiz miasta - mysle, ze akurat nasi wlodarze nie sa tacy znowu
              najgorsi, w koncu odbywaja sie w miescie rozne imprezy kulutralne.
              Dac teatrowi muzycznemu logo samorzadu i dyrektora z pazurkami - niech wyciaga
              grosiwo na teatr!
              • tigletpilesar Re: "Ruiny Teatru" 21.11.04, 19:15
                Jak widać w przypadku Muzeum zmiana dyrekcji wyszła na dobre.
                • meg_s Re: "Ruiny Teatru" 21.11.04, 20:36
                  ani słowa przy mnie o dyrekcji muzeum - bo pogryzę (na początek klawiaturę)
                  • tigletpilesar Re: "Ruiny Teatru" 21.11.04, 21:02
                    Uważasz, że to co robią w mieście nie jest dobre? Ja zauważyłem, że ta instytucja niejako obudziła się ze snu.
                    • meg_s Re: "Ruiny Teatru" 21.11.04, 21:07
                      jest dobre, zgadzam się
                      działalność faktycznie jest mocno rozkręcana

hmmm... nie wiem jak napisać co myślę, faktycznie jestem zbyt mocno
                      zdekonspirowana
                      • tigletpilesar Re: "Ruiny Teatru" 21.11.04, 21:19
                        To nie pisz, jeśli tylko masz jakieś obawy. Był temat - nie ma tematu.
                        A wracając do teatru, to boję się, że z tego balona ujdzie powietrze. Jakoś nie mam zaufania do urzędników.
                        • Gość: urzędnik Re: "Ruiny Teatru" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 01:14
                          Eeee tam, w końcu rzędnik też człowiek!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka