Dodaj do ulubionych

co byndze?

IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 04.04.05, 08:32
co byndzie z Polskom bez integrujacyj osoby Papierza?
On bou czyms takim dla Polski jak krolowa Elizabeth dla Angli.
Kto ma go w tej roli zastapic, kto ma w pPolsce taki autorytet?
Rospocznie sie szarpanie na kazda strone?
Obserwuj wątek
    • laband Re: co byndze? 04.04.05, 08:44
      Hm, je ino jedna rada - Poloki muszom dali suchac co on do nich godou. Problym
      ino je w tym ize juz downo przestali go suchac i zaczli suchac Radia Maryja i
      Busha. Ale na szczynscie coroz krytyczniyj odzywajom sie guosy o tych
      "wzorcach". Te wszyske Giertychy, muodzierze wszechpolske, i inksze Rydzyki i
      Jankowskie zaczynajom byc kulom u nogi kero polske spoueczynstwo staro sie urwac.
      Ciekawe je co bydzie dalyj ze hegemoniom koscioua we Polsce?, W ostatnich latach
      mocka spoueczynstwa jednak merkua ize kosciou i polityka powinny sie czimac
      oddzielnie. Idzie se postowic jeszcze inksze pytanie - czi polski kosciou czeko
      to samo co kosciouy na zachodzie Europy?
      ps

Na zicher kozdy robiou se juz przemyslynia kto bydzie nastympcom na watykanskim
      tronie.
    • myha1 Re: co byndze? 04.04.05, 08:49
      Takiego autorytetu w Polsce jak miał Jan Paweł II nie miał nikt i chyba nikt
      miał już nie będzie .
      Jeżeli chodzi o ludzi kościoła ,to napewno autorytetem cieszył się wśród
      Polaków Kardynał Stefan Wyszyński .
      Prawdziwe autorytety odchodzą niestety szybciej aniżeli byśmy tego chcieli, a
      po nich trudno znależć wśród osób publicznych takie, które potrafiłyby
      prawdziwie łączyć Polaków wokół słusznej sprawy czy idei.
      Mówimy wiele o naukach Papieża Jana Pawła II, teraz przekonamy się czy będziemy
      słuchać Jego przesłania i stosować je w życiu ( również społecznym).
      • laband Re: co byndze? 04.04.05, 08:53
        Wyszynski do Polokow na zicher, ale s.p. Karlik bou autorytetym i dlo Slonzokow,
        czym wyszynski nigdy niy bydzie. Karlik to autorytet dlo coukego swiata i na
        zicher swoim zyciym bydzie dalyj dowac przikuad nastympnym pokolyniom, tak to
        robi couko raja swiyntych od wiekow. Je zech zicher ize do grona swiyntych
        douonczy i tyn przijaciel wszyskich narodow.
        • Gość: Ramon Re: co byndze? IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 04.04.05, 08:56
          Hallo Laband,
          mie tysz tak zdowou, ze Wiszynski nigdy niebou tym na Slonsku, czym dlo
          Slonzoukow je Nosol.
          • laband Re: co byndze? 04.04.05, 09:00
            Prawie przipominajom mi sie napisy na murach, kere Poloki wypisywali na naszego
            Nosolla i odniego wypowiedz kaj godo o grozbach i anonimach kere mu przisyuajom.
    • myha1 Re: co byndze? 04.04.05, 09:01
      Hallo Ramon!
      Ale Ty pytasz o autorytet w Polsce, więc rozumiem że dotyczy to całej Polski.
      Stad moja uwaga o kardynale Wyszyńskim.
      Rozumiem , że dla ślązaków niekoniecznie musi on być tak samo ważnym.

myha
      • laband Re: co byndze? 04.04.05, 09:03
        Problym polego niy na tym ize niy musi on byc tak samo waznym, problym polego na
        tym ize on dlo nos je niy do zaakceptowania jako autorytet.
        • myha1 Re: co byndze? 04.04.05, 09:15
          rozumiem laband, napewno nie dla wszystkich regionów Polski autorytety będą te
          same.
          Jedno jest pewne, że Papież Jan Paweł II jest niekwestionowanym autorytetem dla
          wszystkich i to nas łączy, również w smutku i bólu po Jego odejściu .

MyHa
          • laband Re: co byndze? 04.04.05, 09:26
            zgodzo sie
      • Gość: Ramon Re: co byndze? IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 04.04.05, 09:04
        Hallo MyHa 1,
        mousz recht, o malo bych z tymatu zjechou;-)
        • ballest Re: co byndze? 04.04.05, 09:11
          Tak, Papiez byl autorytetem nie tylko dla Katolikow, ale i dla Wanielikow,
          Muzulmanow, czy wyznawcoe Budhy, dla wszystkich.
          Np. Bush sie ostatnio tylko ze slowem Papieza liczyl, nie wiem jak sie ten
          swiat potoczy bez niego!
          Wprawdzie byl za wola USA wybrany ale to wlasnie on ich najwiecej karcil!
          • Gość: Ramon Re: co byndze? IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 04.04.05, 09:50
            czy moze juzas rozpoczonc sie walka pomiyndza kosciolym a politykom o wplyw na
            ludzi?
            • myha1 Re: co byndze? 04.04.05, 10:14
              Wszystko się okaże już niedługo, podczas kampanii wyborczej.
              Sądzę jednak , że ta walka ( chociaż to może złe słowo ) cały czas się toczyła,
              ale osoba Papieża łagodziła jej przebieg.
              Teraz natomiast otwarci przeciwnicy kościoła nie będą mieli ograniczeń.
              Sama jestem raczej przeciwko udziałowi kościoła w polityce, bo ta jest na ogół
              brudna .

MyHa
              • ballest Re: co byndze? 04.04.05, 10:16
                Tu racje Tobie daje MyHa ale bez udzialu koscioua w polityce, bys moze jeszcze
                dzisiaj w komunizmie zyla !
                • laband Re: co byndze? 04.04.05, 10:18
                  no ale to nic niy tumaczy aresywnosci "koscioua" w zyciu spouecznym dzisiejszyj
                  Polski
                • myha1 Re: co byndze? 04.04.05, 10:22
                  Tak , to racja.
                  Kościół ma ogromne zasługi dla obalenia komunizmu, ale teraz uważam , że nie
                  powinien angażować się czynnie do polityki a raczej jednoczyć ludzi i starać
                  sie raczej łagodzić spory.
                  Choć są naturalnie takie dziedziny życia społecznego gdzie napewno stanowisko
                  kościoła powinno być brane pod uwagę, jak choćby w kwestiach rodziny, czy
                  wychowania dzieci i młodzieży.

MyHa
                  • Gość: łza Re: co byndze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 09:40
                    Nie wiem, o co ci chodzi Ramon. Jan Paweł II zyje nadal w nas wszystkich i jego
                    sila jednoczaca ludzi, narody, bynajmniej nie umarla wraz z biologiczna
                    smiercia Papieza.

Inaczej, byloby to bardzo plytkie rozumienie wiary i nauk Papieza. Zbyt plytkie.
                    • meg_s Re: co byndze? 05.04.05, 10:09
                      dobrze by było gdyby tak było naprawdę
                      bardzo dobrze
                      trzeba w to wierzyć
                    • Gość: Ramon Re: co byndze? IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 05.04.05, 12:44
                      Gość portalu: łza napisał(a):
                      > Nie wiem, o co ci chodzi Ramon. Jan Paweł II zyje nadal w nas wszystkich i
                      jego.....
                      Droga Lzo, mnie o nic nie chodzi, tylko mialem w tym momencie takie mysli -
                      ktore mnie nawet troche przestraszyly, bo w pazdzerniku 1978 po ogloszeniu
                      wyboru K. Wojtyly na Papierza moja pierwsza mysl byla:" jak bedzie swiat za
                      dziesiec lat wygladal i jak zareaguje ZSSR na ten wybor?"
                      A teraz zastanawia mnie fakt odpadu Papierza jako klamry spoleczenstwa
                      polskiego i nie tylko polskiego.
                      • laband Re: co byndze? 05.04.05, 12:45
                        jo by proponowou dalyj kontynuowac wontek tyj mysli jak bydzie wybrany nowy Papiysz
                        • laband ps 05.04.05, 13:17
                          moj typ:

FRANCIS ARINZE
                          • Gość: chmurka Re: Panie i Panowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 13:32
                            JPII zostal papiezem zeby obalic komunizm, Polak byl do tego jedyna mozliwoscia.
                            Nowy Papiez musi miec taki background zeby sprostac agresywnej poltice
                            antyreligijnej a szczegolnie antykatolickiej w USA.

• ballest Re: Panie i Panowie 05.04.05, 23:00
                              Tak Papiez i Gorbaczow byli glownymi argumentami CIA i USA w walce przeciw
                              komunizmowi, ale karta sie odwrocila, Papiez stal sie najwiekszym przeciwnikiem
                              agresji USA, a to mnie najbardziej cieszylo, Jan Pawel II nie patrzyl jak
                              zostal wybrany i dlaczego, on tez nie chcial byc politycznym Papiezem, dlatego
                              kierowal sie sprawiedliwoscia i byl bardzo neutralnym Papiezem.
                              Dla mnie jest najwiekszym Polakiem !
                              Najbardziej mnie cieszylo, ze potrafil rozmawiac z mlodzieza, a tego dotychczas
                              prawie nikt z Papiezy oprocz Jana 23 nie potrafil!
                              • Gość: łza Re: Panie i Panowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 12:52
                                Teraz nieistotne czy Papiez byl Polakiem, czy nie. Wrecz denerwujace sa te
                                wszystkie demonstracje flagi polskiej, czyzby nie bylo tyle ludi na modlitwach,
                                gdyby Papiez nie byl Polakiem? Kto wymyslil pomysl, by Papieza na Wawelu
                                chowac? Myslenie w kategoriach narodowo- patriotycznych wrecz pielegnowanem
                                przez podzegaczy -hieny telewizyjne moze prowadzic do bardzo powaznych i
                                drastycznych skutkow.

Polaczenie religii z zagrywkami politycznymi i manipulacyjna perswasja
                                medialna nie wrozy niczego dobrego. Ciekawe, ile partii przed wyborami bedzie
                                gralo na rozbudzonych przez smierc Papierza- POLAKA religijno-
                                nacjonalistycznych emocjach.

Dla mnie nie ma znaczenia, jakiej narodowosci bedzie nastepny Papiez.
                                Wazne, by byl dobrym czlowiekiem.
                                Ja i tak nie jestem osoba wierzaca w takim znaczeniu, jaki glosi Kosciol i nie
                                bralam udzialu w tym teatrze pokazu, w ktorym wychodzac na ulice i wywieszajac
                                flagi (Polskie) udawadniamy nasza ( w wiekszosci) pseudoreligijnosc.To bylaby
                                obluda. Ale wiem, ze odszedl wielki czlowiek, ktory byl dobrym czlowiekiem.
                                • Gość: chmurka Re: Panie i Panowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 15:20
                                  Papież był i będzie dla nas drogowskazem.
                                  Pokochaliśmy Go, nie za to , że był Papiezem ale za to , że był normalnym
                                  Polakiem, jednym z nas, ze został władcą serc i umysłów.
                                  Skończył się pewien etap historii Polski i faktycznie mozna sobie zadać
                                  pytanie - co dalej i jak teraz będzie wygladała Polska ?
                                  Jak będa manipulowane Jego przesłania i słowa, które historia po pewnym czasie
                                  przekręci przez maszynkę.
    • Gość: Pit nie wiem co bydzie, ale.... IP: 150.254.85.* 05.04.05, 13:38
      Nie wiem co bydzie ino jeden pan Bog wie, ale....moze ojciec Tadeusz niczym
      biblijny Mojzesz wyprowadzi Polokow z "ojropejskiego domu niewoli". Szanse ma
      teraz duze.
      • Gość: dot Re: nie wiem co bydzie, ale.... IP: *.pc.tek.pl 05.04.05, 13:50
        Ojciec dyrektor ?
        Puknij się w tę swoją pustą makówkę !
        • Gość: gostek Re: nie wiem co bydzie, ale.... IP: *.range81-154.btcentralplus.com 05.04.05, 13:56
          Uwazam,ze taka bedzie nastepna Papacja...www.m90.org/view_image.php?
          image_id=2734
          sam sie boje...
          • Gość: gostek Re: nie wiem co bydzie, ale.... IP: *.range81-154.btcentralplus.com 05.04.05, 13:57
            Poprawka..www.m90.org/view_image.php?image_id=2734
        • Gość: Pit Re: nie wiem co bydzie, ale.... IP: 150.254.85.* 05.04.05, 13:57
          Gość portalu: dot napisał(a):

> Ojciec dyrektor ?
          > Puknij się w tę swoją pustą makówkę !

Nie doceniasz Ojca dyrektora.....wielu go niedocenialo
          • Gość: dot Re: nie wiem co bydzie, ale.... IP: *.pc.tek.pl 05.04.05, 14:00
            Ale on sam cenić się potrafi , nie ?
            • Gość: Pit Re: nie wiem co bydzie, ale.... IP: 150.254.85.* 05.04.05, 14:02
              Gość portalu: dot napisał(a):

> Ale on sam cenić się potrafi , nie ?

Tak mi sie wydaje, ale lepij go spytac osobiscie.
              • Gość: chmurka Re: nie wiem co bydzie, ale.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 14:34
                stawiam na Kardynala z Brazylii
                • Gość: Ramon Re: nie wiem co bydzie, ale.... IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 05.04.05, 15:30
                  musi byc kandydat na papieza kardynalem?
                  • meg_s Re: nie wiem co bydzie, ale.... 05.04.05, 15:32
                    wydaje mi się że niedawno czytałam że nie musi
                    • Gość: Ramon Re: nie wiem co bydzie, ale.... IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 05.04.05, 15:41
                      meg_s napisała:

> wydaje mi się że niedawno czytałam że nie musi

To znaczy ze w czasach internetu mozna by tesz zorganizowac demokratyczne
                      wybory w ktorych by katolicy z calego swiata mogli brac udzial.
                      • laband Re: nie wiem co bydzie, ale.... 05.04.05, 20:45
                        niy, papiyza wybiyrajom kardynauy
                        • Gość: Ramon Re: nie wiem co bydzie, ale.... IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 06.04.05, 13:11
                          Hallo Laband,
                          mousz recht, ale jo mysla, ze koscol to my wszyjscy, a niy jyno kardynaly.
                          Bestoz poradza sie vorstelowac, ze kejsig byndymy wszyjscy papiyrza wybiyrac.
                          • laband Re: nie wiem co bydzie, ale.... 06.04.05, 13:13
                            niymiou bych nic przeciwko tymu
                            • Gość: Ramon Re: nie wiem co bydzie, ale.... IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 06.04.05, 13:26
                              no tosz poc piszymy podanie;-)
                              • laband Re: nie wiem co bydzie, ale.... 06.04.05, 13:29
                                ;-)
                • Gość: piotr Re: wiem co bydzie, ale.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 15:33
                  Gość portalu: chmurka napisał(a):

> stawiam na Kardynala z Brazylii

tu pomyłka...
                  nie z Brazylii.....
                  lecz Kardynal z Argentyny
                  • Gość: chmurka Re: Panie i Panowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 15:43
                    www.usatoday.com/news/graphics/pope_election/flash.htm
                    oto będzie wybrany - kto ?
                    • praszka.m Re: Panie i Panowie 05.04.05, 17:08
                      Podobno będzie czarny .wedloug przpowiedni
                      • laband Re: Panie i Panowie 05.04.05, 20:46
                        no to wypado na tego na kerego jo typowou!
                        • Gość: chmurka Re: Panie i Panowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 11:34
                          Był zwiatunem dobrej nowiny, nowiny dla wszystkich, jednakże to my Polacy
                          mieliśmy dzięki jego obecności szczególne przywileje. Dzięki Papiezowi nawet na
                          najwiekszym odludziu - każdy Polak mógł liczyć na dach nad głową, a nawet na
                          wikt i opierunek.
                          Dzięki obecności JPII polskie pochodzenie stało się czymś szlachetnym, cennym,
                          gwarancją rzetelności, a Polak synonimem kogoś ciekawegoi sympatycznego.
                          Tak się stało w Ameryce Łacińskiej. Naszą rekomendacją było to, że byliśmy
                          rodakami Ojca Świętego. Pozycja Polaków w tym czasie była ogromna dzięki
                          zasłudze Papieża - Polaka. Tego bedzie napewno teraz brak.
                          • Gość: Ramon Re: Panie i Panowie IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 14.04.05, 16:23
                            ten wontek jest dopiero dziesiec dni stary, i jusz widac w jakim kierunku
                            conajmniej to forum sie porusza;-)
                            Papiez Papiezem a swiat...
                            • meg_s Re: Panie i Panowie 14.04.05, 17:03
                              Ballest uczciwie i lojalnie uprzedzał, że spasuje do ubiegłej soboty ;)
    • laband Re: co byndze? 18.04.05, 17:23
      no to jeszcze roz - moj typ:

serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35077,2636626.html?x=0
      • Gość: tru Re: co byndze? IP: *.pc.tek.pl 18.04.05, 17:33
        okej , po ile obstawiamy i kto trzyma kasę ?
        • Gość: laband Re: co byndze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 17:40
          Murzyny som to Slonzoki kiere pracowouyna grubie i sie niy myuy dlatygo gizdy
          jidne som czorne ,a rynce majoom bioue ,bo jak ih wyndziyli to sie czimali
          sztangi:-)
          • Gość: tru Re: co znowu pomyliłeś wątek ?! IP: *.pc.tek.pl 18.04.05, 17:46
    • annak12 Re: co byndze? 18.04.05, 18:12
      <okej , po ile obstawiamy i kto trzyma kasę ?>
      Kasę mogę trzymać ,pewność i solidność jak w banku szwajcarskim ;]

• ballest Re: co byndze? 18.04.05, 18:52
        Ja mysle, ze bedzie jakis z krajow muzulmanskich, napewno ale nie murzyn, bo ta
        wiara w Afryce nie ma z nasza europejska czysami wiele wspolnego.
        • Gość: Ramon Re: co byndze? IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 19.04.05, 07:20
          Hallo Ballest,
          mie niy chodzi uo to wto byndzie nowym papiyzym - napewno jakis katolik-
          mie sie rozchodzi o to wto albo co byndzie Polska jako kraj dokupy czimou.
          Kiedys to boua komuna i nacjonalizm, potym Papiez a terazki - UE?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka