Dodaj do ulubionych

Co to jest narodowość?

29.09.05, 16:15
Mam takie pytanko. Co to jest obywatelstwo to sprawa jasna, ale co to
narodowość? Jakbyście ją zdefiniowali? Dlaczego danego człowieka nazwiecie
Niemcem, Polakiem, czy Eskimosem. Po czym się rozróznia jaką kto ma
narodowość?

To tak w odniesieniu do odkryć że X-ński jest w żeczywistości Niemcem,
Polakiem czy Żydem (co ma być oskarżeniem albo powodem do dumy z wspólnej
narodowości). Także w odniesieniu do kłótni na temat Polaków w Niemczech,
Niemców w Polsce (a skąd wiadomo ile ich tu i tam jest?).
Obserwuj wątek
    • slezan Re: Co to jest narodowość? 29.09.05, 16:24
      Kotnie dotyczą raczej pojęcia mniejszości narodowej a nie narodowości.
      Ale do meritum - to kim kto jest, zależy od jego świadomości. Świadomość z
      reguły poznajemy dzięki deklaracji. Jednak czasem ktoś może ukrywac swoją
      prawdziwą świadomość, może tez żartować, unikać odpowiedzi na pytanie itp.
      Pogłębiony wywiad może zatem ujawnić fałszywośc deklaracji. Jeżeli jesteś
      zainteresowany świadomością narodową jakiejś konkretnej osoby, zapewne dłuższa
      rozmowa pozwoli rozwiać wątpliwości. Z punktu widzenia państwa przyjąc nalezy
      po prostu deklaracje, bez ich socjologicznego weryfikowania.
      • meg_s Re: Co to jest narodowość? 29.09.05, 16:27
        no i właściwie zgodziłabym się z Tobą, że każdy powinien móc być tym kim się
        czuję - ale tu na tym forum (nie mówię o sąsiednim wątku) - poddawano nieraz w
        wątpliwość takie "samookreślenie" - więc jak ??
        • slezan Re: Co to jest narodowość? 29.09.05, 16:30
          Czy ja poddawałem w wątpliwość? Nie mogę odpowiadać za innych.
          • meg_s Re: Co to jest narodowość? 29.09.05, 16:49
            slezan napisał:

> Czy ja poddawałem w wątpliwość? Nie mogę odpowiadać za innych

czyli zgadzasz się, że jeśli ktoś ma silne poczucie bycia "X" to innym wara od
            tego ?
            • slezan Re: Co to jest narodowość? 29.09.05, 16:51
              Tak. A mówiłem kiedyś coś innego? Jakoś tak podejrzliwie traktujesz moje
              deklaracje.
              • meg_s Re: Co to jest narodowość? 29.09.05, 20:45
                slezan napisał:

> Tak. A mówiłem kiedyś coś innego? Jakoś tak podejrzliwie traktujesz moje
                > deklaracje.

nie traktuję Cię podejrzliwie (tzn Twoich deklaracji) :)
                - upewniam się ;)
                • szwager_z_laband Re: Co to jest narodowość? 29.09.05, 22:19
                  a moga sie spytac czamu sie tak upewniosz?
                  • meg_s Re: Co to jest narodowość? 29.09.05, 23:47
                    hehe - nożyce
                    • szwager_z_laband Re: Co to jest narodowość? 30.09.05, 00:13
                      wiedziouech ze niy powiysz :))
                      • meg_s Re: Co to jest narodowość? 30.09.05, 00:37
                        wiedziałam że się domyślisz ;P
                        • szwager_z_laband Re: Co to jest narodowość? 30.09.05, 00:44
                          ;P
            • Gość: Pit Re: Co to jest narodowość? IP: 150.254.85.* 29.09.05, 16:52
              meg_s napisała:

> slezan napisał:
              >
              > > Czy ja poddawałem w wątpliwość? Nie mogę odpowiadać za innych
              >
              > czyli zgadzasz się, że jeśli ktoś ma silne poczucie bycia "X" to innym wara
              od
              > tego ?

I dlatego Megi juz najwyzsza pora przejsc do tematu......."narodowosci
              slaskiej".
        • bartoszcze Re: Co to jest narodowość? 29.09.05, 16:32
          Tu się zwykle pojawia pytanie, czy na tej podstawie można by mówić o
          narodowości kęckiej, cieszyńskiej, kraśnickiej czy żyrardowskiej.
          Mnie bardzo ciekawiłaby narodowość wilamowicka - język swój mają.
          • Gość: GOROL Jest jeszcze narodowosc gorolska!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 16:37
            Gorole zyjacy na Slasku od kilku pokolen sa odrebnym narodem
            gorolskoslaskim!!!!!!
          • Gość: Pit No i znowu zaczyna sie pieprzenie IP: 150.254.85.* 29.09.05, 16:38
            O narodowosci d...pska Maryny.......
          • slezan Re: Co to jest narodowość? 29.09.05, 16:39
            A dlaczego nie, jeżeli istniałaby taka świadomość łącząca grupę ludzi? Problem
            polega na tym, że narodowość kęcka pojawiła się jedynie jako żart, a pozostałe
            dotąd w ogóle.
            • bartoszcze Re: Co to jest narodowość? 29.09.05, 16:52
              Wiem, że zazwyczaj są one powoływane na zasadzie reductio cum absurdum.
              Natomiast jeżeli idzie o cieszyńską, jako podkreślenie odrębności Cieszynioków
              od narodowości śląskiej - chyba tylko dlatego nie została podniesiona, że
              antyprusocy preferują odwoływanie się do narodowości polskiej..
              • Gość: Pit Re: Co to jest narodowość? IP: 150.254.85.* 29.09.05, 16:55
                bartoszcze napisał(a):

> Wiem, że zazwyczaj są one powoływane na zasadzie reductio cum absurdum.
                > Natomiast jeżeli idzie o cieszyńską, jako podkreślenie odrębności
                Cieszynioków
                > od narodowości śląskiej - chyba tylko dlatego nie została podniesiona, że
                > antyprusocy preferują odwoływanie się do narodowości polskiej..

Czas powolac narod cieszynski Bartoszcze. Znajdz ino tylko drugiego Zdzicha w
                Cieszynie
              • slezan Re: Co to jest narodowość? 29.09.05, 16:59
                Jak wiesz, wśród cysaroków są również osoby deklarujące narodowość śląską. Nie
                wszyscy są też antyprusokami. Co do zasady - oczywiście jest możliwe pojawienie
                się narodowości cieszyńskiej, choć obecnie wydaje się to mało prawdopodobne.
                • Gość: slezan Re: Co to jest narodowość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 17:14
                  Jak wiesz, wśród cysaroków są również osoby deklarujące narodowość
                  śląską,takich osób jest około dwudziestu. Nie
                  wszyscy są też antyprusokami,jakby dobrze poszukać to może znalazłby sie
                  jeden ,który nas lubi. Co do zasady - oczywiście jest możliwe pojawienie
                  się narodowości cieszyńskiej, choć obecnie wydaje się to mało prawdopodobne.

• Gość: Pit Re: Co to jest narodowość? IP: 150.254.85.* 29.09.05, 17:18
                    Gość portalu: slezan napisał(a):

> Jak wiesz, wśród cysaroków są również osoby deklarujące narodowość
                    > śląską,takich osób jest około dwudziestu. Nie
                    > wszyscy są też antyprusokami,jakby dobrze poszukać to może znalazłby sie
                    > jeden ,który nas lubi. Co do zasady - oczywiście jest możliwe pojawienie
                    > się narodowości cieszyńskiej, choć obecnie wydaje się to mało prawdopodobne.

Jak w tej dwudziestce bydzie drugi Zdzichu to cieszynski volk bydzie na mur
                    beton.
                    • Gość: gorol Re: Co to jest narodowość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 17:20
                      Dyc lojcym ih smiysznygo narodu bou richtik Cieszyniok Koszdon:-)
                      • Gość: Pit Re: Co to jest narodowość? IP: 150.254.85.* 29.09.05, 17:34
                        Gość portalu: gorol napisał(a):

> Dyc lojcym ih smiysznygo narodu bou richtik Cieszyniok Koszdon:-)

Najtrudniej byc "prorokiem" wsrod swoich.......Nie dorosli do jego uczuc
                        patriotycznych.
                        • slezan Re: Co to jest narodowość? 29.09.05, 17:35
                          To pewnie dlatego wybrali go do Sejmu Krajowego w Opawie. Później był jeszcze
                          burmistrzem Cieszyna, a następnie Czeskiego Cieszyna.
                          • Gość: Pit Re: Co to jest narodowość? IP: 150.254.85.* 29.09.05, 17:40
                            slezan napisał:

> To pewnie dlatego wybrali go do Sejmu Krajowego w Opawie. Później był jeszcze
                            > burmistrzem Cieszyna, a następnie Czeskiego Cieszyna.

Wiesz posel i burmistrz to jeszcze nie ojciec narodu......
                            • slezan Re: Co to jest narodowość? 29.09.05, 17:49
                              Ale też nie marginalna postać, jak chcieliby niektórzy. Jego opcja miała
                              całkiem licznych zwolenników.
                              • Gość: Pit Re: Co to jest narodowość? IP: 150.254.85.* 29.09.05, 17:51
                                slezan napisał:

> Ale też nie marginalna postać, jak chcieliby niektórzy. Jego opcja miała
                                > całkiem licznych zwolenników.

Pogadamy innym razem o Kozdoniu. Sorry ale musze wyjsc.

Milego wieczoru.
                                • Gość: gorol Re: Co to jest narodowość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 18:09
                                  Mojego kumpla laska pochodzi z rodziny lojca narodu slunskigo.Gosciu ja wydal
                                  po kilku piwach,a na drugi dzien prosil ,zebym przypadkiem nie mowil ,ze o
                                  tym wiem.To chyba wstyd byc krewnym tego typa:-)
                                • slezan Re: Co to jest narodowość? 29.09.05, 18:13
                                  Miłego, nara.
      • szwager_z_laband Re: Co to jest narodowość? 29.09.05, 22:16
        slezan napisał:

> Kotnie dotyczą raczej pojęcia mniejszości narodowej a nie narodowości.
        > Ale do meritum - to kim kto jest, zależy od jego świadomości. Świadomość z
        > reguły poznajemy dzięki deklaracji. Jednak czasem ktoś może ukrywac swoją
        > prawdziwą świadomość, może tez żartować, unikać odpowiedzi na pytanie itp.
        > Pogłębiony wywiad może zatem ujawnić fałszywośc deklaracji. Jeżeli jesteś
        > zainteresowany świadomością narodową jakiejś konkretnej osoby, zapewne
        dłuższa
        > rozmowa pozwoli rozwiać wątpliwości. Z punktu widzenia państwa przyjąc nalezy
        > po prostu deklaracje, bez ich socjologicznego weryfikowania.

Sam warto spomniec z jednyj strony jeszcze o tzw beznarodowcach a z drugyj o
        wielonarodowcach - bo i take cosik instnieje :))
    • Gość: black Re: Co to jest narodowość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 23:00
      Tu się zwykle pojawia pytanie, czy na tej podstawie można by mówić o
      narodowości kęckiej, cieszyńskiej, kraśnickiej czy żyrardowskiej.
      Mnie bardzo ciekawiłaby narodowość wilamowicka - język swój mają.

Bartoszcze ma dużo racji, czy można mówić o narodowości w odniesieniu do
      regionów, subregionów, jeśli w perspektywie historii, społeczności
      zamieszkujące te tereny nie zgłaszały aspitacji do bycia narodem. Wystarczy
      spojrzeć na narody europejskie, wszystkie kształtowały sie w zamierzchłej
      przeszłości. Oczywiście, to jest sprzeczne z nowoczenym pojęciem narodu, ale
      taka jest prawda.
      • szwager_z_laband Re: Co to jest narodowość? 29.09.05, 23:02
        i to sie odnosi prawie jak nojbardziyj do slonska "hynrykowskego" :)))
        • Gość: black Re: Co to jest narodowość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 23:15
          Nie powiedziałbym:)
          • ballest Re: Co to jest narodowość? 29.09.05, 23:29
            Co najmniej z slaska narodowoscia Polacy nie powinni miec problemu, bo
            protoplasta ich historii, nazwal Slazakow juz w zmierzchlych czasach NARODEM!

Inne pytanie jest, co laczy ludzi jednej narodowosci?
            Jesli na to pytanie odpowiedz znajdziecie wtedy wiemy wszyscy, dlaczego SLAZAK
            nie moze byc POLAKIEM!
            • Gość: black Re: Co to jest narodowość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 23:36
              Nie zgadzm się z tobą, aspiracje do bycia narodem, a nazwanie tak jakiejś grupy
              ludzi, to dwie różne sprawy. Nie ma o czym dyskutować.
              • szwager_z_laband Re: Co to jest narodowość? 29.09.05, 23:38
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=28738532&a=28738532
                • Gość: black Re: Co to jest narodowość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 23:48
                  szager, nie rób sobie jaj, jeszcze raz przeczytaj mój tekst, słowa a czyny to
                  dwie różne sprawy.

tu to ma być, wpis w tamtym tekscie to pomyłka.
                  • szwager_z_laband Re: Co to jest narodowość? 29.09.05, 23:50
                    a 172 000 to co, i to pomimo fauszowania spisu!!!
                    • Gość: black Re: Co to jest narodowość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 00:00
                      Laband, zrozum, ja nie o tym pisałem. Oderwij się od tego spisu, popatrz w
                      przeszłość.
                      • szwager_z_laband Re: Co to jest narodowość? 30.09.05, 00:04
                        cza Ci jeszcze wiyncyj dowodow to polecom ostatnio pozycja z pod
                        fyjdra "Historii Narodu Slonskego" - czytoues jom juz?

jak niy to pytej sie w ksiyngarniach o "Oredownicy Niepodleglosci slaska"
                        • ballest Re: Co to jest narodowość? 30.09.05, 00:22
                          Dalej sie pytam, jesli Slazak nie moze byc Polakiem to kim jest?, jest Czechem,
                          jest Niemcem czy jest Slazakiem?
                          • szwager_z_laband Re: Co to jest narodowość? 30.09.05, 00:25
                            Ballest slonzok nigdy niy bou Polokym, to niyrozumia tego stwierdzynia "niy
                            moge". Na naszo kultura ale skuodo sie troszka i kultury czeskyj, i niymoeckyj
                            i polskyj ...
                            • ballest Re: Co to jest narodowość? 30.09.05, 00:34
                              Laband, - Slonzok z polskom kulturom nigdy nic wspolnego nie miou, a to tysz
                              nalezy do ksztautowaniou narodowosci.
                              • szwager_z_laband Re: Co to jest narodowość? 30.09.05, 00:37
                                niy do sie jednak ukryc ize na naszo kultura wpuyw mieli wszyske nasze somsiody
                                w jakims tam stopniu, tak i polokom w jakims tam stopniu tego niy odmowia - czi
                                to mosz zrozumiec w synsie pozytywnym czi negatywnym, w takim abo w inkszym, to
                                je egal, faktym je ize i Czechy i Poloki i w minimalynym stopniu, ale i Suowaki
                                z nami wspouzyli i wspuzyjom - tak czi inaczyj ...
                                • ballest Re: Co to jest narodowość? 30.09.05, 00:53
                                  Laband, bardzo fajnie, ale wymien mi Slonzokow co se powiazali z polskom
                                  kulturom, albp Goroli, co byli wielkimi na Slasku!
                                  Do tego my nie przeklinali, a to tysz do kultury nalezy.
                                  • szwager_z_laband Re: Co to jest narodowość? 30.09.05, 00:58
                                    Ballest znosz ta nojwiynkszo tragiczno postac ze Slonska? - onyu bouo
                                    Korfanty ...

niywiym co mosz na mysli byc wielkim - ale przipomna Ci ize jedyn wielki polski
                                    kompozytor wszkryfnou we spisie "narodowosc slonsko"
                                    • ballest Re: Co to jest narodowość? 30.09.05, 01:07
                                      Napisz mi kery to bou, bo nie wiym!
                                      • szwager_z_laband Re: Co to jest narodowość? 30.09.05, 01:19
                                        Kilar
                                        • szwager_z_laband ps 30.09.05, 01:21
                                          Ballest, je tysz trocha Polokow, kere nom naszyj narodowosci niy odmawiajom,
                                          nalezy do niyj np michnik, o tym 'ech sam kedys tysz juz spominou. On nawet
                                          pedziou publicznie, ize moge se forsztelowac, co granice Polski sie
                                          zmiyniom ...
                                          • ballest Re: ps 30.09.05, 01:39
                                            Laband, Michnik to jest GOSC, jou nie wiym, czy uon se wcale tak richtig
                                            Gorolem czuje.
                                            Tego richtig powazom, uon wiy co godou!
                                            • szwager_z_laband Re: ps 30.09.05, 11:51
                                              w kozdym razie po odniego wypowiedziach we "Wysouo czyli smutno - K.Kutza
                                              rpzmowy o Gornym Slonsku" (niypamiyntom tera kery z raji to bou odcinek)mom dlo
                                              niego pieronowe powazanie. Pora razy sam juz o tym spominouech, ale jeszcze roz
                                              niy zawadzi :)
                                  • Gość: v2 Re: Co to jest narodowość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 11:56
                                    Ballest Ty mosz powionzania z Polskom:-) Popotrz na swoje nazwisko:-)
                                    • ballest Re: Co to jest narodowość? 30.09.05, 14:57
                                      ale niy z polskom kulturom i jenzykiem, zapamientej se to na zawsze!
                                      • Gość: V2 Re: Co to jest narodowość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 15:07
                                        Ballest,a w jakim jyznyku zes naszrajbowou to zdanie?Kozdy gorol Cie rozumi ,a
                                        ty fanzolisz ,ze niy mosz nic wspolnygo s polskim jynzykim.
                              • szwager_z_laband polecom 30.09.05, 11:58
                                WESOŁO CZYLI SMUTNO

Wesoło czyli smutno. Kazimierza Kutza rozmowy o Górnym Śląsku.

Miejska Biblioteka Publiczna w Rudzie Śląskiej jako jedyna książnica w kraju
                                posiada zapis 23 rozmów (biesiad) przeprowadzonych przez znanego reżysera i
                                publicystę Kazimierza Kutza z osobami związanymi z Górnym Śląskiem. Cykl
                                powstawał w latach 1994-1997.

Biblioteka posiada zgodę II Programu Telewizji Polskiej S.A. na nieodpłatne
                                wypożyczanie tychże programów publicystyczno - rozrywkowych, które przez pewien
                                czas były wyświetlane w drugim programie telewizji publicznej, zyskując nie
                                tylko na Górnym Śląsku dużą popularność. Autorami i pomysłodawcami programu
                                byli Wojciech Saranowicz i Michał Smolorz. Jak piszą w przedmowie do
                                książki “Wesoło czyli smutno. Kazimierza Kutza rozmowy o Górnym Śląsku” było
                                wcale niewesoło (książka jest dosłownym zapisem rozmów przeprowadzonych z
                                adwersarzami Kazimierza Kutza; brakuje jedynie Biesiady 15, ponieważ Feliks
                                Netz nie wyraził zgody na opublikowanie tamtejszej rozmowy; książka ukazała się
                                w roku 1999 nakładem Wydawnictwa FORUM SZTUK). Zacytujmy może samych
                                autorów: “To swoisty paradoks, że realizacją cyklu “Wesoło czyli smutno” nie
                                była w najmniejszym stopniu zainteresowana żadna instytucja życia publicznego w
                                naszym regionie. Ciała samorządowe wszystkich szczebli, administracja publczna,
                                instytucje kultury, wreszcie lokalna telewizja - jednomyślnie wyrażały
                                absolutny desinteressement wobec tego przedsięwzięcia. Większość regionalnych
                                polityków ignorowała wysyłane im zaproszenia i nigdy nie pojawiła się w
                                miejscach, gdzie nagrywaliśmy kolejne biesiady. Paradoks jest tym większy, że
                                pomysł realizacji tego cyklu od razu zaakceptowano i “kupiono” w ...
                                Warszawie...”

Wsród osób zaproszonych do programu byli: (w kolejności biesiadowania) Andrzej
                                Szczypiorski, Dorota Simonides, Jan Miodek, bp Alfons Nossol, Stanisław
                                Bieniasz, Daniel Kadłubec, Andrzej Drawicz, Gerard Cieślik, Wojciech Czech,
                                Gerhard Bartodziej, Waldemar Świerzy, Marian M.Drozdowski, Adam Michnik, Henryk
                                M.Górecki, Feliks Netz, Krystyna Miłotworska, Michał Ogórek, Henryk Bereska,
                                Henryk Waniek, Joanna Helander, Wojciech Kilar, ks. Jerzy Szymik. Ostatnią
                                biesiadą była Biesiada barbórkowa z udziałem Leszka Balcerowicza.

Oprócz niestreotypowych rozmów z zaproszonymi osobistościami widz, w przerwach
                                pomiędzy jednym kufelkiem piwa a drugim, obcuje z humorem śląskim prezentowanym
                                przez aktorów i artystów estradowych scen śląskich.

Wśród zaproszonych gości znalazła się rudzianka, fotografik i reżyserka Joanna
                                Helander, obecnie mieszkająca w Szwecji.

Wielbiciele rudzkiego Kabaretu RAK, a szczególnie lidera grupy Krzysztofa
                                Hankego również się nie zawiodą, bowiem wśród śląskiego biesiadowania nie mogło
                                ich oczywiście zabraknąć.

Producentem wszystkich biesiad była Antena Górnośląska.
    • szwager_z_laband Do Ballesta 30.09.05, 12:05
      w tym tekscie znondziesz jedyn z cytatow z "Wysouo czyli smutno - rozmowy
      K.Kutza o Gornym slonsku" - je to jedne ze zdan kere w tym pamiyntnym programie
      pedziou Michnik:

www.slonsk.de/Slonsk/Aebi/NS/NarodSlonski2.htm
      • rita100 Re: miesięcznik Śląsk 30.09.05, 23:29
        szwager_z_laband napisał:

> w tym tekscie znondziesz jedyn z cytatow z "Wysouo czyli smutno - rozmowy
        > K.Kutza o Gornym slonsku" - je to jedne ze zdan kere w tym pamiyntnym
        programie
        >
        > pedziou Michnik:
        >
        > www.slonsk.de/Slonsk/Aebi/NS/NarodSlonski2.htm

"W tym miejscu jest to jakby okazja żeby wspomnieć i o miesięczniku „Śląsk“ -
        taka tuba polonizująca chociaż dosyć głucha - jak oceniam - bardzo słusznie
        napisał w swojim felietonie w Dz.Z. (2000) inny VIP śląski Kazimierz Zarzycki
        mniej więcej tak - że tego „Śląska” i tak prawie nikt nie czyta - (dokładny
        cytat ukrył się gdześ w stosie wycinków prasowych). W tymże „ Śląsk” produkuje
        się pan Malicki - czasem nawet udając poetę? oraz regularnie są „Glossy
        górnośląskie” pana Janoty, które wydobywając się z brzucha mogą być dobrymi
        bajeczkami na dobranoc - po śląsku byłoby - bojki - z czeskiego, że trzeba się
        czegoś boć a tu nima z czego - jyno „idze na spani”. „Śląsk” z grudnia 2000 to
        cały o Lwowie inne numery również w treści między Warsazawą a Krakowem - na 90
        stron A4 to jak dobrze wycisnąć na tematy śląskie 3- 4 stronice, niekiedy nawet
        mniej. Po co ta zadyma tytułowa? że niby Śląsk - bez cudzysłowiu - dostaje
        pieniądze na kulturę?"

Tak chyba się też wyraziłam, własciwie to nic w nim nie ma ze Ślaskości.
        • szwager_z_laband Re: miesięcznik Śląsk 01.10.05, 11:07
          niystety mosz recht Rita, i skisz tego redaktorowi powinno byc ganba!
    • szwager_z_laband do macpora 30.09.05, 12:51
      wszyske moje wszkryfnincia, mom nadzieja, sam przeczytus, to wiysz tyszco mysla
      o problymie narodowosci, a zwuaszcza o slonskyj narodowosci:)

sam ale mom dosyc ciekawy link ekstra w zwionzku z Toimi zapytaniami:

www.najmici.net/asymila.htm
      • macpor Re: do macpora 30.09.05, 14:20
        Sorki - komp mi wczoraj w domciu padł. Może dziś po "reaktywacji" na spokojnie
        poczytam i "się ustosunkuję".
        Ale dzięki już za zabranie głosu wszystkich dyskutantów i mam nadzieje na
        więcej.
        • ballest Re: do macpora 30.09.05, 15:06
          "“To swoisty paradoks, że realizacją cyklu “Wesoło czyli smutno” nie
          była w najmniejszym stopniu zainteresowana żadna instytucja życia publicznego w
          naszym regionie. Ciała samorządowe wszystkich szczebli, administracja publczna,
          instytucje kultury, wreszcie lokalna telewizja - jednomyślnie wyrażały
          absolutny desinteressement wobec tego przedsięwzięcia. Większość regionalnych
          polityków ignorowała wysyłane im zaproszenia i nigdy nie pojawiła się w
          miejscach, gdzie nagrywaliśmy kolejne biesiady. Paradoks jest tym większy, że
          pomysł realizacji tego cyklu od razu zaakceptowano i “kupiono” w ...
          Warszawie...”

To nie3 tylko to, ale jak czytom o Katowicach i o tym co Grudzien i spolka
          zrobila z pamiatkami historii Katowic, to mogam ataku serca dostac, ale Laband,
          to napewno nie byli gorole, to byli jakes komunisty!
          • gliwiczanka Re: do macpora 30.09.05, 15:14
            ballest napisała:

> to napewno nie byli gorole, to byli jakes komunisty!

To tak samo, jak z hanysami w SS, to nie hanysy, tylko jakes nazisty:-)
            • Gość: Ramon Re: do macpora IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 30.09.05, 17:01

> ballest napisała:
              >
              > > to napewno nie byli gorole, to byli jakes komunisty!
              >
              > To tak samo, jak z hanysami w SS, to nie hanysy, tylko jakes nazisty:-)
              a kto tutaj kiedykolwiek temu zaprzeczal, ze wiele Slazakow czlonkami SS bylo?
              Dlaczego by sie mieli roznic od innych regionow swego kraju?

--------------------------------------------------------------------------------
              • sloneczko1 Re: do macpora 30.09.05, 23:40
                Narodowość
                Z Wikipedii, wolnej encyklopedii.

Narodowość - pochodzenie określane w naszym kręgu kulturowym zwykle zgodnie z
                pochodzeniem ojca, bądź też jego przodka, przynależność do określonego narodu
                lub grupy etnicznej ( np. polska, niemiecka, albo romska), często także
                deklarowane, subiektywne poczucie przynależności jednostki do jakiegoś narodu
                (należy jednak pamiętać, że od subiektywnego poczucia Niemcem nikt sie Niemcem
                nie stanie).

Pojęcie to jest rozmaicie rozumiane w różnych kręgach kulturowych. W Polsce
                odróżnia się narodowość od obywatelstwa, w przeciwieństwie do wielu krajów
                Europy Zachodniej, gdzie narodowość podobnie jak wyznawana religia czy wyznanie
                jest przedmiotem wolnosci osobistej i nie zadaje sie o niego żadnych pytań, nie
                chcąc być posądzanym o ksenofobie czy rasizm, natomiast obywatelstwo jest
                traktowane jako określenie przynależności do wspólnoty. W związku z
                doświadczeniami historycznymi i kulturowymi w Polsce narodowość jest odbierana
                jako znacznie ważniejsza od obywatelstwa, co stanowi przyczynek do obwiniania
                Polaków o rasizm.

W krajach afrykańskich trudno mówić o narodowości, a raczej o poczuciu
                odrębności plemiennej.
                • sloneczko1 Re: do macpora 30.09.05, 23:41
                  Naród

Naród - grupa ludzi, których łączy wspólna kultura, język, religia, historia czy
                  pochodzenie etniczne. Nie wszystkie te elementy muszą współistnieć: np. Belgów
                  uznaje się za jeden naród, chociaż mówią dwoma językami: flamandzkim i
                  walońskim, Amerykanie mają różne pochodzenie etniczne, ale łączy ich historia i
                  styl życia, Chińczycy posługują się różnymi językami, ale łączy ich to samo
                  pismo. Naród to także ogół obywateli zamieszkujących dane państwo.

Większość istniejących narodów tworzy niezależne państwa. Ich powstanie wiąże
                  się ze wzrostem nastrojów nacjonalistycznych w XVIII i XIX w., kiedy to powstała
                  idea, że każdy naród powinien tworzyć niezależne państwo. Współcześnie nadal
                  twierdzi się, że każdy naród ma prawo do samostanowienia. Jednak wydzielanie się
                  mnóstwa nowych państw jest sprzeczne z także obecną tendencją do integracji.
                  Wiele zależnych narodów dąży nadal do pełnej suwerenności m.in. Kurdowie,
                  Baskowie. Szczególnie wiele konfliktów na tym tle występuje w Afryce, gdzie
                  granice państw zostały sztucznie narzucone przez państwa kolonialne, które nie
                  zważały na podziały etniczne.

Wzajemne oddziaływanie pomiędzy państwem a narodem można określić dwoma terminami:

* narodotwórcza rola państwa - młode państwo za pomocą działań politycznych,
                  ekonomicznych czy oświatowych doprowadza do zjednoczenia różnych grup etnicznych
                  w jeden zintegrowany naród.
                  * państwotwórcza rola narodu - naród jako grupa społeczna dąży za pomocą
                  określonych działań do stworzenia przez niego własnego i suwerennego państwa.
                  • sloneczko1 Re: do macpora 30.09.05, 23:42
                    Obywatelstwo

Obywatelstwo - przynależność osoby fizycznej do danego państwa, która pociąga ze
                    sobą podleganie prawom i obowiązkom kraju, którego obywatelstwo się posiada.

Obywatelstwo nabywa się automatycznie, jeżeli przynajmniej jedno z rodziców jest
                    obywatelem danego kraju (tzw. prawo krwi) lub gdy urodzi się na terytorium
                    danego kraju (tzw. prawo ziemi). Obywatelstwo można także uzyskać po spełnieniu
                    wymogów ustanowionych przez państwo (np. przebywanie na terenie jakiegoś kraju
                    przez kilka lat, dobra znajomość języka, kultury, historii kraju itp.).
                    Większość państw wymaga zrzeczenia się poprzedniego obywatelstwa, ale niektóre
                    dopuszczają podwójne obywatelstwo.
                  • sloneczko1 Re: do macpora 30.09.05, 23:47
                    Mniejszość narodowa - grupa ludzi, zamieszkująca obszar danego państwa,
                    odróżniająca się od reszty społeczności językiem, kulturą, pochodzeniem
                    etnicznym bądź religią. Zbiorowość ta charakteryzuje się poczuciem własnej
                    odrębności, a także chęcią zachowania i przekazania swojej kultury następnym
                    pokoleniom. Prawo międzynarodowe gwarantuje przestrzeganie praw tych zbiorowości.

Często za mniejszości narodowe uznaje się te grupy, które identyfikują się z
                    narodem tworzącym niezależne państwo, jak przykładowo w Polsce: Niemcy, Czesi,
                    Białorusini, Ukraińcy, Litwini, Żydzi czy Ormianie. Pozostałe zbiorowości
                    określa się zazwyczaj mianem grupy etnicznej, np. Romowie w Polsce.

Czasem grupa dominująca odmawia uznania odrębności niektórych mniejszości. W
                    Polsce aktualnie toczy się dyskusja na temat narodowości śląskiej (zobacz też
                    Śląsk) i narodowości kaszubskiej.
                    • ballest Re: do macpora 01.10.05, 11:24
                      No to pasuje jak ulou do Slonzokow!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka