Dodaj do ulubionych

Śląsk to imprezowy region

13.07.05, 10:16
oprac. iwa "Metro" 12-07-2005, ostatnia aktualizacja 12-07-2005 21:21

Śląsk pobił resztę Polski - aż cztery śląskie miasta znalazły się w pierwszej
piętnastce najbardziej rozrywkowych miast w kraju
Magazyn "Men's Health" sporządził listę miast, w których trudno się nudzić.
Przy ustalaniu rankingu wzięto pod uwagę m.in. liczbę restauracji, klubów,
cyklicznych imprez, a nawet foteli kinowych przypadających na tysiąc
mieszkańców. Jeśli chodzi o tę ostatnią z wymienionych pozycji, najlepiej
wypadły Katowice. Ostatnie miejsce zajęło Bielsko-Biała. To miasto jest za to
na drugim miejscu w Polsce w dostępie do dobrej kuchni. Wygrały Tychy, gdzie
jest najwięcej restauracji i pubów na tysiąc mieszkańców. W ogóle w tej
konkurencji Górny Śląsk pobił resztę Polski - aż pięć śląskich miast znalazło
się w pierwszej dziesiątce.
Jeszcze jednym kryterium, które miało wpływ na miejsce miasta w rankingu, była
cena taksówki (taryfa nocna). Najdrożej jest w Dąbrowie Górniczej - bo aż 4,50
zł za kilometr.
TOP 15:
Warszawa, Wrocław, Kraków, Włocławek, Kielce, Rybnik, Gdańsk, Białystok,
Toruń, Gdynia, Łódź, Katowice, Zabrze, Tychy, Poznań
Obserwuj wątek
    • olab1 Re: Śląsk to imprezowy region 13.07.05, 10:21
      Ja coś wiem o ilości sprzedaży alkoholu. Tak naprawdę nie ma się co cieszyć -
      popatrz, SSS, nie ma festynu, koncertu, meczu, bez piwa. ktoś pwiie, piwo to
      nie alkohol. Zgadzasz się z tym? Ja nie, bo widzę dosłownie całe rzesze młodych
      ludzi, również dzieci zawianych właśnie tym nie-alkoholem. Nawet festyny
      rodzinne są z piwem. Inaczej nie ma zabawy. A czytałeś artykuł w Polityce o
      piciu młodych? Dane są zatrważające. Już lepiej, gdyby Śląsk był pierwszy w
      innych rankingach.
      • sss9 Re: Śląsk to imprezowy region 13.07.05, 10:33
        młodzież pije na potęgę wszędzie w Europie , taki się zrobił styl...
        nie wiem czy na Śląsku akurat piwa leje się więcej niż w innych regionach
        podczas wszelakich imprez , ale gdyby nasi piwowarzy nie prześcigali się w
        wymyślaniu coraz mocniejszych piw , ludzie nie upodlaliby się tak żałośnie.
        dopiero co spędziłem parę dni w Ostrawie , pod względem rozrywek bije na głowę
        każde śląskie miasto , a ludzie wlewają w siebie "straszne" ilości i odziwo nie
        widać tam takich balansujacych na krawędzi.
        sam ranking "Men's Health" traktować trzeba jednak z przymrużeniem oka , w końcu
        np.ilość miejsc kinowych - co to za kategoria , kiedy w kinach pustki ?
        • betoniarz-zbrodniarz Re: Śląsk to imprezowy region 13.07.05, 12:30
          lepiej juz niech to będzie to piwo niz tak jak kiedyś mocniejsze alkohole. A co
          do kin i miejsc kinowych to wczoraj w Multikinie było pełno ludzi...
        • Gość: Pit Nie jest chyba tak źle IP: 150.254.85.* 13.07.05, 12:38
          sss9 napisał:

> młodzież pije na potęgę wszędzie w Europie , taki się zrobił styl...
          > nie wiem czy na Śląsku akurat piwa leje się więcej niż w innych regionach
          > podczas wszelakich imprez , ale gdyby nasi piwowarzy nie prześcigali się w
          > wymyślaniu coraz mocniejszych piw , ludzie nie upodlaliby się tak żałośnie.
          > dopiero co spędziłem parę dni w Ostrawie , pod względem rozrywek bije na głowę
          > każde śląskie miasto , a ludzie wlewają w siebie "straszne" ilości i odziwo
          nie
          > widać tam takich balansujacych na krawędzi.
          > sam ranking "Men's Health" traktować trzeba jednak z przymrużeniem oka , w
          końc
          > u
          > np.ilość miejsc kinowych - co to za kategoria , kiedy w kinach pustki ?

Nie narzekaj, porównując dawniejsze czasy to progres jakiś jest.
          • sss9 Re: Nie jest chyba tak źle 13.07.05, 12:41
            broń mnie egzekutorze ; )))
            nie narzekam wcale , czeskie lajciki pozwalają na znacznie dłuższe konwersacje
            ; )))
            • betoniarz-zbrodniarz Re: Nie jest chyba tak źle 13.07.05, 12:42
              to jest chyba tzw. kultura spożycia alkoholu...
              • Gość: Pit Re: Nie jest chyba tak źle IP: 150.254.85.* 13.07.05, 12:45
                betoniarz-zbrodniarz napisał:

> to jest chyba tzw. kultura spożycia alkoholu...

Zbrodniarzu, przypominając sobie czasy PRL, naprawde nie jest źle choć mogloby
                byc lepiej.
                • betoniarz-zbrodniarz Re: Nie jest chyba tak źle 13.07.05, 12:46
                  własnie o tym napisałem wczesniej - maleje spozycie alkoholi mocnych na rzecz
                  piwa.
                  • sss9 Re: Nie jest chyba tak źle 13.07.05, 12:47
                    tylko piwo coraz mocniejsze... : )))
                    • betoniarz-zbrodniarz Re: Nie jest chyba tak źle 13.07.05, 12:50
                      fakt - gdzieś widziałem piwo (piwo???) o zaw. alkoholu 10% (nie słodu tylko
                      C2H5OH!!!)
                      • stasiek17 Re: Nie jest chyba tak źle 13.07.05, 12:54
                        gdzie widziałeś to piwo 10 % ??
                        • betoniarz-zbrodniarz Re: Nie jest chyba tak źle 13.07.05, 12:56
                          no jest cos takiego - oczywiście puszkowe - Imperator zdaje się. W biedronce
                          albo w tesco.
                          • Gość: Pit Re: Nie jest chyba tak źle IP: 150.254.85.* 13.07.05, 12:59

> no jest cos takiego - oczywiście puszkowe - Imperator zdaje się. W biedronce
                            > albo w tesco.

A jaka jest jego nazwa ? Wiem ze van Poor mial kiedys ok 7 voltow.
                            • betoniarz-zbrodniarz Re: Nie jest chyba tak źle 13.07.05, 13:03
                              7 procentowych jest duzo. Ten 10% miał nazwę bodajże - Imperator. He he...
                              • Gość: Pit Re: Nie jest chyba tak źle IP: 150.254.85.* 13.07.05, 13:04

> 7 procentowych jest duzo. Ten 10% miał nazwę bodajże - Imperator. He he...

Nazwa mowi sama za siebie. Moze sam car Mikolaj je popijal ..gdy mial kaca he,
                                he....
                    • Gość: Pit Re: Nie jest chyba tak źle IP: 150.254.85.* 13.07.05, 12:52
                      sss9 napisał:

> tylko piwo coraz mocniejsze... : )))

Rzeczywiscie, nasze piwo nie jest slabe ale napieprzonych klientow na ulicach
                      jest duzo mniej. Przyczyny sa rozne, pieniadze, zadnego chlania w robocie. Do
                      roboty ( a ja sie teraz szanuje) nie mozna przyjsc wczorajszym itp. Zmiany
                      ustrojowe wymusily zmiane zachowan.
                    • braid Re: Nie jest chyba tak źle 13.07.05, 12:53

powinno sie wprowadzic tzw. lekkie piwo jak w Szwecji..
                      zawartosc alkoholu 2,5 %

"Mocne" czyli dla nas normalne ... bylo do kupienia tylko w
                      sklepach "monopolowych" Teraz po wejsciu Szwecji do EU powoli dorownuja
                      do reszty kontynentu.
                      • sss9 Re: Nie jest chyba tak źle 13.07.05, 12:58
                        i tu się znowu rozbijamy o tzw. kulture picia. takie słabe piwa są tu w
                        pogardzie i nikt ich nie kupi , w Czechach czy na Słowacji piwo ma do 5% vol. u
                        nas zaczyna się od 5,7 i rośnie...
                        • betoniarz-zbrodniarz Re: Nie jest chyba tak źle 13.07.05, 12:59
                          własnie - takich sików nikt by nie kupił. Szczerze mówiąc ja też nie.
                          • Gość: Pit Re: Nie jest chyba tak źle IP: 150.254.85.* 13.07.05, 13:01

> własnie - takich sików nikt by nie kupił. Szczerze mówiąc ja też nie.

Zbrodniarzu, w piciu piwa nie tylko chyba chodzi o %-ty. Czeskie piwa choc maja
                            mniej voltow sa niezle.
                            • betoniarz-zbrodniarz Re: Nie jest chyba tak źle 13.07.05, 13:04
                              Czeskie są OK - za to piłem w skandynawii jakies ichnie "piwa" - wlasnie takie
                              mi nie smakowały.
                              • Gość: Pit Re: Nie jest chyba tak źle IP: 150.254.85.* 13.07.05, 13:06

> Czeskie są OK - za to piłem w skandynawii jakies ichnie "piwa" - wlasnie takie
                                > mi nie smakowały.

Tam akurat nie bylem. Pewnikiem jak cala Skandynawia drogie byly a cena nie
                                szla z jakoscia.
                            • aqua Re: Nie jest chyba tak źle 13.07.05, 13:07
                              Jako były znawca piwa okresu wojennego, mogę stwierdzić, że było takie czeskie
                              piwo, sptzedawane tylko z beczki i miało 12 voltów.

A może sprzedawcy oszukiwali?

pozdro Pit!
                              • Gość: Pit Re: Nie jest chyba tak źle IP: 150.254.85.* 13.07.05, 13:09
                                aqua napisał:

> Jako były znawca piwa okresu wojennego, mogę stwierdzić, że było takie
                                czeskie
                                > piwo, sptzedawane tylko z beczki i miało 12 voltów.
                                >
                                > A może sprzedawcy oszukiwali?
                                >
                                > pozdro Pit!

Pozdrawiam Cie serdecznie, na Silesianie takze.

Bywaj !!!
                                • sss9 Re: Nie jest źle 13.07.05, 13:16
                                  ale rozgadaliśmy się o piwie , zamiast o ofercie "kulturalnej" w różnych miastach.
                                  • Gość: Pit Re: Nie jest źle IP: 150.254.85.* 13.07.05, 14:34
                                    sss9 napisał:

> ale rozgadaliśmy się o piwie , zamiast o ofercie "kulturalnej" w różnych
                                    miasta
                                    > ch.

Obecnie na roznych imprezach masowych to piwko sie leje. W wiekszosci
                                    przypadkow te masowe imprezy sa tylko "kulturalne" a nie kulturalne. rozrywka
                                    raczej niezbyt ambitna ale tak jest takze w innych krajach. "Artysci" odwalaja
                                    chalture, lud sie cieszy, piwko szumi w glowkach i gra muzyka i dobrze jest.
                                    Chociaz w Poznaniu robia festiwal teatrow ulicznych ale to raczej wyjatek, bo
                                    inne imprezy to wygladaja tak jak wyscie opisali.
                                    • sss9 Re: Nie jest źle 13.07.05, 14:39
                                      Malta ! to jest to ! od lat się tam wybieram i co rok jakaś przeszkoda...
                                      ale w takiej Warszawie jest prawie cały za darmo Warsaw Summer Jazz Days przez
                                      miesiąc. czyli można...
                                      • Gość: Pit Re: Nie jest źle IP: 150.254.85.* 13.07.05, 14:42
                                        sss9 napisał:

> Malta ! to jest to ! od lat się tam wybieram i co rok jakaś przeszkoda...
                                        > ale w takiej Warszawie jest prawie cały za darmo Warsaw Summer Jazz Days przez
                                        > miesiąc. czyli można...

Mozna, wiesz w Poznaniu jest zamek cesarski i tam na dziedzincu tez sa rozne
                                        koncerty letnie. Nie jest to masowe ale cos sie dzieje, choc niestety brak mi
                                        czasu.
                                        • stasiek17 Re: piwko ukraińskie 13.07.05, 16:01
                                          na potrzeby chadziajów ktoś zaimportował znakomite piwo butelkowe z Ukrainy,
                                          występuje w trzech rodzajach: jasne, ciemne i aksamitne, a nazywa się Obolon.
                                          Piłem je w jednej z knajpek koło Rynku i bardzo mi smakowało, znajomi szynkarze
                                          mówili mi, że jest coraz więcej amatorów tego naprawdę świetnego piwa. :))
                                          • sss9 Re: podczas wakacji na Śląsku 18.08.05, 09:56
                                            nic się nie dzieje.
                                            no może z wyjątkiem katowickiego LOT-u...
                                            smutna sprawa.
                                            • myha1 Re: podczas wakacji na Śląsku 18.08.05, 16:00
                                              sss9 napisał:

> nic się nie dzieje.
                                              > no może z wyjątkiem katowickiego LOT-u...
                                              > smutna sprawa.

eeej , sss nie marudź..a obchody 700-lecia w prawie wszystkich miastach
                                              Śląska , to nic?
                                              Byłam na takim w Górkach k/Ustronia w lipcu..było nawet sympatycznie , chociaż
                                              ja nie lubię takich imprez :))
                                              W nadchodzącą sobotę są natomiast w Ustroniu Dożynki ( kogo będą dożynać ,
                                              ciekawe skąd ta nazwa?)...jeśli ktoś lubi to warte zobaczenia :))

Ustroń to też w końcu Śląsk..:)
                                              • sss9 Re: podczas wakacji na Śląsku 18.08.05, 20:08
                                                myha1 napisała:
                                                >
                                                > eeej , sss nie marudź..a obchody 700-lecia w prawie wszystkich miastach
                                                > Śląska , to nic?
                                                > Byłam na takim w Górkach k/Ustronia w lipcu..było nawet sympatycznie , chociaż
                                                > ja nie lubię takich imprez :))
                                                > W nadchodzącą sobotę są natomiast w Ustroniu Dożynki ( kogo będą dożynać ,
                                                > ciekawe skąd ta nazwa?)...jeśli ktoś lubi to warte zobaczenia :))
                                                >
                                                > Ustroń to też w końcu Śląsk..:)

no tak, ale mi się rozchodzi raczej o imprezy miejskie. wiejskie festyny też
                                                mają swój urok, ale... ; )
                                                • myha1 Re: podczas wakacji na Śląsku 18.08.05, 20:19
                                                  W Zabrzu w miesiącach letnich ( lipiec i sierpień) pod Domem Muzyki i Tańca
                                                  odbywały sie w soboty imprezy muzyczne z udziałem artystów i Artystów ...
                                                  wiem , że mieszkańcom okolicznych domów troche to przeszkadzało , ale nie mam
                                                  pojęcia czy w tym roku jeszcze sie odbywaja ??

Meg , wiesz coś na ten temat ?
                                                  • sss9 Re: podczas wakacji na Śląsku 18.08.05, 20:21
                                                    zdaje się, że w tym roku okolicznym mieszkańcom już nic i nikt nie przeszkadza.
                                                    DMiT dostał z Gliwic nową szefową, której się nie wiedzie...
                                                  • myha1 Re: podczas wakacji na Śląsku 18.08.05, 20:32
                                                    sss9 napisał:

> zdaje się, że w tym roku okolicznym mieszkańcom już nic i nikt nie
                                                    przeszkadza.
                                                    > DMiT dostał z Gliwic nową szefową, której się nie wiedzie...

No taak , Beler odszedł i klapa?:)))
                                                  • meg_s Re: podczas wakacji na Śląsku 18.08.05, 20:37
                                                    coś było - ale szczerze mówiąc chodziłam na te imprezy dawno temu - potem z
                                                    roku na roku przyjeżdżał coraz dalszy garnitur ;)
                                                    jedyne co było warto to "odprysk" Tygodnia Kultury Beskidzkiej

a cudna Basieńka to faktycznie zemsta Gliwic na Zabrzu - tylko nie wiem za co
                                                  • sss9 Re: podczas wakacji na Śląsku 18.08.05, 21:11
                                                    kiedy dowiedziałem się kto zgłosił się do konkursu na szefa DMiT i kto
                                                    ostatecznie wygrał - nie wiem, ale to był chyba sardoniczny śmiech, który mną
                                                    owładnął na jakieś całe 5 minut...
                                                    towarzyskie koneksje, nic innego. wasz prezydent bardzo sobie tą panią chwali...
                                                    ; )))
                                                  • myha1 Re: podczas wakacji na Śląsku 18.08.05, 21:58
                                                    sss9 napisał:

> . wasz prezydent bardzo sobie tą panią chwali..
                                                    > .
                                                    > ; )))

:))może ma za co ? :)))
                                                    ale My nie chwalimy sobie "naszego"( nie mojego ) prezydenta:))
                                                  • sss9 Re: podczas wakacji na Śląsku 18.08.05, 22:14
                                                    : ))) z tego co można o nim przeczytać to fakt, nie ma za co. ; )))
                                                  • sss9 Re: podczas wakacji w Zabrzu 19.08.05, 09:56
                                                    źle się dzieje, koledzy... i koleżanki :
                                                    miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2874900.html
                                                  • myha1 Re: podczas wakacji w Zabrzu 19.08.05, 10:12
                                                    to fakt, źle sie dzieje...Zabrze nie ma szczęścia do władz.

Ale nie chcieli mnie wybrać , to teraz mają :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka