Dodaj do ulubionych

Prawda wychodzi ....

05.10.05, 09:31
Rosjanie wkroczyli do Przyszowic – niewielkiej wsi w gminie Gierałtowice – od
strony Gliwic. Pomylili kierunki i byli przekonani, że są już na terytorium
Niemiec. Tymczasem była to ostatnia polska wieś przed granicą z Niemcami,
przyłączona do Macierzy po plebiscycie 1921 roku. Tu mieszkało wielu
powstańców śląskich, działaczy narodowościowych. Błąd topograficzny kosztował
życie co najmniej 60 osób, w tym kilku więźniów obozu w Oświęcimiu, którzy
uciekli z marszu śmierci. Spłonęło prawie 70 domów i zabudowań gospodarczych.

gliwice.naszemiasto.pl/wydarzenia/523222.html
Obserwuj wątek
    • ballest Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 09:34
      General Maczek pozdrawia;)
      W Przyszowice bardzo ucierpialy, to prawda.
    • sss9 Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 09:39
      :))) annak, to z Przyszowic przyjeżdżałaś do Gliwic na wagary ?
      • annak12 Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 09:42
        sss9 napisał:

> :))) annak, to z Przyszowic przyjeżdżałaś do Gliwic na wagary ?

;)))pudło ;)
        • Gość: Ramon Re: Prawda wychodzi .... IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip0.t-ipconnect.de 05.10.05, 09:51
          To co sie w Przyszowicach dzialo, mialo tagze miejsce w prawie w kazdej
          slaskiej wiosce, z rozna intezywnoscia.
          Do dzisiej nikt nie stanol przed sndem za te zbrodnie.
          • sss9 Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 09:54
            Gość portalu: Ramon napisał(a):

> To co sie w Przyszowicach dzialo, mialo tagze miejsce w prawie w kazdej
            > slaskiej wiosce, z rozna intezywnoscia.
            > Do dzisiej nikt nie stanol przed sndem za te zbrodnie.

szkoda.
          • braid Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 09:58

Niemiecki rzad woli nazywac Putina wielkim demokrata by kupowac tania rope
            i trzymac jezyk za zebami w takich przypadkach .

Ofiary czerwonoarmistow sa sprzedane za cene dobrobytu.
            • braid Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 10:02
              ... a mial Schroeder okazje zapytac bezposrednio siedzac na trybunie obok
              Putina podczaz obchodow wyzwolenia europy ;))) machajac z tyrybuny
              kombatantom wyzwolicielom
              • sss9 Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 10:07
                mógł też wczoraj, na urodzinach u Włodka. :)))
            • slezan Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 10:13
              Opisana zbrodnia dokonana została na terytorium Polski. Dlaczego zatem
              niemiecki rząd ma coś robic w tej sprawie? Gdzie POLSKI rząd? Podobno Ślązacy
              to Polacy (w ustawie o mnijeszościach nas nie ma), gdzie zatem te wyrazy
              solidarności i troski ze strony polskiego państwa?
              • sss9 Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 10:16
                zapytaj Kwacha, jeszcze zdążysz.
                • slezan Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 10:19
                  Kwach nie stoi na czele rządu. Żaden rząd po roku 1989 nie zajął się tą sprawą.
                  Przed polskim sądem za zbrodnie dokonane na Górnym Śląsku w okresie
                  stalinowskim stanął tylko jeden człowiek i to w wyniku nacisku opinii
                  publicznej.
                  • sss9 Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 10:23
                    czyżby śląskiej opinii publicznej nie zależało, czy też założono jej knebel i
                    nic nie słychać ?
                    co w tych sprawach robią reprezentanci wszelkich szczebli urzędowych i
                    społecznych ludności śląskiej ? do kogo te pretensje, do mnie, do forum Gliwice ?
                    • slezan Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 10:47
                      Pretensje do władz polskich w odpowiedzi nie źle zaadresowane zarzuty braida.
                      Teraz kilka słów o tym, komu zależy. RAŚ podjął następujące inicjatwy związane
                      z tym tematem:
                      - organizacja pikiety pod domem Czesława Gęborskiego, komendanta łagru w
                      Łambinowicach - informowała o tym prasaw Polsce i w Niemczech; po pikiecie
                      Gęborskiemu postawiono zarzuty i stanął przed sądem
                      - wystosowanie listu otwartego, w którym domagano się nadania świadczeń także
                      tym deportowanym do ZSRR, którzy przed wojną nie byli obywatelami polskimi, a
                      obywatelstwo uzyskali po 1945 r. - zebrano podpisy kiludziesięciu osób z
                      regionu, w tym wszystkich górnośląskich biskupów i arcybiskupów
                      - zainicjowanie budowy pomnika ofiar obozów nazistowskiego i komunistycznego w
                      Świętochłowicach-Zgodzie
                      - wystosowanie listu do Putina, podczas jego wizyty w Polsce - wliście domagano
                      sie zadośćuczynienia dla ofiar deportacji
                      - pikieta na Placu Wolności w Katowicach - ustawienie przed pomnikiem żołnierzy
                      sowieckich krzyża z podkładów kolejowych, upamietniającego ofiary deportacji

To to, co mi w tej chwili przychodzi do głowy. Nasze środowisko robi swoje,
                      więc mamy prawo zgłaszać pretensje.
              • braid Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 10:22

Polski rzad "upomina "sie ciagle o wyjasnianie kolejnych zbrodni...
                dzieki czemu Putin pala wlasnie do Polakow taka nienawiscia .
                Oczywiscie dzieki tej sytuacji punktuja Niemcy siadzac cicho i udajac ze sprawy
                nie bylo.

Do opisanej zbrodni dopisalo sie paru slazakow dopisujac jakie to zbrodnie
                popelniono na Niemcach
                • Gość: Ramon Re: Prawda wychodzi .... IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip0.t-ipconnect.de 05.10.05, 10:28
                  Braid, nie chodzi mi przynaleznosc narodowa tych ludzi (to odrebny problem)
                  Tu sie rozchodzi tylko i wylacznie o MORDERSTWA na bezbronnych,
                  Co do postepowana niemieckich wladz w tej problematyce przyznaje tobie
                  calkowicie racje.

• Gość: Pit Re: Prawda wychodzi .... IP: 150.254.85.* 05.10.05, 10:39
                    Gość portalu: Ramon napisał(a):

> Braid, nie chodzi mi przynaleznosc narodowa tych ludzi (to odrebny problem)
                    > Tu sie rozchodzi tylko i wylacznie o MORDERSTWA na bezbronnych,
                    > Co do postepowana niemieckich wladz w tej problematyce przyznaje tobie
                    > calkowicie racje.

Pozwole sobie wtracic dwa slowa. W wielu wypadkach gdzie zaczyna sie polityka
                    tam moralnosc wsadza sie do kieszeni. Np polskie wladze dzis staraja sie
                    ukrywac i przemilczac rzezie dokonane przez nacjonalistow ukrainskich na
                    Polakach w imie poparcia Ukraincow w ich postawie antyrosyjskiej.
                • slezan Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 10:48
                  Konkrety. Gdzie, kiedy,w jakiej formie rząd polski upomniał się o śląskie
                  ofiary sowieckiego terroru?
                  • braid Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 10:53
                    hej ..Slezan nie rozpedzaj sie tak..

ja nie pisalem o konkretnie slaskich ofiarach ..tylko o tym ze
                    polski rzad jak na swoje mozliwosci to dosyc mocno naciska strone rosyjska
                    w celu wyjasnienia radzieckich zbrodni ...
                    to ze nie lapia wszystkich srok za ogon jest chyba jasne skoro rosjanie
                    hamuja kazde przedsiewziecie ..wiec jest pare spraw zaczetych i tam sie drazy.
                    • slezan Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 10:58
                      I dziwnym trafem wśród tych spraw nie ma żadnej "śląskiej".
                      Powiem Ci jak moim zdaniem jest. Warszawa ma w rzici Ślązaków, a podejrzewam,
                      że taki Przewoźnik (spec od "ochrony pamięci walk i męczeństwa") uważa, że
                      hanysy zsłużyły sobie na swój los. Jedyną państwową instytucją, która coś w tej
                      sprawie robi, jest katowicki oddział IPN. Polski sejm przyjąl dyskryminujmącą
                      znaczna część Ślązaków ustwę, w myśl której świadczenia przysługują jedynie
                      deportowanym, którzy przed wojną mieli polskie obywtelstwo.
                  • aqua Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 11:07
                    Rząd polski nie upomniał się ani o polskie, ani o śląskie ofiary wojny z
                    udziałem armii sowieckiej. Tylko o dwa, te najważniejsze, udokumentowane przez
                    stonę polską, tj zbrodni katyńskiej i procesu przywódców państwa podziemnego. I
                    nawet w tych najważniejszych sprawach, rozgłoszonych w świecie, władze
                    rosyjskie nie wskazały zbrodniarzy, nie udostępniły swoich dokumentów.
                    Widocznie trzeba czekać na demokratyczną Rosję, aby wiele zbrodni popełnionych
                    przez sowietów ujrzało światło dzienne. Rząd polski nie upomniał się też o
                    śląskie ofiary wojny z udziałem armii niemieckiej. taka jest mniej więcej
                    pozycja Polski, jak się jest małym państwem, słabym, to siedzi się cicho,
                    nieprawdaż?
                    • slezan Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 11:14
                      Sam wymieniłeś dwie sprawy, w których rząd polski się odezwał. Podczas wizyty
                      Putina była także mowa o sybirakach. Niemcy wciąż są adrestami polskich
                      roszczeń, a ich charakter sprawia, że obejmują także Ślązaków.

• sss9 Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 09:48
      widzisz, wyglądałoby na to, że jesteś jakoś, emocjonalnie chociaż, związana z tą
      wsią i stąd ten wątek. ale jednak nie... idea była inna... "prawda wychodzi..."
      :))))))))))))))
      • annak12 Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 09:59

sss9 napisał:

> widzisz, wyglądałoby na to, że jesteś jakoś, emocjonalnie chociaż, związana z
        t
        > ą
        > wsią i stąd ten wątek. ale jednak nie... idea była inna... "prawda
        wychodzi..."
        > :))))))))))))))

Pochodzę z miasteczka, w którym działy się podobne sceny.Mam nadzieję ,że
        też "wyjdą"...

• sss9 Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 10:06
          no ja pier...olę ! :)))
          juz się nie da tego bełkotu czytać !
          ty annak, weź ty sobie babcię, dziadka - włącz recording i opublikuj ich
          wspominki. ileż to roboty ?! pierdzielisz tu jakieś pierdoły
          "mamnadzieję,żeteżwyjdą..." - weź się za to i je "wyświetl" skoro dotąd to taka
          tajemnica była. a może ci starcy do dziś mają pietra przed opowiedzeniem Całej
          Prawdy ?
          o boszzzz... co za patos. na hefty mnie zbiera...
          • annak12 Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 15:13
            sss9 napisał:

> no ja pier...olę ! :)))
            > juz się nie da tego bełkotu czytać !
            > ty annak, weź ty sobie babcię, dziadka - włącz recording i opublikuj ich
            > wspominki. ileż to roboty ?! pierdzielisz tu jakieś pierdoły
            > "mamnadzieję,żeteżwyjdą..." - weź się za to i je "wyświetl" skoro dotąd to
            taka
            > tajemnica była. a może ci starcy do dziś mają pietra przed opowiedzeniem Całej
            > Prawdy ?
            > o boszzzz... co za patos. na hefty mnie zbiera...

Dzięki za radę sss9,ale nie mogę z niej skorzystać ,gdyż dziadkowie i rodzice
            nie zyją już.Kiedy mówili o tych sprawach,to niestety śmiałam się i najczęściej
            wychodziłam .Wierzyłam w to, czym karmiono nas w szkole ,telewizji ,prasie
            (nawet do tego stopnia ,że nie chodziłam na religię ,bo ksiądz też inaczej
            mówił).Kiedy zaczęłam rozumieć ,że w czasie wojny z ludzi wychodziły
            potwory,obojętnie jakiej był narodowości,najpierw wstydziłam się a potem
            niestety było już za póżno ,żeby ich wysłuchać.Rodzice nauczyli mnie jednak
            szacunku do drugiego człowieka.Prawdy ,chociaż bywają bolesne,powinniśmy
            poznać.Może wtedy taki jak Ty pyszałek ,zmieni stosunek do drugiego człowieka,a
            nie tylko poniżasz i ośmieszasz.

Ps. A cóż Cię w tej "prawdzie" tak zabolało?Teraz możesz heftować:))))
            • sss9 Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 15:32
              mnie annak w tej i innych prawdach nic nie boli. moje i moich bliskich "konta"
              są czyste. nie sposób tego powiedzieć, o niektórych twoich ziomkach dziś
              nadających z .de. :)
              hefcić, to mi się zawsze chce od takiego dętego patosu, nieszczerego żalu i tych
              ciągłych pretensji, zawodzeń do całego świata wokół, którym tak często
              nafaszerowane są wątki autorstwa Ślązaków.
              poza tym, co to za forum ?, jakieś trupy, spadochrony, zasieki, mordercy i
              ofiary, itp,itd...
              co to ma być ?! jest tyle innych, kierunkowych forów tematycznych do
              wychwalania, oskarżania, płaczliwego zawodzenia i "odbielania" historii.
              co ta twoja historia ma wspólnego z nami, z Gliwicami ?
              mam ci tu pozakładać setki czy tysiące wątków o II W.Ś., o pieczeniu,
              molestowanych dzieciach, bitych żonach, piosenkach ludowych, zboczeniach
              seksualnych,itd,itp...

tak jak napisałem, zbieraj dane, świadectwa prawdy i wzruszaj się, płacz i publikuj.
              • annak12 Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 15:42
                sss9 napisał:
                <co ta twoja historia ma wspólnego z nami, z Gliwicami>

A ma ,widocznie nie przeczytałeś artikla (link był podany)do końca

Ofiary czerwonoarmistów

• Gliwice
                W ciągu tygodnia wkraczająca do Gliwic Armia Czerwona wymordowała blisko 800
                cywilów – z zemsty i w trakcie rabunku. Swoje ofiary uznali za Niemców i nie
                mieli dla nich litości.
                Pierwsi żołnierze radzieccy pojawili się w piwnicy, w której przebywała rodzina
                Marii B., 26 stycznia 1945 roku około godz. 23.00. Pozbierali kosztowności,
                głównie zegarki i poszli. Jakiś czas później przyszli inni czerwonoarmiści i
                zażądali tego samego – zegarków. Nikt już ich nie miał, ale żołnierze uznali,
                że to niechęć do oddania kosztowności i otworzyli ogień. Zginęła m.in. matka
                pani Marii. Ojciec poległ na froncie w armii niemieckiej.

Podobne zdarzenie miało miejsce w piekarni Paula Scheitza w Gliwicach
                Sobieszowicach. Żołnierze radzieccy polecili wypiec chleb. Kilka godzin później
                przyszła inna grupa Rosjan i zabrała cały wypiek. Tymczasem wrócili
                zleceniodawcy i uznali, że piekarz ich oszukał, że nie chce wydać chleba. Więc
                go zastrzelili.

Z rąk Rosjan zginął w maju 1945 roku wiceprezydent Gliwic – Tadeusz
                Gruszczyński z Sosnowca. Uczestniczył w uroczystościach z okazji kapitulacji
                Niemiec z udziałem rosyjskich oficerów, gdy został powiadomiony przez dozorcę
                domu, że kobieta zatrudniona w polskiej administracji wzywa przez okno pomocy.
                Do jej mieszkania dobijało się dwóch żołnierzy radzieckich. Gruszczyński po
                rosyjsku próbował ich powstrzymać. Gdy jeden z nich chwycił za broń, wystrzelił
                do niego pierwszy i zaczął uciekać. Wtedy drugi żołnierz trafił go serią
                z „pepeszy”. Przyczyny śmierci wiceprezydenta zatuszowano. Ujawniła je córka.
                Jej zdaniem kradzieży i napadów dopuszczali się najczęściej żołnierze ze
                szpitali wojskowych, których było kilkanaście w mieście. Ponoć żołnierze ci
                chodzili na szaber w pidżamach.

Ps.Nie będę ci wypominać na jakie tematy Ty wątki tworzysz!!!;)
                • sss9 Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 15:50
                  no i co z tego ?
                  a tak zaczęłaś :
                  Rosjanie wkroczyli do Przyszowic – niewielkiej wsi w gminie Gierałtowice – od
                  strony Gliwic. Pomylili kierunki i byli przekonani, że są już na terytorium
                  Niemiec. Tymczasem była to ostatnia polska wieś przed granicą z Niemcami,
                  przyłączona do Macierzy po plebiscycie 1921 roku. Tu mieszkało wielu
                  powstańców śląskich, działaczy narodowościowych. Błąd topograficzny kosztował
                  życie co najmniej 60 osób, w tym kilku więźniów obozu w Oświęcimiu, którzy
                  uciekli z marszu śmierci. Spłonęło prawie 70 domów i zabudowań gospodarczych.

czekam na moderatora, wtedy się powstrzymam. póki co, robię to co reszta, po co
                  mam się wysilać skoro "większość" tu ma ballestozę, już mi się nie chce.
                  ale na bździny o pokrzywdzonych i "wypływające prawdy" będę hefcił. :)))
                  jest rok 2005, gdyby ktoś nie zauważył...
              • ballest Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 15:53
                "no ja pier...olę ! :)))
                juz się nie da tego bełkotu czytać !"

Wiesz co, lepiej, zebys sie z szacunkiem do kazdej osoby odnosil, ale tego nie
                potrafisz, a jak Ty tego nie potrafisz, to tego tez Twoji rodzice i dziadkowie
                nie potrafili, bo charakter sie po nich dziedziczy.
                Skad Ty mozesz wiedziec, co oni nazbroili, nie wiesz nawet czy Niemcow z
                mieszkania nie wyrzucili, bo na drodze nie mieszkali.
                Wlasnie opsoby z Twopim charakterem sa zagrozeniem pokokoju w Europie.
                Moze nawet ktos z Twej rodziny u Maczka sluzyl i bezbronnych mordowal????
                • somepoint210 Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 16:01
                  ballest napisała:

> to tego tez Twoji rodzice i dziadkowie
                  > nie potrafili, bo charakter sie po nich dziedziczy.

Jezeli charakter dziedziczy sie po rodzicach i dziadkach (sic!:), to kogo mam
                  bardziej zalowac, Ciebie, czy Twoich rodzicow?:)
                  • ballest Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 16:06
                    Idz, some pomodl sie za mnie i za moich rodzicow, bo przynajmnioej w tym
                    jestescie WORLD CLASS, po za tym to tylko przytocze tylko te 0,003% ;)

Jak sie modlisz to modl sie jak Celnik a nie jak Faryzeusz, bo wiesz o tym, ze
                    Polakowi mauo kto wierzy, wiec nie wiem, czy Ponboczek to zrobi!
                    • somepoint210 Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 16:08
                      I tak Ci dopomoz Bog...bo ja nie potrafie:)
                      • sss9 Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 16:15
                        somepoint210 napisał:

> I tak Ci dopomoz Bog...bo ja nie potrafie:)

szedł Jezus drogą, napotkał ślepego - wstań i patrz, rzekł - ślepy odzyskał wzrok.
                        szedł Jezus dalej napotykając chorych i uzdrawiając ich.
                        napotkał Jezus ballesta - usiadł Jezus na drodze i się w swej bezsilności rozpłakał.
                • sss9 Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 16:03
                  ballest, wszystkie dys... są w twoim beznadziejnym przypadku trafne. naucz się
                  czytać i pisać.
                  nic o mnie i moich przodkach nie wiesz i się nie dowiesz. to, że po swoich
                  przodkach odziedziczyłeś swój charakter i "talenty" nie świadczy o nich
                  najlepiej, ale to nie mój kłopot. :)
                  jak wielka i głeboka jest odchłań twojej miałkości ? czy są takie ograniczenia,
                  które pozwoliłyby zatrzymać twoją tępotę ? czekam ciągle na taki margines twojej
                  prostackiej głupoty i zwykłego gminnego chamstwa, ale ty nie dajesz sobie szansy.
                  ty ciągle przesuwasz ten margines... :)))
      • ballest Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 10:02
        Ramon w Rudnie tez gwalcili i mordowali, jak sie nie myle 12 osob!

Polacy tez mordowali, np. w Lenartowicach zamordowali wlasciciela Firmy Nagel a
        skrwawiona koszule poslali jego zonie.
        W uonii, zaprzongli do bryczki z konmi wlascielke mlyna.

- -
        pyrsk
        Ballest
        • Gość: Ramon Re: Prawda wychodzi .... IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip0.t-ipconnect.de 05.10.05, 10:17
          Jusz nie godom uo Lejsnicy.
          • sss9 Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 10:19
            ramon, kapitanie do d.py, ty tu nic nie pisz, tylko cytuj. :)))
            • ballest Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 10:54
              "Jusz nie godom uo Lejsnicy."

Tych trzeba tysz do odpowiedzialönosci pocingnac, ale trzeba przyznac, ze przed
              nimi bronila nas Armia Radziecka.
              • braid Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 10:58

postawcie pomnik bochaterskim zolnierzom radzieckim
                w tej Lejsnicy niech kazdy wie kto sie zasluzyl przy wyzwalaniu slaska.
                • ballest Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 11:37
                  wyzwalaniem ;) ???????????
                  Nigdy, nie bylo wojny o Slask miedzy Niemcami a Polska !
                  • hanys_hans Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 21:39
                    mitglied.lycos.de/corvey1/Artilieristy_Stalin_dal_prikaz.mp3
    • sloneczko1 Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 21:52
      prawda zawsze wyjdzie na wierzch
      • ballest Re: Prawda wychodzi .... 05.10.05, 21:55
        Gynau, nie tylko o CA, ale takze o Polakach!
        • sloneczko1 Witaj Ballest 05.10.05, 21:57
          jestem ciekawa tylko dlaczego niektórzy tak nerwowo reeagują na takie wiadomości
          jak tą podaną przez Annę
          • ballest Re: Witaj Ballest 05.10.05, 22:03
            Bardzo proste, Wszechpolacy uwazaja sie za jedyny nieskazitelny narod w
            Europie, a tu same fiaska.
            Jak sie dowiadujemy, wydawali, Zydow, gonili ich z ich domow, do tego mordowali
            jak po Falaise bezbronnych jencow, a wiec awaria w polskiej fabryce macicieli!
            • sloneczko1 Re: Witaj Ballest 05.10.05, 22:07
              każdemu jest przykro dowiadywać się,że przedstawiciele swojego narodu nie są
              idealni--szumowiny wszędzie występują--ale nie można ich bronić,nigdy,bo wtedy
              jeszcze bardziej rosną w siłę
              • ballest Re: Witaj Ballest 05.10.05, 22:18
                O to wlasnie chodzi, a o nic wiecej!
                Nie mozna czegod chwolic, czego nie bylo!
                • sloneczko1 Re: Witaj Ballest 05.10.05, 22:23
                  zgadzam się z Tobą pod tym względem--ani bronić,ani chwalić
                  :)
                  • ballest Re: Witaj Ballest 05.10.05, 22:33
                    Ja nie moge Niemcow chwalic za to co zrobili, ale mierzyc swoje wlasne zbrodnie
                    zbrodniami Niemcow, to GLUPOTA!
                    • myha1 Re: Witaj Ballest 05.10.05, 22:36
                      ballest, idź już spać ...jutro będziesz niewyspany :(
                      • sloneczko1 witaj Myha 05.10.05, 22:39
                        • myha1 Re: witaj słonmeczko:)) 05.10.05, 22:42
                          też nie mozesz spać ?
                          :))))
                          • myha1 Re: witaj słonmeczko:)) 05.10.05, 22:43
                            myha1 napisała:

> też nie mozesz spać ?
                            > :))))

sory, przekręciłam nicka :))))
                            miało być słoneczko...chyba juz pójde spać :)))
                            • sloneczko1 już idę spać--dobranoc 05.10.05, 22:53
                              myha1 napisała:

> myha1 napisała:
                              >
                              > > też nie mozesz spać ?
                              > > :))))
                              >
                              >
                              >
                              > sory, przekręciłam nicka :))))
                              > miało być słoneczko...chyba juz pójde spać :)))
                              • myha1 Re: już idę spać--dobranoc 05.10.05, 22:54
                                dobranoc :)
                    • szwager_z_laband Re: Witaj Ballest 05.10.05, 22:37
                      Bllest to cos tera pedziou tego oni nojwiyncyj suyszec niy poradzom
                    • sloneczko1 Panowie---macie całkowitą rację 05.10.05, 22:38
                      • ballest Re: Panowie---macie całkowitą rację 05.10.05, 22:46
                        Suoneczko, dziynki
                        wszystko co my tu godomy, nie poradzom suchac, ale jak by zrobiyli tak jak
                        Niemcy prziznali se do wszystkiego, to by nie mieli problymu, ale uoni yno
                        tajom a mitami kerych nie bouo zyjom!

RITA czekomy na cytaty z WPROST!
                        • ballest Na wszystko dostawaja akceptacje, ale na to nie ;) 07.10.05, 12:49
                          gliwice.naszemiasto.pl/wydarzenia/524306.html
                          "Wiemy, kto mordował

Piątek, 7 października 2005r.

gliwice
                          Już dwa lata temu na cmentarzu przy ulicy Kozielskiej miał stanąć symboliczny
                          nagrobek z tablicą upamiętniająca pomordowanych mieszkańców
                          Gliwic – ofiar działań wojennych w 1945 roku. Niestety, nie stanął do dziś.
                          Monument to wspólna inicjatywa władz miasta oraz organizacji Gleiwitzer Kreis,
                          skupiającej mieszkańców Gliwic, którzy wyjechali z Polski do Niemiec po 1945
                          roku. Najpierw sprawa oparła się o urzędników z Rady Ochrony Pamięci Walk i
                          Męczeństwa, którzy zażądali dokumentów, potwierdzających... wymordowanie setek
                          mieszkańców Gliwic wraz z podaniem bardziej szczegółowych dat i faktów.
                          Inicjatorzy postawienia pomnika byli zdumieni, gdy czytali: „Rada Ochrony
                          Pamięci Walk i Męczeństwa prosi o nadesłanie dokumentów (...) potwierdzających
                          wymordowanie setek mieszkańców Gliwic i pochowanie ich w zbiorowej mogile na
                          dawnym cmentarzu. Proszę również o przesłanie informacji dotyczących liczby
                          pomordowanych wraz z wykazem nazwisk oraz okoliczności, miejsca i sprawców ich
                          śmierci”.
                          W tym roku inicjatorzy postawienia symbolicznego nagrobka poszli jeszcze dalej.
                          Dopisali bowiem, kto jest autorem strasznych zbrodni z 1945 roku. Spowodowało
                          to kolejne opóźnienie.
                          – Dopisek, czyli wskazanie na wojska sowieckie, również wymusił na nas
                          przesłanie po raz kolejny projektu do akceptacji. Niestety, na razie z Rady
                          Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa nie otrzymaliśmy odpowiedzi, czy zgadzają się
                          z naszą wersją napisu – mówi Marek Jarzębowski, rzecznik prasowy magistratu. –
                          Z dotychczasowej korespondencji wynika, że tak jakby ktoś nie pamiętał co się
                          działo na naszych ziemiach, gdy wkraczała Armia Czerwona i jak trudno
                          udokumentować dane personalne osób wówczas żyjących.
                          W gliwickim Muzeum nie zachowały się materiały, które dokumentowałyby tamte
                          wydarzenia, a i liczba osób, które w dniach wkraczania Armii Czerwonej straciły
                          życie, też nie jest znana. Według niemieckich badaczy, opierających się na
                          relacjach świadków, zginęło wówczas około 1500 osób. Naukowcy opierają się
                          również na księgach parafialnych. Wynika z nich, że życie straciło wówczas
                          około 800 mieszkających tu osób. Dane są więc rozbieżne
                          – Bardzo zależy nam na pozostawieniu potomnym wieści o okrucieństwie wojny i
                          uczcić, nawet po tak długim czasie, bezsensowną śmierć wielu, wielu setek
                          niewinnych ludzi, kobiet, mężczyzn i dzieci, mieszkańców Gliwic. My, którzy
                          przeżyliśmy ten okres roku 1945, wiemy kto, jak i z jakich pobudek mordował.
                          Stąd byliśmy co prawda zaskoczeni uchwałą Rady Miejskiej wyraźnie określającą
                          sprawców zbrodni, ale po bardzo żywej konferencji telefonicznej, Zarząd
                          stowarzyszenia poparł inicjatywę Rady Miejskiej. Wiemy, że prace nad tym
                          pomnikiem są teraz w zaawansowanym stanie i mamy nadzieję, że niebawem będziemy
                          mogli mówić o pozytywnym zakończeniu tej sprawy – taką informację przysłał nam
                          e-mailem, Karl Moser z Zarządu Gleiwitzer Kreis.

Gleiwitzer Kreis i władze miasta uzgodniły ostatecznie, że na tablicy znajdzie
                          się napis: „Pamięci mieszkańców Gliwic pomordowanych przez wojska sowieckie
                          podczas działań wojennych w styczniu 1945 roku. Pamiętajmy o nich – są oni dla
                          nas wezwaniem do pokoju i tolerancji”. Teraz pozostaje czekać na jego
                          akceptację.

Joanna Heler - Dziennik Zachodni!
                          • szwager_z_laband Re: Na wszystko dostawaja akceptacje, ale na to n 07.10.05, 12:55
                            ciekawe eli taki pomnik postowiom do tych tysiancy pomordowanych we Laband. No
                            i co jeszcze ciekawsze to czi sie zgodzom na take napisy i pomniki dlo
                            pomordowanych przez polskich kolonizatorow(?) Dobrze je ino wtedy to widziane
                            jak widzi sie wina inkszych, a jeszcze lepiyj jak ona bydzie maskowac wuasne
                            zbrodnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka