sss9 23.03.06, 08:52 Krótka historia Śląska. miasta.gazeta.pl/katowice/8,35022,1814724.html + jeden post. ;))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stasiek17 Re: Strona o nas... 23.03.06, 09:15 w końcu znany wynalazca, więc se poradził ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Strona o nas... 23.03.06, 09:24 Piastowie śląscy mieli ogromne zasługi, jeżeli chodzi o dążenie do ponownego zjednoczenia kraju w XII wieku. Mieli jednak sporą wadę: nie mogli narzekać na brak potomków. Pod tym względem ustępowali im tak Piastowie mazowieccy, jak wielkopolscy. Jaka wada, jurne chopy były a nie jakięs wymoczki. Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Strona o nas... 23.03.06, 09:33 oni mieli wtedy jeszcze czym dzielić, a teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Strona o nas... 23.03.06, 09:53 Typowo nacjonalistyczny punkt widzenia - w dodatku kompletnie anachroniczny. Piastowie mieli gdzieś zjednoczenie kraju jako takie. Chcieli korony królewskiej, a do tego potrzebowali odpowiedniej bazy terytorialnej. Niczego nie jednoczyli - podporządkowywali sobie po prostu kolejne ziemie, choć, jeżeli komuś bardzo zależy, niech nazywa to jednoczeniem. Wtedy Hitler czy Napoleon mogą uchodzić za prekursorów jedności europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Strona o nas... 23.03.06, 10:41 "Po raz pierwszy termin Piastowie na określenie dynastii pojawił się właśnie na Śląsku w XVI wieku. Było to wynikiem wielkiego przywiązania do legendarnego założyciela dynastii w kręgu Piastów legnicko-brzeskich". Podejrzewam, że Piastowie to byli okropni nacjonaliści. Nie dość, że chcieli zjednoczyć ziemie polskie pod swoim berłem, to jeszcze kultywowali tradycje piastowskie. A te były absolutnie nie Polskie, tylko Polańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Strona o nas... 23.03.06, 12:24 aqua napisał: > "Po raz pierwszy termin Piastowie na określenie dynastii pojawił się właśnie na > > Śląsku w XVI wieku. Było to wynikiem wielkiego przywiązania do legendarnego > założyciela dynastii w kręgu Piastów legnicko-brzeskich". > > Podejrzewam, że Piastowie to byli okropni nacjonaliści. Nie dość, że chcieli > zjednoczyć ziemie polskie pod swoim berłem, to jeszcze kultywowali tradycje > piastowskie. A te były absolutnie nie Polskie, tylko Polańskie. Tak Aqua, to byli polańscy szowiniści. Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Strona o nas... 23.03.06, 15:04 pewnie was nadzwyczajnie zaskoczę, a innych wprawię w osłupienie, ale mnie i moje bliższe i dalsze otoczenie zupełnie nie interesują dylematy naszych pradziadów. najnormalniej w "de" to mamy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Strona o nas... 23.03.06, 15:12 ??? Jeszcze parę chwil i wybywam, może jakiś browarek po drodze. Ty mnie znowu wprawiłeś w osłupienie:))))) :)))))) abo? Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Strona o nas... 23.03.06, 15:14 tuszę, iż nie skończysz na jednym. hopla na zdrówko! :) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Strona o nas... 23.03.06, 15:18 A jednak rozczaruję Cię. Jedno styknie. W sobotę może coś się zorganizuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Strona o nas... 23.03.06, 15:22 no to bywaj aqua, trzymaj się obietnicy. ;) Odpowiedz Link Zgłoś