meg_s 10.07.03, 23:29 ogląda ktoś z Was ten film? jest i "krajan" - kpt Johann Gutenberg z Gliwic Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wilym Re: Wołyń 11.07.03, 09:57 ogladalem. Rzeczy straszne, choc zdziwil mnie pan, ktory przed kamerami chwialil sie, ze donosil Niemcom na Ukraincow. Pewnie nam to trudno zrozumiec, ale przypuszczam, ze Ukrainiec donoszacy Niemcom na AKowcow zostalby juz dawno wyklety! Swoja droga ciekawe skad dokladnie pochodzil ten Gutenberg. Moze warto przejrzec pzedwojenna ksiazke telefoniczna Gliwic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunsek Re: Wołyń IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 11.07.03, 12:20 meg_s napisała: > ogląda ktoś z Was ten film? Gdzie go można (było) oglądać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarnogórzanin Re: Wołyń IP: *.kopernet.org 11.07.03, 14:50 Film oglądałem. W zasadzie większość Ukraińców przyznawała, że banderowcy to bandziory, którzy mordowali także niewygodnych dla siebie własnych rodaków. Ciekawe były wypowiedzi Czechów, którzy także potwierdzali zbrodnie UPA a jednocześnie mówili o bliskich stosunkach Czechów z Polakami i pewnym izolowaniu sie Ukraińców. Szkoda, że nie wypowiedział sie żaden Żyd. Ale z tego co wiem wielu z nich uratowało życie wyłącznie dzięki polskim samoobronom. Na koniec chciałem sie jeszcze wypowiedzieć w kwestii mordy na Wołyniu a sprawa Śląska. Otóż w parafii Okopy w powiecie sarneńskim pracował ks. Ludwik Wrodarczyk rodem z Radzionkowa. Był on powszechnie szanowany i przez Polaków i przez Ukraińców. Można powiedzieć, że już za życia był świętym. Został on w 43 roku bestialsko zamordowany przez ukraińskich nacjonalistów w Karpiłówce. Ostatnio natomiast śp. Ludwik Wrodarczyk został uznany przez Jana Pawła II za świętego a z tego co wiem gimnazjum w Radzionkowie nosi jego imię. Odpowiedz Link Zgłoś
macpor Re: Wołyń 11.07.03, 15:55 A mi się podobała wypowiedź jednej z polek z AK. Zarzucali jej, że teraz będąc na wycieczce na Wołyniu serdecznie witała się z koleżankami ukrainkami, które były w UPA. A ona odpowiedziała mniej więcej tak "O co mieć do nich pretensje - przecież myśmy walczyli o wolność swojej ojczyzny i oni walczyli. Oni byli żołnierzami i my. Moglibyśmy się bić wzajemnie i to by było normalne - od tego jest wojsko - tylko po co były rzezie z obu stron cywilów, kobiet, dzieci." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarnogórzanin Re: Wołyń IP: *.kopernet.org 11.07.03, 16:11 macpor napisał: > A mi się podobała wypowiedź jednej z polek z AK. Zarzucali jej, że teraz będąc > na wycieczce na Wołyniu serdecznie witała się z koleżankami ukrainkami, które > były w UPA. A ona odpowiedziała mniej więcej tak "O co mieć do nich pretensje - > przecież myśmy walczyli o wolność swojej ojczyzny i oni walczyli. Oni byli > żołnierzami i my. Moglibyśmy się bić wzajemnie i to by było normalne - od tego > jest wojsko - tylko po co były rzezie z obu stron cywilów, kobiet, dzieci." Niedokładnie usłyszałeś. Ta pani pytała swoje ukraińskie koleżanki po co mordowaliście kobiety i dzieci na co uzyskała odpowiedź, że to było niepotrzebna. Nie znaczy to, że nie było też mordów na Ukraińcach. Były, choć raczej w rzeszowskim czy lubelskim. Na Wołyniu było wyłącznie ludobójstwo na Polakach. Poza tym Polaków zginęło około 100 tysięcy a Ukraińców 10-15 tysięcy co nie zmienia faktu, że ukraińskim ofiarom też należy się szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
kumys Nie tylko Wołyń 11.07.03, 21:28 Podczas debaty sejmowej poświęconej projektowi uchwały Sejmu na temat ludobójstwa na Wołyniu, poseł Aleksander Małachowski zrównał zbrodnicza organizację Ukraińską Powstańczą Armię (UPA) z polska Armią Krajową! Na sejmowej sali od razu rozległy się krzyki "Hańba!". Treść uchwały jest przedmiotem sporu już od dłuższego czasu. Własne propozycje zgłaszały Liga Polskich Rodzin oraz PiS, jednak obecny projekt wniosło Prezydium Sejmu i jest on efektem współpracy z ukraińskimi parlamentarzystami. Projekt popiera SLD, PO oraz Samoobrona, zaś najgłośniej przeciw niemu protestuje LPR i PiS. Ma on uczcić Polaków pomordowanych przez Ukraińców na Wołyniu w 1943 roku. Jakąś dziwną wiedzą odnośnie ówczesnych wydarzeń musi dysponować poseł Unii Pracy Malachowski, skoro wypowiedział on skandaliczne słowa: "Dla ludności zachodniej Ukrainy, Ukraińska Armia Powstańcza, ta osławiona UPA, jest tym samym, co dla nas Armia Krajowa". Te słowa natychmiast zostały przerwane przez posłów opozycji okrzykami "Hańba!". Trzeba tu przypomnieć, ze UPA była zbrodniczą organizacją, niech o tym świadczą chociażby specjalne rozkazy jej dowództwa nakazujące mordować Polaków, wśród nich oczywiście cywilów: kobiety, dzieci... "Jeżeli we wspólnym dokumencie nie ma miejsca na słowo "ludobójstwo", jeżeli brak gestu skruchy ze strony ukraińskiej, to znaczy, ze jest jeszcze za wcześnie, pomimo upływu 60 lat, na wspólną uchwałę. Twórzmy przyszłość, ale na fundamencie prawdy!" - Powiedziała podczas debaty Gertruda Szumska z Ligi Polskich Rodzin. I tylko żal starszych ludzi, świadków tamtych tragicznych dni. Widzieli wydłubywanie oczu, wrzucanie dzieci do studni i inne tego typu okropieństwa, a dziś słyszą tak hańbiące dla nich i dla weteranów AK, którzy bronili Polaków przed UPA, słowa. Słowa, które padają w polskim Sejmie, z ust człowieka, który powinien bronić interesów Polaków. Czy poseł Małachowski to robi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarnogórzanin Re: Nie tylko Wołyń IP: *.kopernet.org 11.07.03, 21:39 kumys napisał: > Podczas debaty sejmowej poświęconej projektowi uchwały Sejmu na temat > ludobójstwa na Wołyniu, poseł Aleksander Małachowski zrównał zbrodnicza > organizację Ukraińską Powstańczą Armię (UPA) z polska Armią Krajową! Na > sejmowej sali od razu rozległy się krzyki "Hańba!". > Treść uchwały jest przedmiotem sporu już od dłuższego czasu. Własne > propozycje zgłaszały Liga Polskich Rodzin oraz PiS, jednak obecny projekt > wniosło > Prezydium Sejmu i jest on efektem współpracy z ukraińskimi parlamentarzystami. > > Projekt popiera SLD, PO oraz Samoobrona, zaś najgłośniej przeciw niemu > protestuje LPR i PiS. Ma on uczcić Polaków pomordowanych przez Ukraińców na > Wołyniu w 1943 roku. > Jakąś dziwną wiedzą odnośnie ówczesnych wydarzeń musi dysponować poseł Unii > Pracy Malachowski, skoro wypowiedział on skandaliczne słowa: "Dla ludności > zachodniej Ukrainy, Ukraińska Armia Powstańcza, ta osławiona UPA, jest tym > samym, co dla nas Armia Krajowa". Te słowa natychmiast zostały przerwane > przez posłów opozycji okrzykami "Hańba!". Trzeba tu przypomnieć, ze UPA była > zbrodniczą organizacją, niech o tym świadczą chociażby specjalne rozkazy jej > > dowództwa nakazujące mordować Polaków, wśród nich oczywiście cywilów: > kobiety, dzieci... > "Jeżeli we wspólnym dokumencie nie ma miejsca na słowo "ludobójstwo", > jeżeli brak gestu skruchy ze strony ukraińskiej, to znaczy, ze jest jeszcze za > wcześnie, pomimo upływu 60 lat, na wspólną uchwałę. Twórzmy przyszłość, ale > na fundamencie prawdy!" - Powiedziała podczas debaty Gertruda Szumska z > Ligi Polskich Rodzin. > I tylko żal starszych ludzi, świadków tamtych tragicznych dni. Widzieli > wydłubywanie oczu, wrzucanie dzieci do studni i inne tego typu okropieństwa, > > a dziś słyszą tak hańbiące dla nich i dla weteranów AK, którzy bronili Polaków > przed UPA, słowa. Słowa, które padają w polskim Sejmie, z ust człowieka, > który powinien bronić interesów Polaków. Czy poseł Małachowski to robi? > Małachowski już tyle bzdur powiedział, że nic mnie juz z jego strony nie zdziwi. No ale to w końcu lewak. Odpowiedz Link Zgłoś
macpor Re: Wołyń 11.07.03, 21:47 Gość portalu: tarnogórzanin napisał(a): > > przecież myśmy walczyli o wolność swojej ojczyzny i oni walczyli. Oni byl > i > > żołnierzami i my. Moglibyśmy się bić wzajemnie i to by było normalne - od > tego > > jest wojsko - tylko po co były rzezie z obu stron cywilów, kobiet, dzieci. > " > Niedokładnie usłyszałeś. Ta pani pytała swoje ukraińskie koleżanki po co > mordowaliście kobiety i dzieci na co uzyskała odpowiedź, że to było > niepotrzebna. Nie znaczy to, że nie było też mordów na Ukraińcach. Były, choć OK faktycznie słowa brzmiały tak jak mówisz, "że to było niepotrzebne" ale dalszego ciągu nie rozumiem. I pamiętam, że nie negowała ich prawa do walki o wolną Ukrainę. > raczej w rzeszowskim czy lubelskim. Na Wołyniu było wyłącznie ludobójstwo na > Polakach. Poza tym Polaków zginęło około 100 tysięcy a Ukraińców 10-15 tysięcy > co nie zmienia faktu, że ukraińskim ofiarom też należy się szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Wołyń IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.07.03, 21:54 Mnie interesuje jeszcze jeden fakt, co sie pisze w dzisiejszej Polsce na temat akcji WISLA? pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarnogórzanin Re: Wołyń IP: *.kopernet.org 12.07.03, 08:53 Gość portalu: ballest napisał(a): > Mnie interesuje jeszcze jeden fakt, co sie pisze w dzisiejszej Polsce na temat > akcji WISLA? > > pyrsk > ballest Różnie sie pisze. Jedni ja potepiają inni uważają, że była słuszna. Przeważa chyba jednak pogląd że było to zło. Ja też uważam, że za zbrodnie konkretnych jednostek nie mozna stosować odpowiedzialności zbiorowej. Poza tym w trakcie akcji "Wisła" wysiedlono też np. Łemków, którzy nie mieli z UPA nic wspólnego a nawet całkiem sporo niewygodnych dla komunistów Polaków np. członków AK, NSZ czy PSL. Myślę jednak, że nie mozna porównywać wysiedleń z ludobójstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Wołyń 12.07.03, 09:10 Gość portalu: tarnogórzanin napisał(a): Myślę jednak, że nie mozna porównywać wysiedleń z ludobójstwem. A jo mys´la ze take porónanie idzie zrobic´. Duzo ludzi zginyuo podczas wysiedlyn´. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarnogórzanin Re: Wołyń IP: *.kopernet.org 12.07.03, 09:28 hanys_hans napisał: > Gość portalu: tarnogórzanin napisał(a): > > Myślę jednak, że nie mozna porównywać wysiedleń z ludobójstwem. > > A jo mys´la ze take porónanie idzie zrobic´. Duzo ludzi zginyuo podczas > wysiedlyn´. Podczas Akcji "Wisła" ofiar śmiertelnych było najwyżej kilkadziesiąt i to nie zamordowanych tylko takich co na przykład umarli wskutek trudów podróży. Natomiast kilkuset Ukraińców mówi sie o 200) zginęło w obozie w Jaworznie. Pomimo mojego dużego szacunku dla tych ofiar trudno porównywać to z Wołyniem gdzie wymordowano 50-60 tysięcy Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
macpor Re: Wołyń 12.07.03, 21:57 > Pomimo mojego dużego szacunku dla tych ofiar trudno porównywać to z Wołyniem > gdzie wymordowano 50-60 tysięcy Polaków. I błąd - zabicie jednego człowieka czy tysiąca robi z ciebie mordercę!!! Trochę mi to wygląda jak podskórna próba usprawiedliwania się oni "aż" my "tylko". Zawsze można powiedzieć że co to jest te 50-60 tyś Polaków zabitych na Wołyniu w stosunku do liczby ofiar hitlerowskich czy stalinowskich. Do liczby zabitych Żydów. Ale czy to umniejsza cierpienia kogo kolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Wołyń IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.07.03, 22:05 Brawo Maciek!! fajnie skresliles ! Racje masz !!!! pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
macpor Re: Wołyń 12.07.03, 22:19 Pochwała Ballesta straszna rzecz ;). Można by też dodać ofiary wysiedleń wsód Niemców (i tych których za Niemców reszta Polaków i Czechów miała). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarnogórzanin Re: Wołyń IP: *.kopernet.org 12.07.03, 22:26 Tylko, ze w ten sposób wszystko mozna zrelatywizować. Na przykład Żydzi tez zabijali Niemców czasie wojny a więc możemy dojść do wniosku, że nie było żadnego ludobójstwa na Żydach tylko powiedzieć eufemistycznie o jakims konflikcie niemiecko-żydowskim w którym ginęli i Niemcy i Żydzi. Powtarza raz jeszcze mam jak największy szacunek dla Ukraińców, którzy zginęli z rąk polskich. Widzę jednak wyraźną różnicę tzn. Polacy dopuścili się pewnej liczby morderstw na Ukraińcach w rzeszowskim i lubelskim, Ukraińcy natomiast dopuścili sie masowego ludobójstwa na Polakach na Wołyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarnogórzanin Re: Wołyń IP: *.kopernet.org 12.07.03, 22:34 Tu macie parę ciekawych tekstów o zbrodniach na Wołyniu z dzisiejszej "Rzeczpospolitej". www.rzeczpospolita.pl/dodatki/specjal_030712/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
macpor Re: Wołyń 13.07.03, 16:44 > Widzę jednak wyraźną różnicę tzn. Polacy dopuścili się pewnej liczby > morderstw na Ukraińcach w rzeszowskim i lubelskim, Ukraińcy natomiast > dopuścili sie masowego ludobójstwa na Polakach na Wołyniu. Do ilu ofiar liczysz to jako "pewna liczba morerstw" a od ilu "masowe ludobójstwo"? Ja bym raczej traktował sprawę pod kontem okoliczności przy jakich do śmierci ludzi doszło a nie ich liczby. Co do tych Żydów zabijających Niemców w czasie wojny. Czy to chodziło o zabójstawa w akcie samoobrony? Wyroki, zabójstwa Niemców mordujących Żydów i innych ludzi? Czy napad na niemieckom rodzinę od lat mieszkającą w Polsce, która nigdy nikomu nic złego nie zrobiła, a może (niesłychane co?) nawet pomagała Polakom i Żydom? W pierwszym wypadku jest to w pełni usprawiedliwone, a w drógim zwykłe MORDERSTWO pod płaszczykiem walki. Może sam relatiwizujesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarnogórzanin Re: Wołyń IP: *.kopernet.org 13.07.03, 18:32 macpor napisał: > > Widzę jednak wyraźną różnicę tzn. Polacy dopuścili się pewnej liczby > > morderstw na Ukraińcach w rzeszowskim i lubelskim, Ukraińcy natomiast > > dopuścili sie masowego ludobójstwa na Polakach na Wołyniu. > > Do ilu ofiar liczysz to jako "pewna liczba morerstw" a od ilu "masowe > ludobójstwo"? > Dla mnie masowe ludobójstwo jest wtedy kiedy zabija sie wszystkie osoby danej narodowości czy wyznania nie zaś pojedyncze, wyselekcjonowane osoby z danej społeczności. Dlatego też zbrodnie na Wołyniu były ludobójstwem ponieważ Ukraińcy zabijali wszystkich Polaków bez różnicy płci czy wieku. Natomiast w czasie Akcji "Wisła" do obozu w Jaworznie trafiło kilka tysięcy Ukraińców podejrzanych o współpracę z UPA z czego kilkuset (około 200) zginęło. Jeżeli nie widzisz różnicy to już twój problem. > Ja bym raczej traktował sprawę pod kontem okoliczności przy jakich do śmierci > ludzi doszło a nie ich liczby. Co do tych Żydów zabijających Niemców w czasie > wojny. Czy to chodziło o zabójstawa w akcie samoobrony? Wyroki, zabójstwa > Niemców mordujących Żydów i innych ludzi? Czy napad na niemieckom rodzinę od > lat mieszkającą w Polsce, która nigdy nikomu nic złego nie zrobiła, a może > (niesłychane co?) nawet pomagała Polakom i Żydom? W pierwszym wypadku jest to w > > pełni usprawiedliwone, a w drógim zwykłe MORDERSTWO pod płaszczykiem walki. > > Może sam relatiwizujesz??? Masz rację okoliczności w trakcie których zabijano są niezwykle ważne, dlatego też nie można mówić o jakimś tam konflikcie polsko-ukraińskim w którym ginęły obie strony tylko o ludobójstwie na ludności polskiej ze strony nacjonalistów ukraińskich. Dlatego też napisałem o Żydach, którzy zabijali Niemców. A zabijali w różnych okolicznościach nie tylko w walce. Po wojnie znaczną część strażników w obozach dla Niemców stanowili własnie Żydzi, którzy mścili się na Niemcach za śmierć swoich bliskich. Najlepszy przykład Salomon Morel. I na koniec jeszcze jedno, ci Polacy, którzy mordowali Ukraińców dawno zostali potępieni i nikt się dzisiaj do nich nie przyznaje, natomiast Ukraińcom, którzy mordowali Polakom stawia sie dziś na zachodniej Ukrainie pomniki. Odpowiedzialny za rzeź wołyńską Dmytro Kłaczkiwski ps. Kłym Sawur ma dzisiaj pomnik na głównym placu Równego. Myślę, że Ukraińcy wcale nie muszą nas za Wołyń przepraszać niech tylko potępią morderców tak jak np. w Polsce potępiono morderców z Jedwabnego. Odpowiedz Link Zgłoś
macpor Re: Wołyń 13.07.03, 16:47 Gość portalu: tarnogórzanin napisał(a): >(...) Powtarza raz > jeszcze mam jak największy szacunek dla Ukraińców, którzy zginęli z rąk > polskich. Widzę jednak wyraźną różnicę tzn. Polacy dopuścili się pewnej Przepraszam ale to brzmi dla mnie jak inny cytacik: "Nie jestem antysemitom, ale..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarnogórzanin Re: Wołyń IP: *.kopernet.org 13.07.03, 18:34 macpor napisał: > Gość portalu: tarnogórzanin napisał(a): > > >(...) Powtarza raz > > jeszcze mam jak największy szacunek dla Ukraińców, którzy zginęli z rąk > > polskich. Widzę jednak wyraźną różnicę tzn. Polacy dopuścili się pewnej > > Przepraszam ale to brzmi dla mnie jak inny cytacik: > > "Nie jestem antysemitom, ale..." Każdy widzi to co jest mu wygodne. A każda dyskusję najlepiej oprzeć nie na emocjach tylko na faktach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GiwiMen Re: Wołyń. Ukraińcy ratowali polaków? IP: 79.162.100.* 16.10.13, 14:24 Nie wszyscy byli źli, Ukraińcy zwykli normalni nie fanatycznie nastawieni ratowali polaków od rzezi tak jak polacy ratowali żydów, szkoda że tak mało się o tym pisze Jak Ukraińcy ratowali Polaków z rzezi wołyńskiej Odpowiedz Link Zgłoś