meg_s 20.11.04, 12:59 czy przejście tego obiektu spod opieki fundacji do gminy dobrze rokuje na przyszłość? fundacja ma mniejsze możliwości ale za to ludziom zależy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tigletpilesar Re: "Ruiny Teatru" 20.11.04, 14:43 To zależy komu zależy. A na poważnie to fundacja nie wyrabiała już finansowo i można powiedzieć, że tym samym kończy się jej "eksperyment z teatrem". Czy gmina podoła zadaniu? Wątpię by się coś diametralnie zmieniło, zwłaszcza, że wieść gminna niesie, iż w przyszłorocznym budżecie miasta znów są planowane cięcia w zakresie tzw. kultury. Na razie gliwickiemu teatrowi przydałby się jakiś dobry sponsor albo dyrektor-menadżer, które wie skąd i jak wyrwać duuuuuuuuuże pieniądze. Osobiście na gminę bym nie liczył. A fundacja? Pozostaną wspomnienia i kawał dobrej, zasadniczo nikomu niepotrzebnej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: "Ruiny Teatru" 20.11.04, 14:53 myslę, że sprawa ludzi, którym "zależy", a nie tylko odbębniają etatowe godziny jest ważna nieomal tak jak pieniądze jeżeli w "ruinach" nie będą się odbywały ciekawe, różnorodne imprezy - to nie będzie też presji na przesuwanie pieniędzy do tej właśnie szufladki, a te imprezy niekoniecznie muszą się wiązać z dużymi nakładami - niekiedy równie ważny jest pomysł szkoda, że nie ma inwestora chętnego na urządzenie gastronomii w piwnicach w podobnym temacie "po sąsiedzku" - to nareszcie znalazł się inwestor na adaptację zabytkowej łaźni w zespole huty Zabrze - niestety nieckę zasypali :( Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: "Ruiny Teatru" 21.11.04, 11:32 Gmina lubi lekko snobistyczna otoczke wokol siebie, wiec moze to dobrze. Trzeba tylko, zeby szefem teatru zostal menedzer fighter, taki co to bedzie potrafil w gminie wywalczyc co sie teatrowi nalezy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: "Ruiny Teatru" 21.11.04, 13:40 Gmina lubi lekko snobistyczna otoczke wokol siebie - to prawda. Ale prawdą jest też, że władzę w Gliwicach dzierżą technokraci-pragmatycy, którym obcy jest mecenat kulturalny, dlatego teatrowi potrzebny jest menadżer "z jajami". Inaczej teatr za dwa, trzy lata spadnie do poziomu dawnej Operetki czyli szlagiery dla mało wymagającej publiczności i występy zespołów pseudoludowych. Brrrrr... zgroza. Wokół teatru było głośno za pierwszej kadencji Frankiewicza. Przyjeżdżali aktorzy z całej Polski. Zachwyty ... och ... ach ... prawie orgazm. Po 10 latach sprawa przycichła i chyba mamy do czynienia z naturalną śmiercią inicjatywy. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: "Ruiny Teatru" 21.11.04, 18:20 Gmina w miare zamozna (a taka sa Gliwice) nie moze nie inwestowac w kulture. Tu chodzi o prestiz miasta - mysle, ze akurat nasi wlodarze nie sa tacy znowu najgorsi, w koncu odbywaja sie w miescie rozne imprezy kulutralne. Dac teatrowi muzycznemu logo samorzadu i dyrektora z pazurkami - niech wyciaga grosiwo na teatr! Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: "Ruiny Teatru" 21.11.04, 19:15 Jak widać w przypadku Muzeum zmiana dyrekcji wyszła na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: "Ruiny Teatru" 21.11.04, 20:36 ani słowa przy mnie o dyrekcji muzeum - bo pogryzę (na początek klawiaturę) Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: "Ruiny Teatru" 21.11.04, 21:02 Uważasz, że to co robią w mieście nie jest dobre? Ja zauważyłem, że ta instytucja niejako obudziła się ze snu. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: "Ruiny Teatru" 21.11.04, 21:07 jest dobre, zgadzam się działalność faktycznie jest mocno rozkręcana hmmm... nie wiem jak napisać co myślę, faktycznie jestem zbyt mocno zdekonspirowana Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: "Ruiny Teatru" 21.11.04, 21:19 To nie pisz, jeśli tylko masz jakieś obawy. Był temat - nie ma tematu. A wracając do teatru, to boję się, że z tego balona ujdzie powietrze. Jakoś nie mam zaufania do urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędnik Re: "Ruiny Teatru" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 01:14 Eeee tam, w końcu rzędnik też człowiek! Odpowiedz Link Zgłoś