Dodaj do ulubionych

"Siedemnascie mgnień wioosny, albo materiał..."

17.06.05, 18:33
Hallo, witam wszystkich!

Czytając to forum i wypowiedzi jego uczestników zastanawiam się czy
popadliście już w jakąś paranoję , czy zbliżacie się do niej nieuchronnie?
Tyle nienawiści co tutaj próżno by szukać w realnym świecie...
Zastanawia mnie co Was ukształtowało takimi, jakimi jesteście tutaj?
Mam wielu przyjaciół mieszkających w Niemczech, z których jedni wyjechali z
przyczyn ekonomicznych, inni bo tak zadecydowali rodzice ( bądź Oni sami)
czujący się Niemcami, ale
żaden z Nich, nie pała taką nienawiścią do Polski i Polaków jak nasi
niemieccy forumowicze , chociaż niektórzy z Nich też mają poczucie doznanej
krzywdy.
Tylko co My mieszkający na tej ziemi jesteśmy temu winni???
Tej historii( na pewno przykrej , może i niesprawiedliwej ) nie tworzyliśmy
MY , którzy tu piszemy , ale jeżeli już to nasi rodzice..,
Tylko , ze na to to już niestety My wpływu nie mieliśmy żadnego, a rodziców
wybrać się nie da!
Niektórzy mogą być ze swoich rodziców dumni , inni może mniej albo wcale,
jeszcze inni może nawet nie znają historii swoich rodziców...
Ale jedno jest pewne , musimy ich szanować takimi jakimi są ,lub byli bo z
jakichś powodów dokonali takich ,a nie innych wyborów.
Wielu z Was wyjechało jak byliście już dorosłymi ludźmi, to pewnie mieliście
tez okazje , żeby cos zmienić, czy cos dokonaliście?
A teraz piszecie nam bez przerwy , ze jesteśmy gorsi i do niczego.
Biedny ten mój pracodawca , który będąc rodowitym Ślązakiem powierza mi
poważne stanowisko w firmie zatrudniającej 380 osób wiedząc , że jestem
gorolką J)))

Ale i My nie jesteśmy bez winy , bo zamiast nawiązać dialog to na poniżanie
naszej godności odpowiadamy agresją, jakbyśmy nie pamiętali , że agresja
zawsze rodzi agresję.
Nie chcę przynudzać , ale wcale mi się to nie podoba!!
A teraz możecie się wyżywać na mnie , jedni i drudzy , albo zastanowić się
nad tym co napisałam....

Obserwuj wątek
    • meg_s Re: 17.06.05, 18:39
      bardzo dobrze to ujęłaś - ale do nieprzemakalni i tak nie dotrze - od tego są
      nieprzemakalni
      tym niemniej dobrze, że to napisałaś
      • myha1 Re: 17.06.05, 18:48
        dzięki Meg, wiem że to nic nie zmieni , ale mnie juz tak wkurzyli.....a
        jestem " ciepła i łagodna" :)))
        • olab1 Re: 17.06.05, 19:41
          Mam nadzieję MyHa, że przeprosiny przyjęte.
          Jakieś pyłki, kurcze, w powietrzu latają, kicham jak nigdy w życiu - to one
          chyba były przyczyną mojego występu. Wątek, o którym mowa, pokazał, kto musi
          mieć zawsze ostatnie zdanie, pokazał też to, o czym wiemy wszyscy nie od dziś -
          mianowicie, jak Polak z Polakiem umie dyskutować. Nie wiem, czy Polak z Polakiem
          to dobre określenie forumowiczów, dlatego zastrzegam, iż z pewnością każdy, kto
          to czyta wie, co mam na mysli pisząc w ten sposób. Przyznaję, dałam się
          sprowadzić do miernoty, ale - jak to się mówi - z kim przestajesz takim się
          stajesz; jak wchodzisz między wrony musisz krakać tak jak one.
          Jedno jest pewne - uśmiałam się setnie oglądając większość tego, co pokazał
          Laband w swoim wątku.
          Jasne, MyHa - masz 100% racji - nie wolno nikomu poniżać przodków kogokowiek,
          śmiać się czy to z języka, czy gwary, wierzeń, przekonań etc. Szacunek należny
          jest wszystkim i tak stanowi nawet nasza Konstytucja. Mam jednak wrażenie, że
          jak forum forum tak zawsze będzie już tu to, co jest teraz. Tego się nie
          wypleni, choć oczywiście możemy wszyscy dążyć do minimalizacji. Osobiście
          obiecuję, ze się postaram i będę się pilnować przed prowokacjami.
          Miłego.
    • Gość: sss9 Re: "Siedemnascie mgnień wioosny, albo materiał.. IP: *.pc.tek.pl 17.06.05, 19:43
      brawo !
      sam się często przyglądam moim wpisom z niedowierzaniem. ale tu nie ma nic do
      rzeczy narodowość czy miejsce pobytu. mnie jak i innych kilka osób na FG do
      pasji doprowadza metodyczna praca na rzecz pomniejszenia i zdezawuowania nas ,
      dzisiejszych mieszkańców Śląska , bo nie łudźmy się , że chodzi tylko o Gliwiczan.
      i nie ma tu do rzeczy czy czuję się Ślązakiem , Polakiem czy śląskim Polakiem -
      dla niektórych ważne jest czy myślimy takimi samymi kategoriami jak oni. i szlus.
      te wszystkie prowokacyjne wątki i posty w wątkach neutralnych , obliczone są na
      jedno - dokopać ! tak nakręca się spirala , ale to nie ja czy inni z Gliwic ją
      napinamy.
      w jakim celu tworzy się już któryś raz wątek z tezą pt. "chadziaje" chociaż już
      cztery razy został skasowany przez admina , albo "fantastyczny człowiek" , o
      M.C. i wiele innych , które są ewidentnie wobec nas prowokacyjne i obliczone na
      awanturę ? ich miejsce jest na zupełnie innych forach.
      pretensje i żal odczuwamy , o paradoksie , my - Gliwiczanie , dlatego , że mamy
      tą chęć by walczyć z faszystowskimi podrzegaczami ? a może jesteśmy idiotami , a
      to forum powinny zawłaszczyć kreatury pokroju gregora , ballesta , labanda ?
      rozumiem , że dwaj ostatni mają jakiś dawny wkład w to forum i w jakiś sposób
      szanujecie ich. ale , coś się zmieniło i to radykalnie ! czy tego nie widać ?
      czy nikogo ze starych forumowiczów , którzy nie zamknęli się w twierdzy
      "Gliwiczanie.pl" stać na to by krzyknąć : BASTA! ?
      jak długo będziemy tolerować ten stan rzeczy ? patrzę na różne fora - nigdzie
      nie ma takiego syfu ! dlatego , że ja tu jestem , czy też tamtym brakuje tych
      naszych dwu karłów , by doprowadzić ich fora do "gliwickiego" stanu ?
      mam udział w tym jak postronny i przypadkowy gość widzi nasze forum , ale
      pozostawianie tych obelg i zwyczajnej nieprzyzwoitości byłoby tchórzostwem i
      pozostawieniem FG małej ,co prawda ale hałaśliwej bandzie rozczarowanych życiem
      idiotów.
      niewiele do tego brakuje. tego chcecie ?
      • olab1 Re: "Siedemnascie mgnień wioosny, albo materiał.. 17.06.05, 19:49
        Wpadłam kilka razy na gliwiczanie i jakoś tam nudnawo. Nie wiem, może dziś jest
        inaczej. Muszę sprawdzić.
        A co do tego, czego chcemy - SSS Ty też masz swój udział w nakręcaniu spirali.
        Uderz się w piersi, "jakom i ja to zrobiła".
        • Gość: sss9 Re: "Siedemnascie mgnień wioosny, albo materiał.. IP: *.pc.tek.pl 17.06.05, 20:00
          jo cie prosza , naumiej sia cziteć ! ; ) cyso...
          • olab1 Re: "Siedemnascie mgnień wioosny, albo materiał.. 17.06.05, 20:04
            Gość portalu: sss9 napisał(a):

> jo cie prosza , naumiej sia cziteć ! ; ) cyso...
            Jo umia czytać, nie umia cziteć.
            O co znów chodzi? Tylko szybko, bo idę czytać książkę. Szkoda mi czasu na ...
      • sloneczko1 Re: do sss9 17.06.05, 23:00
        i znowu obrażasz kogoś na tym wątku,nie umiesz uszanować tego co tu pisały te
        Panie?porównaj te wpisy i może zauważysz różnicę-tego Ci życzę
      • sloneczko1 Re: do Myhy 17.06.05, 23:02
        przepraszam,że piszę na Twoim wątku ale nie podoba mi się post tego Pana
        • myha1 Re: do Myhy 17.06.05, 23:16
          sloneczko1 napisała:

> przepraszam,że piszę na Twoim wątku ale nie podoba mi się post tego Pana

nie masz za co przepraszać , to wolny kraj i wolne forum...

" śpiewać każdy może..
          trochę lepiej , lub trochę gorzej ..
          wcale nie o to chodzi , jak co komu wychodzi>>" :)))
      • Gość: !!! do sss9 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.06.05, 23:35
        zastanow sie nad soba!
        • sloneczko1 Re: do sss9 17.06.05, 23:41
          Gość portalu: !!! napisał(a):

> zastanow sie nad soba! -----------------------------------------------
          he,pomoż mi w tym
          • Gość: !!! ???? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.06.05, 23:47
            myha, to ty jestes sss9???!!!
            • Gość: !!! Re: ???? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.06.05, 23:48
              sorry, mialem na mysli ciebie, sloneczko drogie
              • sloneczko1 Re: ???? 17.06.05, 23:52
                kim jesteś???znam Cię???
            • myha1 Re: ???? 17.06.05, 23:55
              Gość portalu: !!! napisał(a):

> myha, to ty jestes sss9???!!!

jeżeli tak sądzisz>>
    • praszka.m Re: "Siedemnascie mgnień wioosny, albo materiał.. 17.06.05, 19:54
      myha1 coTy? przeciesz tej wojny nikt nie chce zakończyć, tu sie krew nie
      leje ,a obrażać można sie do woli. Mam wrażenie że w ostatnim czasie o to
      własnie chodzi . Ja jestem cierpliwa , a prawdziwi ludzie homoru już dawno sie
      wycofali ,lub cierpliwie czekają aż im sie to przeje. Każdy wątek kończy sie
      tak samo ,aż sama sie dziwie że twoje omijaja dość łagodnie . Chyba że tematy
      sa bardziej pogodne i z życia wziete.Albo umiejetnie przywołujesz co niektórych
      do porzadku.Pa Pozdrawiam Praszka
      • myha1 Re: "Siedemnascie mgnień wioosny, albo materiał.. 17.06.05, 21:26
        witam ponownie

Moja wypowiedź nie jest wymierzona w nikogo osobiście!!!!
        Podzieliłam sie tylko moimi odczuciami po 5-cio miesięcznej lekturze Waszych
        wpisów i zakładanych watków ..
        Tylko Meg mnie zrozumiała o co tak naprawdę mi chodzi...
        Praszka Ty mnie akurat znasz i wiesz , że to co napisalam jest prawdziwe, bo
        troche tych przyjaciół o których pisze mamy wspólnych.
        Wiesz tez , ze jestem osoba pogodną i "ciepła i łagodną"by trzymać sie tego co
        napisałam w innym watku...i skoro tak napisałam to naprawde mam tego dość.
        Umiem rozmawiac i na powazne tematy oprócz aforyzmów i dowcipów , ale nie dam
        sie poniżać bezkarnie , bo "ciepła i łagodna " nie znaczy pokorna i bezwolna...
        Przykro mi czytać jaka to jestem niedojda życiowa , bo miałam to szczęście
        urodzić sie Polką!
        Szkoda, że osoba ktora mnie zaprosiła na to forum nie powiedziała , jak sie tu
        traktuje ludzi....bo raczej by mnie tu nie było( moze tak byłoby lepiej).
        A Ty sss9 nie mów do mnie : czego wy chcecie, ja wiem czego ja chcę!
        Nie cierpie awantur!
        A wiele z tych słów ,którymi sie obrzucacie nawet nie słyszałam do tej pory.
        pozdrawiam
    • ballest Re: "Siedemnascie mgnień wioosny, albo materiał.. 18.06.05, 18:13
      MyHa , co Ty wypisujesz, kto z nas pala nienawiscia do Polakow, naucz sie
      czytac, co my piszemy, my piszemy zle o Hadziajach a to sa osoby co kultzury
      nie maja i na temat watki nie pisza tylko zawsze na temat autora watku, do
      Goroli nic nie mam, a Gorolkow tez nie.
      Wlasnie mialem caly tydzien trzech monterow ze Fraiburga Szwaby, dwoch z nich
      to bylo kompletne dno! Gorole by mi to lepi zrobiyli!
      Ja nie osadzam czlowieka po pochodzeniu, religii, plci, czy kolorze skory tylko
      po jego zachowaniu i kulturze osobistej, jak sie obchodzi z innymi, to sie u
      mnie liczy!
      • ballest Re: "Siedemnascie mgnień wioosny, albo materiał.. 18.06.05, 18:19
        Jeszcze raz ja , ten trzeci z Freiburga, byl ale bardzo dobry !
        Co do tego, co tu sie dzieje, to uwazasz, albo sugerujesz, ze to my ze Zychodu
        winni sa, prawda!?
        Nie MyHa, lepiej porownaj wpisy, to zauwazasz, kto tu burdel robi, czytaj dok
        dokladnie
        • myha1 Re: "Siedemnascie mgnień wioosny, albo materiał.. 18.06.05, 21:56
          hallo , Ballest!

Zaznaczyłam w moim ostatnim wpisie , że nie kieruję mojego rozczarowania i
          pretensji do nikogo osobiście.
          Ale skoro poczułeś sie urażony, cóż ...
          Ja piszę o moim ogólnym odczuciu po 5-cio miesziecznym pobycie na FG.
          I nie mów mi , że nie obrażałeś goroli , bo tak nie jest , widzisz obrażanie to
          nie tylko używanie brzydkich słów ale też pogarda i lekceważenie Polaków.
          Cały czas, w każdym wpisie ( prawie w każdym ) stawiasz tezę : no ja ale to
          przeca poloki!
          Ja jestem dumna z tego , że urodziłam się Polką i nie podoba mi się , że ktoś
          cały czas mnie jako Polkę lekceważy.
          Nie uważam sie w niczym gorsza od Ciebie , bo niby dlaczego?
          A że myślę inaczej niż Ty , to już jestem zła i zouza?
          Nigdy Ciebie ani nikogo na forum nie obraziłam ale Ty owszem i sam dobrze o tym
          wiesz.
          Ale też staram sie zawsze byc obiektywna i to też napisałam , że i Polacy nie
          sa bez winy.
          Ty niestety czytasz tylko to co chcesz przeczytać , a ja nie należę do osób ,
          ktore bedą Ci przytakiwać , dobrze o tym wiesz!
          Jak masz racje natomiast ( w moim odczuciu ) to Ci ją już nie raz przyznałam...

pozdrawiam Cie pomimo tego , że mnie nie lubisz

• ballest Re: "Siedemnascie mgnień wioosny, albo materiał.. 19.06.05, 01:14
            MyHa, prosze Cie, raz Ciebie i Sloneczko obrazilem, ale mysle, ze bez winy nie
            byliscie, a z czego wnioskujesz, ze Cie nie lubie, z czego, napisz!
            Polakow tez nie obrazam, ale staram sie ich mity obalac, bo to naprawde nie
            jest narod wybrany !
            • sloneczko1 Re:do Ballesta 19.06.05, 01:21
              no Ballest--przeciesz Ci dauam ignora i po sprawie,ja sie nie umiem długo
              gniewac,a Mysze napisz,że ją lubisz i jusz--w końcu jest prawdziwą kobietą ,nie
              to co ja--to Ci wybaczy
              • ballest Re:do Ballesta 19.06.05, 08:36
                Sloneczko, badz dzisiaj mile i nie chwal sie tak tym ignorem !
                --
                • Gość: olab1 Re:do Ballesta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 09:43
                  jak będzie świecieć słonko to ludzi stąd wywieje.
                  Zauważyłam jedną prawidłowośc - weekend nastaje i ludzie czmychają za miasto, za
                  działki i nie po drodzie im do kompa siadać. Dlatego w sob- niedz. takie pustki
                  na forum. Niektórzy też pewnie myślą nad strategią na następny tydzień - co też
                  jest dowodem na to, jakie ożywienie panuje zawsze w poniedziałki.
                  No to miłego weekednowania.
                • sloneczko1 Re:do Ballesta 19.06.05, 11:50
                  no jestem miłe,jestem--i piękny dzień jest,nie za gorąco,nie za zimno--poprostu
                  ładnie
              • myha1 Re:do Ballesta 19.06.05, 17:39
                sloneczko1 napisała:
                --w końcu jest prawdziwą kobietą ,ni
                > e
                > to co ja--

eej Słoneczko, przecież napisałam , że to żart ..nie zrozumiałas ? :)))
                • myha1 Re:do Ballesta 21.06.05, 14:02
                  Przez jeden dzień było troszkę spokojniej...
                  A już myślałam , że coś się zmieni, ale skąd???
                  Dziś już prawie wszystko wróciło do normy, a dyskutanci do formy!
                  Nawet upał im nie straszny...:(((
                  • Gość: gRegor Re:do Ballesta IP: *.gliwice.hyperion.pl 21.06.05, 23:30
                    myha-nie czytałem celowo wypowiedzi tych co przezde mną się wpisali ale zapyataj
                    sie tych ,którzy zajęli nasze domy np.na ul. Mieszka I i Sowińskiego czy
                    kiedykolwiek myśleli o Ślązakach czy Niemcach wypędzonych z tej ich ziemi,zajęli
                    ich komfortowe domy i uważają się za paniska polskie?...bo tak na prawdę ta
                    ziemia nie jest polska . Czemu Polacy nie chcą powrotu swoich ziem ze wschodu to
                    doskonale rozumiem.Na miłość boską zacznijcie bronić waszego prawa do zwrotu
                    polskiej własności . Czego się boicie? Zostawiliście tam coś a z nas prubójecie
                    zrobić ...........szkoda pisania i gadania bo mam sąsiadów ,którzy rozumią ale
                    wszystko im zzwisa....
                    • Gość: Nu! Re:do Ballesta IP: *.necik.pl / *.necik.pl 22.06.05, 02:49
                      NIE ŻARTUJ

Moja rodzina się też wprowadzała w tym czasie do Gliwic i to był
                      zwyczajny czesto bandytyzm - brało sie flaszkę, dawało sołdatowi,
                      i "ciepłe mieszkanko" już było.

Normalni ludzie przecież tak nie robili. Jaki normalny człowiek zapłaci flaszkę
                      ruskiemu żołnierzowi, żeby ten wypędził kogoś z jego domu?

Opuszczone mieszkania to co innego trochę.

Jako przeciwwagę powiem ci, że znam śląskie domy w których jest przepych taki, jakby tam jakie hrabie mieszkały, podczas gdy wiadomo, ze właściciel był prostym sztygarem na kopalni przed wojną.

Pytanie, skąd się wziął ten czy tamten dom wypchany cennymi meblami?
                      Pewnie lepiej nie pytać.

Mio to prawdę mówiąc obojętne, ale fakt jest faktem.

• Gość: rodak opuszczone mieszkania IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.06.05, 03:13
                        napisalas:
                        "...Opuszczone mieszkania to co innego trochę."

moze przyblizysz mysl?
                        • Gość: Nu! Re: opuszczone mieszkania IP: *.necik.pl / *.necik.pl 22.06.05, 03:57
                          normalnie, - żeby uniknąć pola kofliktu - na przykład były całe dzielnice wojskowe,z mieszkaniami po żonierzach (oficerach). I to chyba nawet nie były prywatne mieszkania tylko wojska. W czymś takim zamieszkała moja rodzina właśnie.

Pamiętaj, że większość nie przyjechała na Śląsk czy do Gliwic, żeby poprawić
                          swój byt, ale dlatego, że im mieszkanie czy dom (na przykład) zburzono, i
                          byli dosłownie bezdomni.

• myha1 Re: opuszczone mieszkania 22.06.05, 07:22
                            witam
                            Schodzicie znowu do tego co już na wszystkich możliwych wątkach dotyczących
                            Śląska i Polaków zostało powiedziane ,a nawet wykrzyczane .
                            Tylko , że mnie wcale nie chodziło w mojej skromnej wypowiedzi o kolejną
                            awanturę , ale zwyczajne oburzenie na to jak zachowują się forumowicze w
                            stosunku do siebie.
                            Ja nikomu domu nie zabrałam i nie mam zamiaru ponosić za ten stan rzeczy
                            odpowiedzialności zbiorowej...
                            • Gość: w Re: opuszczone mieszkania IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.06.05, 09:22
                              myha1 napisała:

> Ja nikomu domu nie zabrałam i nie mam zamiaru ponosić za ten stan rzeczy
                              > odpowiedzialności zbiorowej...

A dlaczego nie ? Niemcy tez za wszystko odpowiadaja zbiorowo i na dodatek
                              odpowiedzialnasc ta przechodzi z pokolenia na pokolenie
                              • braid Re: opuszczone mieszkania 22.06.05, 09:25

czyli uwazasz sie wspolwinnym za zbrodnie Niemcow popelnione na Polakach?
                                • sss9 Re: opuszczone mieszkania 22.06.05, 09:32
                                  braid napisał:

>
                                  > czyli uwazasz sie wspolwinnym za zbrodnie Niemcow popelnione na Polakach?

na to wychodzi. ; )
                                • Gość: w Re: opuszczone mieszkania IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.06.05, 09:35
                                  braid napisał:

>
                                  > czyli uwazasz sie wspolwinnym za zbrodnie Niemcow popelnione na Polakach?

Jestem tak samo winny albo niewinny, jak wszyscy, ktorzy urodzili sie po wojnie.

Nie zmienia to jedank faktu, ze tak jak reszta mieszkancow Niemiec (z Toba
                                  wlacznie) ponosze konsekwencje (rowniez finansowe) tego, co sie stalo ponad pol
                                  wieku temu.
                                • sloneczko1 Re: 22.06.05, 09:37
                                  dlaczego od Rosjan nie żąda się odszkodowań za mienie zostawione na wschodzie?za
                                  katorżniczą pracę na Sybirze?czy innych obozach pracy?za morderstwa popełnione
                                  na obywatelach polskich i nie tylko tych?za internowanych z naszych stron?którzy
                                  zostali po wojnie wywiezieni w głąb Rosji?i w większości już nie wrócili?dlaczego?
                                  • sss9 Re: 22.06.05, 09:43
                                    zapytaj posła z twojego okręgu wyborczego.
                                    • sloneczko1 Re: do sss9 22.06.05, 09:45
                                      czyżbyś nie wiedział?no,no
                                      • sss9 Re: do sloneczko 22.06.05, 09:50
                                        sloneczko1 napisała:

> czyżbyś nie wiedział?no,no

ty oczywiście to wiesz , a pytałaś tylko dlatego , że lubisz strugać z siebie ..?
                                        • sloneczko1 Re: 22.06.05, 09:56
                                          nie ,nie wiem--widać wszyscy się boją z Rosją zadzierać----co lubię z siebie
                                          robić?bo nie wiem o czym mówisz SSS 9
                                  • braid Re: 22.06.05, 09:45

zanim zaczniesz wywijac kijkiem w strone Polakow

zapytaj sie dlaczego roszczenia Niemcow dotycza wylacznie czesci ktora
                                    jest obecnie w granicach RP.
                                    Dlaczego nie domagaja sie Niemcy odszkodowan od Rosji ( Kalliningrad)
                                    czy Litwy ????

Kto za tym stoi? ;)))
                                    • Gość: w Re: IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.06.05, 09:54
                                      braid napisał:

>
                                      > zanim zaczniesz wywijac kijkiem w strone Polakow
                                      >
                                      > zapytaj sie dlaczego roszczenia Niemcow dotycza wylacznie czesci ktora
                                      > jest obecnie w granicach RP.
                                      > Dlaczego nie domagaja sie Niemcy odszkodowan od Rosji ( Kalliningrad)
                                      > czy Litwy ????
                                      >
                                      >
                                      > Kto za tym stoi? ;)))

Nie mam ochoty wywijac jakims kijkiem i nie chodzi mi o zadne konkretne
                                      roszczenia, a wylacznie mi o zasade.

Jezeli stosuje sie odpowiedzialnosc zbiorowa wobec obywateli Niemiec, dlaczego
                                      inne narody maja byc traktowane inaczej ?
                          • meg_s Re: opuszczone mieszkania 22.06.05, 07:48
                            a moja mama, (która jak kiedyś pisałam dostała nakaz pracy na Śląsku, wcale się
                            nie paliła do przyjazu) - mieszkała w hotelu asystenckim AM w Rokitnicy, tata
                            wynajmował pokój "przy rodzinie" - jeszcze dwa lata po ślubie jak się śmiali
                            mieli mieszkanie dwupokojowe - jeden pokój w Zabrzu, drugi w Rokitnicy, bo
                            hotel nie przewidywał małżeństw, a rodzina wynajmująca nie zgadzała się na
                            żonę :)
                            kiedy ja się miałam urodzić - zlitowała się nad nimi przyjaciółka mamy, która
                            mieszkała w mieszkaniu służbowym Akademii(przerobionym z pracowni protetycznej -
                            rurki z gazem oplatały całe mieszkanie :D) i odstąpiła im pokój - w tym
                            mieszkaniu mieszkam do dziś
                            a dom w Gliwicach rodzice wybudowali wiele lat później - własnymi rękami z
                            własnych pieniędzy, na terenie który był kolejno Königliche, Staatliche i
                            państwowy

• myha1 Re: opuszczone mieszkania 22.06.05, 08:20
                              Ja w mojej rodzinie jestem pierwszym pokoleniem , które mieszka na Śląsku...
                              Przyjechałam do Gliwic po nauki... i tak spotkałam miłość i zostałam :)))
                              Ale dopiero tu , na forum dowiedziałam sie , że jestem "okupantką":((
                              I nie korzystałam z żadnego "przywileju" , wszystko co osiągnęłam to ciężka
                              praca!!( a mieszkanie sobie po prostu kupiłam , a nie zabrałam nikomu..)

Miłego dnia Meg

MyHa
                              • sss9 Re: opuszczone mieszkania 22.06.05, 08:24
                                tylko winni się tłumaczą. ; )
                                • meg_s Re: opuszczone mieszkania 22.06.05, 08:37
                                  wyjaśnienie, a tłumaczenie
                                  płynna granica :D
                                  • sss9 Re: opuszczone mieszkania 22.06.05, 08:41
                                    nie używaj takich "płynna granica" , to woda na młyn Hupków , itp ; D
                                    • myha1 Re: opuszczone mieszkania 22.06.05, 08:43
                                      sss9 napisał:

> nie używaj takich "płynna granica" , to woda na młyn Hupków , itp ; D

nie tłumaczę się , wujaśniam tylko "skąd sie tu wzięłam i dlaczego ?", to
                                      wielka różnica :)
                                      • sss9 Re: opuszczone mieszkania 22.06.05, 09:00
                                        teraz też "wyjaśniacie" ? ; )
                                        jeśli tak , to już jestem spokojny....
                                        • aqua Re: opuszczone mieszkania 22.06.05, 10:34
                                          A skąd ja tu się wziąłem? Włączyłem komputer, zalogowałem się, wybrałem FG i
                                          jestem:)
                                          • myha1 Re: opuszczone mieszkania 22.06.05, 10:36
                                            " ...co ja robie tu?
                                            co ja tutaj robię ...? " :)))
                                            • aqua Re: opuszczone mieszkania 22.06.05, 11:01
                                              Wydaje mi się, że robisz to samo co ja, czytasz, analizujesz, odpisujesz, czy
                                              po prostu tracisz czas:). Dobrze chociaż, że pogawędka jest przyjemna.
                                              • myha1 Re: opuszczone mieszkania 22.06.05, 14:04
                                                aqua napisał:

> Wydaje mi się, że robisz to samo co ja, czytasz, analizujesz, odpisujesz, czy
                                                > po prostu tracisz czas:). Dobrze chociaż, że pogawędka jest przyjemna.

szkoda tylko , że tego czasu nie mam więcej , bo lektura....że proszę siadać .
                                                ale pogawędka faktycznie ..
                                                • Gość: gRegor Re: opuszczone mieszkania IP: *.gliwice.hyperion.pl 23.06.05, 22:32
                                                  no wy wszyscy tu znależliście się przez przypadek i pomnik Wam należy
                                                  postawić!!!!A tych co wypędzono i zajęto ich domy i mieszkania to wymyślił
                                                  H.Ch>Andersen!Za niedługo będzie tak jak to powinno być w/g polskiej
                                                  historii.Same Poloki arezsta do zabicia? co? Hitler sie pomyloł z wami a
                                                  takiego mioł sojusznika .........
                                                  • Gość: neo Re: opuszczone mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 22:38
                                                    przeczytaj to co napisales i napisz to jeszcze raz, tylko dla odmiany z sensem.
                                                  • Gość: gRegor Re: opuszczone mieszkania IP: *.gliwice.hyperion.pl 23.06.05, 22:44
                                                    postawić!!!!A tych co wypędzono i zajęto ich domy i mieszkania to wymyślił
                                                    H.Ch>Andersen!Za niedługo będzie tak jak to powinno być w/g polskiej
                                                    historii.Same Poloki arezsta do zabicia? co? Hitler sie pomyloł z wami a
                                                  • Gość: gRegor Re: opuszczone mieszkania IP: *.gliwice.hyperion.pl 23.06.05, 22:51
                                                    dla mnie większość tych co łażą po moim mieście to szabrownicy i ich potomkowie.
                                                    jaa jak Was wywalili z Ukrainy to czemu tak się mało staracie o swoje? wiem ,bo
                                                    zostawiliście tam jedno wielie zero ew porównaniu z tym co tu
                                                    zabraliście.Tyle.Ja Was rozumiem .Po prostu nie mieliście innego wyjścia.
                                                    Trudno. Ale przyznajcie się do tego ,że nie może być tak ,że Śląsk to wasza
                                                    ojczyzna a Lwó i te stepy wokół to też. Teraz jedziecie na otwarcie cmentarza
                                                    "orląt" to zdecydujcie wreszcie gdzie kutwa jest wasz dom bo mnie się wydaje ,że
                                                    wy chcielibyście mieć też Nowy York ,Boston ,Paryż i Bojków swędzi mnie to
                                                    miejsce jak wsza żyda!
                                                  • Gość: neo Re: opuszczone mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 23:02
                                                    jestes maksymalnie sfrustrowanym rylem albo potomkiem długiej linii ryli. Jak ci
                                                    tu nie pasi w Gliwicach to wyp... do ziomków w rajchu, stawiaj se krasnale w
                                                    ogródku i słuchaj tej swojej wiesniackiej muzyczki. Boli was, że nagle
                                                    znaleźliscie się w masie ludzi mądrzejszych od was. No to jeszcze raz, zamiast
                                                    ocierać się w mieście o szabrowników i goroli to fiuuuuuuu Machura Reisen czy
                                                    inny Wanderer i już jestes u swoich.

No już, czego tu jeszcze się slinisz??? Kehrt euch! Abtreten!!!
                                                  • Gość: neo Re: opuszczone mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 22:51
                                                    postawić!!!!
                                                    - 1. zdanie - może być. (tak przy okazji - robicie już skladkę na pomnik?)

A tych co wypędzono i zajęto ich domy i mieszkania to wymyślił
                                                    H.Ch>Andersen!
                                                    - 2. zdanie - chyba zajęto "im" domy?

Hitler sie pomyloł z wami a

Ostatnie zdanie - w jakim sensie sie pomylił? jakiego sojusznika miał?

Mówilem ci, zebyś to napisał drugi raz z sensem a nie wkleił drugi raz. I nie
                                                    tłumacz się późna porą, bo to środek tygodnie a nie weekend.
                                                  • Gość: gRegor Re: opuszczone mieszkania IP: *.gliwice.hyperion.pl 23.06.05, 23:12
                                                    posrajcie się a to nasza Śląska ziemia! obrażać nas możecie ,to świadzczy o was
                                                    ale niczym ale to niczym nie zmienicie historii tej ziemi.Pa goroliczki.
                                                    Dobranoc! Macie swoje ...dlaczego nie wracacie? Znaczy się ? tchórze? hahahahahaha!
                                                  • Gość: neo Re: powtarzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 23:16
                                                    jestes maksymalnie sfrustrowanym rylem albo potomkiem długiej linii ryli. Jak ci
                                                    tu nie pasi w Gliwicach to wyp... do ziomków w rajchu, stawiaj se krasnale w
                                                    ogródku i słuchaj tej swojej wiesniackiej muzyczki. Boli was, że nagle
                                                    znaleźliscie się w masie ludzi mądrzejszych od was. No to jeszcze raz, zamiast
                                                    ocierać się w mieście o szabrowników i goroli to fiuuuuuuu Machura Reisen czy
                                                    inny Wanderer i już jestes u swoich.

No już, czego tu jeszcze się slinisz??? Kehrt euch! Abtreten!!!

Aha - jeszcze jedno - mieszkam w poniemieckiej willi w fantastycznej dzielnicy -
                                                    jest naprawde super!!!
                                                  • Gość: gRegor Re: powtarzam IP: *.gliwice.hyperion.pl 23.06.05, 23:24
                                                    jestem u siebie w przeciwieństwie do ciebie polaczku;) hahahahah od wieków ty
                                                    mamlasie [polaczku!
                                                  • Gość: neo Re: powtarzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 23:29
                                                    to MUSI boleć, domyślam sie. Zostań sobie na noc z tym bólem. Rano znowu
                                                    będziesz wśród szabrowników... i tak codziennie....
                                                  • rico-chorzow Re: powtarzam 23.06.05, 23:35
                                                    Gość portalu: neo napisał(a):

> jestes maksymalnie sfrustrowanym rylem albo potomkiem długiej linii ryli. Jak c
                                                    > i
                                                    > tu nie pasi w Gliwicach to wyp... do ziomków w rajchu, stawiaj se krasnale w
                                                    > ogródku i słuchaj tej swojej wiesniackiej muzyczki. Boli was, że nagle
                                                    > znaleźliscie się w masie ludzi mądrzejszych od was. No to jeszcze raz, zamiast
                                                    > ocierać się w mieście o szabrowników i goroli to fiuuuuuuu Machura Reisen czy
                                                    > inny Wanderer i już jestes u swoich.
                                                    >
                                                    > No już, czego tu jeszcze się slinisz??? Kehrt euch! Abtreten!!!
                                                    >
                                                    >
                                                    > Aha - jeszcze jedno - mieszkam w poniemieckiej willi w fantastycznej dzielnicy
                                                    > -
                                                    > jest naprawde super!!!

Neo-Polak?,mieszkający w niemieckij willi?,to tak jakbym ubrał stare z......
                                                    podspodenki kogoś obcego,brrrrr .....higiena,ale skoro u Pana jest super....ten
                                                    gnój?
                                                  • Gość: neo Re: powtarzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 23:39
                                                    w POniemieckiej - panie rico-chorzow. Zapewne stac pana na jakąś bardziej
                                                    oryginalną ripostę, a może się mylę?
                                                  • rico-chorzow Re: powtarzam 23.06.05, 23:43

> w POniemieckiej - panie rico-chorzow. Zapewne stac pana na jakąś bardziej
                                                    > oryginalną ripostę, a może się mylę?

Nie,Pan jest sam dla siebie ripostą.
                                                  • Gość: neo Re: powtarzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 23:47
                                                    tak, to istotnie niezwykle finezyjna riposta. Zapewne przebywał pan zbyt długo w
                                                    sąsiedztwie huty "Kościuszko"? Może by tak o rentę wystąpić? Byłoby więcej czasu
                                                    dla forum....
                                                  • rico-chorzow Re: powtarzam 24.06.05, 00:01

> tak, to istotnie niezwykle finezyjna riposta. Zapewne przebywał pan zbyt długo
                                                    > w
                                                    > sąsiedztwie huty "Kościuszko"? Może by tak o rentę wystąpić? Byłoby więcej czas
                                                    > u
                                                    > dla forum....

Wie Pan,dwie huty były w Königshütte,jednak mój nik nie kłamie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka