Dodaj do ulubionych

Huta Hermina

10.08.05, 09:26
Laband znod uech !
"£abêdy - niegdyœ osada wiejska, której w 1954r. nadano prawa miejskie, a od
1968r. s¹ dzielnic¹ miasta Gliwice. Historia £abêd dotyczy g³ównie tego, sk¹d
wziê³a siê nazwa tej miejscowoœci. Jedna z opinii mówi: "...Tradycja ludowa
wywodzi tê nazwê miejscow¹ od dzikich ³abêdzi, gnie¿d¿¹cych siê ponoæ w
dawnych czasach na pobliskich wielkich stawach i bagnistych ³¹kach..." (prof.
Stanis³aw Rospond). £abêdy po³o¿one s¹ nad rzek¹ K³odnic¹ i Kana³em
Gliwickim, które tworz¹ prawy dop³yw rzeki Odry.

Kana³ Gliwicki budowany by³ w latach 1933-1941, czyli w latach
przedwojennych. Jest to czwarty co do d³ugoœci kana³ w Polsce (zaraz po
Elbl¹skim), jego d³ugoœæ to 41,20 km. Posiada on 6 œluz, jego noœnoœæ statków
wynosi 750 ton, a g³ównie transportuje siê tutaj wêgiel kamienny. Kana³
Gliwicki, a dok³adnie jego port to jedna z wielu rzeczy, z których s³ynie ta
miejscowoœæ. £abêdy to przede wszystkim przemys³owa dzielnica Gliwic z bogat¹
przesz³oœci¹. Miejsce to zamieszkiwane by³o kiedyœ przez wielu garncarzy co
zas³ynê³o póŸniej w ró¿nych krêgach. Na przestrzeni kilkunastu lat rozwinê³o
siê tutaj hutnictwo tzn: Huta ¯elaza, Walcownia Metali, Zak³ady Mechaniczne
(produkcja zbrojeniowa). Huta "£abêdy" zosta³a za³o¿ona w 1848r. przez kupca
w³oskiego. Jej pierwotna nazwa brzmia³a "Hermina". W zak³adach tych znalaz³o
zatrudnienie bardzo du¿a rzesza ludzi z ca³ego kraju, którzy mieszkaj¹ tutaj
do dziœ."

gambix.republika.pl/labedy.html
Obserwuj wątek
    • szwager_ze_laband Re: Huta Hermina 10.08.05, 09:35
      hm, to by raczyj potwierdzalo to co kedys sam szkryfuech, ize familia Caro to
      byli Zydy kere piyrwotnie prziwyndrowali ze Italii
      • szwager_ze_laband ps 10.08.05, 10:23
        ino jak to pogodzic ze:

"Rodzina Caro wedlug rodzinnej tradycji pochodzila od zamieszkalego w 1542 roku
        w Pradze Nadrabina Abrahama ben Avigdora Caro."

"Przez wieki byla to rodzina rabinackich Zydow sefardyjskich (europejskich)
        ktorej jedna z galezi osiadla w XVIII wieku we Wroclawiu."
        • ballest Re: ps 10.08.05, 11:47
          Caro, wskazuje na korzenie wloskie, tu mosz recht, musieli to uot jakegos ujka
          erbnonc, tak zresztom jak Ballestremy tysz!
          • szwager_ze_laband Re: ps 10.08.05, 12:29
            abo juz przed Pragom mieli cosik ze Italiom spolnego, abo miyndzy Pragom i
            Wrocuawiym kerys z nich miou cosik we Italii - pieron wiy. We muzeum we
            Glywicach sie pytouech ale przinajmiyj moja rozmowczyni nic niy wiedziaua na tyn
            temat-
            • ballest Re: ps 10.08.05, 13:09
              Szwager ludzie tego wyznania byli rozrzuceni po calej Europie, a duzo bylo
              kupcow wloskich w Gliwcach , Baildon sie tez w takiej familli ozenil.
              - -
              pyrsk
              Ballest
              • rita100 Re: Huta Hermina 10.08.05, 22:24
                Proponuję Wam skontaktować się z Brunem Widuch - pasjonatem historii hutnictwa
                na Śląsku. Napewno znajdziecie go w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników
                Hutnictwa. Największy znawca historii i dziejów hutnictwa.
                Co do Roberta Caro, to orócz tego , że był właścicielem huty "Hermina", to
                jeszcze na dodatek wykupił upadającą hutę "Moriz" na Bobrku i również nazwał ją
                kobiecym imieniem -"Julia".
                Biedny Moriz Fredlander, nie miał szczęścia w hutnictwie ciągle plajtował.
                • szwager_ze_laband Re: Huta Hermina 10.08.05, 22:29
                  Powionzania tych dwoch miejscowosci i zakuadow przelouy sie we moja familia, bo
                  cztyry i czi pokolynia wczesniyj czynsc mojyj famili przeniosua sie prawie z
                  tamtond do Laband i robioua na Herminie.

Dziynki za tyn typ - posznupia we necu za adresom.
                  • szwager_ze_laband ps 10.08.05, 22:35
                    z kozdym dniym mie corozki to wiyncyj zaskakujesz.
                  • ballest Re: Huta Hermina 10.08.05, 22:38
                    Na Hermninie robiouo pora Ludzi co jou znom, Piegza, Ochudlo, Prusko, Stephan,
                    Prescher np !
                    ;)
                    • szwager_ze_laband Re: Huta Hermina 10.08.05, 22:41
                      :)))
                      Ballest, Hermina to bouo u nos w doma cos jak chlyb powszedni, oupa tam robiou i
                      fater, onkle i tante, kebych ino miou wymiynic wszyskich ze familii i znajomych,
                      to by mi sam couki dziyn sleciou, a i tak bych kogos zapomniou.
                      • rita100 Re: Huta Hermina 10.08.05, 23:21
                        Brunem Widuch - pasjonatem historii hutnictwa
                        na Śląsku. Napewno znajdziecie go w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników
                        Hutnictwa. Największy znawca historii i dziejów hutnictwa.

Jak dotrzecie do niego , napewno będziecie mieć dużo informacji - cztałam z nim
                        wywiad na temat hut śląskich - obeznany jest niesamowicie i sam napisał, że to
                        jego oczko w glowie. Korzysta z fachowców archeologii i historyków oraz z
                        dziejów opowiadanych przez ludzi. Musi byc dobrym żródłem wiedzy.
                        • szwager_ze_laband Re: Huta Hermina 10.08.05, 23:36
                          mosz jakis trop kery mogesz mi podsunonc?
                    • myha1 Re: Huta Hermina 10.08.05, 23:23
                      ballest napisała:

> Na Hermninie robiouo pora Ludzi co jou znom, Piegza, Ochudlo, Prusko,
                      Stephan,
                      > Prescher np !
                      > ;)

ballest , interesuje mnie nazwisko Ochudlo...jakie imie , mam w rodzinie takie
                      nazwisko..
                      • ballest Re: Huta Hermina 11.08.05, 07:21
                        Nie wiem, on byl tam kierownikiem oddzialu a mkieszkal w Brzezince, chodzilem
                        krotko z jego corka!
                        Takie nazwiska sa tez w Kleszczowie i w Rudnie, chyba sie z Rudna albo
                        Kleszczowa wywodza.
                        Jeden sie Peter zwie, ozeniou sie z dziouchom z Laczy.
                        Ten z Kleszczowa, prowadzil tam kiedys Klub sportowy.
                        • myha1 Re: Huta Hermina 11.08.05, 07:26
                          ballest napisała:

> Nie wiem, on byl tam kierownikiem oddzialu a mkieszkal w Brzezince, chodzilem
                          > krotko z jego corka!
                          > Takie nazwiska sa tez w Kleszczowie i w Rudnie, chyba sie z Rudna albo
                          > Kleszczowa wywodza.
                          > Jeden sie Peter zwie, ozeniou sie z dziouchom z Laczy.
                          > Ten z Kleszczowa, prowadzil tam kiedys Klub sportowy.

...no to raczej nie ...bo Ci "moi" pochodzą z Żernik , chyba (?)
                          • ballest Re: Huta Hermina 11.08.05, 07:33
                            Z ZERNIK, ooooo, to chyba tez pokrewienstwo!
                            • myha1 Re: Huta Hermina 11.08.05, 07:51
                              ballest napisała:

> Z ZERNIK, ooooo, to chyba tez pokrewienstwo!

być możliwe ...muszę dokładnie wyspowiadać te Żerniki ...:))
                              >
                              >
    • szwager_ze_laband Re: Huta Hermina 11.08.05, 08:23
      sam je fana kero huta wyswiyncioua na 50 lot istniynia:

schlesien.nwgw.de/galerio/Szwagrowe_Atelier/fana_ze_Herminy_1.jpg
      schlesien.nwgw.de/galerio/Szwagrowe_Atelier/fana_ze_Herminy_2.jpg
      widac na niyj data powstania 1849, ale we literaturze znondziecie ize M.I.Caro
      kupiou teryny juz w roku 1847, a w roku 1848 pouozony bou kamiyn wyngelny. W
      1848(do konca roku) postawiono hala pudlarni, a w 1849 jom uruchomili.
      • szwager_ze_laband Re: Huta Hermina 11.08.05, 08:37
        warto przipomniec ze tzw Niklownia i dzisiejszy Bumar to tysz zakuadu kere
        powstauy z oddziauow Huty Hermina - sam obrozek, kery jo jeszcze w fest podobnym
        widoku pamiyntom z mojego dziecinstwa:

mitglied.lycos.de/beno136/www/Zakuady/Niklownia%20i%20Hermina.jpg
        • szwager_ze_laband ps 11.08.05, 08:42
          Laband(Labedy, Kr.Tost-Gleiwitz/Stadtkr. Gleiwitz). L. an der Klodnitz, 6
          km
          nw. Gleiwitz, ist 1286 durch >>Nawpyius de Labant<< erst. sicher
          belegt, soll
          aber schon 1217 bestanden haben; der Liber fundationis des Bst.
          Breslau nennt
          um 1305 auch die Kirche von L. (heutiger Bau 14./15. Jh., Umbau
          1716-19), deren
          Sprengel 1317 verkleinert wurde. Grundherren von L., die im sumpfigen
          Gelände
          von L. einen befestigten Platz hatten, im 18. Jh. durch ein schlichtes
          Barockschloß ersetz (1936 beim Bau des Gleiwitzer Kanals abgebrochen),
          waren
          1401 ein Dietrich von L., 1410-1500 die Gff. Colonna, ab 1671 die
          aus Mähren
          stammenden v. Welczek; diese schufen sich eine Grundherrsch. von sech
          Rittergütern mit Dörfern (1910: 3122 ha). In L. lebten 1773 14
          Bauern-, neun
          Gärtner- und 37 Häuslerfamm.
          Seit der M. 19 Jh. entwickelte sich L. zum Industrieort am w. Rand des
          Industriereviers. Die Lage am Klodnitzkanal und an der ersten obersch.
          Eisenbahnlinie Breslau-Oppeln-L.-Gleiwitz.Schwientochlowitz (1845) bot dafür
          gute Voraussetzungen. 1848 begann Robert Caro, Teilhaber der >>Handelsges.
          M.J.Caro&Sohn<< in Breslau, auf dem Boden eines alten Hammers n. L.
          mit dem Bau
          der >>Herminenhütte<<, die 1865 drei Walzgerüste, zehn Puddel- und fünf
          Schweißöfen, einen Dampfhammer und fünf Hochdruckmaschinen hatte bei einer
          Belegschaft von 300 Mann und einer Produktion von 5000 t gewlzten Eisens
          jährlich. Die Hütte, seit 1887 mit anderen Betrieben zur >>Oberschles.
          Eisenindustrie-AG für Bergbau und Hüttenbetrieb<< vereinigt, wurde mehrmals
          erweitert. 1903 kauften die >>Vereinigten Nikkelwerke AG<< in
          Schwerte/Ruhr ein
          der Herminenhütte angegliedertes Blechwalzwerk in L. und richteten dort
          ein
          Nickelwerk ein. Die Eww.-Zahl von L. stieg nach 1850 steil an: 1825:
          493, 1845:
          638, 1885: 2859 + Gutsbez. 263, 1905: 4493 + Gutsbez. 181, 1939: 8152.
          1954 wurde L. zur Stadt erhoben, 1964 dem Stadtkr. Gleiwitz
          einverleibt. Es
          hatte 1961 auf 25,48 qkm 15616 Eww."

Wysznupane we "Handbuch der historischen Stätten -Schlesien"/Aut.Dr.Hugo
          Weczerka/Alfred Kröner Verlag Stuttgart -1977/

a mozno tak przi okazji kogos to zainteresuje:

www.adressbuch-service.de/ab024.htm
          • Gość: bonbon Re: ps IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.05, 10:29
            Witom wos!
            Niy wiym jak uwos, ale do mie to bol szok, jak ech roz przijechol na byzuch.
            Pacza bez uokno w moji chaupie i cos mi nie pasuje.
            A z mojego uokna to bolo Hermina widac "jak na dłoni".
            Zgodniecie uo co mi idzie?
            • szwager_ze_laband Re: ps 11.08.05, 10:33
              na zicher kajs szyld z pod polskyj farby wyuaziou, abo???
            • ballest Re: ps 11.08.05, 10:35
              Bonbon, jou wiym skond ues je, ale co tera dazwischen je, tego nie wiem!
              Sandbahna?
              • Gość: bonbon Re: ps IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.05, 10:43
                :-)))
                downo mie tam niy bolo.
                Rozchodzi mi sie o te kominy na "sztalowni"
                Egal z keryj strony sie paczalo, eli uod Rzeczyc abo oud Czechowic.
                To bol taki punkt w landszafcie kery sie w uoczy ciepol.
                • szwager_ze_laband Re: ps 11.08.05, 10:51
                  no to musza nastympny roz na nie kuknonc, ale szczerze godajonc tak myslouech
                  ize mosz na mysli te kominy :))
                  • Gość: bonbon Re: ps IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.05, 10:56
                    a wiysz oud kerego roku Laband je dzielnicom Glywic,
                    bo ballest pisze uod 1968, a jak pacza na moj rajzypas,
                    to by to bolo za niyskoro.
                    • szwager_ze_laband Re: ps 11.08.05, 10:59
                      dzielnicom musi byc od czasu jak przestauo byc miastym, czyli od ?
                      • szwager_ze_laband Re: ps 11.08.05, 11:08
                        widza ze niywiycie - moj tym pado na lata 1954 - 1964 :)))
                        • Gość: bonbon Re: ps IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.05, 11:09
                          gorko :-)
                          • szwager_ze_laband Re: ps 11.08.05, 11:12
                            pamiyntej tysz ize czynsc Laband ziostauo juz wcielonych do miasta Gleiwitz we 1942!
                            • Gość: bonbon Re: ps IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.05, 11:19
                              kero?
                            • szwager_ze_laband Re: ps 11.08.05, 11:24
                              to bych tysz chciou sie dowiedziec, ale logicznie myslonc jak bouy Stare Glywice
                              tysz wciongniynte w tym czasie do Glywic, to musiaua to byc tysz jakos czynsc
                              kero nojblizyj lezaua - ale naprowdy niywia ...
                              • rita100 Re: ps huty 11.08.05, 22:15
                                Laband - nie dziw się , nie ma w tym żadnych tajemnic. Od pewnego czasu kupuję
                                czaspismo "Śląsk" i tak się stało ostatniej niedzieli kiedy to byłam na
                                wycieczce turystycznej po Krakowie , wstapiłam do księgarni i czasopismo
                                kupiłam. Widziało to moje towarzystwo Olsztyńskie i się tylko uśmiechneli. Na
                                tym opiera się moja wiedza. Poruszają tam bardzo ciekawe tematy, a ponieważ
                                częściowo Gliwice już znam, więc z przyjemnością wciągam się w czytanie. Kiedyś
                                było napisane o szpitalnikach, teraz jest o hutnikach, a i o Teatrze w
                                Gliwicach i jego historii, bardzo a bardzo ciekawej. Jedyne zastrzeżenie do
                                tego miesięcznika to takie , że kompletnie nic a nic , ani jednej stronki nie
                                poświęcaja gwarze ślaskiej.
                                " - Siegając pamięcią wstecz widzę, że nie dokumentowaliśmy historii hutnictwa.
                                Za sto lat jak ktoś będzie chciał siegnąć do żródeł np. o "Herminie"hucie - nie
                                będzie miał z czego korzystać - uważa Stefan Kmiecik, ze Stowarzyszenia
                                Inżynierów i Techników Hutnictwa.
                                Kronikarskim obowiązkiem odnotować trzeba, że w dokumencie z 1369 roku jest
                                najstarsza, potwierdzona informacja dotycząca otrzymywania żelaza z rud
                                zalegających z kolei okolice Rudnych Piekar i Bobrownik.
                                Zalążkom dzisiejszego hutnictwa, a szczegolności żelaza, sprzyjała natura.
                                Połacie lasów, wstążki rzek i strumykow. Tereny lesiste i bagniste obfitowały w
                                płytko polożone rudy żelaza. Zbyt i przedtwórstwo miały zapenić niedalekie
                                miasta. Wzgórza były idealne do stawiania najprymitywniejszych dymarek. Ich
                                historie opowiadał mi Brunon Widuch ze Stowarzyszenia Inżynierów i Techników
                                Hutnictwa."
                                Wywiad bardzo długi przeprowadziła Alicja Badetko, autorka tegoż artykułu.
                                Trzeba koniecznie chyba przez nią dotrzeć do pasjonatów hutnictwa. Nie jest
                                prosto, ale mam pomysł by wysłać do niej pocztę na ich adres pocztowy :
                                slask@neostrada.pl , ktory podaja w czasopiśmie z prosbą o podzielenie się
                                wiadomościami historycznymi. Są oni na stronie www.alfa.com.pl/slask

A swoją drogą , gdzie nie zaglądne to trafiam na Gliwice, nawet w felietonie
                                Daniela Passenta polskiego publicysty, dośc znanego, który w pewnym felietonie
                                wymienia wszystkie pomniki odlane w GZT od 1947-1976.
                                • szwager_ze_laband Re: ps huty 11.08.05, 22:20
                                  Piykne Dziynki!

mysla ize jeszcze dostana w rynce tyn numer - kery numer to je dokuadnie?

a Passenta pamiyntom jeszcze z downych czasow, nawet mom kajs jakos odniego
                                  ksionzka w piwnicy na regale:)

Ze gwarom we "Slonsku" mosz 100% recht, to je nawet ganba ize takego czegos tam
                                  niyma, ale Kijonka mo fest propolske nastawiynie, tak ze sie niy dziwia:)
                                  • rita100 Re: ps huty 11.08.05, 22:45
                                    Nie kupuj, tam nic nie ma o Herminie - tylko wzmianka co ją podałam, reszta to
                                    raczej ogólniki i o innych hutach. Jednak zródło jest w tym Stowarzyszeniu i
                                    ludziach jego. Dla mnie to to czasopismo jest na bardzo dużym poziomie
                                    intelektualnym i wiele rzeczy w nim nie rozumię , ale innych nie znalazłam.
                                    Mimo wszystko powinni choć gwara upiekszyć regionalizm.
                                    pozdrawiam
                                    teraz cos dla bonbona będzie ;)
                                    • szwager_ze_laband Re: ps huty 11.08.05, 22:45
                                      dziynkuja za info i juz notuja adresa!

:))
                                      • szwager_ze_laband Re: ps huty 11.08.05, 22:47
                                        od czasu do czasu tysz kupuja "Slonsk" ale o Kijonce nojlepszego zdania niymom,
                                        a artykuy faktycznie czasami sie trefiajom ciekawe i na dobrym poziomie :))
                                      • rita100 Re: ps huty 11.08.05, 22:48
                                        - Wczorej moj synek kupowol u wos kilo bombonow, zwozyla zech tytka i bylo ich
                                        ino pol kilo! - A synka zwozyliscie? :)

Laband - nie notuj tylko ze strony wyslij pocztę o kontakt ze Stowarzyszeniem,
                                        poniewaz jest grupa ludzi zainteresowana historią huty Hermina
                                        • szwager_ze_laband Re: ps huty 11.08.05, 22:49
                                          ourajt, ale to juz jutro bo dzisiej mi sie slypia klapiom ...

dobryjnocki!

:)
                                          • rita100 Re: ps huty 11.08.05, 22:51
                                            dobranocki
                                            Ja tez tam wyślę pocztę- sprawdze czy odpisza
                                            A czasopismo faktycznie tylko dla tych lepszych ;)

Bonbon
                                            czytasz ?
                                            Skon zes wzion tego bombona? – A lezol na tretuarze. – Wypluj go, ale drap! – A
                                            po co, przeca colki maras zech już wycyckol...

• szwager_ze_laband Re: ps huty 12.08.05, 10:16
                                              jo juz posuou, bydymy widziec eli bydom poradzic to przeczytac :)))
                                              • szwager_ze_laband Re: ps 12.08.05, 10:20
                                                Mom w tym wzglyndzie nadzieja, ize pasjonaty hutnictwa z pod znaku tego
                                                stowarzyszynia, mozno Margotce cosik bydom mogli pomoc z kuli starego hutniczego
                                                fridhofu, na kerym ech tela potu wylou i tak sie zmarasiou.

:))
                                                • szwager_ze_laband psinco 12.08.05, 10:46
                                                  i psinco z tego wylazuo, sproboj mozno Ty Rita, bo mie prziszua take cosik nazod:

This Message was undeliverable due to the following reason:

One or more of the recipients of your message did not receive it
                                                  because they would have exceeded their mailbox size limit. It
                                                  may be possible for you to successfully send your message again
                                                  at a later time; however, if it is large, it is recommended that
                                                  you first contact the recipients to confirm that the space will be
                                                  available for your message when you send it.

User quota exceeded: SMTP <slask@neostrada.pl>

znaczy majom pouno kszinka :(((
                                                  • ballest Re: psinco 12.08.05, 11:40
                                                    ja, napewno Rita jom zapounioua ;)
                                                  • szwager_ze_laband Re: psinco 12.08.05, 11:45
                                                    jo tam juz czi razy probowou szkryflac, ale nic - bydymy widziec co Rita powiy :)))
                                            • Gość: bonbon Re: ps huty IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.05, 11:29
                                              Do Rity :-)))

Starziku, smakowol wom tyn bombon?
                                              Dobry bol synku, takego dobrego to ech jeszcze nigdy niy jod.
                                              Dziwne, a nasz Putzi go wyplul.

• szwager_ze_laband Re: ps huty 12.08.05, 11:34
                                                do tych co niy wiedzom, puci to je taki azor :))
                                                • rita100 Re: Do Labanda i meg_s 12.08.05, 20:10
                                                  Wybaczcie , ale pozwolilam sobie wysłać poczte do czasopisma w Waszym imieniu.
                                                  Oto ona:

Witam całą redakcję miesięcznika społeczno-kulturalnego "Slask". Ponieważ
                                                  jestem czytelniczką Waszego czasopisma pozwoliłam sobie napisać pocztę z prośbą
                                                  o udostępnienie kontaktu z Panią Alicją Badetko , ktora przeprowadziła wywiad
                                                  z Panem Brunem Widuchem ze Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Hutnictwa w
                                                  artykule "Natchnione żelastwo" w numerze 7 , lipiec 2005 r.
                                                  Piszę w imieniu pasjonatów huty "Hermina" w Gliwicach znajdujących się na
                                                  stronie Gazety Wyborczej - podaję link do wątku
                                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=27542685&a=27626128
                                                  z wieką prośbą o pomoc w zdobywaniu zródeł historycznych. Wiedza Pana Bruna
                                                  Widucha byłaby bardzo wskazana i pomocna z zapisie historii tej huty.
                                                  Z poważaniem

miłośnicy "Herminy" w Gliwicach
                                                  adres kontaktowy:
                                                  rita100@gazeta.pl
                                                  lub
                                                  meg_s@gazeta.pl
                                                  ponieważ reszta miłośników prawie zabanowana na tym forum;)
                                                  z utopcowym pozdrowieniem
                                                  pyrsk
                                                  • meg_s Re: Do Labanda i meg_s 12.08.05, 20:14
                                                    dzięki Rita - mam nadzieję że ktoś się odezwie (i mam nadzieję, że Cię ballest
                                                    nie opieprzy ;)
                                                  • szwager_ze_laband Re: Do Labanda i meg_s 12.08.05, 20:17
                                                    Margotko, ballest ci sam przaje nojwiyncyj ze wszyskich a Ty tak po nim tom
                                                    nudelkulom wyrobiosz!
                                                  • szwager_ze_laband Re: Do Labanda i meg_s 23.08.05, 15:19
                                                    Margotko kuknij do kszinki
                                                  • meg_s Re: Do Labanda i meg_s 23.08.05, 15:24
                                                    i nawzajem :D
                                                  • szwager_ze_laband Re: Do Labanda i meg_s 12.08.05, 20:16
                                                    jak es to szafua, jo dzisiej czi razy probowou i durch mi pokozuje ize majom
                                                    pouno kszinka?
                                                  • rita100 Re: Do Labanda i meg_s 12.08.05, 20:19
                                                    Zostanie nam w najgorszym wypadku telefon do wydawnictwa - ale poczekajmy ,
                                                    moze po tym długim weekendzie.
                                                    Ja tam na sprawach huty sie nie znam, ale meg_s jak tylko znajdę iskierke
                                                    nadzieji na nowe wieści historyczne napewno dam znać.
                                                    pozdrawiam
                                                  • szwager_ze_laband Re: Do Labanda i meg_s 12.08.05, 20:20
                                                    fajno "Dziouch" z Ciebie

Dziynkuja!!!
                                              • rita100 Re: ps cukiereczek ;) 12.08.05, 20:06
                                                Gość portalu: bonbon napisał(a):

> Do Rity :-)))
                                                >
                                                > Starziku, smakowol wom tyn bombon?
                                                > Dobry bol synku, takego dobrego to ech jeszcze nigdy niy jod.
                                                > Dziwne, a nasz Putzi go wyplul.
                                                >
                                                oj, bonbon - sprawdze Twoja trasę w poniedziałek :)
                                                Zobacze reakcje tam ludzi na Twój opis trasy ;))))
                                                Zagladne do kazdego gospodarstwa z pytaniem o drogę - oj będzie się dzialo ;)))
                                                • rita100 Re: Huta Hermina 16.08.05, 21:37
                                                  Mam już następny numer Śląska, kupilam wczoraj w Empiku w Krakowie. Sa tam
                                                  listy do redakcji, a do mnie nie doszla żadna poczta z ich strony. Jutro
                                                  postaram się się tam zadzwonić. Nie zapomnialam o sprawie :)
                                                  • rita100 Re: Huta Hermina 17.08.05, 22:12
                                                    Witam, witam radośnie, bo dowiedziałam sie telefonicznie , że wszyscy są na
                                                    urlopie w Redakcji "Śląsk" i nikt prawie nie urzęduje. Musimy czekać do
                                                    przyszłego tygodnia na odpowiedź. Najważniejsze , że mamy kontakt i będziemy
                                                    teraz nić ciągnąc aż do szpuleczki ;))))
                                                    Oby Redakcja nas nie zawiodła i pomogła dojśc do źródła wiedzy.
                                                    Fest mocka pozdrawiam ;)
                                                  • szwager_ze_laband Re: Huta Hermina 19.08.05, 11:38
                                                    Witom Rita!

I inkszych tysz :)))

No tosz czekomy aze sie te urlopowicze nazod sjadom, a Ricie juzs Piykne Dziynki
                                                    za to, co niy podddowo sie zaroski ino czimie z nami sztama jak staro "Hanyska" :)))

ps

wczora moj synek miou gyburstak, bezto mie niy bouo - dostou fajny geszynk, bo
                                                    przeca Papiyz przijechou do Niymiec :)))
                                                  • rita100 Re: Huta Hermina 20.08.05, 20:54
                                                    ja mysle , ze poczekajmy spokojnie, aż rozłożą w Redakcji swoje papiery,
                                                    zadzwonie we wtorek. Zresztą mam nadzieje, że odpisza nam.

Papiyz przijechou do Niymiec
                                                    Chciałam się zapytac , czy tam u Was jest w tym czasie prohibicja jak była w
                                                    Polsce ? Czyli zakaz sprzedaży alkoholu.
                                                  • szwager_ze_laband Re: Huta Hermina 20.08.05, 21:00
                                                    niywiym jak we Kolonii ale u nos niy
                                                  • ballest Re: Huta Hermina 20.08.05, 23:40
                                                    Rita, to som katolicy i uoni nie suepiom, ale jak w Polsce tak zareagowali, to
                                                    tylko wstyd Gorolom zrobiyli!
                                                    Bo z nich uozarciuchow zrobiyli !
    • Gość: alicja badetko autorka tekstu -klania sie ALicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 09:54
      witam
      wlasnie w redakcji "Ślaska" przekazano mi o\informacje. Slauze cala swoja wiedza
      kontaktami o ile te ostatnie sie zgodza:)
      ALicja
      alsi23@gazeta.pl
      • szwager_ze_laband Re: autorka tekstu -klania sie ALicja 22.08.05, 15:11
        Dobrydziyn Pani Alicjo!

Dzyinkujymy Piyknie, ize 'scie sie sam odezwali. Idzie nom o kontekt ze tym
        stowarzyszyniym kere skupio inzynierow hutnictwa, szukomy ajnfach wiadomosci o
        starym Cmyntarzu Hutniczym i przi okazji o Hucie Hermina. Kebyscie mogli nom
        konsek pomoc, to byli by my pieronym wdziynczne. Naszo forumowo Margotka z
        grupom poru baezinteresownych fascynatow historii Glywic, robi wszysko coby stry
        hutniczy cmyntorz we Glywicach prziprowadzic nazod do jako takego stanu i niy
        moge przinsc juz ran do informacji o personach, kere tam som pochowane.

Z uszzanowaniym za grono forumowiczow ze Polski i Niymiec

forumowy

Szwager ze Laband
        • ballest Re: autorka tekstu -klania sie ALicja 22.08.05, 17:38
          Ty , ze jou zawsza na ta Slicka trefiam!
          Myslam, ze to nie zufall ;)
          • rita100 Re: autorka tekstu -klania sie ALicja 22.08.05, 20:22
            Oooo... Ślicznie podziękowania dla Pani Alicji za szybciuteńki kontakt. Z
            radościa zadedykujekuje piosenke , ktora mowi , ze Slązak nie może na nikogo
            liczyć, a jednak nie, są ludzie dobrej woli i mozna liczyć na nich tak jak na
            pomoc Pani Alicji.
            Jak se Ślazok nie da rady
            to i tak mu nie pomogą
            musi liczyć sam na siebie
            i iść swoją slaska drogą.
            Piekna jest do tego melodia..........
            Mam nadzieje , że współpraca będzie owocna, być może zostaną odkryte jakieś
            nowe ciekawostki - zostaje mi życzyć - Powodzenia :)
            I oddać Panią w ręce milośników Huty Hermina.
            pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za odzew.

Acha... a jakby miesięcznik "Śląsk" tak zamiescił fraszki najsłynniejszego
            forumowicza Bronkanotgelda, oraz wspomniał o kolekcji banknotów muzealnych to
            byłaby dodatkowa frajda dla czytelników tego miesięcznika. Prosze pomysleć :)
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=28940
            Tak na marginesie tylko :)

• szwager_ze_laband Re: autorka tekstu -klania sie ALicja 22.08.05, 20:50
              no to czekomy na wiadomosci/kontakt, a oczywisciwe tysz piyknie dziynkujymi i
              Pani Alicji i oczywiscie tysz Ricie
              • rita100 Re: autorka tekstu -klania sie ALicja 22.08.05, 21:21
                Laband, na jaka widomość czekacie ?
                Teraz wystarczy napisać do Pani Alicji i już jest !
                Pilnujcie sprawy, bo mnie już nie ma, całkowicie się już wycofuje, ale prosze
                Meg_s, by jak najszybciej się skontaktowała i doprowadziła sprawę do finału :)
                Jak się to mówi - trzeba kuż żelazo póki gorące :)
                • szwager_ze_laband Re: autorka tekstu -klania sie ALicja 23.08.05, 06:34
                  mom nadzieje ize sie niy wcofujesz ze forum?
                  • szwager_ze_laband ps 23.08.05, 15:56
                    no i Margotka juz kontakt nawionzaua

Dziynkuja!!!
                    • braid No i co Baldrick ? 23.08.05, 16:00

"Liczba nowych wiadomości: 0 " hahahaha

gdzie tu godnosc i honor slugi Black Addera Duke of Puawniowitz ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka