Dodaj do ulubionych

Ochrona srodowiska i jej poolski wklad !?

07.08.05, 00:06
Wlozylem to na Olsztynie, ale Olsztyn wystraszony Borasca, boi sie
dyskutowac, albo Polacy naprawde w tej dziedzinie zerem sa ?

"W Niemczech wszedzie pelno tych WIATRAKOW, do tego na dachach kolektory
sloneczne, tylko zeby nie zuzywac energii nie odnawialnej a Polacy jak USA !
- my sie nie staramy,
- Dlaczego sie nie staracie, nie potraficie, a jesli taaak, to dlaczego nie
potraficie ! "
Obserwuj wątek
    • myha1 Re: Ochrona srodowiska i jej poolski wklad !? 07.08.05, 00:11
      masz pecha i u nas tez pojawiaja sie kolektory słoneczne...byłam w górach na
      urlopie i widziałam ...
      ale wątek miał być pozytywny , a nie znowu krytykancki:(
      • ballest Re: Ochrona srodowiska i jej poolski wklad !? 07.08.05, 00:22
        Jest baaardzo pozytywny, ma troche cisnienie podniesc, bo starac to sie nie
        staracie !
        • myha1 Re: Ochrona srodowiska i jej poolski wklad !? 07.08.05, 00:23
          ballest napisała:

> Jest baaardzo pozytywny, ma troche cisnienie podniesc, bo starac to sie nie
          > staracie !

ty to potrafisz człowiekowi humor poprawić i nastrój...
          • myha1 Re: Ochrona srodowiska i jej poolski wklad !? 07.08.05, 00:30
            myha1 napisała:

> ballest napisała:
            >
            > > Jest baaardzo pozytywny, ma troche cisnienie podniesc, bo starac to sie n
            > ie
            > > staracie !
            >
            >
            ballest ale całe szczęście , że mamy Ciebie i Twoje "cenne" rady:))
            jak dobrze , że nad Nami czuwasz :))
            co bysmy bez Ciebie zrobili "boroki" ???
    • sloneczko1 Re: Ochrona srodowiska i jej poolski wklad !? 07.08.05, 00:25
      po pierwsze to kosztuje,jak nie ma kasy to nic sie nie zrobi,po drugie--czy
      tylko o kolektory sloneczne chodzi?a kanalizacja?utylizacja odpadow?o zwyklom
      higiene?rzucanie smieci byle gdzie_?to musi zaczons sie od podstaw czyli od
      kazdego ,jezeli tego nie dokonamy to niestety na nic wolanie jednostek
      • sloneczko1 Re: Ochrona srodowiska i jej poolski wklad !? 07.08.05, 00:26
        dalej mi ta klawiatura plata figle
    • Gość: kolo Odpady atomowe z Niemiec IP: *.100-34.Wiel-rout1.betanet.pl 07.08.05, 00:30
      Jak tak chronicie srodowisko to po cholere odpady atomowe po swiecie wozita?
      • annak12 ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 00:44
        Powstaje Elektrownia Wiatrowa Kamieńsk ,region łódzki
        www.ewk.pl/
        • ballest Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 09:52
          Wpierw, jest u nas program zamkniecia naszych wszystkich elektowni atomowych,
          a odpadki zawsze wracaja do nas z powrotem.
          Dzieki Annak, mysle ze zauwazylas, ze w Niemczech na kazdym kroku te
          Elektrownie wiatrowe stoja?
          • annak12 Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 09:57
            Wiatraki w Niemczech widziałam ,ale u nas też są.

To znaczy ,że jednak się staramy;)

www.elektrownie-wiatrowe.org.pl/r_polskie_ew.htm
            • meg_s Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 10:03
              a ta pierwsza ("najstarsza") w Swarzewie - stoi na polu mojej kaszubskiej
              rodziny :)
              • szwager_ze_laband Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 10:04
                niy wierza

:)))
                • meg_s Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 10:14
                  słowo honoru !!!
                  mogę podać nazwisko i historię rodzinną ;) - ale przecież nie tu na forum :D
                  (+ stare zdjęcia z tego pola, kiedy tam chodziłam na żniwa)
                  • szwager_ze_laband Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 10:16
                    zartowouech, no to w takim razie stowiauas snopki na polu 21 wieku :)))
                    • meg_s Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 10:21
                      taaak - nie miałam świadomości że to historyczne pole ;) natomiast dumna byłam
                      z tego, że w wiązaniu snopków nie zostawałam ani kroku w tyle :)

co do historycznych miejsc - ostatnio dowiedziałam się o innym bliskim mi
                      miejscu - Czarnym Lesie koło Woźnik, że to też miejsce historyczne :D (strach
                      kichnąć ;)
                      • szwager_ze_laband Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 10:24
                        jo tam za bajtla bou pora razy w tym czornym, czornym lesie

stou taki czorny, czorny dom, a w tym czornym, czornym, domu, boua tako czorno,
                        czorno izba, a w tyj czornyj, czornyj ...

ps

jo tysz kedys uczou sie snopki wionzac, ale jakos kobiytom to lepiyj idzie z
                        natury :)))
                        • ballest Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 10:30
                          Tos se nie nauczou, bo jou umiam wionzac, tzn. ubiyrac i siyc!
                          • szwager_ze_laband Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 10:35
                            to je 30lot curik przeszuo, tak ze lepiyj sie niy wypowiadom bo juz downoch
                            zapomniou jak to bouo. Ale pamiyntom jak sie na furze jechauo :)))
                            • meg_s Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 10:40
                              oj tak - jazda furą to było coś ekstra
                              pamiętam jedną daleką wyprawę - po trzcinę na dach stodoły
                              • szwager_ze_laband Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 10:42
                                jo trzcina niy pamiyntom, ale pamiyntom jak mie uczyli miotuy wionzac, zioua
                                zbiyrac, i siano we puachtach nosic
                                • ballest Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 10:50
                                  Laband, to sie nie zwiy wionzac, tylko ubiyrac, ale ukuodac snopki na
                                  drabinioku, to nie je leko!
                                  • meg_s Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 10:58
                                    kiedyś nadchodziła burza, trzeba było koniecznie zwieźć zboże z pola - a akurat
                                    gospodyni trafiła do szpitala - i oprócz gospodarza zostały tylko dwie
                                    staruszki, dwoje dzieci, chora na serce siostra gospdarza - i ja lat 15
                                    zwieźliśmy 5 albo 6 fur - ale przez dwa dni ręką nogą nie mogłam ruszyć, ale za
                                    to jaka byłam dumna, jak mnie wszyscy chwalili :))))
                                    • ballest Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 11:03
                                      Bolaua cie rynka (chnet bych rac napisou)uot pokazywaniou, ;)
                                      • meg_s ignor :P 07.08.05, 11:03
                                        • ballest Re: ignor :P 07.08.05, 11:07
                                          To bou zarcik, wiym, zes se narobioua, tak jak zawsze na CH!
                                          Jeden musi byc , kery pokoze, co je do roboty !
                                        • sloneczko1 Re: jo tak niykiedy myśla,ze Ballest wcale niy wiy 07.08.05, 11:09
                                          jako to je ciynżko robota,pamiyntom,ze byuach niykiedy tak zmynczono ,że jak sie
                                          siedłach trocha to jusz spauach (godom cały czas o żniwach)
                                    • sloneczko1 Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 11:06
                                      ale mietły sie wionrze z brzozowych habinek a niy ubiyro ,ubiyrać tysz umia ale
                                      siyc kosom to sie do dziś nie nauczyłam,układać na drabinioku to tysz je
                                      sztuka,a młocić na maszynie to młociyliście?jo pamiyntom nawet takich ludzi co
                                      cepami jeszcze młociyli bo mieli mało
                                      • ballest Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 11:10
                                        Jou i mocic umiam ! ;)
                                        Najwinkszou sztaka je jednak uklodac snopki na drabinioku! w somsieku, to juz
                                        je lekko a tego kurzu se najesc !;)
                                        • szwager_ze_laband Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 12:03
                                          jo to wszysko z nom czasuw "za bajtla" tak ze musicie miec do mie mocka
                                          tolerancji, ale wciongac puachty ze sianym na wiyrch to escie niy spomnieli --
                                          niy dziwia sie bo to to pamiyntom ze Kieleckego = ale my mieli szpas potym we
                                          tym sianie spac jak pieron.

:))
                                          • annak12 Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 12:21
                                            Teraz już wiem,czemu tu tyle słomy i siana;))
                                            • ballest Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 12:25
                                              Ana, nie mondruj,;) , - a Laband, Ty mosz recht, puachtow ze sianem nie znom!
                                              A na sianie to uech w Sw. Annie zawsze spou!
                                          • annak12 Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 12:25
                                            A wracając do tematu---po wiatrakach może,energetyka biogazowa(może i po
                                            bobie):)
                                            Bardzo blisko bo w Knurowie,odgazowanie składowiska odpadów komunalnych.
                                            Gaz odzyskiwany z pokładów składowiska transportowany jest do kotłowni (500
                                            m3/h), gdzie zostaje zamieniony w energię cieplną. Moc cieplna uzyskiwana ze
                                            spalania biogazu na tym wysypisku wynosi aktualnie 4 MWc.

Tu też całkiem zerem nie jesteśmy;))

• ballest Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 12:27
                                              Kto Wom godou, ze zerem jestescie, moze se na cos nadocie, domy wom kazdymu
                                              szlauch do d..y i bydziecie samowystarczalni ;)
                                              • annak12 Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 12:34
                                                O zerze to tu było:)))

Ochrona srodowiska i jej poolski wklad !?
                                                Autor: ballest
                                                Data: 07.08.2005 00:06 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
                                                Wlozylem to na Olsztynie, ale Olsztyn wystraszony Borasca, boi sie
                                                dyskutowac, albo Polacy naprawde w tej dziedzinie zerem sa ?

• myha1 Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 15:58
                                                ballest napisała:

> Kto Wom godou, ze zerem jestescie, moze se na cos nadocie, domy wom kazdymu
                                                > szlauch do d..y i bydziecie samowystarczalni

...no i wyszła "kultura" ballesta z worka..:(
                                            • szwager_ze_laband Re: ReOchrona środowiska i jej Polski wkład 07.08.05, 12:29
                                              niy spominej mi juz tego bobu, bo mom go dosc na rok :)))

a suomom presowanom tysz idzie hajcowac - we Szwajcari bauery tak czynsto polom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka