Dodaj do ulubionych

Będzie szopka!

14.12.07, 15:59
na Rynku już stoi szkielet stajenki. po ubiegłorocznym skandalu estetycznym
tym razem figury mają być ze słomy. podobno, w słomianych postaciach trudno o
zadowalający efekt twarzy, ale artystka tworząca figury się nie poddaje.
powodzenia.

miasto zapłaci za oświetlenie, nagłośnienie i permanentną ochronę dzieła,
budulca dostarczy firma Radan, a okalające szopkę 20 drzewek i figurki także
pochodzą od darczyńców.
ochraniać ma policja, straż miejska i...
żandarmeria wojskowa.
no, ja mam nadzieję, że tym razem to będzie wreszcie jakoś wyglądać, a moją
nadzieję wzmaga niezwykłe zatroskanie magistratu kierując do ochrony szopki
przed wiernymi takie siły prewencji. to będzie coś!

acha, żeby nie było - koszt tej imprezy, podczas której codziennie przez 1,5
godz. śpiewać kolędy będą różne chóry, wg U.M. ma wynieść 150 tys. PLN.
to tylko połowa kosztów dwumiesięcznego moczenia Gliwic nad morzem.
Obserwuj wątek
    • Gość: majka Re: Będzie szopka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 16:30
      Moze by tak troche tej kasy przeznaczyc na posprzatanie miasta raz w roku, w
      okolicy Bozego Narodzenia.
      Jak w takim syfie ustawiac szopke i choinki ze swiecidelkami
      Do mieszkania tez pewnie wpuszcza (ZF rzecz jasna) roboli w zabloconych
      buciorach,skoro mu brudne smierdzace ciezarowy pod oknami kwatery glownej nie
      przeszkadzaja
      • Gość: wilczur Re: Będzie szopka! IP: *.gwardii.osi.pl 14.12.07, 22:57
        po co miasta? niech przeznaczą na czyszczenie waszej kamienicy i przy okazji
        mieszkań.

Kto za?
        • Gość: kibic Re: Będzie szopka! IP: *.adsl.alicedsl.de 15.12.07, 14:20
          Gość portalu: wilczur napisał(a):

> Kto za?

Oczywiscie, ze ja tez, ale uwazam, ze do tej szopki, tez ciebie siersciuchu
          powinni wstawic. A wiesz dlaczego? Bo niejedna szopke na tym forum w tym roku
          zrobiles.
        • Gość: majka Re: Będzie szopka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 21:07

> po co miasta? niech przeznaczą na czyszczenie waszej kamienicy i przy okazji
          > mieszkań
          Mieszkania mamy posprzatane,ale elewacje kamienic, jak najbardziej, maja
          obowiazek oczyscic z tego tiropochodnego swinstwa
          • Gość: gosc Re: Będzie szopka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 23:04
            > > po co miasta? niech przeznaczą na czyszczenie waszej kamienicy i przy oka
            > zji
            > > mieszkań
            Oczywiscie! Wystarczy spojrzec jak te kamienice zosatly zdewastowane pzrez
            Frankiewicza i jego ekipe! To on wprowadza do maista statdo tych brudnych jak z
            chlewu tirow! Cos takiego na zachodzie nawet na autostrady nie wpuszczaja! A po
            Gliwicach cala dobe jesdzi ten gnoj!
    • mieszko966 Re: Będzie szopka! 14.12.07, 16:47
      > acha, żeby nie było - koszt tej imprezy, podczas której codziennie
      > przez 1,5 godz. śpiewać kolędy będą różne chóry, wg U.M. ma
      > wynieść 150 tys. PLN.

Na konferencji prasowej była mowa o 15 tys. zł. Komuś w gazecie
      dopisało się chyba przez przypdadek niepotrzebne zero.

www.telewizja.gliwice.pl/artykul.php?id=627
      • sss9 Re: Będzie szopka! 14.12.07, 16:54
        też o tym pomyślałem, ale zdaje się, że inna gliwicka gazetka także podała tę
        kwotę.
        niepokoi mnie tylko ta obstawa szopki przypominająca stan wojenny - magistrat
        boi się może, że wśród figurek pojawią się TIRy, albo że rozentuzjazmowani
        wierni rozszarpią ją w religijnym uniesieniu?
        • stasiek17 Re: Będzie szopka! 14.12.07, 16:56
          szopkę to mamy w tym mieście permanentną od 14 lat, nie wiem po co im ta
          dodatkowa ;)
        • mieszko966 Re: Będzie szopka! 14.12.07, 18:28
          > też o tym pomyślałem, ale zdaje się, że inna gliwicka gazetka
          > także podała tę kwotę.

Jedna gazetka przepisuje błędy od drugiej. Normalka. W relacji
          telewizyjnej nie ma na szczęście takiego ryzyka. ;)

> niepokoi mnie tylko ta obstawa szopki przypominająca stan wojenny

No wiesz. To jest wszystko słoma i drewno. Wystarczy jeden
          nawiedzony piroman i po szopce. Zresztą, nie jest powiedziane, że
          wszystkie służby będą strzec szopki jednocześnie. Może będą się przy
          niej wymieniać??
          • sss9 Re: Będzie szopka! 14.12.07, 18:43
            fesia już napisała, że wobec groźby pożaru bardziej na miejscu byłaby straż
            pożarna. pozostali mundurowi co najwyżej mogą gonić podpalacza, bo zapobiec
            podpaleniu i skutecznie gasić, to chyba mają małe szanse. bo czym niby - pałami? ;)
          • sss9 Re: Będzie szopka! 14.12.07, 18:51
            no, tak - zadawało mi się jeno, że jeszcze ktoś pisał o 150 tys. PLN.
            ale tu: www.gliwicka.pl/index2.php?pl=more&id=4&dz=wyd&wyd=a071212
            napisali, że oprócz SM, policji i wojska czuwać nad słomianą szopką będzie
            specjalnie na tę okoliczność wynajęta firma ochroniarska!
            się zaczynam obawiać, czy do szopki w ogóle uda się podejść?
            :D
    • fesia Re: Będzie szopka! 14.12.07, 16:53
      sss9 napisał:

> kalające szopkę 20 drzewek i figurki także
      > pochodzą od darczyńców.
      > ochraniać ma policja, straż miejska i...
      > żandarmeria wojskowa.

szczerze mowiac nie rozumiem za bardzo po kiego takie siły do ochrony... Fakt
      ze drewno i kupa siana i siano podobnych rzeczy moze narażac szopkę na pożar ,
      ale przedstawicieli straży pożarnej do ochrony dzieła nie zatrudnili. Może to
      chodzi o ochrone od szyderczego wzroku oglądających ;) Pozar to pozar , ale
      jakie spustoszenie w psychice słomianego zwierzaka albo innej kukły może
      wywołac czyjes szydercze spojrzenie...;)
      • Gość: majka Re: Będzie szopka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 21:23
        Moze mlodziez,ktorej nie stac na zabawe sylwestrowa wolalaby zamiast szopki
        impreze na Rynku?

Ale- Organizowanie dużych sylwestrowych imprez zwyczajnie się nam nie opłaca, bo
        wtedy wszystko jest droższe. A tak zamiast jednej drogiej zabawy możemy w innym
        terminie zrobić dwie inne - tłumaczy Joanna Zagórska z Wydziału Kultury i
        Promocji Miasta UM w Gliwicach.

Np jeden Sylwester 1Maja a drugi 22lipca
        • Gość: Boża Krówka Re: Będzie szopka! IP: *.gl.digi.pl 16.12.07, 17:37
          Tak sobie myślę, że dla mieszkańców naszego miasta nie warto nic
          organizować. Przynajmniej dla kilku tu piszących. Szopkę na Rynku
          nie robi Magistrat, tylko wolontariusze. Wymyślił to i STARA się coś
          zrobić Teatr Nowej Sztuki. Miasto musiało dać marne kilkanaście
          tysięcy złotych na te wydatki, które nie mogły wynikać tylko z
          dobrej woli LUDZI, chcących coś zrobić wspólnie. Czy się uda? Cóż...
          Mam nadzieję, chociaż przerażają mnie takie wpisy jak wyżej, drodzy
          Malkontenci. Jest Was bowiem więcej. Kryjecie się w pokojach Urzędu
          Miasta. Chodzicie ulicami i siejecie zniechęcenie, jak zarazę. Kto z
          Was kiedykolwiek ruszył du_pę, żeby coś spróbować zrobić?

Żeby nie było wątpliwości i domysłów - tak, jestem zaangażowana w
          ten projekt. Nie, nie pracuję w żadnym urzędzie. Po prostu CHCĘ.
          • Gość: gosc Re: Będzie szopka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 18:53
            A p. Jajszczok trabila na lewo i prawo, ze to jej pomysl z ta szopka. I jeszcze
            jedno. Czy w panujacym w Gliwicach systemie totalitarnym na budowe takiej szopki
            nie musial wydac zgody prezydent? A jakby sie w tej szopce znalazla jego kukla
            jako kierowca tira?
            • niki_maus Cyrk a nie szopka 16.12.07, 19:01
              Przy Okazji szopki lansuje się niejaki Jezierski- jeszcze niedawno społeczny
              rzecznik prasowy i beneficjent akcji "Gliwice nadają ton". U boku naczelnik
              Jajszczok promował się gorliwie. Teraz w podobnym "tonie" organizuje szopkę -
              oczywiście produkować będą się za friko wolontariusze - tym razem z gmin
              powiatu. Jezierski jest KIEROWNIKIEM. A magistrat dał na to badziewie 15 tysięcy.
              • Gość: gosc Re: Cyrk a nie szopka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 23:01
                No i sprawa sie wyjasnila
                • Gość: Boża Krówka Re: Cyrk a nie szopka IP: *.gl.digi.pl 17.12.07, 11:56
                  Ktoś, kto słyszał, że Pani Jajszczok się tym chwaliła, musi być
                  bliskim towarzyszem jej codziennych kroków. Miasto daje 15 tys. (jak
                  już wspomniałam), na te koszty, których nie da się nie ponieść. A
                  Jezierski (czy jakikolwiek inny człowiek, który chciałby coś fajnego
                  zrobić w tym mieście), ma prawo o tym opowiadać. Czy to promocja?
                  Cóż... sądząc po Waszych wypowiedziach, gość wypromował się jak
                  cholera. Zresztą, też wolontariusz, jakbyście zapomnieli.
                  • Gość: gość Re: Cyrk a nie szopka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 14:02
                    Panie Jezierski jak sie Pan chce chwalić to proszę pod własnym nazwiskiem. Po
                    stylu wypowiedzi Bożej Krówki poznać Pana na kilometr.
                    Jak dla mnie zdecydowanie bardziej do pana pasuje Święta Krowa
                    • Gość: wilczur Re: Cyrk a nie szopka IP: *.gprs.plus.pl 17.12.07, 15:47
                      za to do ciebie gość w ogóle nie pasuje pajacu
                      • sss9 Re: Cyrk a nie szopka 17.12.07, 15:57
                        chyba nie musicie się przy każdej okazji napierniczać łopatkami i sypać w oczy
                        piaskiem?
                        robi ktoś szopkę, ma szansę wyglądać wreszcie jak szopka, a nie zaplecze
                        magazynu odzieżowego PSS Społem ancient regime. ktoś zaangażował w to swój czas
                        i zdolności, są chętni do umilania wam popołudni kolędami i macie pewność, że
                        dołączając się do kolędowania nikt wam mordy nie otłucze, a wy się szarpiecie za
                        podkolanówki i drzecie na sobie fartuszki.
                        idą Święta, więcej rozumu. :)
                        • Gość: gosc Re: Cyrk a nie szopka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 18:01
                          Ta szopka jest kamuflarzem tego aclego syfu, ktory jest w Gliwicach.
                          • betoniarz-zbrodniarz Re: Cyrk a nie szopka 18.12.07, 13:02
                            "Gościu", ty nawet jednego zdania nie potrafisz poprawnie sklecić. Z czym do
                            ludzi...
                    • Gość: Boża Krówka Re: Cyrk a nie szopka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 10:39
                      Dziękuję :). To dla mnie zaszczyt, że mój styl pisania porównujesz
                      do stylu Jezierskiego. :). Jednak pudło, kochany.

Tych, co im bozia rozumu nie poskąpiła, zapraszam na Rynek. Z
                      pozostałymi głupolkami żegnam się słodko, bo czas już nastaje by
                      zająć się makówkami. Tymi z rodzynkami i makiem, nie tymi pustymi,
                      którzy marnują swój czas pisząc pierdoły.

Wesołych!

• Gość: gośc Zaszczyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 12:14
                        Każdy ma taki zaszczyt na jaki zasługuje. Jeśli Tobie wystarczy - to nie
                        gratuluję.
    • ivo Re: Będzie szopka! 19.12.07, 14:52
      a powiedzcie co to za Szopka za 15 tysiecy, bedzie pozlacana sloma?, bo choinki
      sa zadarmo , mlodziez tez to zrobi zadarmo. Slome i sznurek za 1000,- tez by sie
      dostalo a reszta na co???? prosze o zdjecia tego dziela.
      • Gość: kibic Re: Będzie szopka! IP: *.adsl.alicedsl.de 19.12.07, 21:56
        ivo napisała:

> a powiedzcie co to za Szopka za 15 tysiecy, bedzie pozlacana sloma?, bo choinki
        > sa zadarmo , mlodziez tez to zrobi zadarmo. Slome i sznurek za 1000,- tez by si
        > e
        > dostalo a reszta na co???? prosze o zdjecia tego dziela.

Wejdz na strone TV Gliwice, tam jest pokazana. Czy warta 15000,- zl? Mam
        watpliwosci. Ciekawe, co stanie sie pozniej z tym opalem? Pozdr.
        • mieszko966 Re: Będzie szopka! 20.12.07, 00:12
          Szopka ma być wielokrotnego użytku. Po świętach zostanie rozebrana i
          zmagazynowana, a w przyszłym roku pojawi się z powrotem.

A te 15 tys. to nie tyle za samą szopkę, co za jej eksploatację.
          W grę wchodzi tutaj między innymi ochrona, prąd (na okoliczność
          występów) itp.
          • Gość: kibic Re: Będzie szopka! IP: 92.227.125.* 20.12.07, 11:40
            mieszko966 napisał:

> Szopka ma być wielokrotnego użytku.

Bede trzymal cie, za dane tu slowo. Tez wierze, ze polakierowane drewno nie
            spala w kominku.
    • Gość: gej from kopernik Re: Będzie szopka! IP: *.kopnet.pl 27.12.07, 01:35
      Ktoś się pytał, po co ochraniać szopkę...

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4790847.html
    • Gość: opserfer Szopka juz była w dniu 25.12.i trwa nadal ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 10:08
      Pani marta502 wytknela administratorom FG, glownie somepointowi, ze pomowil ja o
      to iz obecnie neguje jazde TIRow pod oknami, podczas gdy on wielki admin
      przedstawi jej dowod na to, kiedy w innym miejscu miala odmienne zdanie.
      Upublicznil tez co wilczatko (wielki brat adminow) zaraz zaczelo spamowac, że
      Pani Marta podpisala sie jako mieciu.

To nawet nazwal bym jaselkami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka