szwager_ze_laband 18.09.05, 06:45 serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,2920496.html?as=2&ias=5 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meg_s Re: polecom super tekst!!! 18.09.05, 06:49 nie uważasz że zbyt "ciężkostrawny" jak na tak wczesną porę ? ;) najpierw kawa :) Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: polecom super tekst!!! 18.09.05, 06:52 jedyn wstowo a drugi prawie sie lygo dobryjnocki! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: polecom super tekst!!! IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 18.09.05, 08:49 "...język zrodzony z zawiści, ze strachu i z poczucia własnego znikczemnienia." Hallo Laband, bardzo ciekawy tekst, ale jak Meg pisala, cza go wzonsc na wiyncy razy;-) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: polecom super tekst!!! 18.09.05, 08:51 Ramon - w sąsiednim wątku coś dla Ciebie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: polecom super tekst!!! IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 18.09.05, 08:56 dzieki, znod zech:-) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: polecom super tekst!!! 18.09.05, 11:35 smutne ale prawdziwe,niestety Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: polecom super tekst!!! 18.09.05, 12:06 ale koncowka je fest z "nadziejom" - niy wydowo wom sie??? Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: polecom super tekst!!! 18.09.05, 13:20 Zwłaszcza ten fragment jest ciekawy: <<Posłuchajmy przeto innego głosu, z listopada 1939 roku. "Otóż Polska. Widzę ją tak, jak Ty ją widzisz - pisał 19-letni student polonistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego do przyjaciela - ale nie widziałem jej w całej prawdzie dotąd. Nie mogłem wyczuć tej atmosfery idei, która by godnie otoczyć mogła naród Mickiewicza, Słowackiego i Norwida, i Wyspiańskiego... ale się wciąż gromadzili po rynkach kupczykowie, jak ci, których nienawidził Kasprowicz. I dziś wyczuwam (...), że idea jej żyła w nas jak w romantycznym pokoleniu, ale w prawdzie jej nie było, bo się katowało i więziło chłopa za to, że chciał słusznie praw do rządu, że czuł swoją anhelliczną godzinę, że miał słuszność i prawo, wodziło się naród i kłamało, a synów jego, jak za czasów rozbiorów, wiatry przeciwne gnały po świecie - dlaczego? - żeby nie musieli gnić w ojczystych więzieniach". Nie jest to język Miłosza, jednak krytycyzm namiętny tego wyznania robi wielkie wrażenie. Autorem tego "splunięcia na Polskę przedwojenną" był młody student UJ Karol Wojtyła.>> Wynika z niego, że nie tylko Slązaków tamta Polska zle traktowała. Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: polecom super tekst!!! 18.09.05, 13:26 Slonzokow sam ostow w pokoju, ale mosz recht tyn fragmynt je nojciekawszy. Swiyntyj pamiynci "Karlik" bou jeszcze mody wprowdzie jak to godou, ale juz przejawiou sam swoje nasawiynie do zycia, kere go charakteryzowauo az do smierci. I juz wtefdy poradziou krytykowac swoj wuasny narod - w tym synsie winszuja sam tego kozdymu :))) Oczywiscie i mie samymu tysz. To tak coby niy bouo niydomowiyn. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Polska to ludzie --nie sądzisz? 18.09.05, 13:27 bartoszcze napisał(a): Wynika z niego, że nie tylko Slązaków tamta Polska zle traktowała. a nie jakieś mityczne postacie,to ludzie, i to ludzie ludziom zgotowali ten los , Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Polska to ludzie --nie sądzisz? 18.09.05, 13:32 Hmm. Polska to ludzie w tym samym sensie, jak Slask to ludzie. Masz racje, ze to ludzie ludziom - w sensie pewna grupa Polakow zgotowala ten los wszystkim mieszkancom Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: Polska to ludzie --nie sądzisz? 18.09.05, 13:33 i w synsie Polki Slonzokom, pra? Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: Polska to ludzie --nie sądzisz? 18.09.05, 13:36 oczywiscie miauo byc Poloki :))) Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: Polska to ludzie --nie sądzisz? 18.09.05, 13:54 odwaznie 'es to pedziou :))) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Polska to ludzie --nie sądzisz? 19.09.05, 11:44 bartoszcze napisał(a): > Też. > Właściwie proste,kto siebie nie szanuje,nie potrafi uszanować innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: polecom super tekst!!! IP: *.necik.pl / *.necik.pl 19.09.05, 10:03 Ten tekst Michnik napisał także o sobie. Byc może ma to związek i z tym, że obchodach rocznicy Solidarności o udziale Michnika (i Kuronia) nie było prawie nic. Przynajmniej ja nie zauważyłem. A przecież kolejność po ważności była mniej więcej taka: Wałęsa, Michnik, Kuroń, itd... (Może się mylę, może mówili. Wszystkiego nie czytałem/oglądałem przecież.) Osoba Michnika ( i sama GW) kapitalnie koncentruje na sobie ten "kompleks polski". Kiedy jeszcze bardziej czytywałem te fora internetowe na GW, byłem zdumiony, co - wydawałoby się - poważni ludzie przypisują Michnikowi. Dla masy osób rynkowy sukces Wyborczej jest jakoś - umysłowo - nie do przełknięcia. Mimo, że mają tytuły magistrów czy doktorów (a może i profesorów,) jakoś do nich nie dociera, że jedynym "sposobem" na GW jest zrobić lepszą gazetę. Po prostu. Wydawłoby się, że nawet 5-latek to rozumie. A tak nie jest. Czytam GW od pierwszego numeru, i nie widzę, po prostu nie widzę tego demonizmu. Gazeta jak gazeta: czasem ma słabsze momenty, czasami kiksuje. Ma artykuły rewelacyjne i słabe. Ale to przecież tylko dziennik! Czy to ich wina, że są najlepsi w tej braży? Ale to zaćmienie umysłowe o czymś świadczy (właśnie). Z innej beczki: Wydaje mi się, że tłumaczenie owego "kompleksu polskiego" słowem czy pojęciem "zawiść" niczego nie wyjaśnia. Z pewnością przyczyny są głębsze i nie są zwykłą pochodną tej ogólnoludzkiej, biblijnej przecież przywary. Być może jakieś kompleksowe, multidyscyplinarne badania, także historyczne, rzuciłyby więcej światła na ten fenomen, ale nie wiem, kto miałby się tego podjąć i kto by za to płacił :D Z jeszcze innej beczki: Pomijając fakt patologiczego charakteru owej "cechy narodowej", coś podobnego MUSI występować także gdzie indziej. To, ze prorocy wśród rodaków nie znajdują na ogół posłuchu (i bywaja wyklinani, przeganiani) jest czymś uniwersalnym. Krytycy własnego społeczeństwa niemal zawsze są przez owo społeczeństwo tępieni w taki czy inny sposób. A teraz z innej beczki - na wesoło: Ponieważ w tekście Michnika pojawia się postać Skargi, skojarzyło mi się to z pewną bardzo śmieszną notką na pewnym blogu (który pewnie już znacie), bedącą jakby na temat. mydziecisieci.blog.pl/archiwum/index.php?nid=10153885 Bardzo mi sie podoba takie groteskowe ujęcie tego wszystkiego. Nu! Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Demon Michnik 19.09.05, 12:45 Pyrsk! Ciekawie's nawionzou do GW, wydowo mi sie, ize to tyn demon GW nadaje jyj ta ranga kerom mo, prziznom sie ize Michnika cynia, a po jego wypowiedzi u K.Kutza dotyczonczyj dugu kery mo do spuacynia Slonkowi, i po tym artiklu je zech przekonany, ze jak onego zabraknie to i GW juz niy bydzie tym czym je. Odniego osoba to przedewszyskim silny charakter i intelekt. Bravo ale i dlo Ciebie Nu za taki odbor tego artikla :) Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband ps 19.09.05, 12:54 "polski kompleks" mo dlo mie(i na zicher dlo mocki inkszych) wyrazne zafarbowanie "mesjanizmym narodowym", to je wada kero juz od wiekow je przeklynstwym Polokow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: ps IP: *.necik.pl / *.necik.pl 19.09.05, 22:26 szwager_ze_laband napisał: > "polski kompleks" mo dlo mie(i na zicher dlo mocki inkszych) wyraźne > zafarbowanie "mesjanizmym narodowym", to je wada kero juz od wiekow je > przeklynstwym Polokow. Może i ma, ale w jakim sensie ma? Mesjanizm ma (zapewne) podłoże w tym że Polska była kiedyś mocarstwem europejskim i światowym. Być może. Ale to i tak nie tłumaczy tego, że wybitni Polacy są (czesto) przedmiotem nagonek przez spore grupy jednostek jakby niepoczytalnych. Jednostki te okrywają się przy tym hańbą, ale ich to jakoś nie powstrzymuje. Nie wyobrażam sobie siebie samego, jakbym sie czuł, gdybym zamaczał palce w protestach przeciwko pochowaniu Miłosza na Skałce (już nie wspomnę o Wawelu). Nie wiem, co trzebaby zrobić, aby się okryć hańbą równą tej, jaka spada na tych, co to robili. A oni są z tego przecież dumni. Giertych opluwa wszystko, a sam NIC dla Polski nie zrobił. Dosłownie - NIC. Giertych niegodzien Cimoszewiczowi butów całować - ten zapisał się jednak w niedawnej historii in + i coś tam zrobił, co przyznawali mu nawet jego polityczni wrogowie (zanim nie zakandydował). Nie wiem, jak tam w Niemcach, ale w Polsce jest tak, że zawsze online jest cała grupa faktycznych, niefarbowanych bohaterów. Choćby Kuroń (do niedawna) czy choćby Michnik. W Polsce zawsze było łatwo o bohaterów - mielismy i mamy ich na pęczki. Może to stąd??? Nadmiar ludzi ponadformatowych, który wywołuje adekwatną rekację wsród upośledzonych (lekko)??? taka hipoteza. Nu! p.s. a propos bohaterstwa. Niedaleko mojego domu mieszkała taka starsza pani, pani Jakobini, która - według podań była guwernantką w jakimś dworze a może domu gdzieś na Litwie. Więc jak ją aresztowali bolszewicy, zaczeli torturować wybijając przy okazji zęby, i odtąd zerwała WSZELKIE stosunki z systemem - państwem, i utrzymywała sie aż do śmierci wyłącznie z korepetycji z francuskiego (nie należała i nie pracowała nigdzie). Mozna powiedzieć, że przeszła do absolutnej opozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband pora refleksji na marginesie :))) 20.09.05, 06:54 Powia krotko, prawie to, ize Polska boua kedys downo mocarstwym, to odzwierciedlo fajnie jedne przisuowie/powiedzynie "downo i niyprowda". A tak na powaznie, wiynkszosc Polokow uwazo sie za romantykow, bo kedys Polska boua mocarstwym a potym ciyrpiaua przez wieki Odpowiedz Link Zgłoś
kolcero Re: pora refleksji na marginesie :))) 20.09.05, 07:45 Tzn. zgadzasz sie z tym co Tobie pasuje?? Taaaaa.... Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: pora refleksji na marginesie :))) 20.09.05, 07:59 nie zupełnie, szwager przytacza na poparcie swojej tezy wypowiedzi, z którymi się nie zgadza. taki paradoks. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: pora refleksji na marginesie :))) 20.09.05, 12:33 kolcero napisał: > Tzn. zgadzasz sie z tym co Tobie pasuje?? Taaaaa.... Kolcero piytrsze moje zdanie to bou zart, ze tak powia. druge, to jak nakoncuu zdania merkues, wiyncyj pytanie niz stwierdzynie a rerszta, jak szold nad coukom wypowiedziom guosi, mauo refleksja. W tym synsie "zondom" :))) tera odpowiedzi na Twoje napasztowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolcero Re: pora refleksji na marginesie :))) 20.09.05, 13:25 Masz szczescie , ze nie mam Cie za co nielubiec, wiec bedziesz mi musial wybaczyc to napastowanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: pora refleksji na marginesie :))) 20.09.05, 13:27 jeszcze sie dobrze zastanowia i na ciebie tysz haka znonda :))) Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: polecom super tekst!!! 19.09.05, 12:29 Czamu polecosz tyn tekst bez pierwszyj zajty?? Czy krytyka naganiaczy i retoryki Goebbelsa przez redaktora Michnika mogla rzucic jakis cien na twojego idola???? serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,2920496.html?as=1&ias=5 Odpowiedz Link Zgłoś
macpor Re: polecom super tekst!!! 19.09.05, 13:20 Podejrzewasz Nu! o spiskowe ukrywanie pierwszej strony? Mógłby się przecież bardziej postarać i "przepisać" wszystko do swego postu bez tych akapitów. Twój mały wpisik utwierdził mnie w przekonaniu o konieczności ostrożnego traktowania literki >>B<< na tym forum. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: polecom super tekst!!! 19.09.05, 13:21 Pyrsk! mie sie zdowo ize on mie o to podejzywo :))) ale reszta trefious jak w dycha :))) Odpowiedz Link Zgłoś
macpor Re: polecom super tekst!!! 19.09.05, 13:23 przepraszam pomyłka... fakt Ciebie nie Nu! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: polecom super tekst!!! 19.09.05, 13:24 nic niy szkodzi :))) Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: polecom super tekst!!! 19.09.05, 13:22 macpor napisał: > Podejrzewasz Nu! o spiskowe ukrywanie pierwszej strony? Mógłby się przecież > bardziej postarać i "przepisać" wszystko do swego postu bez tych akapitów. > > Twój mały wpisik utwierdził mnie w przekonaniu o konieczności ostrożnego > traktowania literki >>B<< na tym forum. ;P macpor, nie siej zamętu. post i pytanie braida było skierowane nie do nu! lecz do autora wątku szwagera. czytajże chłopie uważnie zanim zaczniesz uważać na jakiekolwiek literki. :) Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: polecom super tekst!!! 19.09.05, 13:25 najpierw trzeba byc "ostroznym" do literki ... a powod juz sie znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
macpor Re: polecom super tekst!!! 19.09.05, 13:40 Rozumiem ŻMC rulez. Więcej pytań nie mam. Moja pomyłka, zaręczam, była również >>celowa<< jak >>przemilczenie<< szwager'a_ze_laband. My sobie tak powolutku tu spiskujemy, a potem wszystkich załatwimy... lecę wyłączyć HAARP-a bo znów się przegrzał... Odpowiedz Link Zgłoś