Dodaj do ulubionych

Ewangelicy w Gliwicach.

IP: *.junisoftex.pl / 212.106.133.* 31.10.02, 21:06
proszę o informacje....od wszystkich, a najchetniej od samych ewangelików!!
Obserwuj wątek
    • macpor Re: Ewangelicy w Gliwicach. 05.11.02, 05:17
      A o co Ci chodzi????
    • Gość: walrus Re: Ewangelicy w Gliwicach. IP: *.cymes.net / *.mitre.org 05.11.02, 17:04
      polecam

www.luteranie.pl/diec.katowicka/info/gliwice.html
      • Gość: Walrus Re: Ewangelicy w Gliwicach i zabrzu IP: *.cymes.net / *.mitre.org 05.11.02, 17:06
        Moze byc Zabrze?
        Nabozenstwo co niedziele 10:15, ul.Lutra ,boczna 3 maja niedaleko dworca
        • Gość: ballest Re: Ewangelicy w Gliwicach i zabrzu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.11.02, 19:55
          Ewangelicy w Gliwicach !!

Pierwszym protestanckim burmistrzem miasta byl Martin Elsner, ktory przeszsedl
          do historii jako jeden z najbardziej zasluzonych urzednikow miasta.
          Pierwsza wzmianka o niesamodzielnej jeszcze gminie ewangelickiej pochodzi z
          1790 roku.
          Wtedy to pierwsze nabozenstwa odbywaly sie w ratuszu gliwickim i ktore
          prowadzil pastor Pohl z Tarnowskich Gor.( To wlasnie tam przyniesli gornicy ze
          Szwajcarii nauke religii ewangelickiej na G.Slask)
          General Schimmelpfennig zwrocil sie w 1803 roku z prosba do krola pruskiego
          Wilhema III o pozwolenie utworzenia w Gliwicach parafii ewangelickiej i
          przekazanie jej kosciola sw.Barbary.Krol odpowiedzial pozytywnie i nakazal
          utworzenie specjalnej komisji, ktora jednak negatywnie sie do sprawy
          ustosunkowala.
          W 1807 roku przybyl do Gliwic pastor Strauchwald i byl pierwszym pastorem
          spolecznosci ewangelickiej prowadzac nabozenstwa w ratuszu jak i sporadycznie w
          kosciele sw.Barbary.
          Pierwszym wybranym pastorem byl ksiadz Ansorge.(roczna pensja 240 talarow
          oraz 40 tal. Dodatku mieszkaniowego)
          Oficjalne uznanie gminy nastapilo 14.09.1809 roku.

W 1815 roku gmina otrzymala kosciol sw.Barbary na wlasnosc z przyleglym
          cmentarzakiem
          Poniewaz kosciol ten w bardzo zlym stanie byl i nie mogl pomiescic wszystkich
          wiernych, rozpoczeto w 1855 roku budowe nowego kosciola.

Uroczyste poswiecenie nowego kosciola nastapilo w 1 listopada 1859 roku.

Pyrsk

Ballest
          • Gość: kumak Re: Ewangelicy w Gliwicach i zabrzu IP: *.rudzka.com.pl 06.11.02, 09:03
            Interesuje mnie wszystko co dotyczy kościoła ewangelicko-augsburskiego w
            Zabrzu - mysle głównie o kościele Pokoju, ale moga byc również informacje na
            temat jego filii w Biskupicach, Mikulczycach oraz informacje o nieistniejącym
            kościele na Zaborzu.Zwracam sie głównie do Balesta prosiłbym o żródła - mogą
            byc niemieckie.Z twojej inforamacji wynika ,że możesz miec dostęp do takich
            żródeł.

Kumak
            • Gość: walrus Re: Ewangelicy w Gliwicach i zabrzu IP: *.cymes.net / *.mitre.org 06.11.02, 11:18
              Gość portalu: kumak napisał(a):

> Nawiaz kontak z pastorem Dawidem, albo jezeli mieszkasz na Slonsku skocz po
              poludniu do parafii, mozesz tam tez kilka ksiazek kupic o kosciolach w Zabrzu.
              Kosciol Pokoju obchodzi w maju 2003 roku 140 lecie powstania.

Parafia Zabrze
              41-800 Zabrze
              pl. Klimasa 3
              tel. (0-32) 271-16-93
              fax (0-32) 278-58-12

kościół Pokoju
              Zabrze-Centrum
              ul. ks. M. Lutra 2

kaplica - adres parafii

kościół Zabrze-Mikulczyce
              ul. Brygadzistów 14

kaplica w domu kopalni
              Zabrze-Biskupice
              ul. Jana Żmudy 2

ks. Dariusz Dawid, proboszcz
              ul. Klimasa 3
              41-800 Zabrze
              tel. par. (0-32) 271-16-93
              • Gość: kumak Re: Ewangelicy w Gliwicach i zabrzu IP: *.rudzka.com.pl 06.11.02, 11:39
                Dziękuje za informacje ,ale z księdzem już rozmawiałem. Z uwagi na rozpoczęty
                temat postanowiłem zapytać, może ktoś inny ma jakieś dodatkowe zródełka -
                materiałów szukam gdzie sie da.
                Kumak
                • Gość: walrus Re: Ewangelicy w Gliwicach i zabrzu IP: *.cymes.net / *.mitre.org 06.11.02, 12:10
                  hi kumak
                  mam jeszcze maly link ale to prawdopodobnie nic nowego dla Ciebie:

www.um.zabrze.pl/kalendarium/1873.html
                  Znam jeszcze jeda osobe, ktora prawdopodobnie mogla by ci pomoc ; skoro znasz
                  historie parafii,to wiesz jak sie nazywal poprzedni pastor, jego zona pracuje
                  jeszcze w parafii, dlatego skocz po poludniu tam, moze ja zastaniesz.
                  pozdr.
      • macpor Re: Ewangelicy w Gliwicach. 06.11.02, 08:15
        To co napisał Walrus dotyczy Kościoła Ewangelicko Augsburskiego
        (Luterańskiego).
        W Gliwicach jest również parafia Ewangelicko Metodystyczna na ul. Kłodnickiej -
        znana większości mieszkańców z kursów angielskiego. O ewangelikach
        reformowanych w Gliwicach nic nie wiem - może się jacyś odezwą?
        Istnieją również w naszym mieście parafie protestanckie - "nie należące" do
        kościołów ewangelickich.
        • ballest Re: do Kumaka 06.11.02, 21:48
          Hallo Kumak, niestety ode mnie sie za duzo nie dowiesz, ja znam tylko gliwicka
          historie.

Wiem ale ze do roku 1872 zabrzanscy ewangelicy do gliwickiej nalezeli, a w 1872
          roku wlasna parafie stworzyli (Pyskowice tez)
          • Gość: walrus do Kumaka IP: *.cymes.net / *.mitre.org 07.11.02, 09:23
            Mam jeszcze cos ogolnego

Joanna Szczepkiewicz-Battek
            Protestantyzm na Slasku
            Silesia, Wroclaw 1996 ISBN 89-901637-1-3 cena 9,9 zl

nie ma w tej pracy szczegolow poszczegolnych parafii Gornego Slonaka, jest za
            to ale bardzo informatywna i posiada spora bibliografie, tu znalazlem cos co
            bedzie Cie interesowalo ,nie wiem tylko czy dojdziesz do orginalnej pracy, oto
            autor i tytul:
            Korczago,A:Dzieje ewangelicyzmu w Zabrzu w latach 1873-1985
            Praca magisterska Wydzialu Teologii Ewangelickiej Akademii Teologicznej
            Warszawa 1988

pozdr.
            • Gość: kumak Re: do Kumaka IP: *.rudzka.com.pl 07.11.02, 09:46
              Walrus - bardzo dziekuje - tego nie znałem. Pochodzisz może z Zabrza ?
              Może miałbyś jakies informacje na temat kościoła ewangelickiego, który kiedyś
              stał na Zaborzu przy ul. Lompy - podobno zbudowany był z białej cegły ??
              Szukam zdjęć tego obiektu , moze ktoś takie posiada ??

Kumak
              • macpor Re: do Kumaka 07.11.02, 10:45
                Kumak tu masz adres do samego autora pracy i jeżeli dobrze pamiętam jego
                rodzina pochodzi z Zabrza.
                Macpor

[Parafia Bładnice]
                43-430 Skoczów, Bładnice Dolne 25
                tel. (0-33) 858-74-40
                - kościół ap. Pawła
                adres parafii
                ks. Adrian Korczago, proboszcz administrator

źródło: www.luteranie.pl/www/diecezje/cieszynska/bladnice.htm
              • Gość: walrus hallo Kumak IP: *.cymes.net / *.mitre.org 11.11.02, 17:28
                Gość portalu: kumak napisał(a):

> Walrus - bardzo dziekuje - tego nie znałem. Pochodzisz może z Zabrza ?
                > Może miałbyś jakies informacje na temat kościoła ewangelickiego, który kiedyś
                > stał na Zaborzu przy ul. Lompy - podobno zbudowany był z białej cegły ??
                > Szukam zdjęć tego obiektu , moze ktoś takie posiada ??
                >
                > Kumak

Hallo Kumak,
                sorry bylem troche zajety .
                Jestem zabrzaninem albo hindenburgerem zalezy jak dla kogo,chrzest otrzymalem w
                kosciele pokoju,tu tez bylem konfirmowany.
                Kosciola na Lompy nie zabardzo sobie przypominam, ale z bialej cegly ? nie
                chyba jednak nie byl.
                • freiherr Re: hallo Walrus 12.11.02, 09:05
                  Widze, ze bylismy chrzczeni i konfirmowani przez tego samego pastora:
                  sp. ks. seniora Alfreda Hauptmana.

PS. Ktory rocznik konfirmandow jestes?
                  • Gość: walrus Re: hallo Walrus IP: *.cymes.net / *.mitre.org 12.11.02, 11:02
                    freiherr napisał:

> Widze, ze bylismy chrzczeni i konfirmowani przez tego samego pastora:
                    > sp. ks. seniora Alfreda Hauptmana.
                    >
                    > PS. Ktory rocznik konfirmandow jestes?
                    odpowiedz wyslalem Ci na Twoja skrzynke
                    pozdr.walrus
                    • freiherr Re: hallo Walrus 12.11.02, 12:04
                      No to znamy sie przynajmniej z widzenia. Moja konfirmacja byla 2 lata pozniej.

Rowniez serdeczne pozdrowienia.

PS. Mieszkasz moze w Wiesbaden?
                      • macpor Zabrzanie z Niemiec 12.11.02, 16:19
                        Właściwie dlaczego rozmawiacie na ten temat na forum Gliwic?? ;)
                        • Gość: walrus Re: Zabrzanie z Niemiec IP: *.cymes.net / *.mitre.org 12.11.02, 16:39
                          macpor napisał:

> Właściwie dlaczego rozmawiacie na ten temat na forum Gliwic?? ;)
                          no i co w tym zlego?
                          • macpor Re: Zabrzanie z Niemiec 12.11.02, 16:46
                            Złego nic. Dziwnego tak :).
                            • Gość: walrus Re: Zabrzanie z Niemiec IP: *.cymes.net / *.mitre.org 12.11.02, 17:02
                              macpor napisał:

> Złego nic. Dziwnego tak :).
                              Dziwnego tez nie bo:
                              takiego watku na slonskim forum nie bylo
                              zbyt wielu ewangielikow na slonsku nie zyje
                              mam/mamy osobiste powiazania z gliwicami
                              pozdr.
                              • macpor Re: Zabrzanie z Niemiec 12.11.02, 17:13
                                Gość portalu: walrus napisał(a):

> macpor napisał:
                                >
                                > > Złego nic. Dziwnego tak :).
                                > Dziwnego tez nie bo:
                                > takiego watku na slonskim forum nie bylo
                                > zbyt wielu ewangielikow na slonsku nie zyje

Pewne rzeczy z bliska widać lepiej jeżeli wiesz co mam na myśli :)))

Również serdecznie pozdrawiam Maciek

• macpor Re: Zabrzanie z Niemiec 12.11.02, 17:03
                              To była trochę prowokacja bo wam się tak dobrze sobie samemu rozmawiało.
                              Zawsze mnie korci pytanie o ludzi, którzy wyjechali, zostawili swój dom, a
                              teraz wracają przez sieć do Polski... (Śląska??).

Przepraszam ale nie znam waszego wieku ale czy mówią wam coś obozy
                              organizowane przez KTE??
                              • Gość: walrus Re: Zabrzanie z Niemiec IP: *.cymes.net / *.mitre.org 15.11.02, 01:41
                                macpor napisał:

> To była trochę prowokacja bo wam się tak dobrze sobie samemu rozmawiało.
                                > Zawsze mnie korci pytanie o ludzi, którzy wyjechali, zostawili swój dom, a
                                > teraz wracają przez sieć do Polski... (Śląska??).
                                >
                                > Przepraszam ale nie znam waszego wieku ale czy mówią wam coś obozy
                                > organizowane przez KTE??
                                Niestety nie, osobiscie to blizej mi do zlotej konfirmacji niz do pierwszej.Co
                                do powrotu, to osobiscie jestem b. ciekawy co sie na Slonsku dzieje,co ludzie
                                mysla , jakie sa nastroje.Pozatym to tez trening jezykowy bo jak juz J.W.
                                Goethe powiedzial "So viele Sprachen Du sprichst, so oft bist Du Mensch." .
                                W tym sensie serdeczne pozdrowienia na Slonsk w szczegolnosci do Gliwic i
                                Zabrza
                      • Gość: walrus Re: hallo Walrus IP: *.cymes.net / *.mitre.org 12.11.02, 16:36
                        freiherr napisał:

> No to znamy sie przynajmniej z widzenia. Moja konfirmacja byla 2 lata pozniej.
                        >
                        > Rowniez serdeczne pozdrowienia.
                        >
                        > PS. Mieszkasz moze w Wiesbaden?
                        Niestety nie, mieszkam juz sporo lat w Dolnej Saksonii, w okolicy podobnej do
                        Wisly i Ustronia, tez bardzo ladnie,miasto ma przeszlo 1000 letnia tradycje
                        gornictwa najpierw metali szlachetnych(srebra) potem olowiu itd, tutejsza
                        kopalnia nalezy do zabytkow unesco.Miasto bylo w sredniowieczu jedna ze stolic
                        rzeszy, spoczywa tu serce HenrykaIII, urodzil sie tu HenrykIV.
                        Serdeczne Pozdrowienia
                        walrus
                        • freiherr Re: hallo Walrus 12.11.02, 17:58
                          Serdeczne pozdrowienia do Goslar.
                          • Gość: Leski ewangelicy w gliwicach IP: *.junisoftex.pl / 212.106.133.* 12.11.02, 19:34
                            ja proponuje wrócic do pytania zadanego przeze mnie....no, mówi wam coś CME, TE
                            albo co...ktos był może w lecie na koncercie TGD????
                            • macpor Re: ewangelicy w gliwicach 12.11.02, 19:43
                              Byłem, domek układałem, i co dalej... chcesz wiedzieć? ;)
                              • Gość: Leski Re: ewangelicy w gliwicach IP: *.junisoftex.pl / 212.106.133.* 14.11.02, 22:14
                                jasne że chcę wiedziec :) a pamiętasz z kim domek układałeś?????hehe :)
                                • macpor Re: ewangelicy w gliwicach 15.11.02, 16:59
                                  Leski, Walrus jeżeli chcecie porozmawiać - mój adres e-mail jest do
                                  dyspozycji.
                                  Pozdrawiam Maciek
                                  • macpor Re: ewangelicy w gliwicach 29.11.02, 15:36
                                    No i co znudziło się he he :).
                          • Gość: walrus Re: hallo Walrus IP: *.cymes.net / *.mitre.org 15.11.02, 01:34
                            freiherr napisał:

> Serdeczne pozdrowienia do Goslar.
                            Bingo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka